• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MYKEZKingdom Come: Deliverance - A first-person, open world, realistic RPG that will take you to Medieval Europe.

Diskuze o RPG titulu od Warhorse Studios (Dan Vávra, Martin Klíma a další) ve stylu Dungeons and No Dragons ze středověkých českých luhů a hájů.

Oficiální stránky hry

Kickstarter

Warhorse Studios

Oficiální fórum

Očekávané datum vydání: Q4/2015 (lol, takhle to původně vážně bylo :))
    rozbalit záhlaví
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    BAT: Zrovna tohle mě třeba u KCD2 nevadí. Ta hudba je situovaná dobře a funguje to.
    DIOM
    DIOM --- ---
    Když je řeč o hudbě. Nedávno měli Warhorse freundschaft s Paradoxem a v CK3 tak můžete slyšet hudbu z KCD2, zahrát si za Jindru a postavit si hrad Trosky. Hrát za Bohemia s vlastním soundtrackem má něco do sebe. :) V KCD2 by pak měla být k nalezení nějaká kniha o křížových výpravách.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BAT: tohle temo se resilo tu, jestli te to zajima :)

#334: KCD2 a... hudba | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/334-kcd2-a-hudba/

#76: Programátor hudby | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/75programator-hudby/

Mozna i tu, ale uz si nepamatuji.

#132: Music design | Modrák & Friends
    https://modrak.podbean.com/e/132-music-design/
    BAT
    BAT --- ---
    AIAX: ja si dovolim tvrdit, ze i kdyby k novemu KCD3 hudbu slozil nekdo jiny ve stejnem duchu, tak bys to nepoznal.
    Abychom si uplne rozumeli, tohle nijak nesnizuje schopnosti Jana Valty - dosad jakekoliv jine jmeno a bude platit to stejne.
    Kdo umi ten umi a kdyz se mu rekne udelej to podobne, tak ve slepem testu asi nikdo nepozname zda to delal nekdo jiny.
    Podobne naopak, muze hudbu opet delat Jan Valta a presto ji udelat nejak jinou, at uz dle zadani nebo proste proto.
    Ale jinak souhlas, hudba KCD1 i 2 sedi dokonale, o tom zadna.

Me by hlavne potesilo vyrazne umirnenejsi a prirozenejsi nasazeni/pouziti hudby ve hre.
    Hra ma hudbu vsude, porad, neustale.
    Pocitove bych rekl, ze tam snad na hodinu hrani nepripadne vic nez 10 vterin ticha.
    S tim jdou ruku v ruce dva pro mne zasadni problemy:

1. At je hudba sebeuzasnejsi, za par hodin hrani ji mam plne zuby.
    Ze vseho nejhorsi jsou tracky co hraji v prostorach hospod, kde zacne po kratouckem prechodu hrat vyrazna skocna hudba, ktera mi pak zni v usich jeste pul dne potom co jsem tu hru vypnul.
    Poprve je to zajimave, podruhe je to OK, potreti to je nic moc, a pak velmi rychle zacne pusobit divne i to, ze tam ani nevidis zadne muzikanty.
    U jineho typu hudby to nepusobi tak do oci bijici - kdyz jedu lesem na koni a hraje mi tam "ambientni" orchestralni hudba, tak mi na mysli nevyvstane "odkud se ta hudba bere, kde je ten orchestr?", ale u te hospodske hudby mi to prijde strasne divne.
    Pritom treba v jedne hospode (tusimze v Miskovicich) obcas nejaky chlap s zenskou tancuje, zatimco jim na pistalu hraje "zivy" muzikant, a pusobi to prirozene a imerzivne (pokud teda vypnes normalni hudbu, ktera jinak samozrejme dal hraje i kdyz ten pistec piska na pistalu neco jineho).

2. Absence tichych pasazi je nevyuzita prilezitost pro podporu imerze, zvlast u hry ktera ma jinak docela dost dobry sound design.
    Vypni hudbu a prochazej se chvili mestem/vesnici/lesem, a kochej se zvuky okolnich NPC, zvirat, a ruznych foleys, a pak rekni jestli takove ticho neni pro zmenu naprosto uzasny.
    Tam me teda zase trapi jine veci, viz nize.

Jinak u sound designu bych jim jeste vytknul zbytecne/prehnane pouziti ruznych "zvuku na pozadi".
    Veci jako "hospodsky ruch", kdy slysis mluvit lidi v hospode, prestoze tam sedi jeden/dva hosti.
    Ale i kdyby jich tam sedelo deset, tak to porad pusobi dost lacine, protoze ten typ hluku porad hrube neodpovida situaci v te hospode.
    Nemluve o jednom samplu, kde muzes zretelne slyset co tam nejaky clovek rika (podle hlasu bych rekl, ze to je dokonce Vavra) - pokud hrac neni rodily cech, tak si toho asi nevsimne, ale me to taha za usi strasne.
    Podobne "ruch na ulici", stejny problem - ulice poloprazdna, ale zni to jak rusny Vaclavak (prehanim, ale ne moc).
    Pritom minimalne v KCD2 uz je ten pocet soucasne aktivnich NPC na ulici docela decentni a jsou i pomerne dobre aktivni - prodavaci pokrikuji, kovar mlati kladivem, kone pofrkavaji, prase chrochta, sousede se zdravi nebo prohodi par slov, a prestoze se ty NPC-NPC rozhovory samozrejme opakuji, je jich uz jakz takz dost na to, aby to samo o sobe vytvorilo dostatecne odpovidajici rusne prostredi, takze tyhle FAKE "ruchy" nejsou treba!

Sralo me to tak, ze jsem si musel udelat mody, kde jsem tyhle udi-rvouci nesmyslne "ruchy" vykuchal.
    A rukuv ruce s tim dalsi moda, kde jsem upravil jak hraje hudba (vic ticha, hospodska/vesnicka/atp. hudba disablovana, jen na cutsceny jsem nesahal - tam prislusnou hudbu pochopitelne chci ponechat).
    Vysledkem je (IMO, pochopitelne) vyrazne lepsi prozitek.
    BAT
    BAT --- ---
    Dokoncuju KCD2 a jsem ted pred Oratores, ale Pisek me zrovna poslal za Albichem (DLC Mysteria Ecclesiae), coz mne privedlo k otazce kdy a jake DLC questy delat?
    Zatim jsem nedelal zadny DLC quest, ani kovarnu jsem nespustil, ani malire, nic.
    Je lepsi s temi DLC pockat az po dohrani hlavni linky, nebo je neco vhodne zacit "uz" ted nebo kdy?
    Navazuje nejak cokoliv z tech DLC na cokoliv v hlavni linii, nebo je to uplne oddelene? (vc. zucastnenych postav)
    BAT
    BAT --- ---
    Nemel by nekdo tip na nejake YT let's play KCD2?

Po dlouhe dobe se budu vracet ke staremu savu a konecne to dohrat, ale chci si napred osvezit v pameti co predchazelo.
    Ale nechci jen strucne shrnuti, alebrz nejaky let's play co by se dal u prace sledovat/poslouchat na pozadi.

Neco normalniho...
    Neco kde typek neustale nerve, nehyka jako idiot, neustale nedekuje za nejake subscriby nebo baksis co mu lidi cpou, pokud mozno neresi a nereaguje na commenty chatu, necte nahlas kazdou knihu co najde, zbytecne se neplahoci ale ani nepreskakuje rozhovory, nechova se jako nadrzene hovadko, nesnazi se vysvetlovat historii nebo souvislosti pricemz o tom evidentne vi cocku. A neni ignoramus co si nevsima do oci bijicich detailu a pak hodinu tape kam jit a co a jak delat, protoze neposlouchal/preskocil co mu NPC rika a nedokaze to pochopit ani z quest logu.

Jakz takz se tomu blizi Kingdom Come: Deliverance 2 Let's Play / Walkthrough / Playthrough (Gameplay) Full Game by WolfheartFPS, ale po nekolika epizodach uz me zacal hodne iritovat (hlavne nevsimavosti a obecne mirnou hlouposti, jinak by to asi bylo celkem OK).
    Nebylo by neco podobneho?
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    AIAX: A určitě bych tam chtěl vidět mé kámoše z Olmika, konrétně Adoreu, jsou to top strop šermíři a samo na dvojce spolupracovali.

The Knight of Hope
    https://youtu.be/8vYFFx4whoE

MEDIEVAL SKIRMISH - KCD2 Real action by Adorea
    https://youtu.be/H24mLb86Eyw
    TOFI
    TOFI --- ---
    koukam KCD2 dorazi 3.brezna do gamepassu :-)

CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Takova drobnost - preinstaloval jsem si pocitac na ubuntu a k memu velkemu prekvapeni KCD2 (stejne jako vsechny hry ve steamu) funguje naprosto perfektne. Hry byly jediny duvod, proc jsem jeste mel windowsi, tak jestli to ma nekdo podobne, uz to funguje.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    VEVERCAK: čoveče, fantasy nezakládal jeden člověk, byl tam třeba i výborný Robert E. Howard a C.A. Smith a několik dalších a po dalších letech byl i Moorcock nebo a pak super věci jako Warhammer a nic z toho nemá s dědulou Tolkienem a jeho velmi dobrých secesních románů nic společného :D

AIAX: já považuju Avowed za velice dobrou fantasy hru s dobrým příběhem, ale jak jsem si všiml, tvůj šálek čaje jsou rpostě RPG s open worldem a volností. není nic proti ničemu, já tomu taky dávám přednost (pro mne je naprosto fantastickou hrou i Starfield, protože otevřený svět, RPGčko a navíc scifi, nečtu jen tvoje kvalitní překlady velmi dobrých čínských scifek, ale naprosto miluju Reynoldse a Hamiltona a tohle je právě ono, naopak prozměnu hodně haním Mamlas efekt, který je strašně špatnou vykrádačkou snad všeho, od star wars po právě Reynoldse. Vyjímkou byl jen ten jejich pokus o cestu do jiné galaxie, který ale lidi vlastně nepřijali).

Expedice podle mne vyhrála tím přesahem. KCD2 je sice dobré, ale vyhýbají se zajímavým motivům, jako je spiritualita tehdejší doby, duchovnost je marxisticky-materialisticky zahozená (viz. to "chodit do kostela tehdá bylo jako dnes do supermarketu", což je psotoj WarHorse). TO je věc, co jim vyčítám i já, protože středoevropské národy jsou velice duchovní a folklorní a KCD2 v tomhle momentu je spíš taková pivní veselohra, dost přízemní.
    //i Čechové jsou materialisti a alkoholici až po komunistický době, který zde vyhladila venkov a jeho kulturu, a přetvořila následně i tu městskou. V minulosti a právě v této době se i lid na venkově dost zajímal i o ony duchovní věci, byl tenkrát i rozmach mnoha kazatelů, děly se velké lidové poutě – koneckonců na tyto generace pak v Čechách navazují hnutí, které si dávají do znaků Svatý Grál, a zasahuje to nejen Čechy, ale i Poláky a velice silně i Němce. Ale WarHorse modelují tu dobu přesně jako někdo, kdo církev vidí jen jako mocenskou strukturu, folklór jako opilce co vyřvávaj lidovky a spiritualitu jako kretény se siderickým kyvadélkem. Tohle mi tu hru dost snižuje, tento modernistický česko-německý materialistický pohled. Je to pak vlastně sice kvalitně napsaná, ale tímhle přístupem furt jen telenovela.

Expedice se nebojí témat a mít názor. Je mnohem odvážnější.
    AIAX
    AIAX --- ---
    VIRIK: Připojuju se ke chvále Tainted Grailu, málem jsem si ukroutil hlavu, když na RPG roku byl nominovaný bezduchý slop od Obsidianu a IQ tykve Monster Hunter a Tainted Grail, jedno z nejvýraznějších RPGček roku ne.

Ale to je prostě podle mě hlavně marketingem - Awaken Realms (potažmo Questline) jsou Poláci a pro Evropany to byl v amerických médiích odjakživa běh do kopce. Naopak Obsidian je americké studio a Microfost má prachy na opravdový marketing. Takže se vsadím, že prostě většina panelistů, co hlasují v TGA, hráli Avowed a TOW2 a Tainted Grail ne, to je celé. A spousta jich podle mě nehrála ani KCD2, jinak si neumím vysvětlit, že RPG roku vyhrála Expedice.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    VEVERCAK: vlastne ti to nechci rozmlouvat, ale je fascinujici videt vedle sebe v jedny vete BG3, ER a KCD2 :)
    AIAX
    AIAX --- ---
    VEVERCAK: Mně hudba v E33 nesedla vůbec, až na jeden, dva tracky, kde byla chytře zakomponovaná elektronika, to prostě není můj styl.

Ale souhlas s tím "hry už nejsou, co bývaly". Když se podíváš na nominované na GOTY, tak všechno (možná kromě Donkey Konga) jsou to úžasně originální hry postavené na jedinečné autorské vizi. Všechny jsem minimálně zkusil a bavily mě vlastně jen KCD2 a Silksong, ale objektivně by si zasloužily vyhrát všechny.
    AIAX
    AIAX --- ---
    VEVERCAK: GOTY samozřejmě vyhraje Expedice, ale taky si myslím, že v kategorii RPG roku by KCD2 nemusela být šancí. Na druhé straně kolem E33 je teď mánie, bojím se, že shrábne úplně všechno, na co je nominovaná, včetně nejlepší fighting hry a nejlepšího e-sportu. Už se pomalu bojím, že na mě vyskočí, kdykoli otevírám ledničku.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    AIAX: Trochu BS je, že když chceš pro KCD2 hlasovat, tak to jako jediné dali na stránce níže než vše ostatní, takže k tomu musíš scrollovat. Nevim jak na mobilech.
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Zapnul jsem po delsi dobe KCD2 a jsem prekvapeny mnozstvim zajicu, kteri bezi s opacnou animaci :)
    MORDINO
    MORDINO --- ---
    Hraje někdo KCD2 přes GforceNOW, taky vám tam přestal fungovat CZ dabing? :-/
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    @holcik
    Zatím to nikdo pro Amazfit neudělal, tak jsem to musel udělat já. #KCD2 ciferník s funkčním otočným diskem podle času pro kulaté novější hodinky. Když to schválí, bude to pro CZ/SK v Zepp storu jako KCD II.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Když je teď na steamu sleva na kcd2, tak bych se chtěl zeptat, jaký jsou rozdíly mezi normální a gold edicí?
    BAT
    BAT --- ---
    Google je k nicemu, zadna ofiko dokumentace zrejme neexistuje, ale tonouci se stebla chyta...

Existuje zpusob jak pro KCD2 pridat do keybindings menu vlastni, nove keybinds?
    Jedine co jsem objevil, ze se da prepsat libs/config/keybindSuperactions.xml.
    Coz je bohuzel k nicemu, protoze to funguje jen pokud se cely soubor nahradi (nelze ho jen "patchnout", nebo jsem jen nenasel zpusob jak?).
    Takovy mod bude v konfliktu s jakymkoliv jinym modem ktery dela totez.

Jasne, muzu pouzit konzolovy prikaz bind, pridany do nejakeho configu ktery loadnu pri startu hry/inicializace modu, ale:
    1. pro zmenu prirazenych klaves/tlacitek musi uzivatel ten config rucne editovat (a vime jaci jsou uzivatele jelita).
    2. cesta ke configu musi byt hardcoded ve skriptu, tudiz nesmi nikdo menit nazev adresare modu (a vime jaci jsou uzivatele jelita, nemluve o tom, ze nektere mod managery ten nazev adresare meni jak se jim zachce).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam