• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jakej najem a proc v btc? zrovna v 'mene', ktera konci a nema podle tvych predpovedi budoucnost, sam si neco rikal, ze mineri jsou vlastne zbytecni. takze bych spis chapal, ze si nechas zaplatit aspon cast elektriky v nejaky realnejsi mene...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jedno. Bez mereni vim, ze ziskam cca 30 kWh*topny faktor tepelneho cerpadla za den. To docela meritelne je, proto bych s tim nejradsi pockal do zimy, to ale ten konkretni miner muze zastarat. Rozhodne, kolik bude ochoten zaplatit najem v BTC.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: rovnou nam rekni, kolik bys takovych zarizeni kolem 1300w byl ochotny prijmout. Kdyby jich bylo tak 10-15, nejaky meritelny teplo bys mozna ziskal...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOOD_ELF: no je to dost, ale asi by to šlo, na nějaký čas. Kolik je to U?
    BLOOD_ELF
    BLOOD_ELF --- ---
    XCHAOS: Co takhle 1300w? Šlo by? A kde fyzicky je to místo?
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Poradí někdo kontakt na českou farmu na těžbu BTC, kam by se dalo investovat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jistě, že ohřeje (dnes jsme to spustili a funguje to super!). samozřejmě je to primárně placenej hosting nejen pro BTC - viz http://www.spoje.net/servery/housing/ (akorát, že to je starej ceník, musíme ho aktualizovat, ceny v Břevnově vychází i poněkud nižší ale nejmenší formát je 1U)

    ten mining stejně není moc dlouhodobá záležitost, vzhledem k zastarávání toho hardwaru. vidím to na záležitost třeba na tenhle podzim a zimu.. pak se datacentrum postupně zaplní normálními klienty, a přes léto bude tepla přebytek.

    nabídka pro minery je vysloveně typu "mám starší železo, pro který se mi už nevyplatí při dnešním kurzu platit elektřinu". (viděl bych to na některý z těch cca 800W rackových bastlů). tzn. mě naskáčou na účtě nějaký drobný BTC fufníky dle dohody .. a miner ke mě dá jen něco, co by se mu doma stejně jen zbytečně povalovalo nebo by to hodil na aukro.

    tem kurz jsem uvedl obráceně, ale princip je zjevný: na úhradu elektřiny vykoupím část vytěžených BTC naopak třeba za 200%, 300% možná 500% tržní hodnoty (cenu elektřiny budem brát jaká je běžně koncová pro domácnosti a bez chlazení, protože to jak jsem řekl pro mě není náklad).

    takže příklad, elektřina pro 800W miner by mohla stát např. 1728 Kč měsíčně? to dělá při současně průměrné tržní cene třeba 0.144 BTC. Mě ale za uhousování toho mineru bude stačit nájem třeba jen (dejme tomu) např. 0.05 BTC za měsíc (ale samozřejmě přijmu nejvyšší nabídku).

    zajímá mě, čistě jen pro tu legraci, jestli k tomu dojde (tedy mj. i jak moc je složitost nadsazená nad současnou tržní hodnotu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele a neohreje nakonec tu vodu jen beznej provoz vsech tech serveru? takze ano, tam bych pak chapal vyuziti odpadniho tepla. :D

    to je lepsi z toho udelat placenej hosting nejen pro btc, a brat teplo jako benefit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je to strašně jednoduchý:

    1) asi bych to neměl říkat, ale ve firmě si nějaké množství elektřiny zdůvodním (kolegové taky mají svoje servery na různý svůj vývoj, testování, atd). takže pro mě jsou to peníze, ke kterým bych se jinak asi dostal jen těžko... a navíc se tím teplem nakonec ještě osprchuju, takže... místo praní špinavých peněz budu provádět sprchování špinavého xChaose :-) resp. je to praní špinavých peněz pomocí vody ohřáté odpadním teplem při těžbě bitcoinu :-) prostě moje náklady jsou tajná, esoterická záležitost, je v tom spousta pumpování a dumpování vody v tepelném čerpadle a není to váš business.

    2) miner sežere elektřinu a vyrobí teplo. za tuhle elektřinu se, jako na potvoru, všude platí ve fiatu, ale u mě se za ní bude platit v tomhle konkrétním případě v BTC

    3) ovšem... při momentálním tržním kurzu BTC by se to asi nevyplatilo, že. miner by sice byl možná líp chlazený a nepatrně líp by těžil a z využití odpadního tepla můžou některé povahy mít taky lepší pocit, ale za tu snahu by to nestálo a navíc někdo třeba nechce vytěžené BTC utrácet. to je zatrolený problém a proto se musíme dohodnout na výhodnějším, než lepším kurzu BTC

    4) kurz BTC, který bude využit pro zaplacení spotřeby mineru, tedy určím formou dražby: kdo zaplatí za elektřinu víc? nabízí někdo 20% tržního kurzu? 30%? dokonce 50%? uvidíme. věřím, že neviditelná ruka trhu se dá do práce, místo aby zbytečně masturbovala ve sprše...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dnes to začalo chladit (napojení mého bytu, jako prvního v domě, se bude realizovat tak do konce června). zatím v serverovně jsou jen běžné servery (nic bitcoinového), asi třetina kapacity, 1000l nádrž se za prvních asi 5 hodin provozu ohřála z 20 stupňů na čtyřicet :-) fotky dodám (popravdě asi i článek). v souvislosti s BTC miningem mi to přijde cool
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: dej nejaky konkretni cisla. kolim mi budes platit za to, ze si k vam dam svuj miner a ty mi poskytnes elektriku, abys mel teplou vodu zdarma.

    navic, konecne si taky zacal spekulovat??? :D :D
    (stejně to má cenu, jen kdyby kurz BTC vystřelil, po tom půlení...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ahoj všichni, mám před spuštěním serverovnu s využitím odpadního tepla. nějakou elektřinu v řádu stovek wattů (no prostě do 1 kW) bych asi mohl poskytnout tak, že by se housing platil v BTC (v nějakém pro minera výhodnějším kurzu, než je tržní)

    start naplno bych viděl ale až tak od září (stejně to má cenu, jen kdyby kurz BTC vystřelil, po tom půlení...) - navíc od podzimu se to odpadní teplo začne opravdu ve velkém využívat, zatím je hotová jen příprava.

    jinak pokud byste měli dobrý pocit z toho, že váš miner neběží úplně nazdařbůh, ale že postupně předehřívá vodu až asi 15ti bytům (a že od vás vytěžené BTC odkupuje za tu elektřinu někdo, kdo má nějakou vizi) , tak mě piště do pošty... kapacita je omezená, tak se potom vybere nejlepší nabídka (prostě těžař, který mi bude ochoten za tu odebrany elektřinu platit největším procentem tržní ceny BTC...)
    PANPINE
    PANPINE --- ---
    CUBBA: Ahoj mám 1200 corsair ax1200i (platinum) a fractal 1000w (gold) a jeden 850w (silver) myslím že coolermaster . Celkový odběr je při tomto výkonu jenom cca 1200w takže při trochu optimalizaci by to šlo v pohodě na dva zdroje
    CUBBA
    CUBBA --- ---
    PANPINE: jake k tomu pouzivas zdroje? dik
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Je tu někdo, kdo by mi za nějaký mrzký peníz opravil kabely k mineru? :-( Pokud ano, prosím do pošty.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    BLOOD_ELF: 5kc se mi zda nejak hodne, myslim, ze mame levnejsi ... nicmene zatim ji stejne v ramci 'vyzkumu' platit nemusim. Kdyz jsem to jednou pocital tak mi to vychazelo okolo 2-2.5kkc mesic. Ale to si kazdej spocita snadno sam podle svych sazeb atd, staci odhadnout tu spotrebu stroje, proto jsem ji napsal. U scrypt men jsem mel okolo 1300-1400W.
    BLOOD_ELF
    BLOOD_ELF --- ---
    CHILDINTIME: A elektřina? Pokud je to 5kc KW, tak ti to za den veme kolem 100kc ne? Jen pro upřesnění
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    E2E4: mam 5x7970, hashrate mam priblizne 110MH/s, 1050W ze zdi. Pri aktualni slozitosti mam na dwarfpool okolo 1.7 eth/den (kdyz jsem zacal v unoru bylo to 3.5), coz je pri aktualni cene (priblizne 10 usd za eth (eth->btc->usd)) asi 400 kc/den. Vykon by sel trosku zvednout, kdybych jel solo mining vytezil bych vic, ceny jde vychytat trochu lip ... uz je to horsi, ale porad dost dobry. Ale slozitost/hashrate jde nahoru kazdym dnem no ... https://etherscan.io/charts/hashrate

    dokud nebudu resit nejaky provozni problemy jako jsou nejaky casty vypadky, prehrivani apod tak to necham pusteny jeste asi dlouho, myslim, ze ethereum ma budoucnost a docela me ta mena zajima i z funkcniho hlediska a mozna se tim budu zabyvat nejak vic..
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Na jakém algoritmu vlastně Ether jede? Na scryptu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam