• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    MAEROR: Moc děkuji.
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    BUBLINKY: Přiznávám, že stála mne několik přečtení, než jsem její chuť našel... a objevil její odraz ve své realitě. Ale taky bych neškrtal nic, nebyla by celá. A přitom, přitom už teď je jí jen tak úzký kousek - a možná kvůli tomu líbí se mi nejvíc... že je tak mikroskopicky zaostřená... Skoro to ani není obraz, jen zničehonic ostré cuknutí na sítnici, jako když ve tmě škrtneš sirkou. A to je právě ono - možnost vhledu tak zacílená, že není kam ucuknout, kam uhnout pohledem po dalších slovech. Jen černá desítka.
    (aneb jak rozsahem hodnocení mnohonásobně překonat rozsah díla :-)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NATASHA: Mám radost z toho, že zrovna Ty to vidíš. Děkuji Ti.

Hm hm, osekávání; já jsem se v tom docela našla, nicméně asi je opravdu nutné štíhlit opatrně, s rozvahou. Ale řekla bych, že se to nahlížení vyvíjí, především na vlastní texty - tedy alespoň já to tak mám.

NATASHA
    NATASHA --- ---
    Hmmm. Mám poslední dobou pocit, že zde komentujeme hlavně ve smyslu co bychom odkud škrtli, vyhodili. Pravda, mně to naposledy pomohlo, s tou lítací básní, nicméně přemítám, zda není podivné, že se tak soustřeďujeme právě na tohle. Protože jsou i jiné podstatné aspekty, a trochu se bojím, aby pak autorský proces (a la A.P.) nebyl hlavně amputací.
    Mne osobně by třeba zajímalo, co se čtenáři při čtení stane.

BUBLINKY: Zde bych tedy neškrtala nic, prosím. A mně se stalo, že jsem to spatřila, k vlastnímu údivu, protože zprvu se mi nechtěla červencová mysl vůbec tím směrem vydat. Jen jsem trochu zápolila s tím, že je to vlastně ne-dějové - ledaže si člověk udělá drama z prvního verše.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    TOMASZ: Hm, asi ne, nemohla bych vyhodit ani jeden...;)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    TOMASZ: Mně se právě líbí, když jsou rozdílné názory. ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    BUBLINKY: Vidíš, ten druhý je tam imho klíčový. Je velmi originální. Použilas pro poezii neobvyklý technický výraz, který ale shodou okolností naprosto sedí a vrhá úplně jiné světlo na ten popis v druhé strofě. Ale koukám, že už podruhé v tom vidíme každý něco úplně jiného. :D To se tak prostě někdy hezky vymyká autorovi z rukou, to znám... ;)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    TOMASZ: Děkuji za reakci. Zrovna ten třetí verš bych tam ráda nechala, to už bych, když už, raději "vyhodila" druhý verš. ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    BUBLINKY: Líbí. Jen bych vyhodil ten třetí verš s jitrem, protože (aspoň pro mě) je tam redundantní a přepíná tu popuštěnou myšlenku příliš moc. :)
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Zdálo se mi
    o popuštěném světle
    zmírněném pnutí jitra

na dohled
    od našeho domu
    jiskřily meze
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NATASHA: Děkuji Ti.
    NECECH
    NECECH --- ---
    TOMASZ: Mel bys rovnou doporucit Poesii bez pranic a tkanic... Tam podobne naladene autory mame, prijimame a podporujeme...
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: proti nadávkám nic, za jejich správné psaní vše :-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NOXNOCTIS: V tom případě abys snad rovnou přispíval jinam. To by bylo moc fajn.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    BUBLINKY: To by šlo. Po delší době Tvůj text, ze kterého nemám chuť vykusovat, přepisovat, mít komentář. Akceptuju i tu rytmizaci, která to usnadňuje. Držím zobák a vidím to, jsem TAM.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Na obloze

Nad klenbou dvorku
    Jako popel z krematoria
    Ptáci

Něha a šum

Teplo od nohou
    To kočka se přitulila
    Ke ztuhlým nártům
    FIN
    FIN --- ---
    NOXNOCTIS: zkurvysyn se psalo se "z" již v roce 1988, kdy vyšel první šmírbuch jazyka českého. s modernizací některých výrazů a la museum, filosofie na muzeum, filozofie to tedy nijak nesouvisí. skurvysyn zkrátka nebylo správně ani před tím zjednodušením. nejde tedy o “překlep”.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NOXNOCTIS: Domnívám se, že zkurvysyn je člověk, kterého porodila kurva. Tato patrně takto činila na porodním sále s nohama nahoře na těch podpěrách a ten panchart z ní lezl vodorovně, nikoli směrem shora dolů, proto se to píše se Z na začátku, a ne se S, jak jsi to napsal Ty, Ty hlavo.

(Oslovení "ty hlavo" používal mj. Kozlík z Roháčku ke svým synům, obvykle, když se zrovna příliš nepředvedli.)

...nemohl jsem si pomoct. :P
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    MOMENT: hele ale tohle je hrozně hezká věta s básnickým potenciálem ;) Fakt.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIONOR: Slyším blues. Celkem se přikláním ke komentáři od Bublinky, a neřízlo to se mnou o zem, ale broukám si.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam