• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MERTLAS: a máš zkušenost s 3rd party apps (třeba Litchi, DroneLink) na těch vysílačkách které mají display v sobě?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: zkusenost s obojim. Ovladac, do kteryho bych musel pripojit telefonu uz nikdy... Pravdou je, ze nelitam jen tak hoby, ale uz pres deset let se litanim zivim a neustale pripojovat dalsi zarizeni me po urcity dobe hodne zacalo stvat. Zvlast proto, ze treba v zime ten telefon nebo ipad proste zimou umrel a to fakt nechces... Za me ta cena neni tak priserna vzhledem k pohodli, ktery ti to nabizi... RC Pro urcite nepotrebujes :)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Dost casto resim problemy s konektivou mezi ovladacem a telefonem/tabletem (Mini 2 SE, ovladač RC2 N3). Na začátku jsem myslel že je to opotřebovanou usbc zasuvkou na telefonu, ale není (problém mám i s téměř novým (jinýn) telefonem tabletem, zkusil jsem i alternativní kabel ale problém je stejný.

Co přesně se mi děje: poté co připojím telefon/tablet k vysílačce a zapnu jí, drona a dji fly app, appka buď hlásí RC not connected to mobile device (místo obrazu tma), nebo se tváří v porádku, ale v přenosu obrazu z dronu jsou strašné lagy (screen se refreshuje jednou za pár vteřin, tedy pro video nepoužitelné).
    Děje se mi to jen někdy a zatím to vypadá, že je to celé velmi náchylné na absolutně dokonalý kontakt (rozpojeni a zapojeni kabelu obráceně a podobné voodoo často pomůže). Každopádně je to fakt oser který dělá ze startovací procedury loterii (už se mi i stalo i že jsem kvůli tomu prostě nevzlétl).

Máte někdo obdobnou zkušenost, nebo mám smůlu (třeba blbou zásuvku na vysílaččce)?

Máte někdo zkušenost s DJI RC (2) (to co je k mini 3 a 4) případně DJI RC PRO (co je k některým mavicům)?

A nebijte mě že jsem koupil pomalu to nejlevnější ;)
    Chtěl jsem v první řadě vyzkoušet jak mě to bude bavit, než investuju víc, teď vím že mě to baví a pošilhávám po Air 3 nebo přímo velkém mavic 3, ale mám pocit že tuhle zapojovací anabázi už fakt nechci...
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    AIRGURU: jeste jsem zapomnel dodat, ze to trvalo cca tyden
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    COMMANDER: posli to urcite do ofiko servisu dji, nekde na strankach jde zalozit ticket, kde se ti vygeneruje shipping label pro zaslani do servisu. Jejich customer support je naprosto bezchybny a oprava probiha tak, ze ti naceni cenu dilu, ktery jsou rozbity, ale zpatky ti poslou novej dron.

Jan jsem takhle rozstrelil uplne stejnej dji mini 4 pro o sloup, gimball vyrvanej, par vrtulek zlomenejch, cela kastle nakrapla, cena opravy byla 12 eur, a shipping 30 eur :)) (ten servis je realne nekde v madarsku)

Vratil se fungl novej dron jeste zatavenej ve folii i s deregistracnim kitem na kategorii C1

Mam dokonce koupeny takovy to jejich pojisteni, kde mam narok na vymenu dronu za fix fee 65 eur, ale to jsem ani nevyuzil, protoze realna oprava byla levnejsi.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    COMMANDER: www.drondoktor.cz
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    Ahoj, nějaký doporučený servis v Praze pro můj o víkendu havarovaný DJI Mini 4 Pro? Díky
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    NECROMAN: tak je tady, 200€.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    Bezpilotní letadla - Úřad pro civilní letectví
    https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-letadla/

tady toho je celkem dost. sám se ale musím dočíst jak to je v čr s dji mini. pohybuji se především v rakousku, tam do 250g stačí registrace a povinné ručení, zkoušky netřeba. imho by to v EU mělo být všude zhruba stejné.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CUKI: licenci, tedy pilotni prukaz potrebujes samozrejme s kamerou vzdycky... ZL na spoustu veci uz ne. zaznam poridit legalne muzes jen s pilotakem a pak ho muzes komercne pouzit, kdyz k tomu mas platformu- coz v tomhle pripade je pro nejaky marketing na vlastnim IG, tak to rozhodne vpoho pouzit muze. na letani nad sousedovic pozemkem ti staci jejich spouhlas, ale casto to u realit taky odletas na tom pozemku co tocis. nedelam si iluze ze kazdy realitak co pouziva mini ma ZL na letecke prace... ale myslim si ze to ani legalne nepotrebuje
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    CUKI: a svatebni fotograf co lita?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MORPHLER: Tak třeba ty realitky jsou vyloženě profi a potřebuješ licenci. BTW zpravidla vždy lítají nad cizí nemovitostí v sousedství.

Něco jiného bude, když ty lítáš nekomerčně a později se nějaký tvůj záběr někde objeví.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MHO: myslim ze zcasti mates a clanek je stary. souhlasim s pilotnim prukazem, ten je treba, ale pak muzu litat tam kde je to legalni a jakekoli legalni zaznamy (nekde muzu letat, ale nemuzu legalne zaznamenavat a nebo muzu ale nesmim to prodavat) muzu pouzit/prodavat. to se afaik prave od 2014 ze kdy je clanek zmenilo. rozhodne nepotrebuju pro prodej treba fotek z dronu zivnostak na letecke prace, to az kdybych chtel litat vylozene pro nekoho kdo me bude na to najimat nebo se tim (litanim, ne prodejem zaznamu) vylozene primarne zivil. drive byla pro legalni komercni nataceni potreba kategorie, ktera byla na ten zivnostak vicemene vazana. ale tahle uvaha by imho byla analogicka s tim, ze by ten clovek nemohl pouzit ani vlastni fotku, protoze nema ZL na fotosluzby...
    MHO
    MHO --- ---
    DEEJAYY: na tohle jsou tu asi povolanejsi, ja jsem jenom hobik.

bod jedna platný pro všechny případy: kdykoliv publikuji záznam veřejně a je to snadno propojitelné s mým jménem, nesmí to porušovat legislativu. Tedy lítám tam, kde se to smí a optimálně nyní i nahlásím let dronu v tomto místě. Je vždycky riziko, že si toho někdo všimne a udá. Je nemalé riziko, že v nějaké blízké budoucnosti s rozvojem AI někdo udělá hromadnou analýzu "všechny videa na YT/IG, kde se letí nad Prahou" apod.

Pokud náhodou mám záznamy, kde si tímto nejsem jist, mám je někde u sebe na NASce a ukazuji je jenom kamarádům.

Co je to potrebne zkousky?

Pro komercni letani jestaci certifikace pilota nro A0/A3 kategorii, kterou maji standardni litaci.
    Potřebujete mít živnostenské oprávnění na letecké práce apod.

Využíváte dron ke komerčnímu focení a natáčení? Riskujete velkou pokutu - Podnikatel.cz
    https://www.podnikatel.cz/clanky/vyuzivate-dron-ke-komercnimu-foceni-a-nataceni-riskujete-velkou-pokutu/

Je ještě otázka toho použití:
    - pokud něco natáčím z dronu a on si to koupí a třeba dá na web, je to komerční práce. Úřad se může zeptat vašeho zákazníka "Jak jste to pořídili" a pak se zeptají vás a je to.
    - pokud něco natáčím v rámci svého podnikání (realitní makléři jsou typickou ukázkou) je to komerční použití dronu

Pokud jsi prostě influencer a jenom dáš na svůj IG záběr na sebe třeba v nějakém merchi klienta, tak je to na hraně. Reálně nikdo neví, že tenhle post je placený a je to tvoje podnikání. pokud ale v rámci toho jsou nějaké záběry třeba hotelu je to risky.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    Ahoj, mám dotaz - rád bych do videa které připravuji pro zákazníka (obsah na mém IG) zakomponoval i třeba dva tři krátké prostřihy z dronu. Jak je to s legislativou? Létal bych to s půjčeným Mini 4 Pro a potřebné zkoušky samozřejmě budu mít hotové. Nicméně nerad bych se kvůli tomu zbytečně dostal do nějakého průšvihu. Předem díky
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    me ted v montenegru nenechal na jedny hore, ze pry je vedle letiste tivat. nabizel mi moznost odemknout, ale na to bych zase byl potreboval internety, takze nevim, s cim to je spojene.
    na druhou stranu jsem zrovna dneska kratce byl nad dubrovnikem (start z vysky vedle silnice) a celkem jsem byl prekvapen ze tam zadny drsny zakazy nejsou. ale zas litat primo par desitek metru nad starym mestem mi prislo nejak moc invazivni, na to jsem nemel gule. ja nejak stejne radsi priprodu, to si dokazu predstavit ze s tim nekdy i neco nastriham, nez preplneny turisticky centrum.

NOIZER
    NOIZER --- ---
    CUKI: tak to me zas slo vyletet nad 120m (ne ze bych to delal!:), maximum bylo hardcoded na 500m
    CUKI
    CUKI --- ---
    NOIZER: Mě tedy fly go nechá vzlítnout jen mě to varovalo, ale vadí mi, že 120m je nepřekročitelných. Lítal jsem třeba ve Špáňu v hodně hlubokých údolích a prostě mě to nenechá i když jsem v pohodě pod limitem a ne vždy jde startovat z vrchu.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja treba chtel vzlitnout v tresnovce nad kauflandem na jarove, jen tak 5 metru vysoko a udelat si fotky rozkvrtlyho sadu plus je tam hezkej vyhled na vysocany/karlin/centrum.. a ani hovno protoze kbely a caune.. vubec me to nenechalo vzlitnout:/
    AODHFIN
    AODHFIN --- ---
    DRAGON: některé zóny jdou odemknout i z appky, jinak na webu tu: https://fly-safe.dji.com/unlock/unlock-request/list
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam