• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    NIGHTHUNTER: tak zase malý update - podařilo se mi vyhrabat krabičku RAM pamětí - konkrétně 16 GB modulů a k tomu pár dalších procesorů, tudíž mám už 2 servery, kdy každý má 384 GB RAM a díky tomu se to celé může plotit v RAM disku (měl by stačit 274 GB RAM disk pro plocení a pak mít něco pro systém) - přínos oproti 130 GB RAM disku a poli RAID 0 ze dvou NVMe disků je cca 2 minuty, ale hlavně už se mi neničí žádný NVMe disk ;-).

    NVMe disk jsem tak původně používal pouze na uložení hotového plotu jakmile se překopíruje z RAMky, aby se rychle uvolnila RAM, mohl začít vznikat další plot a ten hotový se pak mohl v klidu z NVMe uložit na NASku. Ale zjistil jsem, že už 3 staré SAS disky (10k rpm, rok výroby 2011) jsou v RAIDu 0 pro zápis hotového plotu stejně rychlé jako ten NVMe disk a proti němu jsou tak nesmrtelné.

    Tím jsem mohl zrušit všechny NVMe disky a zůstat jen s plotnama a RAMkou.

    Pak přišel poslední test - je lepší 10-jádrový (20 threadů) Xeon na 2.8 GHz (@3.2 GHz) nebo 12-jádrový (24 threadů) Xeon na 2.4 GHz (@2.8 GHz)? Vzhledem k předchozím testům, kdy jsem na Windows viděl, že 4 jádra s vyšší frekvencí jsou lepší než 10 pomalých jsem tomu nevěřil, ale zkusil jsem a víc jader zvítězilo a zase to ubralo cca 2 minuty, tudíž jsem na cca 26 minutách / plot.
    Takže aktuální stav - 2 servery, každý 2 procesory, každý procesor 12 jader (24 threadů) a ve výsledku něco přes 4 ploty za hodinu, protože kopírování na NAS to nijak nezpomaluje.

    GONDAR
    GONDAR --- ---
    MIKE23: porad jeste hpool bajvoko mesic, 2-5 dni offline. predtim od jara solo nic. udelal jsem si na to virtualbox, koupil simku (potrebne pro potvrzeni vyberu), vytvoril email. a klice penezenky, ktere jsem jim dal, povazuju za kompromitovane. dalo to cca 90 dolacu za cca 50tb. k tomu 2080ti nicehash quickminer na "optimization: high" s 150w pri 59mh/s, celkovy odber i s disky (poskladana vsehochut, asi 20x) kolem 350w.

    mel jsem nejaky cas k venovani se vytvareni plotu atd., ted uz asi hned tak prostor na hybani s tim nebudu mit (leto a tak;] ), tedy i s novym pool protokolem to zatim necham jet u nich na plotech puvodnich, lepsi nez nic.

    NIGHTHUNTER: nice setup, na madmax jsem zvedavej, mam tam 4x stary serverovy (mlc "nesmrtelny") sata 1,6tb intel ssd a dva 1tb gigabyte gp-gsm2ne3100tntd (1600tbw), z kterych na 3900x jedu paralelne (s nakejma delayema) na ty vykopavkovy disky ze dna skrine, krome 1x 12tb a 2x 14tb...treti 14tb mi sam "odjel" vibracema v usb3-sata adapteru po stole a spachal sebevrazdu skokem dolu...au, to teda zamrzelo (navic plnej plotu) ;]

    prvni plot jsem pln nadseni plotoval hned s juniorem na hristi...s rostouci velikosti site moje nadseni klesalo, tak aspon to ted jede na toho autopilota a je z toho aspon neco;]

    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    XSOFT: stávající ploty se ti farmí dál, jen ty které chceš dát do poolu musíš vytvořit nově...
    Já jsem před 3 týdny přestal plotit a mezitím jen trochu optimalizoval disky, takže jsem vykouzlil trochu místa, které teď budu pár dní zaplňovat. Ale jinak jo, pak začnu postupně odmazávat staré ploty a nahrazovat je novýma. Uvidím jestli a jak se změní cena XCH, kdyžtak i prodám nějakou NASku a disky...
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    NIGHTHUNTER: Takze zase vse preplotovat, kdyz se jde na pool?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    NIGHTHUNTER: jenom malej update - nainstaloval jsem na ten server Ubuntu a ze 70 minut/plot pod Windows jsem se najednou dostal na 35 minut/plot v Ubuntu při stejné konfiguraci... ale Ubuntu krásně vidí jakýkoliv NVMe v jakékoliv PCIe redukci, takže jsem tam dal rovnou 2 NVMe disky, spojil je do RAID 0 a tím se /dev/md0 stalo důstojným úložištěm vedle RAMdisku, takže jsem to stáhnul už na 29 minut/plot a s tím jsem spokojený :-).
    Ještě mi dorazí 6x SAS disky s 15k rpm, tak bych je chtěl v porovnat s těmi 2 NVMe, ale včera už vyšla verze 1.2.0 s oficiální podporou poolů, take teď plotím a od večera to jede celkem krásně :-)

    MIKE23: zkusil jsem XCHpool.org - kvůli nulovým poplatkům...

    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MIKE23: 13TB
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    MORPHLER: kolik ti to zabírá teď TB?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tak ja to po tydnu cca pustil, samozřejmě se nešlo připojit k peněžence, takže dle návodu vymazáno X souborů a teď čekám na synchro (tipuju ještě tak 4 dny) a pak začnu plotovat do poolu (což ted nemůžu protože na to musíte mít v peněžence alsepon 0,0000000001 chia - což mám, ale dokavad se mi nezesynchronizuje peneženka tak ne-e)

    jsem fakt zvědavej :)))
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MIKE23: ja teda zatim pool ne. nelibi se mi kolik to ponese. jeste chvili asi pogamblim na solo a pak pouziju disk jinak, jak bylo v planu. ale nasel jsme vcera seznam: https://miningpoolstats.stream/chia
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    Už někdo chia farmaříte? Na nějakém poolu? Prosím o doporučení. Díky
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    NIGHTHUNTER: Super dík za info :)
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ADAMIRA: začátkem května se teprve začalo s chiou obchodovat, pooly slibovali začátkem června... ale teď už je to aspoň hotové a běží to na testnetu, pár oficiálních poolů už existuje ( https://miningpoolstats.stream/chia ) a dokonce je i šance, že když si teď s testovací verzí vytvoříš nové ploty, tak ti budou fungovat i po vydání oficiální verze 1.2.0 - ta by opravdu měla být tenhle týden, resp. pokud se při testování nenarazí na žádnou zásadní chybu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Pooly tenhle týden uz slibujou někdy od května ne? :/


    Taky na ne čekám.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MAKROUSEK: 1 plot sám o sobě nic nevydělává, jen ti zabírá 108 GB místa na disku a máš s ním mizivou šanci, že se na tebe usměje štěští a zrovna vyhraje - ale když jo, tak dostaneš 2 XCH, což bývalo v jednu chvíli třeba i 3200 USD - https://www.chiaexplorer.com/charts/xchPrice?period=3m
    Když máš už třeba 2000 plotů, tak kromě toho, že ti zabírají 200 TB místa na discích, tak dřív byla slušná šance, že ti tam ta odměna několikrát naskočí. Teď to se spuštěním oficiálním poolů zase bude mít trochu smysl, i když s ohledem na aktuální cenu XCH spíš jen jako investice do budoucna. Ta síť už je tak velká, že i těch 200 TB je spíš jen pro zábavu než na nějaké výdělky ;-).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NIGHTHUNTER: A pro nas, amatery, kolik vydelas za jeden plot?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    slusnej brutal :D
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    Tenhle týden se má spustit pooling pro Chia, tak jsem koukal na MadMax, který umí vytvářet ploty rychleji a jako - jo ;-). Všechno je to stavěné tak, že se využijou staré výkonné servery, které mají i 2 procesory, mraky slotů pro paměti RAM, takže se z ní vytvoří RAMdisk, staré disky s 15k otáčkama se spojí do RAIDu 0 a vytvoří tak nesmrtelný rychlý disk místo NVMe... Prostě je to ekologičtější - využije se starý HW a neničí se nové NVMe disky, může to běžet stále - takže jsem to chtěl taky vyzkoušet.

    Nejdřív jsem zkusil pro další srovnání můj pracovní komp s i7-6700 a 2TB NVMe - místo 6h původně to teď s MadMaxem běží jen 90 minut a i7 nestíhá, skoro neustále na 100%, super. Takže už není prostor pouštět víc plotů paralelně kvůli 100% vytíženému CPU a tak jsem vyhrabal jeden starší server a začal ho trochu tunit. Z původních 64 GB RAM jsem udělal 192 GB, takže můžu v klidu vytvořit 128 GB RAMdisk (prý stačí 110 GB).

    Vyházet 4 GB moduly a nahradit je 8 GB zabralo víc času, než by jeden řekl (nevěděl jsem kolik jich bude, resp. jestli jich najdu dost, tak jsem postupoval fakt A0+B0, A1+B1... A12+B12), ale výsledek stál za to :-).
    .

    Vytvořil jsem RAMdisk, na data vytvořil virtuální disk ze 3 nejrychlejších SAS disků co mám a pustil MadMax - 1 plot běžel přes 3 hodiny :-(. Pustil jsem benchmarky na disky a RAMdisk v pohodě, ale ten RAID byl pomalej a při běhu bylo vidět, že jakmile se na něj zapisuje nebo z něj čte, tak se procák fláká. Víc disků jsem aktuálně neměl, tak jsem zkusil rozběhat NVMe disk a přes PCI redukci se to se Samsungem 970 nakonec povedlo. Využívat ho můžu i díky tomu, že 75% všech zápisů by měl pobrat RAMdisk, takže NVMe disk by měl vydržet mnohem dýl. Tím už jsem se dostal na 110 minut na plot (=stále bída). Největší problém jsem tedy viděl v 1. fázi, kdy byl vytížený skoro jen 1 procesor a hlavně při frekvenci 2.2 v boost režimu je to někde jinde než moje i7 se 3.8 GHz v boostu. Takže když si 4-jádra na i7 vedou líp, než 12 jader dvou Xeonů, bylo na čase najít lepší procesory. Vyhrabal jsem proto 2 desetijádrové Xeony se základní frekvencí 2.8 GHz a po pamětech a discích tak upgradoval i procesory. Vyšší frekvence i 20 jader / 40 threadů tomu docela pomohlo a dostal jsem se na 70 minut / plot. Fáze 2 už vypadá celkem slušně, procesory se fakt neflákají ;-).

    .

    Takže teď ještě zkusím měnit počet bucketů, můžu to zkusit i s Windows Server 2016 na který mám také podporu všech ovladačů, ale podle toho co jsem četl, asi skončím někde na Ubuntu nebo Debianu, protože na tyhle náročné operace je prý Linux mnohem lepší a RAMdisk dokáže dávat až o 50% lepší výsledky. Až se dostanu pod 30 minut na plot, tak budu spokojený ;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: nakonec to fakt vykpli do světa, trochu jsem pochyboval
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: docela slusna domaci naska :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    out of stock, stay tuned

    Xa-Miner - Storage Provider Hardware for the ScPrime Distributed Datacenter - Xa-Miner - ScPrime Storage Mining Rigs
    https://xaminer.net/#store
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam