• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZKingdom Come: Deliverance - A first-person, open world, realistic RPG that will take you to Medieval Europe.

Diskuze o RPG titulu od Warhorse Studios (Dan Vávra, Martin Klíma a další) ve stylu Dungeons and No Dragons ze středověkých českých luhů a hájů.

Oficiální stránky hry

Kickstarter

Warhorse Studios

Oficiální fórum

Očekávané datum vydání: Q4/2015 (lol, takhle to původně vážně bylo :))
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VIRIK: ten Vavra musi mit karmu, ze pritahuje takoveto veci .. ja mam slaby zaludek a tak si to video nepustim, ale kdyby se ti chtelo, muzes napsat jeden z tech faulu/lzi apod., kterych se ta malo inovativni profesorka dopustila?
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    LUDWIG_: já tady vidím velký problém.

Z obou stran. Na MUNI (konkrétní přednášce) se nedá přehlédnout přezíravost vůči vývojářům a počítačovým hrám obecně. Dan Vávra měl nicméně pravdu a poukázal na mnohé nepravdivé informace, který si paní doktorka nepotvrdila a přitom je použila jako argument, zejména příběh Terezky (což je vážná chyba, protože je to pak prostě nepravdivé tvrzení – mimochodem taky mohl i Vávra ve videu skončit, tohle je dost vážné. V odpovědi pak píší jen to, že je vážená historička – což je ale v tomto případu fail MUNI, nepřiznat jasnou chybu, naopak je to dost arogantní a hlavně, neprofesionální).

/můj názor/ Jedna z velkých chyb je i to, že tenhle spor nemá moderátora. Konkrétní skupina na MUNI se bude tvářit, že je dostatečně erudovaná na to, že jej nepotřebuje a vývojáři s technikama si udrží svoji pozici "inťouši na nás zase ječej a podporujou gender a feministky".

/můj dojem/ Na druhou stranu, nemyslím si, že by ani jedna z těhle stran chtěla najít řešení nebo diskuzi. Podle mne jim to takhle vlastně všem vyhovuje, protože si navzájem potvrzují předsudky "šovinista vývojář", "blbá feministka".

//můj osobní pohled// Podporuju ženské hnutí a emancipaci mužů i žen a progresivní směry, ale přednáška paní doktorky mi přišla nepřipravená, neprofesionální a odbytá a podle mne tam neměla ani co dělat, protože vůbec nic nepřinesla, už vůbec ne k diskzím kolem stereotypů a zobrazování mužů, žen nebo i sociálních skupin ve hrách. Kdybych tam byl, velice ostře bych reagoval (jestli bych tam vůbec vydržel do konce). Vůbec mi vlastně není jasné, co tam jako mělo být řečeno, jaký měl být cíl nebo co chtěla říct a jakou reakci vyvolat u studentů. Navíc ty předsudky vůči vývojářům her (muži co čtou jen pohádky a divnou fantasy) se mi zatraceně nelíbí. Tak špatné to je.

Reakce Dana Vávry je pak oprávněná, protože přednáška obsahovala obrovské faktické chyby v argumentacích a nepodložených doměnkách, a to o samotné hře a to se dalo zjistit, kdyby to někdo editoval. Další ale pak je věc, že Dan Vávra (a hlavně obyvatelé internetu, co kolem sebe tahá tohle téma) tohle užije k potvrzení svých předsudků. Ale o to taky nyní nejde, protože ten fail na straně MUNI je fakt velkej. V tomhle je v právu on a MUNI by měla vydat nějakou korekci, nejlépe sama paní doktorka. Je mi ale jasné, že se začne bazírovat na jiných věcech z videa Dana Vávry, co řekl bokem o historii nebo knihách, bude se odvádět pozornost na pičovinách, protože už přednáška plná předsudků a forma reakce MUNI prozrazuje, že o diskuze nikomu nejde.

A i když řada lidí s Danem Vávrou nemusí souhlasit, tak je dobrý ho kritizovat za to co skutečně někde řekne a polemizovat s jeho názory, vysvětlit proč není dobrý si brát triko Burzum někde na západě do společnosti (kde to může bejt kulturní fail), ale nedopouštět se takovýhle failů a nepravdivých tvrzení a ještě to zaštítit veřejnou institucí. On je umělecky veřejně činný a nějak se umělecky vyjadřuje (podle mne velmi dobře, mě se jeho dílo líbí), k tomu nějak i veřejně vystupuje v rozhovorech a sociálních sítích. S tím polemizujte, uvídějme to do kontextu proč a s kým sympatizuje a to s ním klidně i probírejme, vyčítejme, cokoliv. Ale takhle fakt ne. Takhle by se přednášky na MUNI neměly dělat o ničem.
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    LUDWIG_: A ano, dobrej shitstorm už po 11m :D
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    LUDWIG_: Co to je za product placement? :D 2h, nejsem si jistej, že to lze zvládnout :)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Jáma Pekel Dana Vávry #2 Spolupráce s Filosofickou fakultou MUNI. Diletantství, lži a chuť na žalobu
    http://www.youtube.com/watch?v=NGUx_AJg8Vw

Reakce na video Daniela Vávry z 26. dubna 2020 | Ústav pomocných věd historických a archivnictví
    https://archivnictvi.phil.muni.cz/aktualne/aktuality/reakce-na-video-daniela-vavry-z-26-dubna-2020

Heh, dobry shitstorm
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    VLAKODLAK: no mam nahrano celkem 240 hodin, tipl bych si ze na tuhle hru to bylo tech 140... ale rozlozeny za celej rok, sem mel zasek kdyz jsem se vracel z ledecka s jednou lehkou devou a v lese si na me pocihali tri borci... dva mesice sem se pres ten fight nemohl dostat... Pak jsem je nastvanej vsechny strelil do obliceje...

GIOMIKY: jako to, jak dokazu urcit behem vteriny, kde je sever podle toho kolik je hodin a kde je slunicko se hadam muze nekdy v budoucnu hodit :D

LOJZEE: asi jo, poridil jsem doom ethernal, takze muzu prokrastinovat zas na necem jinym :)
    NOOLY
    NOOLY --- ---
    CHRMLE: restekp
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    CHRMLE: muzes to ukoncit, vetsi highlight te uz stejne neceka..xD
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CHRMLE: Jdi se projit na cerstvej vzduch a vecer hledej na obloze mesic.
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    CHRMLE: Tyvole... kolik hodin?! jinak gratuluji :D
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Tak... to by bylo... ted nevim, co mam delat se svym zivotem...

VOZKA
    VOZKA --- ---
    Dneska jsem si uvědomil jednu věc, která mi subjektivně potvrdila kvalitu KC. Začal jsem ho hrát nedávno když byl zdarma na Epic Store, mám nahráno tak třicet hodin, což je na moje poměry docela dost (třeba Skyrim jsem po nějakých pětatřiceti hodinách už nemohl ani vidět), ale uvázl jsem v karanténě jen se starým laptopem, takže ho teď hrát nemůžu.

Hledal jsem tedy nějaké rozsáhlejší RPG, které rozehrát místo něj, měl jsem na takovou hru náladu. Rozehrál jsem Nehrim, což je total conversion Oblivionu, která je podle mě lepší než Oblivion a upravuje spoustu věcí, kvůli kterým jsem Oblivion nemusel.

A přestože je ta hra na poměry doby kdy vyšla fakt dobrá, ve srovnání s KC je to najednou celé trochu o hovně - worldbuilding, dialogy (které jsou tu obvykle lepší než u Bethesdy), bojový systém, výzbroj, RPG systém... Nejde pouze o stáří hry, mám paralelně s tím rozehrané Might & Magic 7 z roku 99, což je výborně navržená hra navzdory velkým technickým omezením, a celkově mi stáří her nevadí ani u midgenu a raného nextgenu. Jenomže konkrétně v Kingdom Come mi tolik věcí tak sedlo, že mám tyhle bethesda-style hry asi nafurt zkažené.

Akorát animace obličejů jsou v obou hrách špatné srovnatelně. To mi naštěstí po hraní Might & Magic, kde animace obličejů = asi deset různých obrázků, které se střídají podle aktuálního zdraví postavy, nevadí.
    JONY
    JONY --- ---
    DELKI: slabé, čekal bych že tam nacpou aspoň gay husity černochy a z Jany Žižky bude Jana. plus hlavní investor nebude Bakala, ale Soros.
    DELKI
    DELKI --- ---
    Jako apríl dobrý.
    MILUCH2
    MILUCH2 --- ---
    Kingdom Come 2 konečně oznámeno, budou tam i husité – Doupě.cz
    https://doupe.zive.cz/...husite?fbclid=IwAR287Cw7GQ6Ixok4IEMI8tlLLW4zkoJpimidNlT-llCyRLaAhxkFbXRDNKk
    DELKI
    DELKI --- ---
    CLUSMAN: Technicky u me vyhralo rdr2, zabavnosti kcd. Ale stejne bych byla rada, kdyby opravili lazne v Ledecku, kde mi to pri ukladani vzdycky spadne:(
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    Btw. je nějaký mod na opravu armoru pro koně, sedla a valečných podkov? Sedlo z nulou mně ani tak netrápí. Ale zničný armor a vál.podkovy už vliv mají.
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    DEEFHA: Ja to v poslednim mesici rozjel znovu a musim rict, ze sem byl naopak prjemne prekvapenej odladenosti, nic gamebreaking jsem nezaznamenal. Samozrejme v ramci limitaci toho pro me super rpg gameplaye, naproti treba ne uplne dotazenym animacim. Rozjel jsem to ve stejnou dobu jako rdr2 a kdyz opadlo ohromeni grafikou a animacema, tak pro me vyhralo kcd jako hra zabavnejsi.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    GANDHI: Já bych to nesežral. To by nejdřív museli dodělat jedničku (rozuměj opravit všechny bugy ovlivňující doratelnost ). Zlatý voči :-P
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    DEEFHA: tak ono vymyslet pipeliny, optimalni vyuziti technologii, nadelat knihovny recyklovatelnejch assetu sezere nejakej cas, kterej u pokracovani usetrej. Imho kdyby udelali ciste jen rozsahlejsi expanzi KCD a nazvali to dvojkou, tak jim to lidi s prehledem sezerou:)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    MILUCH2: Mno, vsadil jsem se před rokem že to bude do pěti let, tak to si budou muset hodně máknout. Minule jim to trvalo kolik, sedm nebo osm let?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam