Lidi, pardón, ale vy vážně považujete tohle
KONTRAPHUNKA: za báseň? Nebo dokonce za dobrou báseň?
Nebo jde o nějaký tajný interní humor který pochopí jen další bratři ilumináti? Nezlobte se na mě, ale to pak snad jde považovat za báseň i podobná banální sdělení jako "včera hezky-dneska blesky" a podobně.
Můžete namítnout že jako nebásník tomu nerozumím a měl bych držet ústa, ale jak tady bylo mnohokrát řečeno: člověk nemusí být zedník aby poznal že zeď před ním je křívá, případně že to není zeď ale jen hromada cihel.
Aby bylo jasno, nepřišel jsem nikoho urážet. Žádám vysvětlení. Je to nejmíň pár let co jsem naposledy básnickou sbírku přečetl celou. Je možné že se od té doby poměry změnily. Zatím co dříve bylo považováno za umění "jedním slovem říci vše", třeba dnes platí opačná premisa: deseti slovy neříct nic. Třeba je tento obsahový nihilismus a absence básnických prostředků posledním krokem kterým se moderní česká poezie vydala. Nevím. Takové výtvory ale za báseň nepovažuju. A pokud vy - básnici - ano, řekněte mi prosím proč.
a tady
PLASTIQUE: proč trapností? nedává mi to smysl. Snad asi jen aby se to rýmovalo, nebo proč? Jakože byl třeba cítit v autobuse? O tom vážně musíš psát?
Někdo tu kdysi řekl, a myslím že je to i součástí nástěnky, že pokud je nutné k básni dodat nějaký komentář aby byla pochopena, báseň je špatná a básník selhal. Musím říct, že nerozumím 80% zdejších počinů. (a 100% výtvorů z klubu "poetická onanie nočního křiklavce" to už snad autor opravdu nemyslí vážně.)
Jediné srozumitelné či smysluplné básně jsou pro mě texty ID NATASHA. Přesněji, rozumím i jiným, ale ty jsou tak banální že mezi ostatními, opravdovými básněmi, zaniknou jako prd v bouřce. Přiznávám, chyba samozřejmě může být u mně, takže pokud opravdu nepíšete jen pro hrstku vyvolených a záleží vám na vašich čtenářích, řekněte mi co přehlížím.
Ještě dodám, že u skutečných uznaných básníků, českých i světových, tento problém obvykle nemám. Díky