• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    narozdíl od Fimiho ten Mini 2 je i na aliexpressu v combu pořád dost drahej, takže toho bych určitě koupil přes ofiko store za 15500,-
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    KURE: na aliexpressu ho maji za cca 8500,- .. skladem ve španělsku, do týdne doma
    vím že Mini 2 rozhodně lepší volba, ale ten Fimi nevypadá vůbec zle
    KURE
    KURE --- ---
    PENTAFEKTEK: poloviční cenu? u nás to stojí oboje 15-16k
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    čau, nemáte tady někdo zkušenost s Fimi x8 se?
    fakt se nemůžu pořád rozhoupat mezi timhle a Mini 2..
    Mini 2 sice v combu se všim všudy, Fimi jen samotnej dron s jednou baterkou, ale zase za poloviční cenu...
    já jsem hrozně nerozhodnej :))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    "tonoucí se stébla chytá," uz to nerozmazavej, tyve.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KEL: Ad 3/ IMHO 10 minut pro profi-grafika je minimálně hodina pro hobbíka.
    Viděl jsem i lidi na tabletu načmárat za 5 minut něco, co vypadalo fakt dobře a já bych to nikdy nebyl schopen replikovat...
    A nebylo to tím, že ten tablet stál asi 20k

    Je to stejné, jako když Tě posadím k PC a řeknu, že máš napsat třeba vyjádření k otázce volného přístupu na trh práce pro rodinné příslušníky občanů EU.

    Vztahují se k tomu celkem 3 paragrafy ve 2 zákonech a mně to zabere asi tak těch 10 minut je najít a zkopírovat + parafrázovat do srozumitelnější úřední češtiny.
    KEL
    KEL --- ---
    Přátelé, docela jsem to testoval. Konkrétně výstup z Phantoma 3 PRO, takže je možné čí pravděpodobné, že se to model o modelu liší, ale nemyslím že zcela diametrálně.

    1/ RAW, čili konkrétně DNG je samozřejmě lepší možnost, už je kvůli kompresi, ale dynamický rozsah toho DNG není zdaleka tak velký, jako by mohl člověk očekávat z digitálních zrcadlovek nebo aktuálních full framů. Takže je to rozhodně lepší, ale ne zase tak o moc.

    2/ Pokud chci opravdu velký dynamicky rozsah, tak použiji víc expozic, tedy HDR merge. Opět je o něco lepší vstup z DNG, zkoušel jsem výsledky porovat a jsou to vcelku malé rozdíly, dejme tomu, z DNG o 10 % lepší výsledek. Ale těch 10 % navíc chceš žejo. Ideálně v Adobe Bridge sloučit a vyplivne vám to HDRkový DNG a to je asi to nejlepší, co z toho můžete dostat. Konkrétně Petr Jan Juračka o tom měl hezký pořad.

    3/ moc si nedokážu představit, co za fotku či DNG bych musel hodiny upravovat. To říkám jako profi grafik. Je to práce na max desítky minut, když je člověk perfekcionalista a vetšinou si člověk stejně uloží pár presetů, který doladí.

    4/ V době kdy je na Adobe Lightroom mobile a pod, tak je uplně jedno, jestli tu fotku upravujete v PC nebo na Ipadu nebo jinde. Jak to komu vyhovuje, jaké má podmíny. Můj šálek čaje to není, ale proč ne. Ponechám stranu debatu o kalibrovaných monitorech a pod, protože to by bylo zase na další debatu.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Přesně... A proto je pro neprofesionální užití (a obzvláště začínající piloty) RAW jen takovou hipsteřinou - protože bez těch hodin v postprocesu (třeba v tom Luminaru) je úplně k ničemu.
    Filtříček v mobilu jde nastavit i u JPEG se zhruba stejným výsledkem, není potřeba RAW.

    Trochu jiná je situace u DAN_F, kdy tam s tím tedy asi v nějakém rozsahu dál pracují a a i když nejde o detaily, tak předpokládám, že mají nějakého grafika, co si s tím pár hodin pohraje.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: už posledni reakce, nikam to nevede.
    mobilu dělal "jen" filtry a jas (tedy 90% co chceš upravama fotky běžně dosahnout), a říká že už tyhle základní úkony fungujou líp na rawu, proto.
    A v závěru explicitně uvádí, že editace je časově náročná a že fro fotky na soc.sítě není asi potřeba...
    opravdu ne.
    říká že focení do rawu vyžaduje nějaký čas navíc (kdo by byl řek že upravovani fotky trva dyl než neupravovani) a že pokud fotíš jen na sociální sítě, nemusíš pravdepodobne editovat každou fotku.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    COMODOR_FALKON: Obrazovou kvalitou je nepochybně lepší, ale my nepotřebujeme nějaké extra detaily (ani z Mavicu to BTW není nějaká hitparáda) a šum vůbec neřešíme, protože stejně děláme za dobrých světelných podmínek, kdy můžeme používat 50 ISO. Oproti Mini 2 pak Mavic stojí dvakrát tolik a je dvakrát větší, což už pro mě nedává smysl.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Hele a díval ses na to video, než jsi ho sem pastnul..?
    Já jen, že v mobilu jsou tam akorát aplikovány filtry a zbytek jsou obrázky z programu pro iCrap počítače: "Heavily edited in Luminar 4".
    A v závěru explicitně uvádí, že editace je časově náročná a že fro fotky na soc.sítě není asi potřeba...


    DAN_F: Zrovna na Tebou uváděné užití je ale už lepší Mavic Pro 2 s větším senzorem a většími pixely, ze kterého získáš více detailů s méně šumu a zároveň je pořád relativně skladný.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    COMODOR_FALKON: RAW jsem zmiňoval já a vůbec to nebylo kvůli jemnosti rozlišení, nebo možnostem potlačení šumu, ale kvůli možnostem v barevných úpravách, ve kterých má RAW obrovské výhody. Pro tebe je možná Mini entry-class, ale v dnešní době máš hromadu tvůrců obsahu, kterým budou vyhovovat rozměry, ale zároveň potřebují RAW kvůli postprodukci.

    Já třeba přemýšlím, že bych klukům ze studia Mini 2 vzal, právě kvůli RAWu. 90 % toho, co fotí, je architektura, kde ty dronové záběry nejsou moc potřeba, ale občas může být fajn nějaký udělat, protože to třeba dodá doplňující informaci o zasazení do krajiny. Vzhledem k rychlosti zastarávání dronů, tomu, kolik vybavení už tak tahají, a taky tomu, že ty záběry navíc nejsou pro ty projekty bezpodmínečně nutné, mi nedává smysl investovat 40k+ do Phantoma, ale 13 za Mini 2 už je docela smysluplných.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: doporučuju ty technicky znalosti hodně oprášit. :)
    můžeš začít třeba tady, a ujasnit si, co ten raw vlastně je a co to dělá.
    pak si najdi něco o profesionální fotografii, abys pochopil, jaká kolosální kokotina je dojem že profík upravuje 4hodiny fotku. Dneska značná část profíků potřebuje zveřejnit nějaký materiál, PŘED tím, než se vrátí domů z události kterou fotí. A jejich workflow je optimalizovaný aby u tch fotek nestrávili minutu zbytečně.
    iPhone 11 Pro RAW Photography - Why and How?
    https://www.youtube.com/watch?v=4jX5AyeIOfI&ab_channel=TheHybridShooter
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: nevím, proč ses zrovna upnul na ten RAW, kterej já jsem ani nezmiňoval ... ale nechme to být ... nikam to očividně nevede :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Křišťálovou kouli nemám, zato mám technické znalosti, takže když mi tu někdo tvrdí, že si na telefonu v zázračné appce zpracovává RAW formát obrazu a předstírá, že to má nějaký úžasný efekt na ty 0,6 Mpix fotky na FB nebo 1,5 Mpix fotky na Instáč, tak poznám, že to je BS a dotyčný si nebyl schopný zjistit ani základní informace...

    Jasně, pokud někdo dělá profi fotky a má čas si pak v postprodukci hrát 4 hodiny s každou jednotlivou fotografií na natuněném PC, aby z toho pak udělal A3 plakát s pixly nerozpoznatelnými od vzdálenosti cca 15cm (DPI 600), tj. 70 Mpix, tak samozřejmě RAW smysl má...

    Ovšem v takovém případě mi nějak uniká důvod, proč by si takový profi fotograf kupoval drona osazeného 1/2,3'' CMOS s cca 1,5 µm pix (Mini 1,2) a nikoliv minimálně Mavic Pro 2, který je osazen 1'' CMOS s cca 2,4 µm pix tj. v podstatě Sony Cyber-shot DSC-RX100 II s vrtulemi...

    Mno a pokud to má někdo fakt jen na naučení se lítat, na momentky ze vzduchu a na pár foteček do rodinného alba, které maximálně prožene instáčovými filtry a lze důvodně očekávat, že nestráví 10 minut lítáním a 10 hodin editováním 5 fotek (mno i když...bez komba...), tak je lpění na NUTNOSTI formátu RAW skutečně jen hipsterská póza...
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: už na prastary generátor šumu, canon powershot s2 is jsem si stahnul firmware kterej uměl ukládat raw. Nový telefony dostavaj raw oficialne. hodne lidi foti na fotaky z bazaru (puvodne mozna v cene rodineho vozu) za jednotky tisíc, do rawu.
    tvoje idea že raw je nějaká elitni věc pro bohaty, je zcela mimo realitu.
    JIMX
    JIMX --- ---
    COMODOR_FALKON: zajímavý, kde bereš tu jistotu, že zrovna ta tvoje úvaha je ta jediná správná na rozdíl od těch našich ... ale tak třeba máš křišťálovou kouli :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    KURE: Nikoliv, Tvoje úvaha jde zcela chybným směrem.

    Ano, 90% dronů má jako hlavní (nikoliv jediný) účel pořizovat obrázky.

    Nicméně i v "pozemním" focení lze být "fotograficky pozitivní" a fotit na telefon (s max 4 Mpix efektivně) nebo na kompakt, obojí zpravidla bez RAW.

    Ale, (bez)zrcadlovku v ceně rodinného vozu, která už RAW má, si koupí málokdo.

    Mini 1,2 odpovídá tomu telefonu.
    Mavic Pro 2 je level kompakt.

    "Free appka v mobilu" je nesmysl, pokud chceš nějak smysluplně pracovat s RAW, tak potřebuješ software co to umožní zobrazit na adekvátně velkém monitoru s dostatečně jemným zobrazením.

    Jinak je požadavek na RAW jen ultra-mega-hájpr-kchůl pozérstvím bez reálné užitné hodnoty.
    KURE
    KURE --- ---
    COMODOR_FALKON: vzhledem k tomu že se hodně začínajících pilotů rekrutuje z fotograficky pozitivních jedinců, a jediný účel dji dronů je pořizovat obrázky, focení do RAWu bych označil spíš jako základní funkci.
    A RAW výstup paradoxně potřebuješ tím víc, čím "blbější" je kamera.
    To "programový" vybavení je free apka do pc nebo mobilu. No a ano mobil nebo pc mít musíš, když si chceš hrát s digitálníma obrázkama.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    JIMX: Tak je zřejmé, že je začínající pilot (jako já), ne profík, takže moc nepředpokládám, že by měl využití pro fancy fíčury typu RAW (což je bez adekvátního programového vybavení na stolním PC zbytečnost) - a pokud ano, pak je otázkou, proč by si pořizoval drona, co je spíš "hobby".

    To co Mini 2 má krom těch motorů navíc, je spíš ekvivalent zlaceného WC prkénka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam