• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MHO: rychlost asi nema omezenou, Mini 5 Pro ma max. rychlost 54 km/h a když je dron C0 nemusí mít remote ID
    CUKI: legislativa se pořád měnila.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MHO: Tak já koupil třeba mini2 bez C0 a to jsem tam dodatečně dolepil.

Omezení na výšku tam je dost mě to sere. Protože když vzlítáš z údolí tak se ani nedostaneš nad terén. Dost bych ocenil kdybych během letu mohl tu "nulu" měnit. Přeci když naopak začnu na kopci a poletím od něj tak to taky musím hlídat sám. Jaký to má tedy smysl?
    MHO
    MHO --- ---
    CUKI: C0 ma od vyrobce natvrdo nastaveny limity. napriklad 120m max vyska a 19 m/s rychlost. take ma povinne remote id.

S mini 2 bez CO muzes (technicky mysleno) stoupat vys az k 500m. Ten samy dron s C0 proste ma tvrde omezeni.

pochopitelne neberu v uvahu moznost jailbreaku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    W_NOICE78:
    Mě by docela zajímal ten rozdíl mezi tím kdo má C0 a kdo ne, když parametrově jsou třeba stejný. Jde o to že třeba nebylo požádáno a nebo je to drahý aby prošlo na C0?
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    MHO: trochu te pouprravim... registraci samozrejme potrebujes, protoze na sobe ten stroj ma zaznamove zarizeni... registraci potrebuje i stroj C0 pokud ma zaznamove zarizeni...
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    MAJA: Mel by to byt Mini se stitkem C0. Pokud je C1 tak A1/A3. Neo je C0
    MHO
    MHO --- ---
    FLLIP: good point.
    MAJA: ma ten dron na sobě značku C0 ? Vypadá takto:

Pokud ano, tak skutecně reagistraci nepotřebuješ. Ale pozor - starší DJI Mini (třeba moje II) není C0 a tedy registrace nutná je.

Add CHKO. Navod a vzor zadosti je tady:
    Povolení k létání s drony ve zvláště chráněném území - CHKO Šablona - AOPK ČR
    https://aopk.gov.cz/web/chko/povoleni-k-letani-s-drony-ve-zvlaste-chranenem-uzemi

Stredohori neznam. Na KRNAP vzdycky poslu vyplneny formular datovkou, obcas je to trochu chaos. Stejne jako treba povoleni k vjezdu apod.
    Samotnou registraci letu pak delas v dronemap. Tam zadas, kde. kdy a s cim letis.
    MAJA
    MAJA --- ---
    MHO: Díky za potvrzení ... když se tedy budu chtít courat po Středohoří s foťákem a přibrat dron, tak potrřebuju souhlas na konkrétní datum od správce ? Pošlu jim třeba email nebo jak ten souhlas konkrétně vyžádat ?
    FLLIP
    FLLIP --- ---
    Na C0 podle mě neni potřeba vůbec nic, stačí zaregistrovat dron na ÚCL a lety si pak hlídat podle mapy níže.
    MHO
    MHO --- ---
    MAJA: pro litani s tim dronem potrebujes licenci a1/a3.

tim se stanes pilotem.
    pak si drona zaregistrujes jako provozovatel.

oboje zvladnes na https://dron.caa.cz/

no a pak je tu ta veta o Sredohori. Stredohori je zemepisna zona - CHKO. Takze k letu potrebujes - dle pravidel zony - souhlas spravce.

obecne pred kazdym letem kontrolovat https://dronemap.gov.cz/
    a ridit se pokyny v dane zone, pokud v ni jses.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    MAJA: DJI Neo nebo Mini.
    badum-tsss.
    SKID
    SKID --- ---
    MAJA: Licenci OPEN A1/A3.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Nějak se zamotávám v legislativě ... co konkrétně potřebuju pro soukroné focení s nějakým menším dronem (DJI Neo/Mini ... < 250g), když chci fotit v Českém Středohoří ?
    WA9NO
    WA9NO --- ---
    Tak jsem se diky nove praci nachomejtnul ke spouste DJi quadum a jak jsem lital celou dobu analog tinywhoopy, dvoupalce a podobne, tak si to dji umim dokonce i uzit.

Clovek u toho nemusi moc davat pozor :-))
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    JIMX: po odskrtnuti se spustí test. taky mě to teď zmatlo, hledal jsem kde mám ten test udělat... nenašel jsem, tak jsem zaškrtnul že mám hotovo a teprve pak se mi spustil
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JIMX: prislo mi to taky a zcela uprime, vzhledem k tomu jak se za tu dobu menila legislativa, tak mi preskoleni/opakovany test dava smysl
    a pokud je "udrzovaci vycvik" pro A1/A3 akorat prohlaseni, ze jsem obeznameny s dokumentaci, tak mi to prijde ok

Prodloužení platnosti kvalifikace dálkově řídícího pilota A1/3 a A2 - Úřad pro civilní letectví
    https://www.caa.gov.cz/provoz/bezpilotni-letadla/pilot-bezpilotniho-systemu/prodlouzeni-platnosti-kvalifikace-dalkove-ridiciho-pilota-a1-3-a-a2/
    Udržovací výcvik A1/3 - Pro účely prodloužení platnosti dokladu o absolvování on-line výcvikového kurzu (A1/3) je pilot povinen seznámit se s materiály uvedenými na:
    Online školení a informace k využití - Úřad pro civilní letectví
    https://www.caa.gov.cz/provoz/bezpilotni-letadla/online-skoleni-a-informace-k-vyuziti/
    JIMX
    JIMX --- ---
    Přišlo mi z UCL, že mi vyprší platnost certifikátu A1/A3 a že si ho mám obnovit na webu ... a ono to po mne chce zase vyplnit test? A ještě to po mne chce zaškrtnutím potvrdit, že jsem "Absolvoval udržovací výcvik v souladu s metodikou č.j. 16646-25-701" ... to je normální?
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Mám doma mavica 2 s RC pro ovladačem a dvěma baterkama (z toho jedna je kupovaná letos vloni). Dron má lehké šrámy z provozu, ale je plně funkční a pravděpodobně mi tady bude už jenom ležet, tak kdybyste měl někdo o to zájem, klidně to pošlu dál, ať to ještě někomu poslouží. Cena by byla za oboje do 10 určitě.
    MHO
    MHO --- ---
    Kdybyste to nevedeli - jako ja - tak Emirates nepovoluji dron do palubniho zavazadla. Snad jako jedine z prahy letajici aerolinky.
    DEEJAYY
    DEEJAYY --- ---
    KOOTCHA:

Ahoj, syn (i já) jsme měli tohle kombo a byla s tím docela zábava a to hlavně i doma.

https://www.lidl.cz/p/jamara-vrtulnik-hl-20-kvadrokoptera-q4x/p100396178#searchTrackingMasterId=Product.100396178&searchTrackingTitle=Vrtuln%C3%ADk+HL+20+/+Kvadrokopt%C3%A9ra+Q4X&searchTrackingPageSize=48&searchTrackingPage=1&searchTrackingEvent=click&searchTrackingId=Product.100396178&searchTrackingQuery=kvadrokopt%C3%A9ra&searchTrackingOrigPos=1&searchTrackingPos=1&searchTrackingOrigPageSize=48&searchTrackingChannel=CZ&list=search/kvadrokopt%C3%A9ra

Čtyři roky jsou fakt málo, takže bych se na něco "mezi" osobně vyprdnul. Sám jsem tu Symu (jiný model asi za 3k) měl a byla to strašná otrava a vyhozené peníze, protože asi pátý let vzal čáru a už jsem ho nikdy neviděl. Pokud ho to bude bavit tak za dva tři roky koupit DJI Mini.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam