Já jsem minulý týden vykoupal svůj 4" na LR lety v moři. Chtěl jsem natočit kamarádku, jak skáče z lodi a když jsem visel metr nad mořem a čekal, dron z ničeho nic spadl do vody. Nasadil jsem brýle a šel hledat, naštěstí tam bylo mělko, takže jsem jej za chvíli našel a vylovil z necelých tři metrů. Překvapilo mě, že i na dně z něj šly bublinky a škubaly tři motory, jako by pípal buzzer. A taky, že jo, když jsem se vynořil, tak jsem jej i slyšel. Odpojil jsem baterku, hodil dron i s baterkou do sladké vody a pořádně jej vykoupal, stejně tak i po příjezdu domů. Pak šel do trouby, na 65° na tři hodiny. Když už pěkně voněl, zkusil jsem cvičně připojit baterku a překvapilo mě, že FC i ESC naběhl, stejně tak přijímač. Nefungovala o3, ale ta se rozběhla po připojení pomocí USB kabelu k počítači. Takže asi odešel 9V BEC na FC, nebo nějaká část napájecího okruhu o3. Každopádně si nedělám velké iluze o tom, že nechráněná elektronika přežije sůl, nejspíš vše zkoroduje. Vyperu dron v IPA a destilce, znovu vyšším a budu rád, pokud přežije ta o3 (byla téměř nová) a treba i přijímač.
Jako příčinu havárie jsem vyhodnotil utržený drát k motoru, zřejmě se poškodil při přepravě dronu na loď (byla taková dobrodružná, na paddleboardu, po pečlivém zabalení techniky). Den před havárií jsem letěl 4.5 km nad mořem natáčet velkou plachetnici a vše proběhlo ok. Proč to píšu - sladké vody, resp. zmoklého dronu bych se až tak nebál, ty věcičky vydrží překvapivě hodně.