• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ahoj, ležím doma s covidem a začínám se nudit :⁠-⁠D už dlouho si chci pořídit nějaký lítátko, Mavic Mini nebo tak něco, na cesty a tak. Ale jak se tak nudím tak teď koukám po nějakým menším dronu do bytu s kamerou (přenos do telefonu) za pár korun abych se trochu naučil lítat. Nějakej tip? Nechci za to dávat moc neb si chci koupit časem to Mini a tímhle chci vlastně jen zabít ten tejden v izolaci...díky
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Máte prosím někdo na půjčení nabíječku do auta na akumulátor do DJI Phantom 3? Na 21 - 22. 10.
    BOZA
    BOZA --- ---
    Koncept kombinace quadcoptery a detektoru kovu pro odminovavani:
    A Ukrainian Teenager Invents a Drone That Can Detect Land Mines | Innovation| Smithsonian Magazine
    https://www.smithsonianmag.com/innovation/a-ukrainian-teenager-invents-a-drone-that-can-detect-land-mines-180980826/
    Nektere projekty jsou v tom mozna uz dal:
    Demining Research Community: Detect. Defuse. Demine
    https://www.de-mine.com/
    https://minekafon.org/
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    YT plnej recenzi na novej DJI Avata:
    https://www.youtube.com/results?search_query=dji+avata
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MHO: imho servo grip, za ktery se da neco povesit a otocenim serva shodit ... docela bezna vec u RC modelu
    tady par prikladu:
    Mechanika zámků odhozu - RC modely WWII
    https://wwii-rcmodely.mypage.cz/menu/modelarska-kutirna/mechanika-zamku-odhozu
    MHO
    MHO --- ---
    SPECZ: docela by mne zajímalo co to přesně je to miňované "zařízení na shazování předmětů"
    MHO
    MHO --- ---
    QWWERTY: Ano. U zbraní to funguje skvěle, tak proč ne u dronů. (sarkasm)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    QWWERTY: místo létání si doplň držení zbraně
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    QWWERTY: ono to je exponovany v soucasny dobe prave kvuli tomu predsednictvi a zavedeny novy bezletovy zone LKP Centrum, ktera je platna do 25.10., kdy predsednictvi konci. PCR proste ted nechce, aby se v sirokem okruhu Prahy litalo bez jejich vedomi, protoze se tu pohybuje celkem dost diplomatu a prave z podobnych duvodu to chtej mit aspon nejak osetreny. Ono se to potom zase snad vrati do normalnich koleji, kdy UCL dela maximum pro to, aby nam to legalni litani moc nekomplikovali (nebo ne vic, nez musi). Ale ted nas PCR hodilo do jednoho pytle a jednoduse to musime vydrzet :) Ja tu jejich obavu docela chapu. Posledni dobou, co vidim za totalni dementy, co se v tom vzduchu pohybujou (a tim nemyslim jen toho dnesniho vola nebo treba Jindru, ale spoustu dalsich, kteri se to proste neboji poslat kldine na topshot Svatyho Vita a podobne), tak bych se popravde nedivil, kdyby se PCR proste rozhodla, ze nad Prahou LKPC nechaj naporad a nazdar... Fakt bych se tomu nedivil. Ale radsi bych si pral, aby podobny hnupy fakt bez skrupuli sejmuli (je mi to lito, do urcite miry je mi jich lito, ale proste muzou si za to fakt sami a z myho pohledu si zadnej soucit nezaslouzi) a udelali z nich velmi odstrasujici exemplary a tahali je po vsech moznechj mediich a vyvesili na vsechny nastenky a ja nevim kde vsude... Verim, ze by si to spousta dalsich rozmyslelo. Samozrejme by se nasli i taci, kterym by to bylo jedno (at uz z duvodu, ze by fakt chteli spachat nejakej atentat, nebo proste jsou jednoduse premianty vysoke skoly zivota), protoze takovych se vzdycky par najde...

    Mimochodem v soucasnosti jede 24/7 Aeroscope, kdy PCR monitoruje celou Prahu a pokud se priblizi prave k LKPC, vcetne tedy i LKP1, tak okamzite zasahujou a mela by byt hlidka schopna byt u pilota driv, nez pristane.

    Jinak LKPC je vymzena viz MERTLAS:

    Na jednu stranu me to stve, ze to je, protoze vysvetlovat klientum, ze ted to je jak to je a dostat vyjimku na centrum je proste dost narocny (a to vcetne kdyz potrebuju litat tesne na hranici LKPC, ale porad uvnitr). Na druhou stranu mam ted tak torchu volneji (nebo teda dost teoretcky, protoze prace je porad nastesti hodne... tuk tuk tuk :) ) a muzu si v plny sezone vyjimecne lehce oddychnout. Teoreticky... pac ono se to vrati jako bumerang, az LKPC prestane byt funkcni a vsichni to budou chtit dolitat na podzim :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MERTLAS: zni mi to spravne jako "aby jsme potrestali nelegalni letani, tak budeme hazet klacky pod nohy lidem, kteri litaji legalne"?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPECZ: bude mit a uz ma... minimalne pro nas profiky. V soucasnosti je uz tak celkem slozity dostat povoleni na LKPC vzhledem k predsednictvi a diky tomuhle nebude chtit PCR vyjimky vydavat o to spis a o to vic a prisneji je budou posuzovat... Ja v soucasnosti cekam na par vyjimek a budu se (mile) divit, kdyz mi je udeli...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Policejní manévry s vrtulníkem u ruské ambasády v Praze kvůli dronu - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/nad-ruskou-ambasadou-v-praze-letal-dron-schopny-shazovat-predmety-40405994

    Tak ted se jen modlit aby tahle akce nemela dopady na normalni piloty ...
    SPELL
    SPELL --- ---
    MERTLAS: Jasný - hele, vážně děkuju za informace. Mám zájem tohle dělat nějak smysluplně zodpovědně a ne úplně pankáčsky, proto jsem se ptal :) Napsal jsem si mezitím o informace na nějakou konkrétní oblast a místa od AOPK, tak uvidíme.

    Mám z toho celýho ale trochu pocit, že zatímco ta část, kterou řeší UCL prošla nějakou novelizací a specificky řeší UAS, tak ty věci pod AOPK spíš ne a je to stavěný na jinou dobu a jiný stroje a podmínky. Ale jasně, nějak to být muselo, a chápu, že když potom chráněný ptactvo odmítá hnízdit, je to sice takovej neviditelnej, ale vážnej průšvih.

    Je pravda, že zkouška na Open je dost formalita, ale tak nějak jsem to bral jako věc, která mě přinutí si ty věci najít a aspoň jednou přečíst, i kdybych to dělal během plnění toho testu. A jo, člověk, který má i jenom Open by měl vědět, proč je blbý nápad lítat kolem těch požárů v ČS a že mu za to hrozí postihy (nebo nevím, přinejmenším já bych to věděl :D ).
    Na druhou stranu, informace, že řešíš nejenom vzdušný prostor, ale musíš si poradit i s těmi pozemními omezeními, tu nějak ty testy a materiály od UCL předávají fakt dost okrajově a vlastně jsem na ní narazil spíš náhodou v nějakém článku - to je smutný a bylo by určitě lepší v tomhle mít nějakou transparentnější souhru a lepší komunikaci těch institucí. A celý věci by třeba za mě pomohlo i to, že by nebyl plošný zákaz, ale nějaký jemnější, třeba právě rozdělený podle období v roce, individuálních lokalit, atd. - asi to dává větší šanci na dodržení, protože si lidi neřeknou "Stejně povolení nedostanu, tak se nebudu ani ptát a risknu to.", ale spíš "Jasný, na jaře tam nesmím, ale září je ok."
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPELL: to Svycarsko jsem natukl s ohledem na toho mameluka, co to tam posilal minuly tyden v narodnim parku a jeste navic nad zasahujicima slozkama IZS, primo nad vrtulnikem a jeste to branil a sverepe si za svym jednanim stal a vsechny posilal nekam... imho mu spousta dronaru nepodekuje... Kazdopadne krom vysokych pokut mu hrozi dva roky natvrdo. Jsem zvedavej, jak to dopadne, protoze podle toho imho budou v budoucnu ostatni pokouset svoje stesti pri podobnych akcich.


    Skaly byvaji docela problem vzhledem k ptactvu, ktery v nich docela casto hnizdi. Me prave treba v tom Hruboskalsku nepovolili lety od kvetna do konce cervna. Cervenec a dal uz je dle nich udajne v pohode. Ale to jaro je pro ptaky spatny, protoze hnizdi.

    Kazdopadne ti poradim jeste jednu vec. Zkus normalne napsat na dane AOPK, ze by sis chtel zalitat tam a tam, jestli to je z jejich pohledu problem nebo zda to je v pohode. Imho ti napisou jejich pohled a pokud bude kladny, tak doplni, ze musis mit jeste prave vyjimku od UCL.
    Pokud oni daji kladne stanovisko, tak pak zalezi na tobe, jestli to chces risknout. CO se ti muze stat... Muze ti to projit v klidu a nic se nestane. Muze te tam chytit zastupce AOPK, ktery od tebe bude vyzadovat vsechna povoleni. Pak zalezi na tom, jak je v pohode. Kdybys mu ukazal vyjadreni AOPK, ze s tim jsou v pohode a pak hral blbyho, zes myslel, ze to staci, nebo by te pak treba nechal byt... zalezi na jednotlivci, jak moc dobre zna presne pravidla. No a nebo budes litat, spadnes a nedejboze to tam podpalis.. pak budes muset bud hodne rychle hasit, sebrat ohorely zbytky a zmizet, nebo se modlit, ze ten dron shori na atomy a nikdo nepozna, zes to zapalil tim :) Ale to uz malujeme certa na zed... pravdepodobne by se to nestalo, ale... :)

    A jinak duvod, proc je potreba mit vyjadreni obou instituci je ten, ze dle leteckeho predpisu je v ZChU potreba vyjimka, protoze UCL netusi a ani to neni v jejich kompetenci vedet, co se tam chrani. Cimzto potrebuji vyjadreni daneho AOPK. Ale AOPK zase netusi, jestli je tvuj zamysleny let v poradku z pohledu bezpecnosti provozu, a protoze je UCL tvym nadrizenym organem, tak je jejich stanovisko to dulezitejsi, ale bez vyjadreni AOPK to proste nedokazou posoudit. A UCL dale pak musi rozdelit oblasti, kde muzes volne litat a kde uz je potreba nejakych omezeni, takze to vyresili prave tim, ze ZChU oznacili jako HOP a tedy je nutne mit vyjimku. A pro HOP je potreba mit povinne pojisteni odpovednosti, aby v pripade, ze zpusobis nehodu bylo jak uhradit skody. A pojistovna zase bude chtit vedet, jestli si v danem prostoru mel pravo byt.... a abych tu zdlouhave neroztacel dalsi myslenky, tak proste UCL reklo, ze pro ne jsou kompetentni ti, kteri projdou prisnejsimi testy, nez je ta komedie pro Open kategorie (ktera je ovsem zakladem pro A2) a zaroven jako provozovatel musis mit Specific, ne jen opet pouze Open.

    Muze se to zdat nelogicky, ale kdyz do toho clovek vhlidne a rozklicuje to, tak zjisti, ze to proste nejak udelat museli. Samozrejme muzeme se dohadovat, jestli to je spravne uchopeni, zda by se to nedalo udelat lepe, ale to je v tuto chvili to jedine, co muzeme jako jedinci delat. Pokud ovsem nechce byt nekdo tak agilni, ze by vymyslel nejake lepsi reseni a zkusil jej protlacit vsemi moznymi institucemi, ktere do toho maji co mluvit :)
    SPELL
    SPELL --- ---
    MERTLAS: O České Švýcarsko mi vůbec nešlo, ve skutečnosti jenom o pár pěkných skal v Jižních Čechách - ale jasně, možná tam žije něco, o čem nemám ponětí, o čemž by mě AOPK, předpokládám, poučila.

    Ale díky za podrobnější popis, to už dává smysl víc a kdybys to rovnou napsal takhle, chápal bych to hned od začátku jinak :)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPELL: To neni o nechuti :) plosny zakaz je vzhledem k ochrane prirody vcelku pochopitelny. Povolovani vyjimek taky, ale musis se prokazat, ze na to mas skills, ktere bohuzel Open kategorie a test nesplnuje. Verim, ze AOPK by ti povoleni vydalo, pokud by tam neshledalo rozpor s objektem ochrany, ale pro UCL nejsi dostatecne kvalifikovany na to si o tu vyjimku zazadat.

    Mimochodem s ohledem na Jindrovo konani v Hrensku v minulem tydnu a taky s ohledem na vysoky stupen vzniku pozaru nevidi v soucasnosti AOPK drony v chranenych oblastech rado, pokud se nejedna o nejake ucelne litani. Pokud si tam chces litat jen tak z pleziru, tak to proste nevidi radi a i nam, co tam mame nejaky ucel, tak to ted nedavaji zas az tak radi. Ikdyz ja casto litam pro ruzne vyzkumne ustavy a v takovem pripade s tim nemivaji problem to povolit. V soucasnou chvili mam treba do konce srpna povolene Hruboskalsko v ramci projektu pro Vyzkumny ustav Silva Taroucy v cele plose CHKO, ale uz tam mam zalitano z cervna a moc nemam cas tam ted jezdit...

    Jinak nasledny postup, pokud veskera povoleni ziskas, tak je nahlasit predem AOPK, ze jdes litat a samozrejme i debriefing, jak to probihalo. A stejne tak debriefing na UCL do 10 dnu od konce platnosti daneho OkP (tedy Opravneni k provozu, coz je ofiko nazev vyjimky od UCL pro dany let). Za tech cca 8 let, co litam jsem prolital spoustu ZChU a temer nikdy jsem nakonec nemel problem a pokud se clovek chova korektne vuci jak AOPK tak UCL a kdyz vidi, ze plnite jejich podminky, tak si te daji do kolonky "solventni" a napriklad mne, kdyz nahodou potrebuju neco asap, tak nemaj problem a treba jsou schopni mi povoleni vydat vyjimecne do druhyho dne... Za coz me ruzni novi kolegove moc nemaj radi, pac nekterym to trva klidne nekolik tydnu :D

    Z meho pohledu je udelat si A2 a Specific dobry krok i pro normalni lidi. Jasne, trochu penez to stoji, urcite to zabere cas s pripravou, ale nasledne se cloveku otevrou ruzny legalni moznosti a tedy i pripadna moznost navratu nakladu :)
    SPELL
    SPELL --- ---
    MERTLAS: Hm, toho jsem se přesně bál. Že je plošný zákaz a nechuť AOPK a UCL to řešit.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    Prakticke zkusenosti jsou takove, ze pro vyrizeni povoleni je treba nejdriv zadat stanovisko AOPK a s tim nasledne jdes na UCL. Nicmene pokud nevlastnis A2 a Specific, tak nemas sanci si v takovem prostoru legalne zalitat.
    SPELL
    SPELL --- ---
    Potřeboval bych poradit s legislativní otázkou (dejte vědět, pokud to podle vás sem nepatří) - prokousávám se platnými zákony k provozu UAS a dostal jsem se k tomu, že v případě letů v/u zvláště chráněných území (třeba i přírodní památky a NPR) je potřeba vyřizovat si povolení k letu od AOPK a UCL.

    Máte s tím někdo praktické zkušenosti? Jak moc velké obtíže s tím jsou? Jedná se mi o provoz dronu v Open A1 pro nekomerční účely, krátký provoz na pár fotek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam