• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: tak ona regulace tu byla uz nekdy cca od roku 2010 a z meho pohledu byla vcelku dobra... rozdelovala se komerce a nekomerce, kdyz sis chtel dronem vydelavat respektive si chtel litat ve mestech, musel si mit povoleni k leteckym pracem a udelenou vyjimku atd... bylo to mnohem prisnejsi, nez soucasny stav. Priznavam, ze tehdy nam nad hlavama litaly velky a tezky stroje, takze soucasny vahovy stav a nebezpecnost je trochu jinde, nicmene rozdeleni na komerci a nekomerci a tedy moznost si litanim vydfelavat oddelena od tech, co si chtej jen tak litat byla pro nas, co se tim zivime, samozrejme mnohem lepsi :) tim se netajim... Plus navic kdyz si lital nekde, kde si normalne nesmel, tak jsi mel ofiko papir s povolenim, kterej si mohl pripadne ukazat Policii a dalsim lidem co na tebe vylitli a citil ses jaksi bezpecneji, pac si mel neco v ruce. Dneska musis pouzit veskere komunikacni dovednosti, pac nikdo moc netusi, ze uz se muze mnohem vic a navic nepotrebujes zadny extra velky povoleni, kdyz mas mensi stroj s C stitkem 0, 1 nebo od minuleho tydne i 2 a ze staci mit za urcitych podminek jen zadany polygon v dronview.

COMODOR_FALKON: pokud mas mini s c stitkem, tak nijak extra omezenej nejsi. Prostuduj si www.letejtezodpovedne.cz a vetsinou se ty pravidla tykaji i dalsich evropskych zemi, ikdyz jsou i vyjimky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANARCHY: Tak v určitých ohledech by mohli být "zúčastnění" nebo jak se to předkládá do češtiny. Ovšem na svatbu to asi těžko napasovat. :-)

U nás tyhle věci asi nikdo neřeší, ale v jiných zemích už jsem si všiml. Třeba focení/natáčení nemovitostí dronem. Tam jsi prakticky dost často zcela jasně na pozemku někoho jiného, bez jeho souhlasu. A je to poměrně snadno prokazatelné.

Jsem docela zvědavej kam to celé dojde. Za mě je super že nějaká regulace je a vznikla ještě poměrně brzy.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MERTLAS: 2 roky jsem se neproletěl a hned toto…

Jsou ještě nějaká další omezení, která mne s DJI Mini čekají…?

Příští týden mám dovolenou, tak si chci zalítat…
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MORPHLER: bohuzel to takle nefunguje a je to vzdy zodpovednost pilota to mit vyrizene. Presne tak jak pise ANARCHY:
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MORPHLER: Onoi se tím kryjou proti případným žalobám o náhradu škody, bolestné atd. - a z toho je to asi vytáhnout může.
    Ale jako pilot dronu to řešíš z hlediska zákona o civilním letectví a prováděcích vyhlášek, a tam Tě prostě takový "souhlas" k lítání nad lidmi neopravňuje.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MERTLAS: takze vsechny festaky, koncerky a pod, ktere pocitaji se souhlasem s focenim koupi vstupenky tohle (letani nad nami) takhle vynutit nemohou a litaji nad nami nelegalne? nuti me koupi/vstupem souhlasit s milionem nesmyslnych pravidel, tak bych cekal ze mohou vynutit i tohle...
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: Kdybys tohle chtel tocit de jure, musel bys mit predne souhlas kazdeho jednotliveho cloveka :)
    Pak nepotrebujes specific ani specific.

Realita je takova, ze to litas tak, abys nikoho neohrozil a modlis se, aby nebyl pruser :)

Realne totiz nejsi schopen tolik souhlasu ziskat. A ne nejde to udelat tak, ze das obecne informaci, ze vstupem lidi souhlasi… to by ti v pripade problemu nepomohlo a bralo by se to tak, ze souhlas nemas.

Pokud litas strojem do 250g tak pravdepodobnost vaznyho zraneni, ze ikdyz to na nekoho spadne, je celkem mala. Maximalne muzes vypichnout vrtuli oko, udelat baterkou bouli na hlave, mozna trochu rozseknout. Ale nic vaznejsiho by to udelat nemelo a tedy pokud litas na uzavreny lokalite s uzavrenou spolecnosti, tak se to toleruje.

Pokud tedy nelitas nekde, kde to je moc exponovany (Karluv most, staromak, vaclavak nebo Prazskej hrad, KRNAP) nebo na tebe nekdo nezavola policii, ktera je povinna to resit a nasledne predat na UCL, ktery ale stejne uz moc takovyhle veci neresi, tak muzes byt celkem v klidu 💁🏻‍♂️
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Nechci to tu dál zaspamovavat legislativnimi dotazy (takže tohle je poslední ;)
    Poté co jsem se pokusil to trochu nastudovat mi vyplívá, že na situaci kdy bych chtěl legálně letět nad "shromážděním lidí" (třeba natočit kámošovi svatbu), bych měl mít specific licenci i kdybych to dělal s dronem kategorie C0 (pod 250g). MERTLAS, či někdo jiný z přítomných profíků - souhlasíte s touto interpretací?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: imho to neni uregulovany k smrti... vubec ne... byvalo to mnohem slozitejsi a bohuzel dneska uz muze opravdu litat temer kdokoliv temer kdekoliv...

Jen se k tomu musis postavit tak, ze to bud chces na podnikani, mas na to uz ted nejaky zakazky a umis si to spocitat tak, ze se ti to za nejakou dobu vrati, nebo jsi bohatej a muzes si to dovolit na zkousku... A nebo nejsi bohatej, ale i tak si to koupis s tim, ze to kdyztak prodas (celkem v pohode) nebo to vyjde a bude to win win... Nicmene si troufnu rict, ze v dnesnidobe je ten trh uz docela zasycenej. Vetsi firmy a geodeticky firmy si uz vsechno litaj samy, mensi firmy to nejak patlaj a zbytek to bud nejak ma uz vyreseny, nebo to nepotrebujou...

Co se filmovyho respektive videoprodukcniho prostredi tyce, tak pokud u filmu nemas velkej stroj a kontakty, tak uz se tu nechytnes jen tak lehce, a u mensich produkci bud jsou lidi, ktery to litaj sami, nebo si berou uz zavedeny firmy a opet to je docela zaplneny... Realne z meho portfolia spoustu mensich a strednich produkci, ktery si me normalne najimaly, tak od novyho roku si koupily svuj stroj s tim, ze si to budou litat jejich kameramani sami... nektery se vratili, pac zjistili, ze litat je neco trochu jinyho nez litat a tocit a mit spravne kompozici a zaroven ten stroj nerozbit atd :D
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MERTLAS: díky... s temi zdroji máš samozřejmě pravdu, mě se z toho čtení legisrativy vždycky dělá zle od žaludku, tak se tomu vyhýbám ;)

defakto se mi tu tedy otevirají dvě cesty
    - starši stroj který podporuje 3rd party apps a nestojí balík ale přinese hromadu otravného oseru se státem (s nejistým výsledkem a neznámými náklady na jeho splnění)
    - nový stroj na enterprise levelu za dardu kterou na to absulutně nemám (a i kdybych měl, je to na to vyzkoušet si to dost drahý špás) a trochu míň oseru se státem (A2)

Začínám z toho mít pocit, že jsem přišel pozdě, ve fázi kdy už to etatisti témět uregulovali k smrti :(
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: ano s neostitkovanym strojem si zalitas v A3 coz je realne louka a mimo obydlene obasti, coz napriklad k fotogrammetrii neni uplne to, co vetsinou litas...

Pokud bys se strojem bez stitku chtel letet, tak musis jako provozovatel prave splnovat Specific a mit Opravneni k Provozu (OkP) a jako pilot mit A2, coz je vec, kterou jen tak neziskas, protoze musis splnit zkousku na UCL, mit na stoj Conps respektive Provozni prirucku atd atd a radsi si poridis novej stroj s patricnym C stitkem, kterej ma jednodussi pravidla.

Poupravim te, komercni a nekomercni litani se dnes uz nerozlisuje... Specific potrebujes na velky stroje (C3 a vyssi), a stroje bez certifikace, pokud chces litat v A2 (plus samozrejme podminky vydane UCL ve schvaene zadosti OkP).

Doporucim cerpat jen z ofiiko zdroju tedy treba www.letejtezodpovedne.cz nez od prodejcu, kteri nikdy nebudou mit presny pravidla :)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MERTLAS: Jsi si tou nemožností legalniho letu se staršími drony jistý?
    Nejsem právník a spíše než samotný zákon jsem četl jeho intepretace psané tak aby jim rozuměli i lidé a vyplívá mi z toho, že např Dragonem miňovaný mavic 2 pro spadá se svými 908g do kategorie C2 a pilot by měl mít A3 (které má každý kdo úspěšně absolvoval test - bez toho už afaik opravdu s ničím s kamerou legálně nevzlétneš) respektive A2 pokud se k téměř čemukoli chce aspoň trochu přiblížit + povinné ručení (+ lokální omezení z https://dronview.rlp.cz/ ). S tím že na případné komerční létání by člověk měl mít specific ať létá prakticky s čímkoli.
    (při psani jsem čerpal zde: https://www.alza.cz/pravidla-pro-drony-legislativa )
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    MERTLAS: Pardon, spletl jsem si dvě zprávy dohromady, jak tu ZSIS psal o Mini 2
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    ANARCHY: na starsi drony to do smart controlleru jde, to ano. Ale ten se nedá u novějších strojů použít vzhledem k jiné technologii.

A také je potřeba si uvědomit, že s takovýi stroji (tedy stroji bez certifikace a C štítku) si dneska člověk již legálně v místech, kde potřebuje dělat seriozní práci, vzhledem k legislativě úplně nezalítá :)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    DIXIE: Na DJI Smart RC k Mavicu 2 Pro mám nainstalované Litchi a běžně s ním na tom ovladači lítám. Byl to teda trochu opruz tam napřed nainstalovat Google Play (a všechny Google služby které to vyžaduje), ale nakonec se podařilo a rozchodil jsem to k naprosté spokojenosti
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    já teda po litchi trochu šilhám, protože waypoints či follow-me jinak dji mini 2 nedá. nebo mi něco uchází? (není to SE se kterou litchi explicitně neumí)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MERTLAS: diky!
    Ano, mám chuť experimentovat (i) s fotogrametrií, nicméně jsem ve fázi amatéra, enterprise modely jsou tedy trochu drahy špás pro mě a tak koumám co si můžu dovolit s cenově dostupnou technikou... (a tentokrát se snažím nasbírat co nejvíce infa dopředu a nezopakovat tak chybu kdy jsem si naivně myslel že absenci waypointu u mini 2 SE obejdu s litchi, abych záhy zjistil že ani náhodou...)
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: na ten zakladni nemuzes nic instalovat, neni ani potreba. Litchi jsem nepouuzi snad ani jedinkrat... sice jsem si ho asi tak pred osmi lety koupil na zkousku, ale neni duvod litat s necim jinym nez origo appkou, ktera ma v dnesni dobe pro moji profi praci vsechno potrebny.. Litchi jsem tehdy kupoval jen proto, ze tehdy dji go jeste neumelo waypointy a podobny veci, ktery uz dneska dji fly umi...

Pokud bys potreboval fotogrametrii, tak ta se dela bud enteprise modelama, kde muzes instalovat specialni aplikace, nebo timed shotem v normalni appce. Pripadne starsima strojema, kde muzes pouzit Pix4d nebo pripadne DJI Pilot, ve kterejch muzes mit prednastaveny mise...
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    MERTLAS: a máš zkušenost s 3rd party apps (třeba Litchi, DroneLink) na těch vysílačkách které mají display v sobě?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    DIXIE: zkusenost s obojim. Ovladac, do kteryho bych musel pripojit telefonu uz nikdy... Pravdou je, ze nelitam jen tak hoby, ale uz pres deset let se litanim zivim a neustale pripojovat dalsi zarizeni me po urcity dobe hodne zacalo stvat. Zvlast proto, ze treba v zime ten telefon nebo ipad proste zimou umrel a to fakt nechces... Za me ta cena neni tak priserna vzhledem k pohodli, ktery ti to nabizi... RC Pro urcite nepotrebujes :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam