• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    SKID
    SKID --- ---
    CUKI: Ahoj, nadhodím stručně mojí zkušenost, ale s Mertlasem souhlasím. Před lety jsem byl ve stejné situaci jako ty. Koupil jsem tenkrát dron od Xiaomi Fimi (tuším A3). Kolem 5k, ovladač s displejem, přenos přes rádio, celkem robustní. Tenkrát jsem si řekl, že nechci investovat do ničeho dražšího, když nevím, jestli mě létání bude bavit. Po roce a něco mě létání s ním spíš nervovalo, protože to byl jeden velký kompromis. Kvalita videa, strach že uletí a nenajdu ho, displej na ovladači a další... Takže skok směrem k DJI, pořídil jsem Air2 a kompromisy jsou pryč. Mám ho víc jak 3 roky, spolehlivý je na sto procent, nikdy mě nezklamal. Tahám ho s sebou do zahraničí, zažil jsem i prudký vítr, řval teda na mě, že už je to moc, ale bezpečně jsem s ním přistál. Pravda je, že nelétám pořád, ale nemusel jsem na něm ani měnit vrtule. Jediná fyzická vada, objevila se mi prasklinka na chassis aniž bych s ním někde škrtnul. Taky jsem si na začátku zaplatil ten program výměny při poškození či ulétnutí. Pokud chceš létat ve větru, Mini nekupuj, zkoušel jsem a ten to logicky nedává...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CUKI: Já jsem na podzim koupil z druhé ruky Mavica 2 Pro, a po pravdě si myslím, že to by pro Tebe mohla být dobrá volba - nevyjde to teď už tak draho, ta Hasselblad kamera je fakt skvělá, vydrží přece jen větší vítr než ty mini verze, a člověk se na něm může dobře naučit...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jinak tedy moc zásadní rozdíl mezi mini2 a mini3 nevidím. Letový žádný. 3ka má větší čip optiky, ale jak moc je to zásadní? Ne vždy je větší čip automaticky větší přínos. Hlavně u takového ohniska.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MERTLAS: Chápu kam tím míříš, já to beru jen jako hračku, vyzkoušet si co od toho mohu očekávat a jestli to co od toho očekávám vlastně vůbec chci a využiju.

    Chápu že větší kousky typu mavic3 na tom budou lépe. Hlavně ve větru. Tam mi šlo o to jen abych nezjistil že v 8 z 10 případů ho kvůli větru třeba ve Špánu vůbec nevytáhnu.

    Mavic3 už je kategorie A3 což taky omezuje nejen svou velikostí.

    Jediné co mě od toho mini2 odrazuje, je nemožnost připojit vyšší model k tomuto ovladači. Nechápu proč ale je to prý tak.

    Nejde o peníze, ale raději na počátku zničím dron (nebo o něj přijdu) za pár tisíc než za 40k :-)

    Což je i mojí další otázkou co na tom nejvíce odchází? Protože všechny se prodávají i ve fly more combo verzi, ale nějak mi to nedává větší smysl. Nenašel jsem tedy kolik stojí nový accu pack (případně jeho náhrada od jiného výrobce), ale jinak jsou k tomu 2 sady vrtulí po 400Kč, kolik by tedy musel stált ten accu aby se to vyplatilo?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: ad legislativa... Nejsou zadne "rozdilne pristupy". existuje pouze a jeden. registrovat musis vsechny stroje i pod 250g, ktere nesou zaznamove zarizeni. Musis se registrovat jako provozovatel dronu a zaroven i jako pilot, pokud s nim hodlas letat. Vse se dela na strankach UCL. Neregistrovat nemusis stroje, ktere jsou oznacene jako detska hracka. Zadny stroj DJI takto oznacen neni.

    Doporucim si nastudovat pravidla EASA, ktera jsou ovsem prebita Opatrenim obecne povahy, ktere vymezuje zonu LKR10-UAS, kde se dovis, ze nesmis ani s timhle malym strojem legalne bez udelene vyjimky litat v huste osidlenym prostoru a dalsich mistech...

    Co se pravidel ve vzduchu tyce, tak pouzivej dronview. To ti ale samotne nestaci. Musis kombinovat vice zdroju. Co se zvlaste chranenych uzemi tyce, tak je super mapy.cz, kde jsou opravdu vsechna vyznacena. Co se dalsich pravidel tyce, tak musis predevsim ty pravidla znat. Nikde neni ucelena aplikace, kde bys mel vsechna pravidla jak na podnose. Navic kazda zeme to ma samozrejme stale individualne. Rozhodne nelze spolehat na DJI mapove podklady. Ty jsou spravne pouze u vetsich letist. Napriklad u nas te pusti do bezletovy zony Prazskyho hradu, ikdyz tam bez vyjimky a koordinace s ruznymi bezpecnostnimi slozkami nemas co pohledavat.

    Co se nahledovyho monitoru tyce, nechapu proc v dnesni dobe lidi resi nejaky telefony, kdyz existuje integrovanej displej v radiu, kterej je odladenej a beha super. Ovsem ted pravda nevim, zda beha s M2SE. Vyhodou je, ze nemusis nosit dalsi zarizeni. Telefon sice mas porad u sebe, ale pochopil jsem, ze ten na to pripojovat uplne nechces.

    Kazdopadne kdybych se rozhodoval ja, do ceho jit v lowcost Mickey Mouse kategorii (ano pro me cokoliv mensiho nez Mavic 3 je pouze kategorie hracek co se ruznych paramateru tyce), tak bych sel spis treba do Mini 3 nez 2SE. Novejsi stroj a spolu s radiem s displejem je cca za 15k. Nicmene jak jsem jiz driv psal, tak pokud planujes litat pravidelne v extremnejsich podminkach, tak bych spis sel do silnejsich stroju.

    Ano pokud nechces uplne kompromisy, tak proste musis pritlacit prachy. Nebo se musis smiriti s tim, ze budes muset udelat ruzne kompromisy, co se ruznych parametru tyce... doba doletu, ucinnost a odolnost v extremnejsich podminkach, kvalita obrazu, doplnky, atd. atd. atd...

    Za temer 9 let, co se velmi ktivne v tomto oboru pohybuju, tak jsem dospel k zaveru "best or nothing" a kdyz na to proste nemam, tak si radsi pockam a nasetrim, nez kupovat neco, co me bude stvat, nebude to splnovat plne moje pozadavky a budu vedet, ze budu muset delat kompromisy. Vzdycky kdyz jsem se rozhodl pro lowcost reseni jsem po nejaky dobe dospel k zaveru, ze jsem mel jit tou cestou radsi pockat a mit lepsi stroj, protoze po nejaky dobe jsem stejne tu vyssi verzi poridil.

    Pokud te jooo nutne nic netlaci to jooo nutne koupit asap, tak bych fakt pockal, dosetril a koupil stroj, kterymu budes duverovat, ze te nenecha ve stychu a bude mit to, co od nej ocekavas.

    Jiny pristup bych resil v situaci, kdy by ten stroj byl pro me vydelecnym nastrojem... tam bych to resil nejspis nejakym uverem, protoze tim lepsim strojem budes moct delat svou praci efektivneji a rychleji ten uver pripadne splatis, nez abys horsim strojem, kterej ti nebude vyhovovat pomalu vydelaval na ten lepsi... opet... been there done that and never again.

    Jinak co se aplikace tyce, tak ta je primarne odladena pro iOS respektive prave pro integrovana zarizeni primo od DJI. Pro ostatni androidy sice funguje, ale neni 100% odladena na vsechny verze ergo na lowcost modely, na kterych dela po case problemy (zamrza, pada, neni tak responzivni jak na zacatku atd... tedy musi clovek casto bud restartovat, preinstalovavat nebo resetovat mobil...).


    DOKKTOR: ano. Mam mnohem radsi vetsi ovladace (Crystalsky monitor jsem mel 7" a bylo to super, super je ted ovaldac na Inspire 3, ale uz jsem si i zvykl na displej od RC Pro ovladace, kterej je 5,5". Mensi jsou peklo). A to predevsim proto, ze na tom displeji mas ruzne informace o telemetrii, histogram atd. a na mensim displeji to proste nenaskladas uplne tak, abys pripadne i videl, co tocis... ano, muzes si prejet prstem nahoru a skryt si spoustu veci, ale to zas potrebujes jako pilot... toto resi jen velkej displej. neresis rozliseni... resis prostor na displeji. Nejlepsi pomer v tomto smeru ma opravdu DJI RC (pokud resis prachy, nepotrebujes se pripojovat pres HDMI a ozelis silnejsi anteny) nebo RC Pro (kdyz chces jit do plnejch a nechces kompromisy).

    MARASAN: jsou situace, kdy se bez pripojeni k internetu clovek neobejde. Prvni prihlaseni do systemu, nektere aktualizace, cas od casu se stroj odhlasi od uctu a je nutne jej opet prihalsit, potreba prihlaseni respektive poslani specialniho kodu na telefon v nekterych zonach, kde chce clovek vzletet, atd. Tedy nutnosti byt cas od casu online se clovek nevyhne. V takvoy moment se odeslou vsechna data, ktera se na zarizeni ulozila. Mimochodem kazdy stroj ma interni pamet, kam se ukalada telemetrie a dalsi data, ktera se prave na internet jednou za cas odeslou. Stejne tak, pokud stroj poslete na servis do DJI, tak si jej tam nechaj, stahnou data a vy dostanete stroj uplne novy, neaktivovany... Smirte se s tim, ze operujete se zarizenim, ktere komunikuje se servery v cine a oni si s tema datama muzou delat co chtej a nejspis i delaj. Pokud v tomto smeru jste paranoidni, tak si dron vubec nekupujte...


    CUKI: natacet ve fullHD je asi tak stejny, jako si koupit poradny nadupany auto a jezdit s nim krokem... proc nevyuzit plny potencial daneho stroje? uf... Jinak na tvuj odkuk do radia/mobilu jde fullHD, ale plna kvalita se uklada na kartu do dronu. Naheldovy zarizeni resis predevsim co se jeho vnitrnosti tyce. Veskrera komunikace probiha mezi dronem a radiem. Mobil opravdu slouzi jen a pouze jako "obrazovka" respektive na nem jede appka, nic vic. Takze chces, aby ten stroj byl kvalitni, aby appka nepadala, nesekala se a podobne, abys nemusel resit, ze nekde delas zaber a najednou nevidis, co tocis, pac to proste crashlo... neni nic vic nasirajiciho, nez tahle situace. Zvlast v momente, kdy nemas na opakovani zaberu prostor... Opet realna zkusenost z bojiste... Never ever again!

    Doufam, ze jsem tu tak nejak srozumitelne odpovedel na vetsinu dotazu, co tu padly... pokud ne, tak sry, jsem po 20 hodinovy tocbe trochu znaven :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    B3DA:
    MARASAN: Vždyť taky ano, to byla informace k tomu, že je potřeba větší displej a větší rozlišení. Tak jsem chtěl vědět v jakém rozlišení se to přenáší do toho displeje. Protože je jistě lepší jet v menším, ale za to nativním rozlišení než ve větším z něj přepočítaném.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: psal jsem prece, ze v dronu je micro sd, proc bys chtel tahat vzduchem 4k? ze by 4k neprenesl napadlo i inženýry v cine a vubec o tom neuvazovali.
    B3DA
    B3DA --- ---
    CUKI: neni mi uplne jasny co resis, nebo spis proc tohle resis..
    mezi ac a rc ma dji _nejakou_ (v zavislosti na typu ac) svou technologii prenosu obrazu a telemetrie, ktera casto neprenasi ve full rozliseni, ve kterem kamera nataci. mezi tvym telefonem a rc je pak normalne wifi / usb kabel.
    mezi telefonem a ac nejde primo nic
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Na 4k mi to vychází 85mb/s+parita To už není úplně málo. Ale dočetl jsem se jen že mini2 právě nejede na wifi. Tedy netuším ani frekvenci natož protokol.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CUKI: jeste muzes vzit china-phone podle rom supportu a flahnout si tam neco jinyho nez mi-ui
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: prenasi se po wifi a jen tak njak podle displaye telefonu, ne? Nizsi jednotky megabitu/s.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CUKI: tady: https://europeandronecompany.com/european-drone-authorities-and-nofly-zones/ ano bohužel skoro každá země ma svoje stránky a mapy, ale věttšinou je to dost přehledné. DJI appka hlídá jen něco, rozhodně tě nechá vzlétnout i tam kde bys neměl, často dostaneš upozornění že nesmíš létat někde poblíž. (kousek od vězení a pod)... j oa ificialni info s tím jak to máš s piloťákem nejdeš tady: https://letejtezodpovedne.cz/vse_o_letani/jaka_kategorie/otevrena
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: že by obraz?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: prenos jakych dat?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    DOKKTOR: Bacha, Litchi neumí Mavic Mini 2 SE
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Jinak bavíme se o 5" a HD (1280 x 720)
    Jo mohlo by to mít FHD ve kterém předpokládám budu i natáčet. Víc netřeba.

    Jakej obyč bazarovej samsung tohle splní? Jakou velikost displeje?

    BTW ten přenost dat to vůbec spolehlivě dá?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ja uz treba dron a k nemu dedikovanej mobil do inetu vubec neprihlasuju, zaznamy jsou primo v microSD, ktera je v dronu a staci ji vytahnout a zkopirovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: No s spíš mi jde o to, že android vyžaduje google mail ten vyžaduje telefon,... Dá se to řešit ale myslím že je to zbytečné. Kdo si to má pamatovat? ak se vždy někam přihlašuju stylem že ověřuji zapomenutá hesla a pod.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: to si musíš zkusit, jestli ti to bude stačit, nebo potřebuješ jenom větší rozlišení, nebo celkově větší náhled.
    CUKI: a je ti jasné, že veškeré záznamy o lítání máš přiřazené k osobnímu účtu a "číňan" to jaksi samozřejmě vidí?
    KEL
    KEL --- ---
    CUKI: Jasný, ale bavíme se o tom jako o displeji ke dřinu že jo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam