• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZKingdom Come: Deliverance - A first-person, open world, realistic RPG that will take you to Medieval Europe.

Diskuze o RPG titulu od Warhorse Studios (Dan Vávra, Martin Klíma a další) ve stylu Dungeons and No Dragons ze středověkých českých luhů a hájů.

Oficiální stránky hry

Kickstarter

Warhorse Studios

Oficiální fórum

Očekávané datum vydání: Q4/2015 (lol, takhle to původně vážně bylo :))
    rozbalit záhlaví
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Takova drobnost - preinstaloval jsem si pocitac na ubuntu a k memu velkemu prekvapeni KCD2 (stejne jako vsechny hry ve steamu) funguje naprosto perfektne. Hry byly jediny duvod, proc jsem jeste mel windowsi, tak jestli to ma nekdo podobne, uz to funguje.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    VEVERCAK: čoveče, fantasy nezakládal jeden člověk, byl tam třeba i výborný Robert E. Howard a C.A. Smith a několik dalších a po dalších letech byl i Moorcock nebo a pak super věci jako Warhammer a nic z toho nemá s dědulou Tolkienem a jeho velmi dobrých secesních románů nic společného :D

AIAX: já považuju Avowed za velice dobrou fantasy hru s dobrým příběhem, ale jak jsem si všiml, tvůj šálek čaje jsou rpostě RPG s open worldem a volností. není nic proti ničemu, já tomu taky dávám přednost (pro mne je naprosto fantastickou hrou i Starfield, protože otevřený svět, RPGčko a navíc scifi, nečtu jen tvoje kvalitní překlady velmi dobrých čínských scifek, ale naprosto miluju Reynoldse a Hamiltona a tohle je právě ono, naopak prozměnu hodně haním Mamlas efekt, který je strašně špatnou vykrádačkou snad všeho, od star wars po právě Reynoldse. Vyjímkou byl jen ten jejich pokus o cestu do jiné galaxie, který ale lidi vlastně nepřijali).

Expedice podle mne vyhrála tím přesahem. KCD2 je sice dobré, ale vyhýbají se zajímavým motivům, jako je spiritualita tehdejší doby, duchovnost je marxisticky-materialisticky zahozená (viz. to "chodit do kostela tehdá bylo jako dnes do supermarketu", což je psotoj WarHorse). TO je věc, co jim vyčítám i já, protože středoevropské národy jsou velice duchovní a folklorní a KCD2 v tomhle momentu je spíš taková pivní veselohra, dost přízemní.
    //i Čechové jsou materialisti a alkoholici až po komunistický době, který zde vyhladila venkov a jeho kulturu, a přetvořila následně i tu městskou. V minulosti a právě v této době se i lid na venkově dost zajímal i o ony duchovní věci, byl tenkrát i rozmach mnoha kazatelů, děly se velké lidové poutě – koneckonců na tyto generace pak v Čechách navazují hnutí, které si dávají do znaků Svatý Grál, a zasahuje to nejen Čechy, ale i Poláky a velice silně i Němce. Ale WarHorse modelují tu dobu přesně jako někdo, kdo církev vidí jen jako mocenskou strukturu, folklór jako opilce co vyřvávaj lidovky a spiritualitu jako kretény se siderickým kyvadélkem. Tohle mi tu hru dost snižuje, tento modernistický česko-německý materialistický pohled. Je to pak vlastně sice kvalitně napsaná, ale tímhle přístupem furt jen telenovela.

Expedice se nebojí témat a mít názor. Je mnohem odvážnější.
    AIAX
    AIAX --- ---
    VIRIK: Připojuju se ke chvále Tainted Grailu, málem jsem si ukroutil hlavu, když na RPG roku byl nominovaný bezduchý slop od Obsidianu a IQ tykve Monster Hunter a Tainted Grail, jedno z nejvýraznějších RPGček roku ne.

Ale to je prostě podle mě hlavně marketingem - Awaken Realms (potažmo Questline) jsou Poláci a pro Evropany to byl v amerických médiích odjakživa běh do kopce. Naopak Obsidian je americké studio a Microfost má prachy na opravdový marketing. Takže se vsadím, že prostě většina panelistů, co hlasují v TGA, hráli Avowed a TOW2 a Tainted Grail ne, to je celé. A spousta jich podle mě nehrála ani KCD2, jinak si neumím vysvětlit, že RPG roku vyhrála Expedice.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    VEVERCAK: vlastne ti to nechci rozmlouvat, ale je fascinujici videt vedle sebe v jedny vete BG3, ER a KCD2 :)
    AIAX
    AIAX --- ---
    VEVERCAK: Mně hudba v E33 nesedla vůbec, až na jeden, dva tracky, kde byla chytře zakomponovaná elektronika, to prostě není můj styl.

Ale souhlas s tím "hry už nejsou, co bývaly". Když se podíváš na nominované na GOTY, tak všechno (možná kromě Donkey Konga) jsou to úžasně originální hry postavené na jedinečné autorské vizi. Všechny jsem minimálně zkusil a bavily mě vlastně jen KCD2 a Silksong, ale objektivně by si zasloužily vyhrát všechny.
    AIAX
    AIAX --- ---
    VEVERCAK: GOTY samozřejmě vyhraje Expedice, ale taky si myslím, že v kategorii RPG roku by KCD2 nemusela být šancí. Na druhé straně kolem E33 je teď mánie, bojím se, že shrábne úplně všechno, na co je nominovaná, včetně nejlepší fighting hry a nejlepšího e-sportu. Už se pomalu bojím, že na mě vyskočí, kdykoli otevírám ledničku.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    AIAX: Trochu BS je, že když chceš pro KCD2 hlasovat, tak to jako jediné dali na stránce níže než vše ostatní, takže k tomu musíš scrollovat. Nevim jak na mobilech.
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Zapnul jsem po delsi dobe KCD2 a jsem prekvapeny mnozstvim zajicu, kteri bezi s opacnou animaci :)
    MORDINO
    MORDINO --- ---
    Hraje někdo KCD2 přes GforceNOW, taky vám tam přestal fungovat CZ dabing? :-/
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    @holcik
    Zatím to nikdo pro Amazfit neudělal, tak jsem to musel udělat já. #KCD2 ciferník s funkčním otočným diskem podle času pro kulaté novější hodinky. Když to schválí, bude to pro CZ/SK v Zepp storu jako KCD II.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Když je teď na steamu sleva na kcd2, tak bych se chtěl zeptat, jaký jsou rozdíly mezi normální a gold edicí?
    BAT
    BAT --- ---
    Google je k nicemu, zadna ofiko dokumentace zrejme neexistuje, ale tonouci se stebla chyta...

Existuje zpusob jak pro KCD2 pridat do keybindings menu vlastni, nove keybinds?
    Jedine co jsem objevil, ze se da prepsat libs/config/keybindSuperactions.xml.
    Coz je bohuzel k nicemu, protoze to funguje jen pokud se cely soubor nahradi (nelze ho jen "patchnout", nebo jsem jen nenasel zpusob jak?).
    Takovy mod bude v konfliktu s jakymkoliv jinym modem ktery dela totez.

Jasne, muzu pouzit konzolovy prikaz bind, pridany do nejakeho configu ktery loadnu pri startu hry/inicializace modu, ale:
    1. pro zmenu prirazenych klaves/tlacitek musi uzivatel ten config rucne editovat (a vime jaci jsou uzivatele jelita).
    2. cesta ke configu musi byt hardcoded ve skriptu, tudiz nesmi nikdo menit nazev adresare modu (a vime jaci jsou uzivatele jelita, nemluve o tom, ze nektere mod managery ten nazev adresare meni jak se jim zachce).
    AIAX
    AIAX --- ---
    ERRTU: Obstarožní? To máš oproti mě horkou novinku, já mám šest let starého Radeona 5700 XT. A vidíš, KCD2 se mi nejenže drželo mezi 50 a 60 FPS, ale navíc na 1440p. Netuším, co ve Warhorse s tím Cryenginem udělali, ale to už jsem léta nezažil, takové máslo.
    AIAX
    AIAX --- ---
    To, co píšeš, je spíše chyba skriptu nebo programování AI, než scénáře. IIRC se na to ptali Viktora, říkal, že je to bug, že to opraví. A BG3 nebo W3 tím netrpí, protože jejich AI je ve srovnání s KCD2 primitivní.

Writing je o tom, jak je postavený příběh, jak živé jsou dialogy, jak je vykreslený svět a jak propracované jsou postavy. A v tomhle KCD2 exceluje.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    AIAX: ad) scenar/writing: v momente, kdy prijdes za nekym koho notoricky znas a dostanes reakci "co tu chces ty koste" nebo se v dialogu chces posunout k jinymu tematu a skript se vrati zase na zacatek (tj. neni tam vymyslena navaznost podle nahodnyho poradi volby odpovedi), tak je jedno kolik stranek textu se nepsalo, vysledek proste nedrzi pohromade. Timhle treba W3 (10 let stara hra) nebo BG3 zdaleka tolik netrpi. Scenar obecne jak jsem psal, potrebujeme maly a vetsi souboje, potrebujeme stealth faze, potrebujeme tahat cas obihackama, tak to proste budeme dokola tocit - ok, prirozeny, ale v posledni casti uz toho bylo moc. Klidne bych bral kratsi hru, nez koukal na x-krat "vlastne tohle by mohl jeste predvest" Vasuta.
    ad) finance: urcite, ale to jsem bral jako herni zavazek KCD1/KCD2 - nabidnout mechaniky jinak, tj. min treasure hoarder, vetsi realisticnost kupcu (dneska mam zavreno, tohle uz mam, nepotrebuju vykoupit), zasazeni do sveta (okradas vetsinu NPC o 0.4-0.8 grose, to melo bejt vlastne co? Aby hra nekoncila s 200.000+ misto 50.000?). Kolik postava samotna unese kyrysu? 15? + pak to samy na kone? Ok, dobry, ale prave jak pises, to uz mel Skyrim. Za me by sla financni cast zasadne zkrouhnout v dobrej prospech hry.
    AIAX
    AIAX --- ---
    DOUPLE: Tvůj názor/hodnocení beru, každý má právo na svůj.

Za mě jen dvě připomínky:

1. byl bych zvědavý, který videoherní scénář a writing je za tebe 10/10, když KCD2 je jen 6/10. Za mě se writingu v KCD2 vyrovná snad jen Zaklínač 2 a 3 a možná, tedy možná, RDR2. Jinak je historicky writing ve hrách strašný odpad a v dnešní době to platí tuplem.
    2. kritika ekonomiky a toho, že Jindřich už přijíždí do Kutné Hory docela OP, pokud na Troskovicku dělal aspoň trochu vedlejší úkoly a aktivity, a za chvíli je nezničitelný tank, bez debat sedí, ale v kontextu je třeba dodat, že snad neexistuje a nikdy neexistovalo RPG, kde jsi na konci nebyl neporazitelný polobůh, který by si mohl koupit celý herní svět a všechno v něm třikrát dokola.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Tak jsem dneska rozehrál KCD2 a ta čeština mě tam kupodivu neruší, měl jsem z toho obavy, ale dabing je solidní. No, zas budu mít nějaký ten měsíc co hrát... :⁠-⁠)
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    WERT: ja byl uplne v haji, taky XXX pokusu, vsechno marny, viz:
    KCD2 Pacifist Henry can win this fight.. right?
    https://www.youtube.com/watch?v=aGbLtFPwXbs&t=1214s

a pak sem se kvuli tomu vratil o ten kousek zpet a vzal borcum platovku a taky napoprvi...
    BAT
    BAT --- ---
    Mel jsem backlog nekolika her jejichz update jsem porad odkladal, tak jsem jim ted konecne dal zelenou, a instalace KCD2 tak jeste visi ve fronte.
    Tak bych to cekani rad vyuzil nasavanim nejakych informaci...

Jak je na tom KCD2 z hlediska customizace GUI/HUDu?
    Pridali oficialni moznost jak vypnout tu idiotskou tecku uprostred obrazovky?
    Nebo se to musi zase resit modem? (pokud se to vubec da resit modem?)

A co "kompas" a ten otravny kralik indikator?
    Da se to v nastaveni vypnout? Nebo zase resit modem?

Totez health bar a spol. - lze nejak inteligentne nastavit, aby tam porad nezaclanely?
    (napr. pro jednicku jsem mel mod Stat bars auto-hide - budu muset zas neco takovyho vyrabet, nebo Warhorse dostali rozum a udelali to uz konecne nejak inteligentne?)
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    Je nejaka fan-online verze toho codexu z KCD2?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam