DEEJAYY: na tohle jsou tu asi povolanejsi, ja jsem jenom hobik.
bod jedna platný pro všechny případy: kdykoliv publikuji záznam veřejně a je to snadno propojitelné s mým jménem, nesmí to porušovat legislativu. Tedy lítám tam, kde se to smí a optimálně nyní i nahlásím let dronu v tomto místě. Je vždycky riziko, že si toho někdo všimne a udá. Je nemalé riziko, že v nějaké blízké budoucnosti s rozvojem AI někdo udělá hromadnou analýzu "všechny videa na YT/IG, kde se letí nad Prahou" apod.
Pokud náhodou mám záznamy, kde si tímto nejsem jist, mám je někde u sebe na NASce a ukazuji je jenom kamarádům.
Co je to potrebne zkousky?
Pro komercni letani jestaci certifikace pilota nro A0/A3 kategorii, kterou maji standardni litaci.
Potřebujete mít živnostenské oprávnění na letecké práce apod.
Využíváte dron ke komerčnímu focení a natáčení? Riskujete velkou pokutu - Podnikatel.czhttps://www.podnikatel.cz/clanky/vyuzivate-dron-ke-komercnimu-foceni-a-nataceni-riskujete-velkou-pokutu/Je ještě otázka toho použití:
- pokud něco natáčím z dronu a on si to koupí a třeba dá na web, je to komerční práce. Úřad se může zeptat vašeho zákazníka "Jak jste to pořídili" a pak se zeptají vás a je to.
- pokud něco natáčím v rámci svého podnikání (realitní makléři jsou typickou ukázkou) je to komerční použití dronu
Pokud jsi prostě influencer a jenom dáš na svůj IG záběr na sebe třeba v nějakém merchi klienta, tak je to na hraně. Reálně nikdo neví, že tenhle post je placený a je to tvoje podnikání. pokud ale v rámci toho jsou nějaké záběry třeba hotelu je to risky.