• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    Tipy, triky a vše ostatní ohledně RC Quadrokoptér, létajících RC modelů osazených čtyřmi motory. Rady při nákupu zařízení a příslušenství. Quadrokoptéry s kamerou - vlastní ukázkové fotky a videa.
    rozbalit záhlaví
    SPELL
    SPELL --- ---
    MERTLAS: O České Švýcarsko mi vůbec nešlo, ve skutečnosti jenom o pár pěkných skal v Jižních Čechách - ale jasně, možná tam žije něco, o čem nemám ponětí, o čemž by mě AOPK, předpokládám, poučila.

Ale díky za podrobnější popis, to už dává smysl víc a kdybys to rovnou napsal takhle, chápal bych to hned od začátku jinak :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPELL: To neni o nechuti :) plosny zakaz je vzhledem k ochrane prirody vcelku pochopitelny. Povolovani vyjimek taky, ale musis se prokazat, ze na to mas skills, ktere bohuzel Open kategorie a test nesplnuje. Verim, ze AOPK by ti povoleni vydalo, pokud by tam neshledalo rozpor s objektem ochrany, ale pro UCL nejsi dostatecne kvalifikovany na to si o tu vyjimku zazadat.

Mimochodem s ohledem na Jindrovo konani v Hrensku v minulem tydnu a taky s ohledem na vysoky stupen vzniku pozaru nevidi v soucasnosti AOPK drony v chranenych oblastech rado, pokud se nejedna o nejake ucelne litani. Pokud si tam chces litat jen tak z pleziru, tak to proste nevidi radi a i nam, co tam mame nejaky ucel, tak to ted nedavaji zas az tak radi. Ikdyz ja casto litam pro ruzne vyzkumne ustavy a v takovem pripade s tim nemivaji problem to povolit. V soucasnou chvili mam treba do konce srpna povolene Hruboskalsko v ramci projektu pro Vyzkumny ustav Silva Taroucy v cele plose CHKO, ale uz tam mam zalitano z cervna a moc nemam cas tam ted jezdit...

Jinak nasledny postup, pokud veskera povoleni ziskas, tak je nahlasit predem AOPK, ze jdes litat a samozrejme i debriefing, jak to probihalo. A stejne tak debriefing na UCL do 10 dnu od konce platnosti daneho OkP (tedy Opravneni k provozu, coz je ofiko nazev vyjimky od UCL pro dany let). Za tech cca 8 let, co litam jsem prolital spoustu ZChU a temer nikdy jsem nakonec nemel problem a pokud se clovek chova korektne vuci jak AOPK tak UCL a kdyz vidi, ze plnite jejich podminky, tak si te daji do kolonky "solventni" a napriklad mne, kdyz nahodou potrebuju neco asap, tak nemaj problem a treba jsou schopni mi povoleni vydat vyjimecne do druhyho dne... Za coz me ruzni novi kolegove moc nemaj radi, pac nekterym to trva klidne nekolik tydnu :D

Z meho pohledu je udelat si A2 a Specific dobry krok i pro normalni lidi. Jasne, trochu penez to stoji, urcite to zabere cas s pripravou, ale nasledne se cloveku otevrou ruzny legalni moznosti a tedy i pripadna moznost navratu nakladu :)
    SPELL
    SPELL --- ---
    MERTLAS: Hm, toho jsem se přesně bál. Že je plošný zákaz a nechuť AOPK a UCL to řešit.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Prakticke zkusenosti jsou takove, ze pro vyrizeni povoleni je treba nejdriv zadat stanovisko AOPK a s tim nasledne jdes na UCL. Nicmene pokud nevlastnis A2 a Specific, tak nemas sanci si v takovem prostoru legalne zalitat.
    SPELL
    SPELL --- ---
    Potřeboval bych poradit s legislativní otázkou (dejte vědět, pokud to podle vás sem nepatří) - prokousávám se platnými zákony k provozu UAS a dostal jsem se k tomu, že v případě letů v/u zvláště chráněných území (třeba i přírodní památky a NPR) je potřeba vyřizovat si povolení k letu od AOPK a UCL.

Máte s tím někdo praktické zkušenosti? Jak moc velké obtíže s tím jsou? Jedná se mi o provoz dronu v Open A1 pro nekomerční účely, krátký provoz na pár fotek.
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    INSOMNIA: ja jsem zacinal s uhlem tak, abych mohl zustat viset na miste... tj. uhel takovej, abych pritom videl horizont...
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    INSOMNIA: pro zacatecnika dej 15 stupnu, pridat se da vzdy a snadno, staci povolit dva sroubky. Cim vyssi uhel, tim rychleji dron poleti, kdyz budes mit horizont uprostred zorneho pole bryli. Jak porostou dovednosti, poroste i uhel, ja po roce letam zavody v simu na 65 a kdyz jsem s petipalcem venku a davam si freestyle, tak tam mam odhadem 35-45. Cim je narocnejsi prostredi, treba nejake opustene budovy a spol., tim mensi uhel nastavim. Pod 25 ale nejdu.
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    Poradite jakej uhel kamery nastavit na zacatku s fpv 5”? Co jsem dohledal tak lidi obecne doporucuji neco mezi 15-20, ale najdou se i taci, co davaji treba 10. Jak jste zacinali vy a proc? Zatim litam jen na Velocidrone, ale rad bych nekdy ven :)
    BOZA
    BOZA --- ---
    Dik za info o FPV systemech.

Tohle me zaujalo, takhle bych si predstavoval chytani dronu>
    Robotický lovec dronů chytá protivníky do sítě, hodil by se třeba věznicím - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/dron-lovec-dronu-ostraha-veznice-drogy-kontrola.A220629_183422_jihlava-zpravy_zuf
    Jen bych teda chtel videt souboj s nejakym FPV dronem se stredne pokrocilym pilotem a ne neco, co stoji na miste a obcas cukne doprava a doleva.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    BOZA: Ted vyzel ZeroHD a fatshark vydava nejaky nesmysl taky. Ale obrazove se to s DJI neda moc srovnat.
    MHO
    MHO --- ---
    BOZA: vpodstatě je to tak, že brýle jsou použitelné jedny. Ty od DJI.
    Na koptéru můžeš dát DJI air unit a nebo alternativu. Třeba Caddx vista .

Já používám Caddx vista a pro RC TBS Crossfire.
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    BOZA: DJI - pardon
    BOZA
    BOZA --- ---
    INSOMNIA: Digital = DJI? Nebo uz jsou ty systemy FPV i od jinych firem? Ted jsem tohle par let nesledoval...
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    No ja bych rad nejakej digital. Jeste pokukuju po Tmotor Tron 80.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    MHO: Je lepsi koupit neco 4Skovyho..Betu 95x, nebo tak neco..mnohem zivejsi a unese to nahy gopro
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MHO
    MHO --- ---
    INSOMNIA: https://www.n4q.cz/betafpv-beta75x-fpv-3s-pnp/
    Je to jeste analog, ale je s tim desna sranda.

Jedno video z moji zahradky : https://www.youtube.com/watch?v=NFRlK3RU-uM
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    MHO: A co mas?
    MHO
    MHO --- ---
    INSOMNIA: s timto ne. Mam ale velmi podobny build a je s tim super legrace ;-)
    INSOMNIA
    INSOMNIA --- ---
    Nemate nekdo zkusenost s timto? Premyslim, ze bych poridil na polety na zahrade.

Microsquad Pusher78 HD – DJI Caddx Vista FPV – 78mm 2-3s Pusher Quad (DIY BUILD KIT) - Microsquad
    https://micro-squad.com/en/product/microsquad-pusher78-hd-dji-caddx-vista-fpv-78mm-2-3s-pusher-quad-diy-build-kit/?attribute_build-in-empfaenger=PNP+%28externer+RX%29
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    MERTLAS: dava smysl, diky....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam