• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MERTLAS: dík za video, mohl jsem si ušetřit skoro hodinu hledání všech možných zdrojů a čtení těch opatření, kde stejně ta výška není. Nakonec jsem napsal na řlp (psali, že pokud nevím, kde můžu, tak že mám napsat ... ale pochybuji, že mi nakonec odpoví).
    Těch 50m jsem dal jako teoretický max limit, nejspíš se vejdu do těch 30m.

    Jde mi plus minus tohle místo - https://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x=14.3827122&y=50.2364283&z=18&ut=Nov%C3%BD%20bod&uc=9gvWqxYoQl&ud=50%C2%B014%279.147%22N%2C%2014%C2%B023%270.564%22E . Na TWR jsem jim nechtěl volat s tím, že určitě mají mnohem lepší věci na práci, než řešit blbce s hračkou :)

    Ty to tam trochu znáš? Našel jsem totiž, že "V době, kdy není CTR Vodochody aktivován, mění se prostor CTR Vodochody na prostor třídy G.", to jestli je aktivní nebo ne se dá zjistit na telefonu RADIM, kde to nikdo nebo nic nebere (čekal jsem, že tam je nějaký automat), nebo na rádiu, který nemám. Pokud by to fungovalo tak, že většinu dne je to vyplé a tedy G a tedy je jedno, co dělám, tak s tím nemám problém, klidně si počkám.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CERMI_FOX: ochranne pasmo letiste vysvetleno zde: https://www.youtube.com/watch?v=tVUBHRZ5bSo

    Kazdopadne u Vodochod je dobry to s nimi koordinovat, ikdyz bys lital pod urovni okolnich prekazek, ktery vetsinou v okoli nejsou vyssi nez 30m tipuju... 50m uz je docela vyska, ikdyz se to nezda a za zatelefonovani jim na vez ze v ten a ten den potrebujes litat tam a tam v tu a tu dobu, jestli s tim jsou v cajku a nemaj tam nejaky operace, za to nic nedas.

    Respektive dej sem presnou pozici, kde to potrebujes zvednout a mozna budu schopen rict vic, jestli to je opravdu nutny nebo ne :) Ikdyz ja rad koordinuju vzdy, nebot to je proste slusnost a chranis tim predevsim pripadne piloty, pohybujici se nahore :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ahoj,
    potřeboval bych udělat pár fotek z výšky (nevím jak vysoko, ale určitě do 50m) s malým dronem (249g) cca 2km od letiště, nicméně na https://dronview.rlp.cz/ jsem našel, že okolo letiště je 5km ochranné pásmo (viz níze)

    Co přesně to pro mě znamená? Nepovedlo se mi najít, co znamená "pod ochrannými pásmy letiště ".

    Identifikace:
    LKVO
    Název:
    PRAHA/VODOCHODY
    ELEV:
    919ft / 280m
    Frekvence:
    TWR: 133.080 VODOCHODY VĚŽ
    TOWER
    APP: 127.480 VODOCHODY RADAR
    RADIM: 123,030 VODOCHODY RADIM
    Dráhy:
    10/28 (zpevněný)
    11/29 (tráva)
    ICAO:
    LKVO
    Atributy:
    Neveřejné mezinárodní letiště
    TB/SR/SS/TE:
    23.11. 05:50/06:26/15:10/15:47
    Podmínky provozu UAS
    Pozor ochranný prostor 5,5 km od řízeného letiště! Let s UA do 0,9 kg je nutné uskutečnit pod ochrannými pásmy letiště (= doporučujeme létat pod úrovní okolních překážek). Jinak pouze po koordinaci s ŘLP a PL.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DJI Mavic 3: The TOUGH LOVE Review - Part 1
    https://youtu.be/2dw4aFjQ16U
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Kdo vcera nemohl, nevedel, nebo cokoliv, tak probehla v Praze druha dronova show. Opet si to objednala Ceska sporitelna, tentokrat v ramci festivalu svobody.

    Zaroven jsme delali zivy stream, aby to mohli videt i lidi online.

    Česká spořitelna - Dronová show Livestream
    https://fb.watch/9lOeMC3TjD/

    Na zacatku je cca 10 minut uvodni grafika, neb se klasicky zacinalo driv, aby nalezli lidi a zaroven bylo drobny zpozdeni.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MERTLAS: Me se to stalo jednou, protoze jsem nemel zkalibrovanej kompas. Warsawbydrone lita extremy v centru mesta, takze se taky nedivim.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    W_NOICE78: Neprekvapuje :) to, ze se stroj rozmysli a leti si kam chce, se nedelo jen u starsich stroju, ale deje se to neustale :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: tak az se rozkoukas v digitalnim FPV svete, tak se rozkoukej i ve svete DJI :D To je vesmir sam o sobe :D
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: asi jsem naivní. Doteď jsem žil ve světe klasického analogového VTX a RC FrSky. Kde tak nějak fungovaly kombinace komponent. Ve světe digitálnho FPV se zatím rozkoukávám :-)
    JIMX
    JIMX --- ---
    Když už tu řešíte ty ovladače ... mám tu jeden zbytečný pár hodin používaný ovladač od Air 2 ... kdybyste ho někdo za nějaký rozumný peníz chtěl ...
    MAJA
    MAJA --- ---
    MERTLAS: Proto pořád už přes rok váhám :-) aby z toho nebyla drahá hračka ve skříni.

    Ta kvalita u P4P je na mojí spodní hranici, výstup z čipu podobný, co má Sony RX100, co tahám na nefotící výlety. Čipy má M2P a P4P oba 1", ale nějak se mi, po shlédnutí hromady fotek, vždycky líbil víc výstup z P4P ... skoro z toho mám pocit, že v M2P je to záměrně lehce dodrbané, protože rozdíly jsou i v podmínkách, kde by neměla hrát elektronická vs. mechanická závěrka roli.
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: asi jsem naivni ;-)
    doted jsem lital klasicky - analog VTX a FrSky radio. Takze se v digitalnim FPV zatim prehledove orientuju. V "analogovem FPV svete" ta kompatibilita nejak fungovala.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: Hehe... kde zijes, aby DJI udelalo jeden ovladac pro vsechny stroje :D to by byl raj na zemi, kdyby to tak bylo :D Ale je to moc hezka predstava na to, aby se stala realitou :)

    Jediny dva univerzaly jsou Cendence, ktera ale funguje jen pro I2 a M200, respektive Smart controller, kterym ovladas Mavic 2, Mavic Air 2, DJI Air 2S, DJI Mini 2 a P4P V2... jinak ma kazdej dron svuj vlastni ovladac... a stejne to bude imho i u FPV dronu...
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: Přesně. Jeden ovladač - ideálně ten nový - pro oboje. Brýle spárovat asi jdou, hledám, zda není někde nějaká cesta jak to pořešit třeba SW updatem air unit apod.

    Ale zatím to vypadá špatně.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: jo ty bys chtel, aby fungoval ovladac z DJI FPV drona, tedy: https://store.dji.com/cz/product/dji-fpv-remote-controller-2 s Air unit... tak jest?

    to se obavam nepujde, pac to je trochu jina technologie... to budes muset poridit ten z FPV unitu, tedy: https://store.dji.com/cz/product/dji-fpv-remote-controller?vid=82761
    MHO
    MHO --- ---
    MERTLAS: Dík. Už jsem zkoumal, ale právě tahle kombinace není úplně běžná. Zatím to vypadá, že nový ovladač od drona je nekompatibilní s DJI FPV AIR UNIT. Tedy je nutné létat s tím starým ovladačem. Ale budu zkoumat dál.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: Jestli fotis jen krajinky pro sebe a ne na opravdu profi praci, tak se M3 imho nevyplati... (tedy opet, pokud nejsi v pozici, ze nevis, co s prachama, pac v CZ bude cena zacinat nekde kolem 70k).

    P4P ma stejny cip, jako M2P a u M2P vyhrava vaha. Chapu, ze nekdo, kdo foti na zemi poradnym fotakem s highend sklama, tak dronovy fotky moc nenadchnou. Ale porad se bavime o tom, ze proste ve vzduchu hraje obrovskou roli vaha a dolet, ktery na zemi vubec neresis... takze pokud bys chtel stejnou kvalitu, tak proste musis nahoru poslat velkou mrchu pod kterou ten svuj fotak povesis... V opacnem pripade tu mas jedinou moznost... smirit se s tim, ze to zatim nikdy nebude tak kvalitni, jako FF fotaky :)

    Spousta lidi celkem chvali Air2S, nicmene u nej mi celkem vadi pevna clona, ktera je vcelku velkou vyhodou prave u P4P, M2P a ted i M3 :)

    MHO: imho jo. Spousta FPV pilotu ma svoje udelany stroje a k tomu brejle od DJI. Ale 100% ti to povi spis nekdo v FPV skupinach na FB... tam to imho budou resit porad dokola :)
    MHO
    MHO --- ---
    Mám takový dotaz, jestli jste to někdo něřešil.

    Uvažuji na vánoce o tom DJI FPV dronu. A současně bych si chtěl přestavět svoje FPV koptéry na https://www.dji.com/cz/fpv
    Tušíte jestli jsou brýle a ovladač z DJI FPV dronu kompatibilní a spárovatelné s těmi samostatnými jednotkami? Tedy použít ovladač nejen pro ten jejich vlastní, ale i pro home buildy?
    MAJA
    MAJA --- ---
    MERTLAS: pořád otálím a čekám ... i když jsem hračička, tak hlavní účel jsou krajinky z jiného úhlu ... a fotím Nikon D850 a profi sklama, tak mě zatím ty pidifoťáčky moc nenadchly

    Ten odkaz už jsem nezávisle našel a fotky, narozdíl od videa, mě teda moc nenadchly, tak koukám po nějakých lepších, třeba je to rukama :-) ... kvalitou mi nejvíc sedí zatím Phantom 4 Pro
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: pokud to je ze zvedavosti, tak bud nejaci influ, kteri to treba davaj jako ukazku, nebo pripadne tady: https://dronexl.co/2021/11/05/download-dji-mavic-3-sample-photos-video-footage/

    Pokud to je z chuti to koupit, tak by me zajimalo, z jakeho duvodu? Je to defakto stroj opravdu jen pro profi pouziti, respektive uz ne na takovy to "domaci litani", tedy pokud nevis co s penezi :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam