• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    PEKK: :)))
    PEKK
    PEKK --- ---
    PEKK: Tak tichý vrtulky z aliho za 9$ jsou tichý asi tak jako originály:) Takže zjevně bude lepší si připlatit...
    ARMADILLO
    ARMADILLO --- ---
    Nenápadní miliardáři a jejich dron, který zabil íránského generála Sulejmáního
    https://www.forbes.cz/...apadni-miliardari-a-jejich-dron-ktery-zabil-iranskeho-generala-sulejmaniho/
    SPECZ
    SPECZ --- ---

    Nad USA létají roje dronů. Nikdo neví, co dělají ani čí jsou - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/Subu9/nad-usa-letaji-roje-dronu-nikdo-nevi-co-delaji-ani-ci-jsou
    HULIK
    HULIK --- ---
    MERTLAS: Tomu rozumím že mají málo lidí, ale zadat vytvoření takové vrstvy třeba do Národní geoportál INSPIRE, nemusí být velký problém a hlavně to nemusí dělat oni, jen zkontrolovat.

    Chápu že profici mají přednost, ale je tu i druhý pohled na věc. Pravidla byla vytvořena, aby nedocházelo ke kolizím s "amatéry". A díky tomu, že dronů je dnes skoro jako typů mobilů a koupi si ho každý v sámošce, když jde koupit rohlíky tak se tento jejich pohled může stát dost nebezpečným. Řekl bych že zdaleka ne každý je zodpovědný a po zakoupení dronu začne studovat legislativu, číst fóra o dronech a instalovat potřebný mapový soft do mobilu. Spiš rychle vyběhne na první z jeho úhlu pohledu "ideální" prostor pro první vzlet a hned chce vyzkoušet vše co se o dronu dozvěděl z obalu krabice. Dolet 2km !!!, rychlost až 60km/h !!!, výška letu až 1km !!!. Další řeší mezi prvním jak přepnout do FCC a zkusit zda se dá letět těch 5km někam do háje ...

    Kdyby hned se začátkem legislativy udělali jeden ofiko portal s informacemi, dali tam mapu všech bezletových zón, chko, parků, letišť atd. a dali povinnost že odkaz na tento portál musí být v každém balení drona prodaném u nás myslím že by si ušetřili spoustu problému.

    V letectví nejvíc platí předvídat a předcházet problémům a nejasnostem v pochopení pravidel a tak si myslím že zaspali dobu a dost to nedomysleli ....
    Neznalost zákona neomlouvá, měli by se lidé zajímat, ale známe realitu a dalo se jí předejít ...

    Ten ušetřený čas na vytvořeni takového medializovaného portálu pro "amatery"/běžný lid se ještě může šeredně vymstít !!!
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    HULIK: tak ono naucit se doplnek X o cca sesti strankach neni nic tak slozityho :) nasledna prace s mapama fakt neni nic tak narocnyho, aby to clovek nezvladl za dve minuty :)

    A zcela uprimne... UCL i RLP a MD maji na starosti v soucasne dobe mnohem dulezitejsi agendu, nez aplikaci pro hobby piloty, zvlast ve chvili, kdy jsou pravidla vcelku jasna a dost jednoducha :)

    Zrovna vcera a dneska jsem neco resil s UCL a tak jsme se bavili i o ruznych dalsich vecech. V soucasne dobe maji podstav cca 15 - 20 lidi tak, aby celkem operativne zvladali velkou vetsinu agendy, ale ktery nedostanou, protoze MD celkove snizuje stavy a do budoucna to nebude o moc lepsi i kdyz by vsichni na UCL v sekci dronu dost hodne chteli a potrebovali to. Takze jsou urcite priority a je jasne, ze na vahach "profesionalove, kteri se tim zivi" vs "hobby piloti, co to maji jen pro zabavu" budou mit vzdy navrch ti, kteri se tim budou zivit nez "prosty lid" :)
    HULIK
    HULIK --- ---
    MERTLAS: Jasné jen mě štve že naše státní správa vytváří nařízení, omezení, ale aby udělali jedno místo kde budou všechny informace jednoduše a přehledně pro prostý lid to ne.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: ja tam byl v posledni dobe asi ctyrikrat a pokazdy tam bylo cca pet lidi, co to tam posilali a to je pro me uz jak magistrala :) jasne, ze zalezi, kdy tam prijdes :) myslel jsem to samozrejme trochu s nadsazkou. Je to precijen jedno z nejnavstevovanejsich mist v okoli prahy a v dnesni dobe si dron s sebou bere temer kazdej joudal... :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    a pokud myslíš pěší,tak zrovna u dronu je to uplne jedno, pokud nemas nasazeny treba 85mm a delsi ohnisko,na videu/fotce videt nebudou, pokud fotis krajinu a ne detaily.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: na Maji provoz jak na magistrale? trochu prehnany tvrzeni. A to sem tam mnohem mnohem casteji nez kdokoliv, koho znas (fotim tam casosber). Jestli sem tam za ty roky a desitky nebo mozna stovky navstev videl treba 10x nekoho letet, je to hodne.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    FLLIP: airmap ani zadne jine mapy v sobe neobsahuji a tudiz ani nezobrazuji veskera pravidla, ktera jsou stale platna. Nejlepe se ridit podle dronview od RLP a UCL: https://dronview.rlp.cz, ktere obsahuji priblizne informace, co lze a nelze vzhledem k ostatnimu provozu na v kombinaci s mapy.cz, ktere obsahuji drtivou vetsinu treba chranenych uzemi, vsechna vedeni vysokeho napeti vcetne jejich velikosti (a tedy moznosti dohledat jak velke maji ochranne pasmo), pripadne majitelu pozemku atd..

    Pokud se chces nejdriv naucit dobre letat a ovladat stroj respektive se treba naucit nektere krizovky, pak doporucim bud zapsat se do nejakeho modelarskeho klubu, ktery vlastni modelarske letiste a tam si to bezpecne zkouset (po praze jich je nekolik, ja letam s kolegou na sobince) nebo jde najit spousta ploch (prevazne poli) v okoli prahy, kde se toto take da zkouset. Nicmene, kdyz ta pole jsou zarostla a tobe to spadne, tak se to blbe hleda :) letiste jsou vcelku dobre udrzovana...

    Kde je treba co fotit... no muzes hledat tipy na instagramu u ruznych uzivatelu, ale z 90% jsou fotky techto "znamejsich" instagrameru nelegalni, nebot krom jednoho (Lukas Vesely) zadny nevlastni povoleni k leteckym pracem a vsichni to litaj na pankace a bohuzel absolutne nic neresi...


    HULIK: ta mista nebudou zadana presne nikdy nikde, nebot to neni potreba. staci znat predpis a podle map si dovodit, kde lze a nelze. :) Jak jsem psal vys, tak veskera zvlaste chranena uzemi jsou zadana v mapy.cz (je tedy treba prepnout do turistickeho zobrazeni mapy) - a zcela uprimne na spoustu veci jsou to podle me nejlepsi mapy. Ja tedy kombinuji informace ze vsech moznych zdroju (dronview, mapy.cz, google mapy, specialni mapu RSD vzhledem k zjistovani druhu ruznych komunikaci a tedy jejich ochrannym pasmum, pak jsou dalsi mapy od ministerstva zivotniho prostredi, kde jsou pripadne dalsi detailnejsi informace atd... le pro hobby ucely kombinace dronview a mapy.cz je naprosto dostacujici, pokud se leta v dostatecne vzdalenosti od silnic) :)
    Pises, ze nechces dohledavat, ale v zasade zadna z aplikaci neobsahuje veskere informace a tudiz ti nic jineho nez dohledani a kombinace nekolika zdroju nezbyde. Navic ty mapy opravdu obsahuji veskere potrebne informace a popisky a aplikaci ma dnes kazdy na mobilu...

    Na Vypichu pozor... vzhledem k pritomnosti heliportu v Motole (cca 600m od Vypichu, kde vrtulniky litaj jiz velmi nizko a jdou na finale) je spravne potreba lety koordinovat. Navic prostor pred oborou se povazuje za HOP a je tam velmi cily provoz lidi a tedy pokud by policie jo byla aktivni, tak mohou zakrocit, nebot proste litas v HOPu. Obora Hvezda sice neni zvlaste chranenym uzemim (je to "pouze" Prirodni Park, ktery do teto kategorie nespada), nicmene je to opet povazovano za HOP. Na Vypichu bych to tedy uplne neriskoval zvlast, pokud s tim strojem neumis a nevis, co delat, kdyz nastane nejaka nouzova situace.

    Spis bych zajel nekam trochu dal od Prahy. Strasne moc oblibena je vyhlidka Maj a okoli, kde bych ja uz asi nelital, nebot tam je provoz jak na Magistrale :/ Pripadne Hrebeny u Mnisku pod Brdy a dal... to je docela zajimava krajina.

    Me uz treba v okoli Prahy nic moc nebavi. Bud tam je strasne narvano, nebo to neni zajimavy... Naopak me ted docela bavi Krusny hory v cele sve delce, nebot tam je spousta zajimavych mist a dost mist je tam zatim bez vselijake ochrany a podobne :) Ale to je ciste jen muj osobni nazor :) Jak pise MHO, zalezi dost na preferencich, co a jak chces fotit :)

    MHO
    MHO --- ---
    FLLIP: Záleží na preferencích co se ti líbí. Já jsem z Kladna, takže to okolí Prahy znám jenom z jednoho směru.

    Hodně pěkné je podle mně celé údolí Vltavy na sever a podél něj. Únětice a tak kolem. Podle mne můžeš zalítat i na třeba na Vypichu. A hlavně pohled z výšky je zajímavý i na úplně známá a nudná místa. Teď při nízkém slunci se dá pěkně fotit dlouhé stíny, hranice tání raní námrazy apod.
    FLLIP
    FLLIP --- ---
    MHO: Díky a tip na nějakou konkrétní, kde je třeba co fotit by nebyl? :)
    HULIK
    HULIK --- ---
    Koukal jsem na mapy pro drony, Aisview, DJI, UAV forecast, airmap.
    Nikde nejsou ty mista kde se nesmi poradne zadana.
    Hlavne treba AisView po prepnuti na drony jsou narodní parky, ale proc tam nejsou chko, to je takovej problem tam dat?

    Je nejaka mapa kde jsou i chko? (ne variantu mapy.cz a hledat)
    Sama omezeni co muzes co ne, kde to nejde a nejsou schopni udelat jednu prehlednou mapu pro lidi.
    MHO
    MHO --- ---
    FLLIP: S mavic mini můžeš na jakékoliv louce mimo okolí obou letišť do 100m v pohodě
    AirMap Web App
    https://app.airmap.io/geo?50.107186,14.413474,10.380985z
    FLLIP
    FLLIP --- ---
    Rad bych se zeptal zda mi nemůžete doporučit nejde v Praze, nebo blízkém okolí místo, kde bych se učil létat. Koupil jsem si Mavic mini a když sem nastudoval pravidla, tak to vypadá, ze se nedá létat skoro nikde.
    Proto hledám, klidné místo, kde bych si mohl ten dron vyzkoušet.
    MHO
    MHO --- ---
    DRAGON: Já jsem si nechal starší mobil s Android 8 jenom na tohle. Nemá ani simku a mám jej trvale zabalený v batohu s dronem. Kromě toho co řešíš je super, že se mi nestává, že chci lítat a mám telefon s vymlácenou baterií. Což bylo dost častý. Typicky jsem šel na výlet, na telefonu jely mapy.cz a GPS. A po příchodu na místo jsem byl na 20%. Takže dedikovaný telefon doporučuji.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: tak tady nejde o zadny zvykani si, proste dokud budu moct, tak nebudu aktualizovat, zas z toho nedelej kovbojku :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: je mi to jasny :) nicmene do blizkeho budoucna se tomu stejne nevyhnes (DJI chce a tlaci lidi k tomu, aby museli updatovat a v tomto ohledu to je vic nez spravne) a cim driv si na to zvyknes, tim min te to bude pak trapit :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MERTLAS: thanks, but no, thanks :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DRAGON: na NFZ a dalsi vychytavky si zvyknes ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam