• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    BOZA
    BOZA --- ---
    Rusicka dronu nebo co, jak to presne funguje mi jasny neni, ale vypada, ze to funguje dobre:

    The drone war: Ukrainian-produced UAV-killers help to keep the sky closed
    https://youtu.be/AaGotZKQ91Q
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PEKK: ještě mně napadá: jaký má tvůj dron ohniskovou vzdálenost? Podle toho se dá spočítat ještě před letem, jak vysoko bys musel být, aby sis tu střechu nafotil. Protože jak píše kolega Mertlas, 30m bych si už teda rozmyslel..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ja ti požehnání dávám :) ale nelitej moc vysoko, max pár metrů, z toho půdorys uděláš úplně v pohodě. A kontroluj raději flightradar, abys neudělal průser. Možná bych to řešil ještě s někým, kdo bude konstantně hlídat vrtulníky, po Praze se jich pohybuje hodně..a pokud nějakej spatříte, OKAMŽITĚ zpátky na značky, no matter what. Je to jak scuba diving: seš tam cizí, tak se podle toho chovat. Ale zas na druhou stranu, jseš určitě chytrej člověk, chápeš rizika, tak se podle toho budeš chovat. Slepě poslouchat imho často nesmyslný nařízení (minimálně pro tvůj usecase určitě) je na zvážení. Já bych si to nafotil. Ale jak sem psal, pořídil bych si druhý pár očí, který bude vrtulníkovej scanner :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ptas se na legalnost letu, nebo pozehnani, nebo?

    Legalnost - nelegalni, kdyz s tim udelas pruser, tak to jde za tebou, kdyz na tebe nekdo ze sousedu zavola policii, jde to za tebou, pokud se nabrezi nachazi v LKP1, tak kdyz jsem tam nedavno legalne lital, tak u me byli tajni za 5 minut a i tak probehla dukladna lustracka...
    Pozehnani ti, asi pochopis, nedam, protoze to pripadne urcite jde udelat legalne a tak, jak se to delat ma, ale to samozrejme neni zadax.
    Proveditelnost - pokud nejsi levej, tak technicky to samozrejme udelatelny je, ale nebudes jen "par metru" ale urcite to bude minimalne 15-30m, abys udelal celou strechu, coz uz neni uplne mala vyska...
    PEKK
    PEKK --- ---
    Čus, potřebuju udělat fotku (půdporys) střechy na nábřeží v Praze...Budu mít vstup na verandu někde nahoře u střechy. Je to v cajku vylítnout pár metrů nahoru a zpátky? Zkoušel jste to někdo? Má to bejt někde ve vnitrobloku bez lidí...Mám starýho aira...díky za postřehy...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    See how gamers are outwitting and helping to kill Russian soldiers
    https://youtu.be/b166ecyNBCw
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: kvalitu obrazu obojiho. Ale Je pravda, ze s M3 jsem zatim pracoval v dobrejch svetelnejch podminkach, pri kterych se toho zas tolik nepozna :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MERTLAS: Pochopil jsem dobře, že jde o kvalitu obrazu - videa ? Mě jde ze 75% o statické fotky a 25% video.

    Občas fotím Sony s 1" snímačem, tak mám představu, co a jak moc zvládne za úpravy RAW, než se "rozsype". U m4/3 jsem čekal trochu víc.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MAJA: osobni subjektivni nazor... ten obraz je podle me trochu lepsi, nez P4P, kterym delam 90% veskery svy prace (pro me to je proste absolutne top stroj, na kterej se vzasade muzu spolehnout a mam na nem nalitano tolik hodin, ze s nim dokazu litat i poslepu). V dubnu jsem s M3 lital 3 tydny v Maroku a na otevrenym prostoru ten stroj neni vubec spatnej. Zvladal vitr kolem 14m/s v narazech az cca 20m/s, rackove po nem nesli (coz me dost prekvapilo) - naopak jsem M3 delal vzdusnou podporu a odhanel ty mrchy politvy z prostoru pred M300, kterou jsme skenovali :D a co se tyce obrazu mi fakt prijde ten obraz uz trochu dal. A to jsem netocil do D-logu. Jen h265, ale tusim v naturalu nebo cineliku nebo jak se to na tom jmenuje...

    Za me obrovsky minusy toho stroje: Appka DJI fly... to je takova neskutecna mrdka ze ikdyby ten stroj tocil absolutne neskutecne dokonale, tak jen kvuli tyhle appce bych si ho fakt neporidil... A druha vec... nejede vypnout automaticky vyhybani se prekazkam... Coz ti je na otevrenym prostoru celkem jedno, ale pokud mas litat v uzkym prostoru, kolem stromu a mas to na oci krasne, ze vis, ze se vejdes s prehledem a najednou ti zareagujou senzory a ten stroj ti zacene delat v tom vzduchu cirkus tak mas chut to rozslapat...
    Senzory jsou dobry jen pro nekoho, kdo neumi litat nebo si lita jen pro zabavu... Pro profi praci je vyuzivam jen jako upozorneni, ale nechci, aby mi do letu zashahovaly... A to jak u mensich stroju, tak u Inspire a nemel jsem je zapnuty ani u ty M300.

    Takze ikdyz ma imho mnohem hezci obraz, dyl vydrzi ve vzduchu, je to lehci, stabilnejsi a je to prvni stroj po P4P o kterym tak nejak uvazuju, ze bych si poridil, tak zatim porad minusy vyhravaji nad plusy... A bohuzel se pres ty minusy nedokazu zatim prenest.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Moc solidních sample images jsem nenašel, ale subjektivně mi přijde, že nový M3P nemá lepší fotky než M2P nebo poslední Phantom. Přitom má větší snímač ... trochu mě to zklamalo teda.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MAJA: zkusil bych google https://www.flickr.com/groups/14764399@N25/
    Review: DJI's Mavic 3 and Mavic 3 Cine are pricey prosumer drones that fall slightly short: Digital Photography Review
    https://www.dpreview.com/reviews/review-dji-mavic-3-and-mavic-3-cine-review
    https://dronexl.co/2021/11/05/download-dji-mavic-3-sample-photos-video-footage/
    MAJA
    MAJA --- ---
    Kde bych našel nějakou pěknou všehochuť fotek (různé světlné podmínky, vzdálenosti, směr světla apod.) v plném rozlišení z Mavic 3 Pro ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    solidni je i tohle:

    RAD RACE Last Man Standing 2022 * Final Lap * POV Drone
    https://www.youtube.com/watch?v=U8Pm5Cxe5cs
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    OTAKAR: solidni! jsem se z toho klepal i kdyz jsem to jenom sledoval:D
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Tak tohle je hodně slušná práce:

    World's Best FPV Drone Shot? (Extreme Mountain Biking)
    https://www.youtube.com/watch?v=13OtZFWdhwQ
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MARASAN: Ano, registrace je platna ve velke vetsine statu EU. Slovensko to ale treba jeste zavedene vubec nema a kazdy stat si ma moznost jeste nad ramec jednotny legislativy udelat vlastni zony podobne jako napriklad u nas, kdy UCL zavedlo zonu LKR10-UAS, ktera je na uzemi celeho statu a defakto vraci pravidla do podoby Doplnku X s nekterymi omezenimi (jako napriklad snizeni max vysky z 300m AGL na 120m AGL, zmenseni dopadovky pri horizontalnim letu z puvodnich 1:2 na 1:1 vysce a podobne).

    Tedy ano, pokud si udelas registraci a splnis napriklad jen kategorii Open, pak muzes v ramci pravidel dane kategorie s prihlednutim na doplnujici pravidla daneho statu letat v prostoru A1 a A3. U nas to vsak napriklad znamena, ze muzes jen v A3 tedy mimo zastavene uzemi respektive tzv. Huste osidleny prostor (jehoz definici najdes v odkazu na OOP, ktery jsem daval niz 🙂)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Zdar,porad jsem tu registraci neudelal. Jen se optam - bude to pak platny v cely EU se stejnyma podminkama? pripadne nejaky maly odlisnosti ale proste "registraci pro EU mam, muzu litat, kde je povoleno" anebo kazda zeme chce svoje testy a registrace?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    E2E4: Proto rikam, ze s timhle bych nelital 😅 nepredpokladam, ze prenos signalu bude nejak zabezpecenej a prvni vetsi zaruseni se bude rovnat samovolnymu zdrhnuti dronu do pryc… coz ve meste (vcetne Vypichu, Pankrace a podobne) proste nechces… situace, kdy ti to ulitne a narazi do jedouciho auta, ktere ridi nejaka zena a veze dite, lekne se, posle to do sloupu a zabije to dite… to asi neni situace, kterou bys chtel zavinit 🤷🏻‍♂️

    jestli priste neco budes kupovat tak jdi urcite do neceho od dji. spis do mavica mini nebo neceho bazarovyho… budes mnohem spokojenejsi🙂

    Na test jen oop nestaci. Je potreba kombinace prave evropskych pravidel a oop. Nicmene test muzes delat kolikrat chces, takze bych se nebal, ze bys to nezvladl 🙂

    (Opravil, ja to psal na ipadu a preklikl se 🙂).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MERTLAS: aha už koukám žes to opravil - mimochodem, nevím zda víš, pro link nemusíš psát a href, stačí jen pastnout adresu.

    pro všechny informace a pravidla a naučení se na ten test stačí to oop, nebo ještě něco?

    a doufám, že kvalitnější drony v cenový kategorii 8 tisíc a vic jsou stabilnější.. tohle se ani v místnosti neudrží na místě.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MERTLAS: díky, je to můj první dron. :)

    ten link nefunguje, kde jsou ty aktuální podmínky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam