• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHARKI: mám podobnou čerstvou zkušenost při shánění té školy na druhý stupeň. Tak jsem měla radost, že jsem našla tu školu přes info na FB
    SHARKI
    SHARKI --- ---
    YMLADRIS: To je zajímavé. Mně asociace vůbec nepomohla. V podstatě mě při hledání nové školy odkázali na ostatní rodiče, že se mám poradit s nimi. Možná proto, že už jsme v DV byli a jen jsme chtěli změnit školu, tak to nebylo akutní? nevím, každopádně mě zklamali...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Přezapsala jsem dítě do nově vznikající školy Svobodný kmen v Přerově. Primárně proto že mají i druhý stupeň. Platí se tam školné. Přezkoušení portfoliem. Může někoho zaujmout mají asi nějaká poslední zbývající místa pro domškoláky.
    DOUBI
    DOUBI --- ---
    KATIA: Praha 9, díky a mrknu. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOUBI: Doporučuju upřesnit část Prahy...a případně se ptát ještě v klubu mateřské školy
    DOUBI
    DOUBI --- ---
    Ahoj všem, syn (3 roky) nastoupil od září do státní školky a já tak nějak už teď cítím, že to nebude pro něho. Myšlenka alternativního vzdělávání je u mě poměrně nová. Ne, že bych nad tím nepřemýšlela, ale říkala jsem si, že je to mimo naše finanční možnosti a navíc já má svou práci ráda. Ale k mému dotazu. Jsem ještě půl roku na rodičovské a přemýšlím nad nějakou alternativou ke státní mateřské školce. Něco jak club rodičů, co se střídají v hlídání, aby mohli taky sem tam trochu pracovat nebo tak něco. :D Možná si to představuji moc jednoduše. Jde mi tedy o předškolní vzdělávání prozatím. Tušíte o něčem takovém v Praze? Budu ráda za jakýkoliv typ či nasměrování. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    YMLADRIS: pokud vím, tak žádný limit na domskoláky nebyl, ale prostě pro řadu škol to bylo opravdu jen otázka doplnění kapacity za méně peněz z normativu. Teď už to nějak nesleduju, ale podle mě se mělo měnit financování škol ve vazbě na výuku ne na počet studentů, takže to s tím možná taky zahýbalo.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    YMLADRIS: moc dekuju, ze ses rozepsala!
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    YMLADRIS: Aha, aha, rozumím. V tom případě to zní jako veliká výhoda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SANCHA: Asociace má zkušenosti, jsou to lidi, co někteří jedou domškoláctví od 90. let. Spolupracují s těmi řediteli škol a radí jim jak to domškoláctví provozovat. Určitě se můžeš domluvit s paní ředitelkou vaší lokální ZŠ a může to klapnout skvěle, ale taky může paní učitelka mít nulové zkušenosti, být z toho v neklidu a snažit se ti organizovat školu doma. Záleží, co chceš
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    YMLADRIS: A můžu se prosím zeptat, v čem je to lepší skrz tu asociaci domácího vzdělávání? To že seženou místo kde vezmou dítě na domácí vzdělávání ,a ještě něco, v čem je to zásadně lepší? Děkuji
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: Když ti to povolí školu tak ti zároveň povolí kolik žáků v té škole můžeš mít třeba 100 z toho počtu můžeš mít určitý počet prezenčních a určitý počet domškoláků Alena domškoláky získáváš jenom malinký zlomek peněz. Proto většina rozumných ředitelů ve větších městech nevidí žádnou logiku v tom připravovat se o peníze tím že vybrali domškoláky. Naopak někde v pohraničí odkud se odstěhovala většina populace jsou školy které mají od MŠMT povolených třeba 600 dětí ale v reálu jim tam chodí 50 takže asociace je šťastná že tam může zapsat 550 dětí z celé republiky jako domškoláků. Zjednodušeně řečeno.

    To co bys chtěla ty TJ mít zadní vrátka že když se dcera nebo ty rozhodnete tak plynule může začít chodit do té školy do které zapsaná ano to je jeden z požadavku rodičů kteří to takhle chtějí to je právě o tom co chceš. Já třeba chci tu maximální volnost TJ přezkoušení přes portfolio a pokud možno aby škola nám dala volnou ruku jakým způsobem budu syna vzdělávat. Kdybych chtěla to co chceš ty to znamená mít domškolák a ale kmenovou školou v Brně asi bych si myslela že skutečně budu muset připlatit za nějakou soukromou školu že to nebude možné někde zdarma. Ale jak říkám už tři roky to neřeším protože jsme šťastný v těch jakubčovicích takže určitě pátr a zeptej se na asociaci zeptej se na tom Facebooku ono je to i tak že školy vznikají jako houby po dešti a může se ti podaří se někde zapsat protože jsou ještě nový a mají málo dětí jako nevzdávala bych to ale je to těžší úkol
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    YMLADRIS: dekuju!
    FB sleduju, vyuziju, o Asociaci jsem nevedela, urcite skvely tip.
    prosim te, a v cem je s tema skolama problem? nejsou jakoze vubec nejsou, nebo ten pristup konkr. skol k IV neni vyhovujici (naprosto chapu, ze na tom pristupu zalezi velmi)?
    dcera bude skolak az 2022/23, zatim pro IV nejsme uplne 100% rozhodnuti, ale dost to teda prevazuje, nicmene potrebuju to nechat uzrat. resim to ale s predstihem, jednak chci mit prehled a hlavne - vyrozumela jsem z okoli, ze u nekterych skol pak pri zapisu uz nebyva misto a je treba to resit rok predem. chci mit vsecky ty valy ohledne povinnosti (a prav) vysledovany dopredu, abych to mohla zahrnout do rozhodnuti.
    puvodne jsem mela takovou ideu, ale vidim, ze to je asi scifi - pokud IV, videla bych to nejspis jen na 1.stupen a soucasne bych chtela mit zadni vratka (chapu to cely jako pokus, cestu; i kdyz se domnivam, ze zrovna to moje dite je idealni adept pro IV a i obecne si to moc nedokazu predstavit jinak, tak rozumim, ze se to vsecko muze v case vyvijet vc. nasich moznosti a potreb a taky mam ty decka dve, to druhy bude treba casem do toho nejak vclenit).
    ponevadz moje dite potrebuje hodne casu na adaptaci a navic v instituci doposud nebylo a minimalne do nastupu na ZS ani nebude, tak bych chtela pokryt i scenar, ze by se to nejak zvrtlo a nakonec bude treba dat decko do skoly - tak aby u toho pak neumrelo hruzou. tak jsem si myslela, ze fajny by bylo, kdyby k IV byla zapsana nekde, kde si to jako vedlejsi efekt muze postupne okoukavat (vim, ze nektery skoly poradaji ruzny akce, kterych se muzou ucastnit i domskolaci), a muze z toho ziskavat tu zkusenost, ze tohle je skola, skola vypada takto, jsou tam decka a s tema deckama treba muze byt i sranda (nevim, mozna je to kravina?, je to jedinej zpusob kterej me napada jak ji v takovym pripade zprostredkovat zkusenost, jak to v te skole vypada a obecne ze instituce neni temna jeskyne, kde ji nekdo setne hlavu hned za dverma). tak jsem si myslela, ze fajn by to bylo pri nejake komunitni skole, v mensi skupine s vic individualnim pristup. ale zacinam chapat, ze to asi uplne schudny nebude, nebo je to uplna blbost?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: a do tretice me napada, ze pokud by ti nevyhovovala Asociace, tak na FB je skupina Domaci a komunitni vzdelavani, kde je hodne clenu, obcas tam nekdo hodi dotaz zda nekdo vi o volnem mistu na IV v urcite lokalite, a obcas mu i nekdo odpovi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: Řešila jsem to před 3 lety a tehdy ještě záleželo na tom, co kdo vlastně chce, tj asociace párovala rodiny s pokud možno vyhovující ředitelkou. V Brně mají hodně domskolaku a přezkoušení bývá v krpoli. Ale jak moc si teď lze vybírat, to nemám info.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PISISKVOR: My jsme z Brna a Theo je zapsány v Jakubčovice nad Odrou. Školu nám sehnala Asociace domácího vzdělávání. Tento postup zásadně doporučuju.

    Ano, školy nejsou ...
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    nasel by se zde nekdo, kdo by byl ochoten sdilet se mnou v poste zkusenosti s brnenskymi ZS naklonenymi IV? muze byt i komunitni skola (tim lip), ale s registraci MS a bez skolneho 95k/rok za domskolaka (jednu takovou jsem videla).
    zatim jsem ziskala dva tipy, obe skoly jsou pres 2.5h vzdalene (s tim, ze lepsi se bliz nenachazi).
    opravdu je to takova bida? informaci, ze rodice casto dojizdi svetakus kvuli dobre skole, jsem v minulosti zachytila, ale myslela jsem si, ze to se asi spis tyka rodin, co bydli nekde na dedinach a tak.
    za jakekoliv info budu vdecna. nemam v tomto smeru zadnou zkusenost, myslela jsem, ze by to mohlo byt i snazsi nez jezdit na prezkouseni pres pul republiky nebo platit ranec jako za denni dochazku v prestizni skole.
    KATODA
    KATODA --- ---
    Zdravím, posílám nabídnu na nově vznikající komunitní školu v Holešovicích. Více informací v příloze. Je to pro děti 6-9 let.

    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Prosím, podpořte podpisem iniciativu založení svobodné školy v Podkrušnohoří. Díky.
    Proč chceme demokratickou školu v podkrušnohorském regionu? | e-petice.cz
    https://e-petice.cz/...nu-.html?fbclid=IwAR0nppGljhXm-pJfEuNLgmlqgmLVH5ZqAMvIhRrqjsIqvDtt0PolWKL8rHA
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    KACHNIK: Diky! U nas je to tema jen pro prvni tridu. Dcera je v komunitni skole jen tri dny a ne v den kdy maji matiku, kterou s ni pojedem doma. Dalsi rok se uz prida k profi pruvodkyni matiky. Zatim jsem nakukovala do principu a objednala tedy zatim jen pro ni prac sesity a prirucku pro rodice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam