• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZKingdom Come: Deliverance - A first-person, open world, realistic RPG that will take you to Medieval Europe.

Diskuze o RPG titulu od Warhorse Studios (Dan Vávra, Martin Klíma a další) ve stylu Dungeons and No Dragons ze středověkých českých luhů a hájů.

Oficiální stránky hry

Kickstarter

Warhorse Studios

Oficiální fórum

Očekávané datum vydání: Q4/2015 (lol, takhle to původně vážně bylo :))
    rozbalit záhlaví
    ELECTRICKOTA
    ELECTRICKOTA --- ---
    PETRPEDROS: Jako myslím si ze by tyhle hre skvele sedelo VR, a zejmena souboje by pro me treba byly i hratelné ;)
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    S eyefinity to jde samo

Kindom Come Deliverence - Eyefinity, AMD RX580
    http://www.youtube.com/watch?v=7z3ulA3o-sE

JCD
    JCD --- ---
    Ty jo ja tu prednasku skoukl a jako "vedecky" rozbor to jsem schopny prekousnout. Vzhledem k tomu co jsem videl za kvalitu publikaci na sve alma mater to bylo asi tak na stejne urovni ;)

Co nejsem schopny prekousnout je fakt, ze to pani prof. vicemene pouzivala po celou dobu prednasky jako odrazove mustky pro kadrovani kvality nazoru neboheho pana Vavry ;)
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    aa jinak taky - asi jsem jen obyčejnej debil, ale ta scéna pohledu na zadek ženské na začátku na mne nikdy nepůsobil tak, že by to směřovalo k objektivizaci té osoby, jako vidět ji pouze jako sexuální objekt, což je ten problém zpodobňování žen v některých dílech (kunda na nožičkách, která má bejt furt připravená) a kde to bývá právem i kritizováno, koneckonců je to ale věc, kterou i Vávra kritizuje u filmařů, kde se to hlavně děje, že jedou podle stereotypů a na efekt. Tam skutečně v mnohých filmech jsou ženy jen protože mají kozy a ve stejných filmech jsou muži plni pocitů, kuráže a mají charakter, ženy ne.

Ale zrovna v Kingdom Come to teda rozhodně takhle není.

Ale skutečně ne u Kingdom Come, kde právě i samotní tvůrci už od začátku měli pocit, že toho chlapa v roli hrdiny je moc a už od kickstarteru se mluvilo i o DLC s hratelnou ženskou postavou. A kde v příběhu i potkáváte urozené ženy, které jsou vzdělané a naprosto očividně mají i vliv.

Vždycky jde o kontext, ne věci vytržené z kontextu a pak libovolně interpretované. U KC:D byla ta scéna brána jako komická, dělají si srandu z těch chlapů osoba které se to týká je rázná ženská, která si dokáže prosadit svou.

Samotný fakt, že se někde někdo dívá na prdel, pindíka nebo bradavky neznamená, že jde o snižování někoho na pouhý sexuální objekt. K tomu skutečně tohle nestačí.

Další pak:

Naznačil také, že univerzita před ním přednášky tajila, a to proto, že se ho bojí. Univerzita ovšem tvrdí, že ho aktivně zvala přednášet, ale to se do příběhu nebezpečného muže asi nehodí.

to je úplně jinak. On sám na videu říká, že mu tuhl přednášku tajila osoba, která z Warhorse na ty přednášky zvaná byla. Že mu to raději neřekla a on tuhle věc objevil až později (tu jednu přednášku). Sám později řekne, že on sám přednáší normálně a že mohl i zde, ale nebyl jako přednášející ani diskutující nikdy pozván, což má Vávra pravdu.

A dál nebudu pokračovat, je tam na mne moc interpretací a mne ta dnešní doba vlastních pravd už fakt sere. Autor článku se sice snaží pěkně, ale spoustu věci zase jen interpretuje odjinud. To prostě už nemá cenu :)
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    VIRIK: jono, osobne se mi nejvic libi, jak tam mluvi o jakychsi faulech, ale zadnej konkretni priklad...
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    CHRMLE: edoucí vývoje herního studia Warhorse Daniel Vávra není člověk, který by se bál sdělovat světu své názory, a když se ho ve stádiu vývoje hry jeden americký novinář zeptal, jestli v ní budou lidé s jinou než bílou barvou pleti, místo odpovědi mu vyčinil za to, že se mu pokouší vysvětlovat českou historii. Na tomhle „útoku“ posléze založil image díla, které se s ničím nemaže a ukazuje všechno tak, „jak to opravdu bylo“.

až na to, že podle Martina Klímy to bylo jinak – jeden člověk, co si píše i blog (novinář?) se zeptal naprosto mimozně na černochy ve hře a člověk kterej byl na četu mu tenkrát odpověděl už podržděně, že tu nikdo takovej tenkrát nebyl. A nebyl to Dan Vávra, ale někdo úplně jinej.

Jediné, co je na tomhle faktem je to, že z toho pak udělal i malou část propagace, i když asi víc sebe než hry.

A to je jen úvodní odstavec, mám pokračovat?
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Tak si clovek myslel, ze to byly zevrubne odpovedi, ktere davaly smysl... ale neni to pravda, hromada argumentacnich faulu pry na obou stranach...

Ve sporu o hru Kingdom Come prohrává paranoidní vývojář i arogantní akademici | Heroine
    https://www.heroine.cz/...sporu-o-hru-kingdom-come-prohrava-paranoidni-vyvojar-i-arogantni-akademici
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    beru zpet... nejlepsi jsou zvuky z might and magic 7 co tam pousti ve vypjatejch chvilich...
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Nejlepsi je stejne ta hlaska "no to by me zajimalo, jak vedi, kolik lidi bylo na pohrbu karla VI" ... a jak nasleduje vycet vsech zdroju o tom co meli na sobe, kudy sli a co se kdy delo :)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    VIRIK: jo, to zminuje — asi tim myslel, ze nepozvali jeho samotnyho.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    LUDWIG_: "Taky Dan Vavra tvrdil, ze je MUNI nepozvala se vyjadrit, pritom zaverecna prednaska je s Joannou z Warhorse? "

eee, ne tak docela, i v tom dlouuuhým videu říká, že právě Joana mu to zatajila a on je za to na ni trochu naštvanej.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Ty prvni dve prednasky byly fakt trapas a dost odflaknute.

Je ale skoda, ze tim Dan Vavra odsoudil celou MUNI.
    treba tahle prednaska:
    Kingdom Come - přednáška V - České hrady a jejich výzkum - Mgr. M. Sýkora
    http://www.youtube.com/watch?v=HPC8f1-bjAg

mi neprijde zas tak zla a prednasejici tam ma par vecnych pripominek/srovnani s KCD (napr. ohledne fasad hradu).

Taky Dan Vavra tvrdil, ze je MUNI nepozvala se vyjadrit, pritom zaverecna prednaska je s Joannou z Warhorse?

Kingdom Come - přednáška VIII FINÁLE - O KCD s historičkou studia Warhorse Joannou Nowak
    http://www.youtube.com/watch?v=0haSpyrnSew
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    SEJDA: Tak se aspoň na kus mrkni, ono se to moc nedá celý sdělit, i když VIRIK to píše dobře.
    Ta doktorka hned v úvodu bezelstně přizná, že hry nehraje. Je ale zjevné, že se ani neobtěžovala pustit si nějaká ta videa ze hry nebo z Vávrových přednášek, kde vysvětluje, z čeho čerpali, kdo byli jejich odborní garanti atd. Doktorka ze screenshotu seznamu knih v Sázavské knihovně (!!) usoudí, že hlavním Vávrovým zdrojem byl Jirásek, jehož pohled na husitství považuje za tendenční a poplatný národně-obrozenecké době (na čemž možná něco je, nevím, každopádně hru nepsal jen Vávra a nečerpal zdaleka jen z Jiráska). Nebo mluví o stereotypech a začne stereotypem Žida (přitom žádný Žid ve hře není)..atd..
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    SEJDA: v přednášce např. popisuje několik postav a situací. Problém je, že v té hře jsou fakticky skutečně jinak a někdo, kdo ji psal podklady pro tu hru, ale ani scénář nebo vypsání příběhu nemohl hrát ani o tom číst, protože je to prostě vyfabulované. V jednom případě se dokonce jedná o velmi důležitou vedlejší ženskou postavu. V druhém se jedná o postavu němce žijícího v té vesnici a je to hned na začátku. Němec si na začátku stěžuje v hospodě na krále Václava, kluci mu pomažou hovnem nově nabílenou chalupu. Pak zaútočej zikmundovi vojáci a onen němec tam bojuje s místníma a umírá. Hlavní hrdina si vyčítá, že mu křivdili, jen proto že byl němec.
    Je to ve hře hned na začátku. Paní doktorka tam ale říká něco úplně jiného o nějakým zlým němci a ukazuje na tom důkaz toho stereotypu. On je ale v příběhu právě spíš využitej scénáristicky pro to, aby hrdina se dostal do určitýho uvědomění si křivdy na svým sousedovi (kterej byl jinej jen svým původem) a postava přehodnocuje svůj pohled na to všechno, způsobenej vybitím Skalice nepřátelským vojskem, kde to jako jeden z mála přežil. Mimochodem v ten samej moment je v příběhu české opilecké hovado, které odmítá zaplatit jeho otci kováři a dokonce jej chce zbít jen za to, že mu připomene dluh. A i ženská postava, která je jako jediná příčetná, enchlastá a snaží se i hlavnímu hrdinovi už radit, aby dospěl.

Ono celé to vypadá, že někdo vzal to, co se povídá o Danu Vávrovi a pak přepsal příběh celý hry jak by to podle něj napsal nenávistnej nacionál. A přitom ignoroval fakt, že i v samotném Warhorse je se svejma postojema Dan spíš jedinej (a tím myslím třeba sympatie k Trumpovi), že projekt řídil Klíma (což je laskavej člověk a velkej demokrat, kterej kdys vedl i studenty v roce 1989), Bočan a řada dalších lidí a většina z nich jde spíš do progresivna – tu hru direktivně nedělal Dan Vávra a neurčoval její "ideologii". Nebo v tomto případě představa Dana Vávry, protože on nikdy ultrapravicové úchylárny do scénářů ani v minulosti nikdy nepsal (i italská menšina je v jeho hrách popsána normálně, dokonce bez těch americkejch předsudků, který můžeme zaznamenat v mnoha americkejch filmech – a jen připomenu že doba ukázaná v MAFII a MAFII 2 je doba, kdy byli italové považovaní za "negry se smetánkou". Mafia 3 pak pokračuje a snaží se pro změnu o normální pohled do menšiny černošské a v tom nejenomže nejsou v rozporu s Vávrovou jedničkou a scénářem dvojky, ale po svém v tom dokonce pokračují – polidšťují tyhle postavy (které se ale nechovají dobře ani náhodou) a ukazujou jejich motivy, v době, kdy tyhle postavy byly braný za něco méně jako bradavice na praseti).

Prostě to, co tam zazní jako příklady ze scénáře není pravda a ve hře to tak vůbec není. A Dan Vávra takhle nikdy ani nepsal, naopak bych řekl, že v jeho psaní se dost často objevuje i sociální rozměr.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VIRIK: ten Vavra musi mit karmu, ze pritahuje takoveto veci .. ja mam slaby zaludek a tak si to video nepustim, ale kdyby se ti chtelo, muzes napsat jeden z tech faulu/lzi apod., kterych se ta malo inovativni profesorka dopustila?
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    LUDWIG_: já tady vidím velký problém.

Z obou stran. Na MUNI (konkrétní přednášce) se nedá přehlédnout přezíravost vůči vývojářům a počítačovým hrám obecně. Dan Vávra měl nicméně pravdu a poukázal na mnohé nepravdivé informace, který si paní doktorka nepotvrdila a přitom je použila jako argument, zejména příběh Terezky (což je vážná chyba, protože je to pak prostě nepravdivé tvrzení – mimochodem taky mohl i Vávra ve videu skončit, tohle je dost vážné. V odpovědi pak píší jen to, že je vážená historička – což je ale v tomto případu fail MUNI, nepřiznat jasnou chybu, naopak je to dost arogantní a hlavně, neprofesionální).

/můj názor/ Jedna z velkých chyb je i to, že tenhle spor nemá moderátora. Konkrétní skupina na MUNI se bude tvářit, že je dostatečně erudovaná na to, že jej nepotřebuje a vývojáři s technikama si udrží svoji pozici "inťouši na nás zase ječej a podporujou gender a feministky".

/můj dojem/ Na druhou stranu, nemyslím si, že by ani jedna z těhle stran chtěla najít řešení nebo diskuzi. Podle mne jim to takhle vlastně všem vyhovuje, protože si navzájem potvrzují předsudky "šovinista vývojář", "blbá feministka".

//můj osobní pohled// Podporuju ženské hnutí a emancipaci mužů i žen a progresivní směry, ale přednáška paní doktorky mi přišla nepřipravená, neprofesionální a odbytá a podle mne tam neměla ani co dělat, protože vůbec nic nepřinesla, už vůbec ne k diskzím kolem stereotypů a zobrazování mužů, žen nebo i sociálních skupin ve hrách. Kdybych tam byl, velice ostře bych reagoval (jestli bych tam vůbec vydržel do konce). Vůbec mi vlastně není jasné, co tam jako mělo být řečeno, jaký měl být cíl nebo co chtěla říct a jakou reakci vyvolat u studentů. Navíc ty předsudky vůči vývojářům her (muži co čtou jen pohádky a divnou fantasy) se mi zatraceně nelíbí. Tak špatné to je.

Reakce Dana Vávry je pak oprávněná, protože přednáška obsahovala obrovské faktické chyby v argumentacích a nepodložených doměnkách, a to o samotné hře a to se dalo zjistit, kdyby to někdo editoval. Další ale pak je věc, že Dan Vávra (a hlavně obyvatelé internetu, co kolem sebe tahá tohle téma) tohle užije k potvrzení svých předsudků. Ale o to taky nyní nejde, protože ten fail na straně MUNI je fakt velkej. V tomhle je v právu on a MUNI by měla vydat nějakou korekci, nejlépe sama paní doktorka. Je mi ale jasné, že se začne bazírovat na jiných věcech z videa Dana Vávry, co řekl bokem o historii nebo knihách, bude se odvádět pozornost na pičovinách, protože už přednáška plná předsudků a forma reakce MUNI prozrazuje, že o diskuze nikomu nejde.

A i když řada lidí s Danem Vávrou nemusí souhlasit, tak je dobrý ho kritizovat za to co skutečně někde řekne a polemizovat s jeho názory, vysvětlit proč není dobrý si brát triko Burzum někde na západě do společnosti (kde to může bejt kulturní fail), ale nedopouštět se takovýhle failů a nepravdivých tvrzení a ještě to zaštítit veřejnou institucí. On je umělecky veřejně činný a nějak se umělecky vyjadřuje (podle mne velmi dobře, mě se jeho dílo líbí), k tomu nějak i veřejně vystupuje v rozhovorech a sociálních sítích. S tím polemizujte, uvídějme to do kontextu proč a s kým sympatizuje a to s ním klidně i probírejme, vyčítejme, cokoliv. Ale takhle fakt ne. Takhle by se přednášky na MUNI neměly dělat o ničem.
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    LUDWIG_: A ano, dobrej shitstorm už po 11m :D
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    LUDWIG_: Co to je za product placement? :D 2h, nejsem si jistej, že to lze zvládnout :)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Jáma Pekel Dana Vávry #2 Spolupráce s Filosofickou fakultou MUNI. Diletantství, lži a chuť na žalobu
    http://www.youtube.com/watch?v=NGUx_AJg8Vw

Reakce na video Daniela Vávry z 26. dubna 2020 | Ústav pomocných věd historických a archivnictví
    https://archivnictvi.phil.muni.cz/aktualne/aktuality/reakce-na-video-daniela-vavry-z-26-dubna-2020

Heh, dobry shitstorm
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    VLAKODLAK: no mam nahrano celkem 240 hodin, tipl bych si ze na tuhle hru to bylo tech 140... ale rozlozeny za celej rok, sem mel zasek kdyz jsem se vracel z ledecka s jednou lehkou devou a v lese si na me pocihali tri borci... dva mesice sem se pres ten fight nemohl dostat... Pak jsem je nastvanej vsechny strelil do obliceje...

GIOMIKY: jako to, jak dokazu urcit behem vteriny, kde je sever podle toho kolik je hodin a kde je slunicko se hadam muze nekdy v budoucnu hodit :D

LOJZEE: asi jo, poridil jsem doom ethernal, takze muzu prokrastinovat zas na necem jinym :)
    NOOLY
    NOOLY --- ---
    CHRMLE: restekp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam