• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    CUKI: Tak ona v sobě má nějakou elektroniku, která i v klidovém stavu něco málo žere - na to, aby někde ležela bez použití a údržby/nabití 2 roky prostě není stavěná.
    A ano, lithiové baterie velmi dobře můžou při vybití pod určitou úroveň úplně exnout
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Těžko říct, bude to asi chtít je trošku prolítat…

Krom toho mi dron za letu začal hlásit, že mám prý křivé vrtule…
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: No mě přijde že ta "chytrá" baterka, moc chytrá není a jen se trvale vybíjí. Ty dva roky nepoužívání to ničej dost, ale že by měla být na nule to není přirozený stav tohoto článku, většinou tomu předchází spíše uložení ve vybitém stavu, ale z plné do prázdné by se to stát nemělo. Co je horší, rapidně se zvětší vnitřní odpor, takže maximální vybíjecí proud půjde dost dolů. Ale netuším jaké jsou na to nároky.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Jasně. Byly dobrý před uložením. Taky záleží na tom jak moc byly lítaný před tím, jak moc dostaly zabrat celkově a jak kvalitně jsou vyrobený.
    Každopádně, po roce vyndat baterky a stroj ze skříně a jít s tím lítat nad vodu prostě nepovažuju za nejšťastnější nápad ...

Ano, SW se mocně snažil to posrat, ale úplně stejně to moh zabít HW problém kterej by měl při nějakým testovacím letu "dva metry nad zahrádkou" šanci se projevit a nevést k zničení stroje.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Zde bych jen doplnil, že po téměř přesně 2 letech nelítání jsem měl baterky do Mavic Mini na nule a po dobití jsou na cca 70%
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    QWWERTY: jo, přesně
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    SPECZ: když letím v manuálu a vědomě bez sat locku, tak prostě beru na sebe riziko, že nebudu vědět, kde je doma. Prostě jsem se tak rozhodl a fakt nečekám, že mě bude dron omezovat a ještě přepínat letové režimy:)). Ale zas jsem si vyzkoušel přistání na paddleboardu:).
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    DOKKTOR: že to poletí stejně, jako před tím rokem jsem čekal.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    BERNIE: To je ještě dobrý - taky ta baterka po roce uložení a nepoužívání mohla mít poloviční výdrž ...
    "Jak jako, že musím mít připojený telefon a spuštěnou Fly app, abych mohl letět pár metrů od sebe? " - tipuju že to souvisí s dodržováním no-fly zón který jsou uložený v appce ..
    "Jak si dron může dovolit nastavit až za letu home point a odmítnout se od něj vzdálit?" jo, tohle fakt posrali.

Home point nejde změnit za letu ručně ? (tedy postupně ho posouvat nad pevninu ?) nebo to jde jen z app ?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DOKKTOR: ja bych treba cekal, ze kdyz to z IMU zjisti, ze uz je aktualne "in flight", tak si nebude nastavovat baseline parametry, ktere muzou ovlivnit dokonceni letu
    zvlast pokud se bavime o parametrech, ktere nasledne vygeneruji nejak "hard restrictions" pro dalsi pohyb
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BERNIE: nezloběj se, ale vytáhl sem to po roce ze skříně a hned s tím šup nad moře ... cos čekal?
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    Rant na Avatu.
    Včera jsem po roce vytáhl Avatu. Nejdříve jsem spároval brýle a ovladač, ověřil, že vůbec funguje. Pak jsem dal nabít baterku. No a když kamarádka vytáhla jetsurf a šla na moře, chtěl jsem ji natočit. Zapl jsem brýle, dron, ovladač, počkal na obraz, přepl na manuální mód a letěl jsem, kamarádka už mizela v dáli.
    Chvíli jsem ji sledoval a pak se staly dvě věci, které jsem nečekal.
    První - dron si až za letu nastavil home point. Nad mořem, cca 60 m od břehu.
    Druhá - dron se přepl do normal módu a odmítl se od homepoint vzdálit vice, jak 20-30 m. Že prý maximum distance reached.
    Takže jsem se neměl jak dostat zpět nad pevninu a baterka kvapem ubývala.
    Tao rychle vytažený paddleboard z garáže, běh přes celou zahradu na pláž, vstup do moře a pádlování za dronem, co předvedl kamarád, jsem ještě neviděl:). Dojel pod dron, spadl do vody a já jsem přistál na paddleboardu, s pár procenty baterky.
    K celému příběhu bych měl jeden komentář. Zasraný DJI mrdky. Jak jako, že musím mít připojený telefon a spuštěnou Fly app, abych mohl letět pár metrů od sebe? Jak si dron může dovolit nastavit až za letu home point a odmítnout se od něj vzdálit? Ať ty kikoty z DJI lepra poskáče:).
    Konec rantu.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    PUSSYFOOT: je tomu cca 14 dnu, kdy se na M3P nevydavaj OkP, ale vydavaji se OkL :) Neni tedy potreba provozni prirucka, staci jen conops.
    PUSSYFOOT
    PUSSYFOOT --- ---
    Zdravim řešil tu někdo provozní příručku na Mavica 3 pro ? kvuli žádosti okp ?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MERTLAS: Když jsem ho v r. 2019 pořizoval, tak ještě žádné štítky neexistovaly…
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    CUKI: tak ona regulace tu byla uz nekdy cca od roku 2010 a z meho pohledu byla vcelku dobra... rozdelovala se komerce a nekomerce, kdyz sis chtel dronem vydelavat respektive si chtel litat ve mestech, musel si mit povoleni k leteckym pracem a udelenou vyjimku atd... bylo to mnohem prisnejsi, nez soucasny stav. Priznavam, ze tehdy nam nad hlavama litaly velky a tezky stroje, takze soucasny vahovy stav a nebezpecnost je trochu jinde, nicmene rozdeleni na komerci a nekomerci a tedy moznost si litanim vydfelavat oddelena od tech, co si chtej jen tak litat byla pro nas, co se tim zivime, samozrejme mnohem lepsi :) tim se netajim... Plus navic kdyz si lital nekde, kde si normalne nesmel, tak jsi mel ofiko papir s povolenim, kterej si mohl pripadne ukazat Policii a dalsim lidem co na tebe vylitli a citil ses jaksi bezpecneji, pac si mel neco v ruce. Dneska musis pouzit veskere komunikacni dovednosti, pac nikdo moc netusi, ze uz se muze mnohem vic a navic nepotrebujes zadny extra velky povoleni, kdyz mas mensi stroj s C stitkem 0, 1 nebo od minuleho tydne i 2 a ze staci mit za urcitych podminek jen zadany polygon v dronview.

COMODOR_FALKON: pokud mas mini s c stitkem, tak nijak extra omezenej nejsi. Prostuduj si www.letejtezodpovedne.cz a vetsinou se ty pravidla tykaji i dalsich evropskych zemi, ikdyz jsou i vyjimky :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANARCHY: Tak v určitých ohledech by mohli být "zúčastnění" nebo jak se to předkládá do češtiny. Ovšem na svatbu to asi těžko napasovat. :-)

U nás tyhle věci asi nikdo neřeší, ale v jiných zemích už jsem si všiml. Třeba focení/natáčení nemovitostí dronem. Tam jsi prakticky dost často zcela jasně na pozemku někoho jiného, bez jeho souhlasu. A je to poměrně snadno prokazatelné.

Jsem docela zvědavej kam to celé dojde. Za mě je super že nějaká regulace je a vznikla ještě poměrně brzy.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MERTLAS: 2 roky jsem se neproletěl a hned toto…

Jsou ještě nějaká další omezení, která mne s DJI Mini čekají…?

Příští týden mám dovolenou, tak si chci zalítat…
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MORPHLER: bohuzel to takle nefunguje a je to vzdy zodpovednost pilota to mit vyrizene. Presne tak jak pise ANARCHY:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam