• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Sháním výpomoc při tvorbě scénáře ke krátkému filmu k přijímacímu řízení na katedru režie.

Jsem studentem na FF UK, během středoškolských let jsem se seznámil s realizací krátkých filmů a za poslední rok jsem zastával na dvou celovečerních filmech pozici videooperátora.

Sám mohu nabídnout několik námětů, které se mohou společným úsilím přetvořit do podoby scénáře, avšak ocením také již hotový příběh. Má tématická preference zahrnuje nejrůznější pohledy na dysfunkční mezilidské vztahy. Nicméně toto zaměření není podmínkou, jsem otevřen i novým oblastem. Podmínky tvorby jsou ztíženy rozpočtem (finance budou zejména na kamerovou a zvukovou techniku), a proto látka musí být přizpůsobena daným omezením. Přesto plně věřím, že společnými silami se podaří vytvořit působivý snímek.

Případní zájemci mne prosím kontaktujte v poště.
    NIRA
    NIRA --- ---
    Otruhy výpovědí
    zcestných děl,
    slyšela jsem ránu
    a ten kdo ji dostal,
    zasloužil by výpověď

Má múza mlčí.
    V žaludku mi leží
    kostli zetlelých
    a ještě zatepla
    jejich smích.

Popadajíc se za břicho
    padám.
    SETEC
    SETEC --- ---
    KONZUM23: Lapidární. :)
    NIRA
    NIRA --- ---
    KONZUM23: jak poznáš, že nemám zájem o kritiku? Mám zájem, o to co vylepšit a konkrétně a ne: kýč, ven do azylu:(( To mi moc konstruktivní nepřipadá, ale např: v obratu tom a tom bych se vyvarovala příště toho a toho. Díky, doufám, že další příspěvek bude podobvně zkritizován.
    NIRA
    NIRA --- ---
    KONZUM23: soudruzi by měli svůj úhel pohledu :-D
    a propo: na který bod nástěnky se mám zaměřit?
    NIRA
    NIRA --- ---
    NATASHA: podle mě bereš vše příliš doslova jako kritická realistka:( Zkus se zamyslet nad metaforami a rázem ti z toho výjde jiná báseň o něčem zcela jiném, záleží vždy na úhlu pohledu a na kreativitě čtenáře při vnímání básnického díla:)
    SETEC
    SETEC --- ---
    TOMASZ: Už jsem se lekl, to by její příspěvek vrhalo do úplně jiného světla :D
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    NATASHA: Tak teď jsem se od srdce zasmála. Díky Ti! ;D
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SETEC: O Natašu jsem obavy neměl... ;)
    SETEC
    SETEC --- ---
    TOMASZ: Myslíš, že NAT neví co vlastně říká? :D
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Díky, velmi pravdivé. Ok, myslím, že pro orientaci mi to stačí.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Jen tak na okraj, kdyby někdo nechápal tento jemný významový odstín: Vivisekce básně se od pitvy liší tím, že se provádí ve stavu, kdy je autor plně při vědomí... ;)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC: Nuže, vivisekce básně.

KUDY VEN

zavřený v cele,
    se zdmi bez oken,
    sedím ...
    a nevím kudy ven.

Autor nám v této strofě třikrát opakuje, že z uzavřeného prostoru není úniku.

obklopen stíny,
    myšlenkami svými
    se natahui ke světlu,
    které nevidím
    a tápu.

Zde se nečekaně dozvídáme, že v cele je autorovi smutno, a to za použití originálního kontrastu světla a tmy.

A mapu s cílem "Štěstí"
    stokrát přeškrtanou
    nezakládám
    do knihovny s romantickou beletrií.

Ve vězení se nám náhle objevují účinné rekvizity z dívčích románků, korunované zvýšeným výskytem Rosamunde Pilcher. Bezvýchodnost je posílena opěrným slovem "štěstí".

Hledám si k němu cestu.
    Autor vysvětluje čtenáři, co myslel vším, co napsal předtím, a že to ještě není konec.

A i kdybych měl duši
    na cáry rozedranou,
    nepřestanu,
    dokud žiji...

Duše na cáry je bonusem pro každý růžový kvítek, který si to dorosil až sem.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SETEC: Doporučil bych zase trošku vychladnout...
    SETEC
    SETEC --- ---
    TOMASZ: No jasně, objektivitu bych od tebe nečekal :D
    NATASHA: Náhodou, mě to příjde nádherně patetické. :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC: Ano, výborný materiál pro [ Nejhorsi poezie ve vesmiru ]

(Při první strofě jsem zadoufala, že autor kvítek růžový následně po krchovsku brutálně zdecimuje, ale bohuželva. Nu, není každý den posvícení.)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SETEC: Co člověk, to názor. Vyjádřil jsem se subjektivně, jako ostatně vždy.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SETEC: Jak tu již bylo psáno (hledej, šmudlo), u některých věcí ani nemá cenu snažit se o záchranu. Špatně je prostě všechno. Říct Ti o tom, aby ses nadále neztrapňoval nevědomky, je to nejkonstruktivnější a nejohleduplnější, v co tady můžeš doufat.
    SETEC
    SETEC --- ---
    TOMASZ: No vidíš a já bych z půlky řekl jde to, ale jinak je ten příspěvěk podle mého hladový. :)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NOXNOCTIS: Až začneš rozlišovat balast od toho podstatného, také možná upadneš v proškrtávací záchvaty. Ale tahle se mi (ačkoli nesouhlasím s obsahem v daném kontextu) celkem líbí. Je to vyjádřeno stručně a je to legrační hříčka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam