AIAX: ja si dovolim tvrdit, ze i kdyby k novemu KCD3 hudbu slozil nekdo jiny ve stejnem duchu, tak bys to nepoznal.
Abychom si uplne rozumeli, tohle nijak nesnizuje schopnosti Jana Valty - dosad jakekoliv jine jmeno a bude platit to stejne.
Kdo umi ten umi a kdyz se mu rekne udelej to podobne, tak ve slepem testu asi nikdo nepozname zda to delal nekdo jiny.
Podobne naopak, muze hudbu opet delat Jan Valta a presto ji udelat nejak jinou, at uz dle zadani nebo proste proto.
Ale jinak souhlas, hudba KCD1 i 2 sedi dokonale, o tom zadna.
Me by hlavne potesilo vyrazne umirnenejsi a prirozenejsi nasazeni/pouziti hudby ve hre.
Hra ma hudbu vsude, porad, neustale.
Pocitove bych rekl, ze tam snad na hodinu hrani nepripadne vic nez 10 vterin ticha.
S tim jdou ruku v ruce dva pro mne zasadni problemy:
1. At je hudba sebeuzasnejsi, za par hodin hrani ji mam plne zuby.
Ze vseho nejhorsi jsou tracky co hraji v prostorach hospod, kde zacne po kratouckem prechodu hrat vyrazna skocna hudba, ktera mi pak zni v usich jeste pul dne potom co jsem tu hru vypnul.
Poprve je to zajimave, podruhe je to OK, potreti to je nic moc, a pak velmi rychle zacne pusobit divne i to, ze tam ani nevidis zadne muzikanty.
U jineho typu hudby to nepusobi tak do oci bijici - kdyz jedu lesem na koni a hraje mi tam "ambientni" orchestralni hudba, tak mi na mysli nevyvstane "odkud se ta hudba bere, kde je ten orchestr?", ale u te hospodske hudby mi to prijde strasne divne.
Pritom treba v jedne hospode (tusimze v Miskovicich) obcas nejaky chlap s zenskou tancuje, zatimco jim na pistalu hraje "zivy" muzikant, a pusobi to prirozene a imerzivne
(pokud teda vypnes normalni hudbu, ktera jinak samozrejme dal hraje i kdyz ten pistec piska na pistalu neco jineho).
2. Absence tichych pasazi je nevyuzita prilezitost pro podporu imerze, zvlast u hry ktera ma jinak docela dost dobry sound design.
Vypni hudbu a prochazej se chvili mestem/vesnici/lesem, a kochej se zvuky okolnich NPC, zvirat, a ruznych foleys, a pak rekni jestli takove ticho neni pro zmenu naprosto uzasny.
Tam me teda zase trapi jine veci, viz nize.
Jinak u sound designu bych jim jeste vytknul zbytecne/prehnane pouziti ruznych "zvuku na pozadi".
Veci jako "hospodsky ruch", kdy slysis mluvit lidi v hospode, prestoze tam sedi jeden/dva hosti.
Ale i kdyby jich tam sedelo deset, tak to porad pusobi dost lacine, protoze ten typ hluku porad hrube neodpovida situaci v te hospode.
Nemluve o jednom samplu, kde muzes zretelne slyset co tam nejaky clovek rika (podle hlasu bych rekl, ze to je dokonce Vavra) - pokud hrac neni rodily cech, tak si toho asi nevsimne, ale me to taha za usi strasne.
Podobne "ruch na ulici", stejny problem - ulice poloprazdna, ale zni to jak rusny Vaclavak (prehanim, ale ne moc).
Pritom minimalne v KCD2 uz je ten pocet soucasne aktivnich NPC na ulici docela decentni a jsou i pomerne dobre aktivni - prodavaci pokrikuji, kovar mlati kladivem, kone pofrkavaji, prase chrochta, sousede se zdravi nebo prohodi par slov, a prestoze se ty NPC-NPC rozhovory samozrejme opakuji, je jich uz jakz takz dost na to, aby to samo o sobe vytvorilo dostatecne odpovidajici rusne prostredi, takze tyhle FAKE "ruchy" nejsou treba!
Sralo me to tak, ze jsem si musel udelat mody, kde jsem tyhle udi-rvouci nesmyslne "ruchy" vykuchal.
A rukuv ruce s tim dalsi moda, kde jsem upravil jak hraje hudba (vic ticha, hospodska/vesnicka/atp. hudba disablovana, jen na cutsceny jsem nesahal - tam prislusnou hudbu pochopitelne chci ponechat).
Vysledkem je (IMO, pochopitelne) vyrazne lepsi prozitek.