• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Co nebylo v reportáži o doručování létajícími drony
    http://www.youtube.com/watch?v=8c86C_jb-NM
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    Our Drone Future
    https://vimeo.com/83644777
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    GARDENROUTE: víš co kašli na to tohle nemá cenu :)
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    RESCAPE: Nemusíš se hned čertit, já jen že tyto funkce jsou již dávno implementovány u P1 a P2 na ně musela čekat, protože má nestandardní NAZA jednotku. A že je to tu jen pro P2 ? No to jsem tedy netušil, v názvu to není nijak specifikováno...
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    GARDENROUTE: chlaď si co chceš ale tady je řeč o P2 a ne P1 :-)
    Ano fw pro Phantoma opravil rychlost Zenmuse, aspoň mi to tak přijde. Už není tak citlivej se mi zdá
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    RESCAPE: Musím Tě drobet zchladit, P1 má nastavení bezpečnostní obálky již někdy od loňského září či října...:-)
    Já se ale ptal na verzi fw pro Zenmuse. Takze tou FW dvojkou pro P2 se opravilo chovani Zenmuse ? Pokud ano, tak to bylo jak, jsem tu jiz nekde psal, ze to není chyba v GCU, ale v IMU...
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    GARDENROUTE: F305 a přesně tohle, přídává i nějaký funkce navíc, například si můžeš nastavit limit výšky do které copter poletí, takže si tam všichni hned dáme 300m abychom neporušovali zákon, že jo :)
    Phantom 2 - Downloads - Manuals, Software, Drivers download | DJI
    http://www.dji.com/product/phantom-2/download
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    RESCAPE: Kterou verzi jsi daval, na jake péčko (verze) to bylo ?
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    GARDENROUTE: Tak včera jsem nainstaloval novej firmware a vypadá to že se naklápění zpomalilo takže relativně vyřešeno.
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    RESCAPE: teda sem do copteru ne do GoPro, vidis zmatlo me to :-)
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    GARDENROUTE: Netuším, minule ti to šlo. Jinak spíš tyhle posty dávej vedle do copteru asi to bude lepší.
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    Může mě admin poradit, proč se mě link na Y.T. v předch. příspěvku nezobrazuje jako Y.T. okno, ale jen jako link, může mě to opravit? Díky
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    Go Africa 2013 - Na okraji věčnosti - Fish River Canyon, Namibie
    (pokračování leteckých videklipů z Expedice Go Africa 2013 - natočeno z multi-rotoru Phantom 1 Antigravity! Edit. s kamerou GoPro3 B.E.)
    Závěrečné africké létání s mou quadkoptérou Phantom 1 Antigravity! mě čekalo na konci namibijské části naší expedice, před tím, než jsme se vydali na cca 1.500 km dlouhý nonstop přejezd domů, do Pretorie v provincii Gauteng v jižní Africe. Jak už jsem úplně na začátku předeslal, start i cíl naší cesty měly být oba na dvou největších světových kaňonech. Ten první v Jižní Africe, Blyde River Canyon jste již viděli v prvním videu, finále nás čekalo na Fish River Canyonu, druhém největším kaňonu této planety. Už jen cesta ke kaňonu je dost obtížná záležitost, kaňon se nachází ve zcela odlehlé pouštní oblasti jižní Namibie, bez uzardění na konci světa. Jen z poslední odbočky té běžné namibijské "gravel road" to bylo ještě cca 70 km tak šílenou cestou, že místy spíše připomínala vyschlé a kamenité koryto nějakého potoka, velmi často z ničeho nic uzavřené farmářskou branou. Tu bylo potřeba otevřít, projet a za sebou opět zavřít. Po cestě jsme jsme zabloudili (mapy a GPS k ničemu), což nás ve výsledku stálo asi 200 km (!) zajížďky a mnoho, mnoho hodin času. V namibijských poměrech to ovšem nic neznamenalo, ale příjezd ke kaňonu byl opravdu až před západem slunce.

    My jsme ke kaňonu přijeli na jedno z opravdu neuvěřitelných míst, mající v podtitulu slogan "On the Edge of Eternity". Představte si, že se vyhoupnete z pouštní pláně, kde pořád nic nevidíte, místy spíše tušíte, občas zahlédnete nějakou velkou průrvu do země, přejedete přes najednou jako z divného filmu působící pouštní airstrip (patřící k lodge), a najednou se ocitnete před opravdu super dírou. Před cca 15 lety jsme se ženou a synem projeli mj. i Grand Canyon ve Státech, je to plně srovnatelné. Není sice tak hluboký, dno bývá "jen" kolem 500-600 metrů hluboko, ale z jeho gigantických rozměrů (přes 160 km dlouhý a široký bývá i 20-30 km) se Vám opravdu zatají dech. Kaňon je asi 550 miliónů let starý, a vznikl jako následek titánských pohybů zemské kůry, a později i eroze řeky Fish River, která jím (při deštích) protéká.
    Je to absolutně opuštěné a vzdálené místo, takřka bez turistů, s několika osamělými kempy/lodge pro ubytování, bez civilizace, teploty v létě dosahují 48°C ve dne, 30°C v noci. Přesto je to velmi přísně kontrolované území, a vstup do něj je pouze na zvláštní permit.

    A teď přijde ta pecka, přímo na jeho kraji, , a tím myslím skutečně několik (!) metrů od cca 80 m kolmého srázu, který dále přechází v méně kolmý další svah padající až do nějakých 300-400 metrů je postavena šňůrka pěkných bungalovů, a hlavní budova celé Fish River Lodge s bazénem (!) nad tou hlubinou. Výhled neuvěřitelný, vpravo západ slunce, vlevo východ slunce, dole superdíra.

    A tak jsme po celodenních útrapách cesty hupli do toho neskutečného bazénu, fotili, natáčeli a nakonec i ve velkém větru 2x zalétali s Phantomem. Mimochodem, foukalo tam ve výšce tak, že jsem myslel, že nepoletím. Tak jak motory za letu naříkaly, jsem je ještě nikdy předtím neslyšel, když se Phantom vracel z výletu nad superdírou, tak pořád na plný plyn, a chvílemi jsem myslel, že to nedá (!)...
    Místo je tak odlehlé, že zde není elektřina (lodge má vlastní generátor), žádné mobilní, ani normální telefonní spojení. Kupodivu elektřina běžela ještě dlouho do noci, a velmi pomalu se dalo připojit i k Internetu - lodge má Inmarsat satelitní konektivitu pro data, a pro telefon a fax na recepci. V té souvislosti byla pecka, když v obchodě se suvenýry akceptovali i plastik...


    Z tohoto místa na "okraji věčnosti" jsme opravdu odjížděli velmi neradi, snad Vám to těch pár obrázků a hlavně video z letu nad místem trochu přiblíží.
    Enjoy It!

    ... Létání s Phantomem v Africe...
    (doporučuji full screen, zvuk a HD rozlišení 720p/1080p)
    http://www.youtube.com/watch?v=aVkB-B3S7g0
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    RESCAPE: Bohužel jsi asi nainstaloval ten vady fw, který chování malého Zenmuse dost po.urví, nastavit se to nijak nedá (leda na chytřejší Tx). Známá cesta je downgrade IMU (paradoxně do není snad problém GCU), někde na RCgroups (ve vlákně o H3-2D) jsem viděl na to návod...
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    DJI prave pridalo novy produkt: 3-osy gimbal pro GoPro http://www.dji.com/product/zenmuse-h3-3d
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    Uvítám jakoukoliv informaci ohledně rychlosti naklápění Zenmuse H3 2D, bude nějaký opravný firmware nebo se to dá nějak nastavit? Potřeboval bych zpomalit
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    Go Africa 2013 - Duny v Sossusvlei - Deadvlei (poušť Namib, Namibie)
    (pokračování leteckých videklipů z Expedice Go Africa 2013 - natočeno z multi-rotoru Phantom 1 Antigravity! Edit. s kamerou GoPro3 B.E.)
    Létání mezi dunami Namibu - předposlední etapa před závěrem našeho afrického dobrodružství mířila do nitra nejstarší pouště světa, 80 milionů let starého Namibu. Tato rudá poušť je přes 2.000 km dlouhý pás podél namibijského pobřeží Atlantiku od hranic s Angolou na severu, až k ústí řeky Orange na jihu, široká mezi 100-150 km. Nacházejí se zde největší písečné duny světa, a na některé z nich se dá vyšplhat. My jsme z našeho dočasného útočiště Namib Desert Lodge, situované přímo pod prastarými zkaměnělými obřími dunami zamířili do jihovýchodní části Namibu, do národního parku Namib-Naukluft, do oblasti nazvané Sossuvlei. Toto místo je přístupné pouze pro 4WD auta, obyčejná osobní či SUV auta tady neuspějí. Vstávali jsme hodně, hodně brzy, a ještě za tmy se snídaní v papírovém sáčku, jsme se vydali k bráně národního parku u Sesriem, který se otevírá před východem slunce. To znamenalo cca 60 km noční pouští, a od brány parku to je ještě cca dalších 66 km pouštní šotolinou a pískem, která definitivně končí v magickém místě zvaném Deadvlei, pod nejslavnějšími dunami pouště Namib.
    Po vjezdu do národní parku Namib-Naukluft jsme na chvilku zastavili u nejvyšší člověkem dostupné duny v této oblasti Dune 45, její jméno je jednodušše odvozeno od kilometráže od vstupu do parku. Duna je kolem 280 m vysoká, její výška se každý rok ale mění, neboť neustále vlivem větru driftuje.

    Nicméně my jedeme až na konec Sossuvlei, do údolí Deadvlei. To je naprosto fascinující místo mezi červenooranžovými obřími dunami, z nichž Big Daddy je se svými 350-380 metry vůbec nejvyšší dunou světa, a naproti je duna Big Mama, kterou jsme chtěli zdolat. Pánev pod dunami je pokrytá místy oslnivě bílým pískem bohatým na soli, kdysi tudy protékala říčka Tsauchab, a voda po dešti zde již řadu let nebyla vidět. Překvapivě se zde nachází spousta stromů, keřů, trav a jiné vegetace.

    Při východu slunce jsme se vydali pískem na pomyslný vrchol této etapy, na vrchol duny Big Mama. Cesta je nesnadná, nahoru lezeme po hřebenu duny, širokém kolem 20 cm (!), stylem 2 kroky vpřed, 1 zpět, boty se boří, máme je plné písku. Teplota se s přibývajícím sluncem zvedá, manželka cca v jedné třetině prohlásí, že dál nemůže, výška a sklon duny ji začínají děsit. Nakonec jdeme dál, a po nějaké době jsme nahoře, slunce už začalo pražit naplno, a máme toho docela dost. Výhled a zážizek je ale neuvěřitelný, vidíme celé údolí, naproti pod gigantickou dunou Big Daddy vidíme i bizarní pánev Deadvlei se zkamenělými akáciemi, kam jsme měli též zamířeno.

    Bohužel jsem při sbíhání duny přišel o skoro nový Samsung Galaxy S4, výletl mě z náprsní kapsy košile, a přímo přede mnou zmizel v písku. Ve 4 lidech jsme ho tam s klacky hodinu hledali, nic nepomohlo, GSM signál v tomto místě samozřejmě není, ani přes Bluetooth jsme ho nenašli. Možná ho tam někdo za nějaké desetitisíce či miliony let najde zkamenělý. Přesto jsem v sobě ještě našel sílu (hlavně psychickou) dole vytáhnout Ptaaka, a udělat jeden přelet nad celým údolím, předtím, než jsem se vydali do Deadvlei, a definitivně se umrtvit i fyzicky, pak bych to již nedal, těšil jsem se již jen na nějaké studené točené. Více toho bohužel ze vzduchu natočit nešlo, začínali se objevovat turisté s rangery, a vzhledem k tomu, že jsem si létání tam (národní park) nijak extra nevyřizoval, nechtěl jsem moc provokovat, i tak to vzbudilo (jako obvykle) velkou pozornost, a s jedním rangerem jsem si nakonec parádně popovídal (byl to jak jinak letecký modelář :-))
    Při cestě zpět dolů k našemu autu se před námi z ničeho nic a odnikud možná 5 metrů před námi zjevil osamělý pouštní šakal čabrakový, bylo to pro mě po té ztrátě drahého hardware takové nečekané a bláznivé zjevení, nad jehož smyslem jsem potom ještě dlouho přemýšlel. Vypadal, jako by si s námi chtěl o něčem popovídat...


    ... Létání s Phantomem v Africe...
    (doporučuji full screen, zvuk a HD rozlišení 720p/1080p)
    DJI Phantom - flying in Sossusvlei - Deadvlei (Namibia)
    https://www.youtube.com/watch?v=AIkZ2r8Z3wE
    GARDENROUTE
    GARDENROUTE --- ---
    Go Africa 2013 - Gravel Roads, Moonland (poušť Kalahari a Namib, Namibie)
    (pokračování leteckých videklipů z Expedice Go Africa 2013 - natočeno z multi-rotoru Phantom 1 Antigravity! Edit. s kamerou GoPro3 B.E.)
    Pro cestování v Namibii je naprosto nezbytné mít dobré a spolehlivé 4x4 auto. To jsme samozřejmě měli od začátku naší cesty, a projeli jsme s ním dosud část Jižní Afriky, Zimbabwe a Botswanu. Namibie a její "gravel roads" jsou naprostý fenomén, je zde sice cca 5.000 km asfaltových silnic, ale protože má Namibie rozlohu skoro 900.000 km², je to jen zlomek, většina silnic (cca 40.000 km!) zde jsou tzv. "Gravel Roads", tj. štěrkové, šotolinové a písečné, z nichž mnoho řešených jako hlavní tahy, velmi široké, rovné a velkorysé. Na těchto silnicích se dá jezdit velmi rychle, není neobvyklé, když se zde jezdí na takovém povrchu až 160 km/h (!). To už je ale dost nebezpečné, na takovém povrchu lze snadno dostat smyk, a dost často je cesta nepříjemně zvlněná právě od rychlé jízdy jiných aut.

    Tyto písečně-šotolinové silnice jsou však stále udržované a kontrolované, samozřejmě pokud se jedná o tahy, kde je alespoň nějaký provoz. To je taky zajímavé, stálá údržba je prováděna gradery, jejichž posádka/obsluha jsou samostatní živnostníci, kteří se svým graderem kočují po celém udržovaném úseku, a to s celou svou rodinou, v přívěsu zavěšeném za graderem. Za ním bývá ještě připojena maringotka s dílnou a na konci bývá i cisterna s vodou. Takže potkat takový vláček při jeho přesunu není až tak neobvyklé.
    V totální pustině pouštěKalahari jsme také píchli, hever jsem našli (rezervy jsem měli 2), ale montpáku k heveru jsme bohužel nenašli, takže jsme pak skoro hodinu zvedali víc jak 2 tunové auto malým šroubovákem, zastrčeným do heveru. Bylo to kousek za místem, kde na videu z Phantoma natáčím naše auto ze vzduchu opět za jízdy (pilotuji z auta za jízdy).

    Tady se stala hodně zvláštní věc s Phantomem, dosud nijak nevysvětlená - krátce po tom záběru (na videu níže) v dálce odjíždějícího auta, z něhož jsem za jízdy pilotoval, mě Phantom přestal poslouchat, a já jen přes FPV viděl co vyvádí. Začal se sám vracet ve směru příletu, ale najednou přeletěl na druhou stranu cesty a na pár vteřin sám přistál (!). Ale aniž by úplně vypnul motory se za okamžik opět vznesl, a nyní již bylo vidět, že provádí klasický RTH a letí zpět k místu startu, což bylo na té cestě (!). Zatím jsme se za ním rychle začali vracet a já jen v Dominátorech sledoval, jak ukázněně sedá na straně silnice a hezky čeká jako kachna, až ho něco přejede. Dobře to dopadlo - je to celé natočené, pokud by byl zájem, mohu to upnout taky na Y.T.
    A den na to nám při cestě k pobřeží Atlantiku v poušti Namib naše Toyota umřela definitivně, totálně se rozsypala převodovka, vystříkal olej z levé zadní polonápravy, deformované válečky z nějakého ložiska se za autem v písku válely ještě asi 60 metrů. Uvízli jsme na cca 9 hodin ve 40°C vedru (11:00 dopoledne). Naštěstí jsme měli náš palubní cooler plný rumu ze Zimbabwe, piva z Botswany, spoustu ledu a dokonce i limetky. Takže do večera, než pro nás z 300 km dalekého Swakopmundu u Atlantiku přijel odtah, jsme se docela slušně všichni zmazali, a na Kubě možná konečně oslavili dlouho očekávanou svobodu :-)

    Ale již k videu - je to sestřih leteckých záběrů z Phantoma s kamerou GoPro 3 B.E. z cesty po namibijských "gravel roads" pustinou, pouští a i docela zajímavými místy, jako je tzv. Moon Landscape nedaleko Walwis Bay, kde to skutečně vypadá jako krajina na nějaké jiné planetě. Je to zcela pustá, zvlněná, skalnatá poušť, která byla vytvořena v údolí řeky Swakop. Dojem neuvěřitelný, tady jsem si musel zalétat, ačkoliv nám to nakonec trochu pokazil autobus plný turistů...

    ... Létání s Phantomem v Namibii...
    předchozí videa z létání v Africe jsem zveřejnil ve vedlejším threadu, kdyby byl zájem, dám to i sem, bohužel jsem o tomto vlákně nevěděl
    (doporučuji full screen, zvuk a HD rozlišení 720p/1080p)
    DJI Phantom - flying in Namibia (Gravel Roads, Moonland)
    http://www.youtube.com/watch?v=-QjYjMV96bE
    RESCAPE
    RESCAPE --- ---
    TripConnexion filme du ciel l'Australie
    https://vimeo.com/86162253
    MICA
    MICA --- ---
    Wow :D

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam