LUDWIG_: já tady vidím velký problém.
Z obou stran. Na MUNI (konkrétní přednášce) se nedá přehlédnout přezíravost vůči vývojářům a počítačovým hrám obecně. Dan Vávra měl nicméně pravdu a poukázal na mnohé nepravdivé informace, který si paní doktorka nepotvrdila a přitom je použila jako argument, zejména příběh Terezky (což je vážná chyba, protože je to pak prostě nepravdivé tvrzení – mimochodem taky mohl i Vávra ve videu skončit, tohle je dost vážné. V odpovědi pak píší jen to, že je vážená historička – což je ale v tomto případu fail MUNI, nepřiznat jasnou chybu, naopak je to dost arogantní a hlavně, neprofesionální).
/můj názor/ Jedna z velkých chyb je i to, že tenhle spor nemá moderátora. Konkrétní skupina na MUNI se bude tvářit, že je dostatečně erudovaná na to, že jej nepotřebuje a vývojáři s technikama si udrží svoji pozici "inťouši na nás zase ječej a podporujou gender a feministky".
/můj dojem/ Na druhou stranu, nemyslím si, že by ani jedna z těhle stran chtěla najít řešení nebo diskuzi. Podle mne jim to takhle vlastně všem vyhovuje, protože si navzájem potvrzují předsudky "šovinista vývojář", "blbá feministka".
//můj osobní pohled// Podporuju ženské hnutí a emancipaci mužů i žen a progresivní směry, ale přednáška paní doktorky mi přišla nepřipravená, neprofesionální a odbytá a podle mne tam neměla ani co dělat, protože vůbec nic nepřinesla, už vůbec ne k diskzím kolem stereotypů a zobrazování mužů, žen nebo i sociálních skupin ve hrách. Kdybych tam byl, velice ostře bych reagoval (jestli bych tam vůbec vydržel do konce). Vůbec mi vlastně není jasné, co tam jako mělo být řečeno, jaký měl být cíl nebo co chtěla říct a jakou reakci vyvolat u studentů. Navíc ty předsudky vůči vývojářům her (muži co čtou jen pohádky a divnou fantasy) se mi zatraceně nelíbí. Tak špatné to je.
Reakce Dana Vávry je pak oprávněná, protože přednáška obsahovala obrovské faktické chyby v argumentacích a nepodložených doměnkách, a to o samotné hře a to se dalo zjistit, kdyby to někdo editoval. Další ale pak je věc, že Dan Vávra (a hlavně obyvatelé internetu, co kolem sebe tahá tohle téma) tohle užije k potvrzení svých předsudků. Ale o to taky nyní nejde, protože ten fail na straně MUNI je fakt velkej. V tomhle je v právu on a MUNI by měla vydat nějakou korekci, nejlépe sama paní doktorka. Je mi ale jasné, že se začne bazírovat na jiných věcech z videa Dana Vávry, co řekl bokem o historii nebo knihách, bude se odvádět pozornost na pičovinách, protože už přednáška plná předsudků a forma reakce MUNI prozrazuje, že o diskuze nikomu nejde.
A i když řada lidí s Danem Vávrou nemusí souhlasit, tak je dobrý ho kritizovat za to co skutečně někde řekne a polemizovat s jeho názory, vysvětlit proč není dobrý si brát triko Burzum někde na západě do společnosti (kde to může bejt kulturní fail), ale nedopouštět se takovýhle failů a nepravdivých tvrzení a ještě to zaštítit veřejnou institucí. On je umělecky veřejně činný a nějak se umělecky vyjadřuje (podle mne velmi dobře, mě se jeho dílo líbí), k tomu nějak i veřejně vystupuje v rozhovorech a sociálních sítích. S tím polemizujte, uvídějme to do kontextu proč a s kým sympatizuje a to s ním klidně i probírejme, vyčítejme, cokoliv. Ale takhle fakt ne. Takhle by se přednášky na MUNI neměly dělat o ničem.