• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: je to tak, ze koncovej klient vetsinou fakt nic nepozna. Dost se toho jeste ladi v postpro a pokud je zaber udelanej fakt dobre, tak vetsinou na kvalitu zapomenou a jsou ohromeni i tak :)

    Nat. Geo jsem tocil video do poradu s Morganem Freemanem a byli z toho prej podle produkce uneseni... a to to bylo litany Phantomem prave... az jsem cumel :)

    Divci Hrady jsou relativne ok. Sice je to porad HOP, takze bez vyjimky ofiko neni mozny (zvlast ted, kdyz tam ZOO stavi obrovskou ohradu pro kone Prevalskeho, tak tam bude lidi vic a vic :)) ale tady https://en.mapy.cz/s/3pHMG by to melo byt cajk :)

    Jinak triky... ono jich uplne moc neni a spis to jsou takovy ty bezny veci fyzikalnich zakonu, ktery se clovek ucil na gymplu a rikal si, ze je nikdy v zivote nebude potrebovat a ono ejhle :)


    DRAGON: koukej sem: http://dronview.ans.cz to je ofiko webovka od RLP ve spolupraci s UCL. ALE neni tam vsechno. Je treba to kontrolovat jednak co se zvlaste chranenych uzemi tyce. Ty jsou zaneseny v mapy.cz. A navic tam samozrejme neni zaneseny pravidlo pro HOP.

    Situace a misto, ktery si popsal je z legislativniho hlediska pro tebe jako hobby pilota no go. Jednak to je HOP (cyklostezka) druhak reka je liniova stavba (jezdi po ni lode) a tedy je potreba jednak povoleni od povodi, jakozto spravce liniovy stavby a druhak UCL protoze HOP. Kdyz zadam o vyjimku pro lety nad Vltavou, tak rovnou do podminek davam, ze ve chvili, kdyz popluje lod, tak prerusim let a vyhnu se (tuhle podminku mi tam davaj i oni aniz bych to napsal, ale takle aspon vidi, ze to znam a jsou radi, ze na to myslim :D ). Defakto v Praze byste nemeli litat nikde, protoze podle definice UCL je HOP "prostor, který je ve velkoměstě, městě nebo osadě používán převážně k bydlení, obchodním činnostem nebo rekreaci (např. zástavba, obytné a obchodní zóny, parkoviště obchodních center, parky, hřiště, apod.)," a tedy je nutnost zadat vyjimku.

    Aplikace MAIA je uz neaktualizovana vzhledem k prichodu EASA a tlacence spoluprace s AirMap. Ta je celosvetova a planuje se zatim do budoucna jako online reseni zadosti. Napriklad uz by to melo fungovat u nas na Ruzyni, kdy chcete litat nekde v blizkosti, tak to zadate do appky, ta to posle na RLP a ti to nejak resi... ale praktickou zkusenost s tim zatim nemam. Zatim jsem to resil vzdycky po staru mailem na pana reditel RLP...

    Prepnuti na FCC neni zasah do HW. A nemelo by to na zaruku mit vliv, pokud se to neudela pres nejakou appku, co lita netem (pres android se muselo neco hacknout nebo co...). JA na FCC nelitam, protoze to proste nepotrebuju. Navic jak rika AXTHEB: tak pokud te telekomunikacni urad zmeri, tak ma pravo udelit pokutu. Pravdepodobnost se limitne blizi nule, ale nic neni nemozne :) Ten vysilac proste sviti vic a dle nejakejch regulaci je zakazany pouzivat pristroje s vyssim vykonem nez.. a to ti nepovim, pac tomu rozumim jak koza nakladaku... navic jak rika B3DA: tak se to vyplati spis u tech mensich stroju, kdyz uz. Ale jak jsem uz mnohokrat rekl, a budu se opakovat, za tu dobu, co litam, jsem nikdy nepotreboval litat tak daleko, abych nevydrzel se zakladnim setupem...

    HULIK: imho to tu urcite dame vedet, kdy pujdeme :)
    HULIK
    HULIK --- ---
    DRAGON: Nerad se vtiram, ale rad bych se podival jak to lita a co to umi, kdybych vam tam nevadil, dejte vedet.
    Diky
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    jo a jeste jedna zasadni vec: vy jste si v pohode troufli prepnout FCC u svych dronu? Nevadi vam, ze dle ofiko textu jste tim prisli o zaruku? Ja porad vaham. Mozna to fakt bylo kabelem jak psal Wnoice, tak sem ho vymenil za ten ultra durable gopro usbc (asi nejlepsi kabel, co znam) a nez to prepnuti udelam taky, tak zkusim tenhle setup.
    ESY
    ESY --- ---
    DRAGON: mozna jsem se blbe vyjadril, ta diskuse tu byla dost zivelna :)

    DRAGON: 8. Ochranná pásma
    S výjimkou, kdy tak povolí ÚCL na základě
    předchozího souhlasu příslušného správního orgánu
    či oprávněné osoby, se let bezpilotního letadla nesmí
    provádět v ochranných pásmech stanovených
    příslušnými právními předpisy podél nadzemních
    dopravních staveb, tras nadzemních inženýrských sítí,
    tras nadzemních telekomunikačních sítí, uvnitř zvláště
    chráněných území, v okolí vodních zdrojů a objektů
    důležitých pro obranu státu. Nad těmito ochrannými
    pásmy smí být let prováděn pouze způsobem
    vylučujícím jejich narušení za běžných i mimořádných
    okolnost
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    jo chtel sem se zeptat: je nekde mozny videt, kde jsou v Praze nofly zony a kde se litat da? Muzu treba jit k Barrandaku dolu na cyklostezku a poslat ho kolem mostu nad vodu? Jak tohle maji zakony pojistene? nejaky dobry link? dik
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    W_NOICE78: moc rad :) uz sme predbezne domluveny s Mertlasem, ze se potkame, ja se moc rad naucim ruznejm trikum, o fotce neco vim, ale o dronech? Vim akorat to ze sem prej picus :)) takze klido ;)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DRAGON: pod dat sraz na Divcich hradech a porovname si meviky ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ESY: ok, to sem z toho jaksi nepoznal, kdyz si reagoval na muj post o clonach, dobrá :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    W_NOICE78: moment, ale to uz zachazis nekam, o cem rec neni vubec. Ja se tu celou dobu bavim o tom, ze rozdily v clone nejsou tak markantni, jak treba ty tvrdis. To tys rekl, ze cituji "od clony f5 do f11 zacne slepnout tak ze se to neda pouzit." a na to ja navazal. A nerekl sem, ze u fotky je to poznat a u videa ne. Svetlo prochazejici optikou ma svy zakonitosti a je uplne jedno, jestli data tecou nebo si z toho streamu cutnes frame. Ano, myslim si, ze u fotky jsi vic vazanej na kvalitu, protoze je fotografie statika, kterou mas moznost pozorovanim analyzovat, kdezto u pohybujiciho se obrazu se ztati vice neduhu. Je to podobny jako s AA u renderovani veci, kdyz pozastavis obraz, tak si vsimnes vsech moznejch pixelaci a podobnych veci, nicmene pokud render jede, tak to oko nezachyti stejne dobre jako u statickeho obrazu (muzes mi to rozporovat, smele do toho).

    to ze u celkovyho vystupu zalezi na mnoha okolnostech (nejvic na sikovnosti fotografa a svetelnych podminkach) nikdo nerozporuje, to je jasnej fakt. Nicmene rec byla celou dobu o clone a pokud ti prijde ze na 11 MP2 je slepej, tak mas vadnej kus a az se dostanu ven, tak ti nasekam samply, ze tomu tak neni. U snizenyho kontrastu dochazi predevsim za urcitych svetelnych podminek a tam se to muze menit strasne moc. Ale rict o tak kvalitni optice, ze je to slepy? Tady se nase nazory proste rozchazej. A argumentovat tim, ze to klient neakceptuje? Nevim, cim se zivis, ja se zivim mimo IT uz roky fotografii, ruzna skala klientu a moje zkusenost je ta, ze klient, pokud to neni produktova fotografie, ktera jde na kvalitni tisky, pozna v drtivy vetsine min problemu na vyslednym jobu nez ja. A to vcetne zde zminenyho National Geographic. Jenze zrovna u nich nejde o technickou kvalitu, tak spis ta fotka musi promlouvat, je uplne jedno, jestli je to pinholou nebo REDkou.

    a nebo se pletu a droní fotoaparáty fungují na jiných fyzikálních zákonech než už desítky let klasická fotografie, taky možný :D
    ESY
    ESY --- ---
    DRAGON: muj posledni post se netykal jen clony ale overall toho co z tehle stroju dostanes. Ale holt to porovnavam s strojema cenove taky uplne jinde.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DRAGON: myslim ze Esy nesesi clonu, ale celkovej vystup a v tom ma pravdu. DJI nemuze udelat Mavica se stejnym vystupem jako ma Phantom. Tvrdis ze u fotek ten rozdil je a u videa ne, ale prave ze u videa je ten rozdil jeste vetsi. Sam jsem s vystupem z M2P spokojenej, ale znam dost lidi co si radeji vzali zooma, pac ten rozdil nebyl tak velkej a usetrily nejakou korunu. Vse co je nad Phantomem je jina liga. Abych se vratil k ty clone :D. neni to tak ze das f11 a je vse ok ;)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ESY: ono taky dost zalezi na svetelnych podminkach... Kdyz jsou dobry, tak se toho spousta skryje :) Ale porad jsou to strasne mrnavy cipy, ktery maji sve limity. Ale myslim, ze to neni otazka zacloneni, ale celeho setu.

    Jasne, ze velky sety nelezou vetsinou niz, nez Matrice 600 a na to nasazena Redka nebo Arrina. V posledni dobe se toci i s I2 a v rawu to proste je super. Mavicem se tocej mrnavy veci, kde je bud zaber kratsi a tedy se docela ztrati, respektive divak nestihne postrehnout ne/kvalitu :)

    Nicmene znam spoustu lidi, kteri M2P ale i starsima strojema delali super fotky :) Ale jsou to vetsinou krajiny, kde se toho spousta ztrati :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ESY: sorry, ale ja si s tebou dovolim nesouhlasit. Klidne s tebou udelam test, jestli poznas, co sem tocil v f/4 a f/5.6. pokud to poznas, platim ti pivo :) Neverim ze to poznas. Ten rozdil na ty clone je minimalni, vcera sem nad tim stravil asi tri hodiny testovanim. Ale klidne mi to muzes vyvratit ;)

    W_NOICE78: Mertlas je taky ten posledni, koho sem tim myslel. Ano, ozval ses spravne, bylo to mireny mimojine i na tebe :)
    ESY
    ESY --- ---
    DRAGON: Ono hrozne zalezi na jaky ucely to clovek imho ma. Pokud to budem brat na hobby pouziti je to asi pohoda. Pokud na neco za co mas dostavat poradne placeno, tam uz je to jina proste. A bezna kvalita vystupu je proste aktualen kousek vejs si troufam tvrdit. Ale to je jenom muj nazor.

    Ja kdyz se tak porozhlidnu kolem co znam lidi co toci pro $$$ tak to jsou casto uplne jiny setupy no. Proto me nasledne prijde ta kvalita mavica dost smutna. Pokud se budem bavit o video z dovoleny nebo tak, why not. Ale samozrejme zase nerozporuju tomu, ze nekdy s velkou knowledge base a zkusenosti se svojim strojem dokaze i z Mavica dostat moc hezky obrazky.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DRAGON: Mertlas nema M2P, ale Phantoma :D
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: no tebe sem zrovna nemyslel, ty pises rozumne, ale ozyvaly se tady hlasy typu extrémně nepoužitelný nebo ze je to nad 5,6 zcela nepouzitelny atd. Ze svy zkusenosti (nejen) ze zrcadel vim, jak clona ostrost meni a ze by to na f/4 bylo skvely ale na f/5,6 bylo nepouzitelny, je proste hovadina uz jenom z principu optiky, proto sem se panu ptal na samply, protoze tomu neverim, je to imho nesmysl. Chapu ze mezi 2.8 a 11 rozdil bude, ale o jedno clonovy cislo je to nonsens.
    B3DA
    B3DA --- ---
    W_NOICE78: u jednicky je hlavne docela pruser ten prevod do jpg primo v dronu, proste to chce fotit rawy.. (on teda i ten video encoding ma dost velky mouchy - GOP, senzor nema na nativni 4k atp.)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: nerikam, ze to neni pouzitelny :) jen, ze kolem tehle cisel je ten objektiv aspon u Phantomu nejostrejsi :)

    Fotky mam nejvic na instagramu @mertlas zabery asi nejlip na nasich produkcnich strankach hustleproduction.cz (ted je menime, takze to jeste neni uplne naplneny).

    Ja dost casto podepisuju celkem prisny NDA navic produkce vetsinou dodaj vlastni karty a ty po zalitani odevzdavame (vetsinou zahranicni). Pro BBC jsem imho zatim netocil... ale Netflix, National Geographic, CBS, Stillking, MTV, nejaky ty cesky reklamy,... to, co si ted tak vybavuju, uz zaskrtnuty mam :)

    Jinak to, cos tu daval za obrazky 200% priblizeny, tak jak pise B3DA: na to, ze to je 200% priblizeny, tak dobry :) Nicmene vzhledem k velikosti cipu, pokud chces litat velky produkce, tak pod Inspire 2 s X5S a Proresem nebo Rawem nemuzes jit... (ikdyz Nat. Geo a Netflix mam zalitany s P4P :D a byli udajne ze zaberu nadseni :) )
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    B3DA: Ja malem kvuli tomu novyho mavica vratil, nez jsem zjistil ze to je difrakci. Mp1 jsem mel 2 roky, ma fixni clonu f2.2 a celkove je obraz ostrejsi, sice s artefaktama a moire, nez mp2 a to ma dvojka jeste line skipping, ktery ubira taky na ostrosti. Jednicku kdyz nezaostris na nekonecno, nebo je obraz podexponovanej tak je taky neostra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam