• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

Navečer pršelo
    vůně spletené z listů
    roztekly se
    ulicí

zkapalněné město
    ustalo bzučení
    rozruch i včely
    v telefonních drátech

Připomíná to les
    řeklas
    když vítr rozčísl koruny
    a trhl plechem ohrady

les v noci když se budí
    neklidně a brblá
    všem tvorům
    zalezlým v norách

připomíná prastarý strach
    z bouřky a potřebu nehybnosti
    na chvíli ticha
    kdy město přestalo bít

(14. června 2015)

TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NATASHA: Sakra... ;)
    GRIMALK1N
    GRIMALK1N --- ---
    GRIMALK1N: kdysi jsem na totemu tu chybu udělal, tak jestli se chcete pobavit: http://www.totem.cz/enda.php?a=285292
    GRIMALK1N
    GRIMALK1N --- ---
    Bavit se s lidmi, kteří věnují nepoměrně víc úsílí obhajobě díla než jeho tvorbě, je podle mých zkušeností ztráta času.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    (tu a tam zazáří bledí blbci
    ze shluku temných idiotů)

---

To jsem si jen tak příhodně přečetla v Králově nové knize Město je náš les, žánop.
    A samozřejmě: sem s básněmi, sic nastane lítá holomajzna.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Obávám se, že je třeba s tím už přestat. Což je velká škoda, protože dráždit do ruda takovýho mimomísovýho trotla mě neskutečně baví... ;)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TOMASZ: takže to, že jsi mě opruzoval ještě v poště bylo vlastně dobrodiní a je divný, že jsem ti za to neděkoval. omg. vodítko si dej prosimte kolem krku a oběs se na něm. pusu.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    jedním slovem: poezie:)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JEZINKA, JEZINKA: Takže s ohledem na ty moje docela slabý texty bys od této diskuse jako očekával, že budu výskat, jásat a chválit, kdykoli sem napíšeš nějakou blbost? Jako že se pak budeme navzájem poplácávat po zádech a přesvědčovat se, že ty naše sračky nejsou zase takový sračky v porovnání se sračkama těch ostatních, a budeme jako z toho všichni společně šťastný až do smrti? To se fakt teda zamysli nad tím, co Ti psal Konzum, protože přesně na tohle tady máme třeba ten Azyl pro věčné romantiky, ale fakt ne tuhle diskusi.

A pokud jde o tu situaci, kdy se naposledy nějaká báseň nevešla do Tvé rozlišovací schopnosti a choval ses trapně, tak tehdá, pokud si dobře pamatuju, jsem to přenesl do pošty především s ohledem na Tebe a ve snaze Ti dát nějaké vodítko. Ale byla to chyba, protože jsem si Tě potom musel dát do ignoru, neboť hrozilo, že pozbudeš i poslední zbytky důstojnosti...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JEZINKA: Někdy se od kritika vyžaduje, aby jeho kritika byla konstruktivní, to jest aby sama dávala najevo snahu o zlepšení, o nápravu. Smyslem a účelem kritiky sice je, aby ukázala silné a slabé stránky díla, a to také s ohledem na možnou nápravu, ta ale už není úkolem kritika. Kritik má ukázat nedostatky kritizované věci, není však povinen navrhovat, jak se mají napravit. Požadavek konstruktivní kritiky navíc používaly totalitní režimy k potlačování (negativní) kritiky vůbec.
    -- Wikipedie
    FIN
    FIN --- ---
    JEZINKA: rozhodně vidím. zapracovat je spisovné, zamakat nespisovné. učili nás to na zš.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TOMASZ: Jinak já když jsem se tu naposledy nad nějakým textem jen pozastavil, ne že bych ho setřel nebo nějak víc kritizoval, jen jsem se na něco zeptal, tak jsi se do mě fakt hodně opřel a ještě mi psal nějaký kraviny do pošty. Fakt si nevidíš do pusy.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    FIN: myslím, že vidíš rozdíl mezi slovem"zamakat" a "zapracovat" a různý konotace a zabarvení těch slov, jen se chceš taky přidat a zadissovat si. welcome.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TOMASZ: Představoval bych si jí třeba jako něco konstruktivního, ne jako jednoslovnej odsudek "klišé". A jinak mě fakt překvapuje, že někdo, kdo píše docela slabý texty, jako ty, může někomu napsat " je to o moc lepší, než Tvé dřívější pokusy". To je fakt hodně namyšlenej postoj, psát někomu, že jeho texty jsou "pokusy" jako bys byl nějakej etalon básnictví. Komiku.
    FIN
    FIN --- ---
    "zamakat" znamená v hovorové češtině "zapracovat". jsem věru překvapen tím, že se to jeví jako nepochopitelný, neznámý výraz, ještě nedávno to bylo docela normální...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JEZINKA: Fakt už nevím, jak by sis představoval kritiku, aby Ti byla dost dobrá. Účel téhle diskuse, tj. poskytnout reflexi, aby člověk věděl, jak na tom je, by v podstatě mohla v mnoha případech docela dobře splňovat i úplně binární hodnocení typu "dobrý" a "sračka". Uvědom si, že to, jak daleko se kritik za Tvým výtvorem vydá, záleží do značné míry i na tom, jak mu připadal celkově zajímavý. A nemyslím, že jsi sem zatím napsal něco, co by si zasloužilo zrovna Šaldovský záběr.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    já se fakt nevztekám, je jenom žasnu. i nad tebou.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TOMASZ: Tohle není žádná kritika. To je akorát tak trolling. Stejně tak jako to co píšeš ty. "zamakat"? Co to je za výrazy? Jsme tady na tréninku boxu nebo co?
    GRIMALK1N
    GRIMALK1N --- ---
    NATASHA: Díky! Mořím se s tím už dlouho a chtěl jsem vědět, co na to řeknou ostatní - ale máš pravdu, je to nedotažené. Dám si s tím ještě práci.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    GRIMALK1N: To je rozkošný nápad! S tím bys mohl mít ohromný sukces. Ale musíš to formálně dotáhnout. Zatím je to slibný koncept, který kulhá na jazyk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam