• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    JIMX
    JIMX --- ---
    PPNEKK: nacouval jsem do větví ... debil no ...
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    JIMX: jak se ti to povedlo?
    JIMX
    JIMX --- ---
    BOZA: jo, tam se mi taky nekde koupe Air 2 :-)
    BOZA
    BOZA --- ---
    Probiram fotky. V letnim vedru jsem se narychlo vypravil na koupani s hledanim. To bylo neuspesne,nedosahl jsem ani na dno,tak jsem ani byvaleho majitele nekontaktoval 😉 Pro pripadne dalsi hledani pocitejte s hloubkou 3m+ a vsude 60cm bahna.

    MHO
    MHO --- ---
    Dovolím si malý bazar oznam.

    Budu prodávat svýho Mavic pro verze 1.

    Plně funkční, dvě baterky v dobrém stavu, náhradní vrtule, filtry, brašničky.
    Důvodem je rozodnutí jít do toho DJI FPV a mavica prostě neuživím. Cena jsem si myslel tak nějak 8000 tis, ale klidně se můžu povavit. Kdyžtak se ozvěte poštou. Než to hodim na bazoš a tak jsem to zkusil takhle.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SOUMRAKOSVIT: Jako kdyz uz, tak bych vzal Fly more combo (stejne bude chtit vic baterek a nabijecku, takze se nasledne cenou dostane na podobnou cenovku.

    Pokud je ale cena problem, tak klidne muzete vzit Mini 1. Na to domaci litani taky imho staci, pokud neplati podminky, co jsem psal niz (profi fotograf, narocnej na kvalitu obrazu atd atd atd.). Nicmene pokud neni par tisic navic problem, bral bych M2 FMC.
    SOUMRAKOSVIT
    SOUMRAKOSVIT --- ---
    Díky za typy. Půjdu asi do té Mini 2. Občas jsou i ve vratce kolem 10000kč..
    thx :)
    JIMX
    JIMX --- ---
    SOUMRAKOSVIT: taky bych byl pro DJI Mini 2 ... perfektní stroj ... akorát se nevejdete do ceny, takže jedině jít do DJI Mini a ideálně ve Fly Combu (https://www.alza.cz/dji-mavic-mini-pro-fly-combo-d5702861.htm?o=8) ... furt velice dobrej stroj
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    dolet neni treba resit, je treba letat na dohled, coz splnujou vsechny stroje... kupte mu Mini 2. Ten na to domaci litani bohate dostacuje, zvlast, pokud nema s litanim zadne zkusenosti... pokud to neni profi fotograf, kterej by presne vedel, co chce, tak nmeusi resit ani kvalitu obrazu, ta pro nej bude take dostacujici... Pokud profi fotograf je, tak predpokladam, ze bud uz stroj vlastni, nebo vi, co chce/potrebuje
    SOUMRAKOSVIT
    SOUMRAKOSVIT --- ---
    Ahoj, prosim o radu a typy.
    Nemam absolutne zadne zkusenosti v teto oblasti a chceme koupit kamaradovi dron.
    Muzete mi prosim nejaky doporucit?
    Nejlepsi pomer cena / výkon. Tedy pomer cena / doba letu, dosah, vlastnosti ovladatelnosti, kvalita kamery atd (ani sam nevim co vse je dulezite, potrebuji rady zkusenejsich v teto oblasti).
    Cena tak do 10000kc.
    Diky moc za pripadne info.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MERTLAS: koukám do DJI a je tam tmavě oranžová ve směru RWY, ale to 5km ochranné pásmo neznají, rozhodně ta vesnice je daleko od té zóny. Takže snad dobrý :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CERMI_FOX: tady bys mel byt relativne v pohode. Respektive je to NFZ zona v DJI aplikaci, kterou je potreba odemknout, nez tam vzlitnes. Jen jeste pozor z druhy strany, kde je D8, ktera ma sve ochranne pasmo do vzdalenosti 100m od kraje vozovky. Ale jinak pokud poletis opravdu do vysiky okolnich objektu (tedy do vysky toho nejvyssiho v okoli), tak bys mel byt safe :)

    Vez je od toho, aby koordinovala svuj vzdusny prostor se vsemi subjekty, ktere se v nem pohybuji. To, ze mas takle malej stroj neznamena, ze nejsi letadlo. Jses predevsim letadlo s tim rozdilem, ze v nem jen nesedis :) A pokud jim das vedet, ze se tam budes pohybovat, tak te nikdy neodmitnou (teda pokud to nejsou Letnany... tam jsou kreteni, ale nikde jinde jsem se nesetkal za svou karieru s odmitavym postojem, ba naopak vzdy byli radi, ze koordinuju).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MERTLAS: dík za video, mohl jsem si ušetřit skoro hodinu hledání všech možných zdrojů a čtení těch opatření, kde stejně ta výška není. Nakonec jsem napsal na řlp (psali, že pokud nevím, kde můžu, tak že mám napsat ... ale pochybuji, že mi nakonec odpoví).
    Těch 50m jsem dal jako teoretický max limit, nejspíš se vejdu do těch 30m.

    Jde mi plus minus tohle místo - https://mapy.cz/zakladni?vlastni-body&x=14.3827122&y=50.2364283&z=18&ut=Nov%C3%BD%20bod&uc=9gvWqxYoQl&ud=50%C2%B014%279.147%22N%2C%2014%C2%B023%270.564%22E . Na TWR jsem jim nechtěl volat s tím, že určitě mají mnohem lepší věci na práci, než řešit blbce s hračkou :)

    Ty to tam trochu znáš? Našel jsem totiž, že "V době, kdy není CTR Vodochody aktivován, mění se prostor CTR Vodochody na prostor třídy G.", to jestli je aktivní nebo ne se dá zjistit na telefonu RADIM, kde to nikdo nebo nic nebere (čekal jsem, že tam je nějaký automat), nebo na rádiu, který nemám. Pokud by to fungovalo tak, že většinu dne je to vyplé a tedy G a tedy je jedno, co dělám, tak s tím nemám problém, klidně si počkám.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CERMI_FOX: ochranne pasmo letiste vysvetleno zde: https://www.youtube.com/watch?v=tVUBHRZ5bSo

    Kazdopadne u Vodochod je dobry to s nimi koordinovat, ikdyz bys lital pod urovni okolnich prekazek, ktery vetsinou v okoli nejsou vyssi nez 30m tipuju... 50m uz je docela vyska, ikdyz se to nezda a za zatelefonovani jim na vez ze v ten a ten den potrebujes litat tam a tam v tu a tu dobu, jestli s tim jsou v cajku a nemaj tam nejaky operace, za to nic nedas.

    Respektive dej sem presnou pozici, kde to potrebujes zvednout a mozna budu schopen rict vic, jestli to je opravdu nutny nebo ne :) Ikdyz ja rad koordinuju vzdy, nebot to je proste slusnost a chranis tim predevsim pripadne piloty, pohybujici se nahore :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ahoj,
    potřeboval bych udělat pár fotek z výšky (nevím jak vysoko, ale určitě do 50m) s malým dronem (249g) cca 2km od letiště, nicméně na https://dronview.rlp.cz/ jsem našel, že okolo letiště je 5km ochranné pásmo (viz níze)

    Co přesně to pro mě znamená? Nepovedlo se mi najít, co znamená "pod ochrannými pásmy letiště ".

    Identifikace:
    LKVO
    Název:
    PRAHA/VODOCHODY
    ELEV:
    919ft / 280m
    Frekvence:
    TWR: 133.080 VODOCHODY VĚŽ
    TOWER
    APP: 127.480 VODOCHODY RADAR
    RADIM: 123,030 VODOCHODY RADIM
    Dráhy:
    10/28 (zpevněný)
    11/29 (tráva)
    ICAO:
    LKVO
    Atributy:
    Neveřejné mezinárodní letiště
    TB/SR/SS/TE:
    23.11. 05:50/06:26/15:10/15:47
    Podmínky provozu UAS
    Pozor ochranný prostor 5,5 km od řízeného letiště! Let s UA do 0,9 kg je nutné uskutečnit pod ochrannými pásmy letiště (= doporučujeme létat pod úrovní okolních překážek). Jinak pouze po koordinaci s ŘLP a PL.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DJI Mavic 3: The TOUGH LOVE Review - Part 1
    https://youtu.be/2dw4aFjQ16U
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Kdo vcera nemohl, nevedel, nebo cokoliv, tak probehla v Praze druha dronova show. Opet si to objednala Ceska sporitelna, tentokrat v ramci festivalu svobody.

    Zaroven jsme delali zivy stream, aby to mohli videt i lidi online.

    Česká spořitelna - Dronová show Livestream
    https://fb.watch/9lOeMC3TjD/

    Na zacatku je cca 10 minut uvodni grafika, neb se klasicky zacinalo driv, aby nalezli lidi a zaroven bylo drobny zpozdeni.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MERTLAS: Me se to stalo jednou, protoze jsem nemel zkalibrovanej kompas. Warsawbydrone lita extremy v centru mesta, takze se taky nedivim.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    W_NOICE78: Neprekvapuje :) to, ze se stroj rozmysli a leti si kam chce, se nedelo jen u starsich stroju, ale deje se to neustale :)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam