• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    VEXCZ
    VEXCZ --- ---
    ESY: To je správné bezpečnost především někdy v dubnu pojedu do prahy tak se ti pak můžu přizpůsobit a jak půjdeš létat tak můžem zalétat spolu a prohodit pár zkušeností ;)
    ESY
    ESY --- ---
    VEXCZ: Je to tak, ja uz si ji teda malem odsekl, odnesl to balancak a skoro kabel celej, byl naseklej na xkrat. Ale jinak ja vetsinou kdyz se nekde vyskytnou lidi jen v blizkosti tak vetsinou pristavam a cekam az zmizi.
    VEXCZ
    VEXCZ --- ---
    ESY: S tím freestylem máš pravdu jelikož ho létám, mám občas strach někomu neublížit jelikož při všech těch tricích se může stát cokoliv jednou mi vypadla i baterka a nevšimnout si toho tak se otočím zpátky a rozseknu dráty a bum baterka v ohni :)
    ESY
    ESY --- ---
    Oke pojdme shrnout muj nazor.

    O koptery se zajimam delsi dobu cca 2 roky, litam ale jne chvilku. Z osobniho pozorovani musim rict ze vetisna majitelu 5" kteri litaji freestyle, maji mnohem vetsi pokorua respekt ze stroje a i mist vcetne podminek kdy litaji. Kdezto velka vetsina majitelu DJI smoletu diky tomu ze staci zajit do alzy a litas, nema vubec ani kousek z vyse jmenovanych. Uz jen to nejak litat s freestyle kopterou, nebo ji vlastne dostat do vzduchu je pro vetisnu nadlidsky ukol. A tim kolik usili, oprav a nepovedenych pokusu si projdou. Tak dle me dostanou i mnohem vetsi predstavu o moznych nasledich oproti cloveku kteremu ten DJI lita vlastne ihned jak ho vydal z krabice klidne i v obycaku.

    Na hromade mist se da domluvit zdali si tam nejaky trik muzes natocit a dokonce to tak i probiha, kolikrat njeake polety na stavenistich atp jsou po domluve atp.

    Popravde by me zajimalo jaky je rozdil plachtici 5" koptery s kterou clovek musi mit hromadu zkusenosti aby vubec neco takoveho jako dive podel veze delal a DJi stroje ktery plachti nekde ve vysinach vicemene samovolne a muze spadnout kamkoliv. Kdyz vememe ze i ten freestyle se lita na dost kratky vzdalenosti a dost nizko, kdezto DJI vidime vecne v oblacich na hony daleko.

    Poprosim brat oznaceni DJI spis obecne nez jako primo znacku. To je pro rejpaly.
    Dal bych poprosil podotknout ze nehazim vsechny do jednoho pytle, i mezi freestyle letcema se najdou totalni curaci a naopak se najde hromada nekutecne ukaznenych lidi s DJi. Jen proste statistika a moznost porizeni automatickyho samoletu skoro v kazdym kramu je pruser.

    A posledni vec, ktera je smutna tak vicemene lidam vzdy ilegalne, protoze litam fpv a jsem sam :( To jsem se chtel jen tak nejak mirne vyjadrit jak to tady vidim zase ja.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MERTLAS: nechces sem nahodit nejaka ta illegal videa? Na FCB se nedostanu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SPECZ: ja teda nelitam ve meste, protoze nesmim, takze mam toho casu o dost vic.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPECZ: rozumim :) ale i lety na vystavisti plnym lidi jsou za urcitych okolnosti mozne :) Ja treba ted lital v Brne na BVV u Zetka a v Ostrave u Ostravar areny ty Olympijsky festivaly. A podle L2 musis byt na zemi max 30min po obcanskem soumraku. Coz ted v unoru a breznu se casto schazelo tak, ze uz byla tma, ale porad to bylo legalni :)

    A v obou pripadech jsem mel vymezeny zony tak, abych nad lidma nebyl a zaroven je mohl tocit. Zatim z toho mame jen malej prispevek na nas instagram a par kratkych dennich zaberu pouzil ČOV do svych videi.

    Tech videi, ktery porusujou predpisy je strasne moc... Mame na to na FB i takovou skupinu, kterou jsme si s kamaradama udelali (pote, co nas z ostatnich skupiny vyhodili, kdyz jsme na porusovani predpisu upozoronovali), kam podobny zabery davame. Nad mnohymi zustava rozum stat a clovek si rika, co za magora to muselo tocit. Dost zajimavy je pripadne daneho cloveka konfrontovat. Bud si to tak nejak uvedomi (marginalni pripady), nebo te poslou do kamsi s tim, ze si muzou delat co chtej a nejaky pravidla maj v pici... Takovejch lidi je bohuzel vetsina...

    Nicmene bohuzel UCL ma porad docela svazany ruce a realne dokazovani je obtizne. A pokud ma clovek dobry pravniky, tak od soudu pripadne odchazi bez uhony (viz naprikald realitka Homeland, ktera dostala pokutu 300k, podala to k soudu a ten vyhrala a nic neplatila a videa smele pouziva dal, coz by i tak mohla, protoze ikdyz dostanes pokutu, tak ta se vztahuje na samotny let a ne na video a jeho pouziti).

    Bohuzel existuji i takovi lidi, kteri si hrajou na bojovniky s podvodnymi taxikari, smenarnami a podobne a nasledne litaj dornovy zabery nad HOPem bez jakehokoliv respektu k legislative a to ikdyz maji s sebou cloveka, ktery jim po tom meste dela pruvodce a zaroven vlastni povoleni k leteckym pracem, ale cituji: Jasne ze na to mame pravnickou klicku. Nemam nervy na dealovani s nekym kdo mi bude 2 dny na nataceni delat chytrolina a pak posle fakturu na 20.

    Bohuzel takova je smutna realita a dokud nepadne nekolik exemplarnich trestu, ktere budou dost velkym odstrasujicim prikladem prave pro ty, kteri si s pravidly vytiraj doma podlahu, respektive dokud se nestane nejakej fakt tezkej pruser (a to si preju spis at se nestane!), tak se bojim, ze se nic nezmeni.

    S kolegama dost casto bojujeme s tim, ze prijde klient s videem, ktery legalne zalitany rozhodne nebylo, ale on presne takovy zabery chce. A kdyz mu reknem, co by pro leglani porizeni bylo potreba udelat a kolik to bude stat, tak rekne, ze na to kasle, a ze napise tomu, kdo delal tamty zabery... S tim taky uplne nic neudelame. Leda ho presvedcit, ze to takto bohuzel delat nejde, zkusit mu to pripodobnit k nejakym omezenim v jeho oboru, aby si to zkusil uvedomit a navrhnout jiny reseni, ktere by ho uspokojilo (coz je ale mnohdy mission impossible :D).

    Bohuzel to je tak nejak odraz dnesni spolecnosti. Odraz, ktery saha az na nejvyssi mista, kdy si obcan rekn: "Kdyz muzou porusovat zakony predni predstavitele statu, tak proc ne ja." S tim se da udelat leda to, ze kazdej zacne prave u sebe (a to nejen co se dronu tyce, ale prakticky ve veskerem konani :) ).
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MERTLAS: Tak já nenarážím konkrétně na ESY, jako spíš na video co tu proběhlo, který někdo dával na FB jak potmě lítá nad nějakym výstavištěm plným lidí ...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MARASAN: Vysilac/ovladac drona lze zamerit i na desitky kilometru. Stat (resp. CTU) takovou techniku ma a bezne pouziva ( google ASMKS). Pokud by v dusledku castyho delani kravin/obcas pruseru doslo k necemu jako pise AXTHEB, tj. k zavedeni povinnych odpovidacu/majaku, neni problem zautomatizovat system typu "ASMKS slysi ovladac + teleetrii & video z drona, ale neslysi odpovidac, davame echo nejblizsi MP " - a zamereni takovych signalu trva max. desitky sekund, takze bych to nepodcenoval ...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Vlastnim letecky prace a jsem pro maximalni dodrzovani pravidel... Nicmene to, jak a cim leta ESY mi zas tak nebezpecny neprijde. Oproti mnohym jinym, kteri posilaj velky stroje v mnohem nebezpecnejsich mistech nad baraky, lidi, silnice... kdyztak muzu dat nekolik ukazek, kdyby byl zajem...

    Vcetne tech, kteri to delaj komercne bez jakekoliv sebekazne a dodrzovani tech nejzakladejsich pravidel. To je podle me mnohem vetsi hrozba, nez takovyhle polety s malym strojem.

    Taky me treba moc nevadej lety v chranenym uzemi (CHKO a spol. - viz Krivoklat ;)), kde jsou lety bez povoleni UCL a spravce dany oblasti jakymkoliv strojem (nezalezi na vaze a rocnim obdobi) zakazny, nez lety ve meste...

    Naopak za povinnou registraci a evidenci vsech stroju nad urcitou hmotnost bych hlasoval. S tim, ze pokud zverejnis video, tak musis pri pripadne kontrole dokazat, ze evidovanej jses nebo tak nejak (neberte tenhle napad uplne doslova, samozrejme by se to muselo vymyslet nejak hloubeji!)

    Odpovidace jeste uplne na tyhle stroje nejsou. Zvlast ne na stroj velikosti ESYho. Ale M200 tusim uz nejakou formu odpovidace ma. Ale to je profesionalni stroj za velky penize.

    Samozrejme ale tech nazoru na danou vec je mnoho a co tak kolem sebe koukam, tak se zatim moc neshodnou.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    AXTHEB: Jj, kdyz tady koukam ne nektery videa z posledni doby, rikam si ze doplnek X sedi nekde v koute a tise place ...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARASAN: Tak kontrolovat, jestli máš na dronovi označení a odpovídač bude moct i MP a policie, a vzhledem k tomu že za to budou statisícové pokuty to budou dělat rádi, to víš příjem do městské kasy se cení.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AXTHEB: nez prijede agent UCL, uz je ticho po pesine.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ESY: No jasně, jen blbněte. Ale pak se nedivte, až budou potřeba papíry na všechno co lítá a před každým letem se budem muset hlásit na ÚCL s letovým plánem.
    B3DA
    B3DA --- ---
    taky neco prihodim:
    9 fotek slepenych rectilinearne..
    ani to nevypada jako ze byla vetsi zima nez dneska :)
    ESY
    ESY --- ---
    FRACTAL: jezis ta vez si rika o dive:D a ten mostik o powerloopa :D
    FRACTAL
    FRACTAL --- ---
    Me se vcera nic nestalo a ani jsem neprekonal rychlostni rekord. Tak jenom snimecek nejakeho domecku v lesich :)

    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Znate to, kdyz je -12, uz hodinu a pul litate zakazku, mate zmrzly prsty, ale ani to vam nebrani chytat stroj do ruky na mazaka (tak jako asi tisickrat predtim)? Tak hlavne mazacky nezapomente ten zmrzlej ukazovacek pri chyceni ohnout :D kdyz to neudelate, tak to sice na zacatku necejtite, jak je zmrzlej, ale to za chvili prijde :D

    ESY
    ESY --- ---
    Tak dnesni ulovek, jsem z toho docela vydrenej, jak ciste se to povedlo :))
    WHAT D F ( IG CLIP )
    http://www.youtube.com/watch?v=zbK2BGrEl1M
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam