Ono prave ja tady souhlasim s tou obecnou bezpecnosti, myslim ze se k te bezletovosti hobbystu postavili spravne.
Ja osobne nemam tendence se posirat z kazdyho kdyz si nekdo udela ilegalni zaber nekde mimo venku se soudnosti. Treba prulet v naky vzdalenosti v okoli hradu v horach apod.
Ale zrovna demonstrace nebo takovyhle velky schromazdeni lidi je celkem vypjata vec pro organizatory, bezpecnostni slozky apod. (Tim nemyslim jen PCR ale ruzny zdravotniky, zachranare atd)
V tom davu proste kdyz nekdo zapichne mavic pro mezi lidi. Naprimo z toho treba muze bejt “jen” mensi zraneni a vylekani lidi.
Ale umim si zive predstavit sotuaci kdy v tom davu lidi, nekdo vykrikne vylekanim, nekdo bolesti ze ho sekla vrtule, dalsi lidi okolo nemaj paru co se stalo, nekdo treba uvidi krev a vydeseny pohledy. Lidi maj ruzny predstavy o svete, nekdo si to vylozi ze tam treba byl nejakej utocnik a nekoho pobodal nozem, nasleduje panika, ktera se rozsiri mezi dalsi lidi ktery nevedi vubec co se stalo, jen vnimaj emoce. Zvlaste v dnesni dobe kdy jsou lidi masirovany mediama o ruznejch utocich ve svete apod.
Dalsi lidi pak uvidej jen to ze nekdo snazi rychle dostat pryc, tak se taky rychle snazi dostat pryc, v tu chvili kazdej druhej vpred ocima nejhorsi scenar a vlastni predstava o tom co se tam asi odehralo. Tohle se ti snadno rozsiri v takovymhle davu, a katastrofa je na svete. Va v dusledku toho pak muzou vznikat i ty ujmy na zivote. Netreba davat odkazy na situace kdy se v davu uslapaly lidi navzajem apod.
Samozrejme muzes argumentovat ze takova situace by se dala vyvolat mnoha zpusoby. Jo, ale z organizatorskyho hlediska se to snazis minimalizovat proste.
Tohle proste neni o tom “at si kazdej pilot dronu sahne do vlastniho svedomi”. Tohle neni o nepohodli a rizicich plynoucich pro pilota, ale pro vsechny ostatni.
Napr ve “velkym hollywoodu” by si imho prulet dronem v blizkosti slavnejch hvezd ani producenti sami nevzali na triko.
Ve filmovym prumyslu ma taky vsechno prisny homologace a atesty. Mit treba jerab na kameru je mnohem drazsi homologacne na zkusebnach, nez jeho vlastni vyroba.
Predstava kdyz by jsi treba nakymu Tomovi Cruisovi rozcisnul celo vrtuli, i kdyz je to “jen zraneni” ne umrti, tak jako studio zaniknes protoze odskodny budou platit jeste potomci tvejch potomku.. :D