• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

Na fuji X pouzivam

65 hlasy od 51 respondentů

rozbalit záhlaví
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: a jakou zivotnost ma x-e1 cca?
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: jako ja vetsinou fotim taky staticky veci (lidi atd) ale obcas pro nekoho znamyho nejakou svatbu a tam nekery momenty jsou precejen kapku rychlejsi ale ja myslim ze to bude ok :-) ale urco vyzkousim :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Mam minimalni zkusenost s X100, ale X-E1 by pry mela mit obecne rychlejsi AF.

Kvuli tobe jsem zkusil nasadit 56mm f/1.2 na X-E1 a pro me foceni by to urcite bylo dost rychle, ale ja fotim jen pozujici lidi a landscape. Na X-E1 jsem obcas fotil s 60mm Macro, coz je Fujinon s nejpomalejsim AF vubec a opet nemam pocit, ze by me ta kombinace nejak vyrazneji omezovala co se AF tyka. Fakt si to ale radeji vyzkousej sam, nerad bych Ti doporucil neco, co Te pak bude mrzet.
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: super no jako ja myslim ze x100 je asi nejpomalejsi z cely x rady :-D a fotil sem na to kde co a da se to obcas je to sic trochu o nervy ale v pohode :-) no hlavne po updatu uz to neni tak hrozny jak na zacatku :-) coz je podle me i pripad x-e1 tam ty novy FW to taky posunuly ne?
    RODWY
    RODWY --- ---
    BERNIE: je to pouzitelny taky na X-M1/X-E1 pripadne A?
    RODWY
    RODWY --- ---
    Bezzrcadlovky v horách – Fujifilm XM-1 a XT-1 | Jakub Cejpek Photography
    http://www.cejpek.com/2014/05/bezzrcadlovky-v-horach-fujifilm-xm-1-a-xt-1/
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    tak mi prave dorazil adapter z Canon EF na FX bajonet. Tesim se na Canonacky skla na X-T1. Zvlast na 70-200 a 17-40.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: X-mount objektivy nemaji leaf shutter (pro extra rychly sync) a soucasna X-mount tela maji navic i vcelku pomaly sync. X-T1 ma 1/180, X-E1 z hlavy nevim. Posuzovani kvality hledacku a rychlosti AF je subjektivni, to si musis vyzkouset sam.

Obecne mi ale prijde ze je dost lidi, kteri pouzivaji tuhle kombinaci a jsou spokojeni:

Zenfolio | Leigh Miller | Fujifilm XF 56mm F/1.2 R | The Holy Trinity is Complete
    http://leighmiller.zenfolio.com/blog/2014/3/fujifilm-xf-56mm-f/1-4-r-the-holy-trinity-is-complete
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    zdar jak je na tom s ostrenim x-e1 oproti x100 esi ma nekdo srovnani? a zpozdenim v hledacku? rikam si ze by mi bohate stacilo kombo x-e1+56mm
    a jeste jedna vec u foceni s bleskama tak u ostatnich x krom x100 a x100s uz je normalni xsync asi ze? tzn i u x-e1 ze to neda treba 1/500 s bleskama jak x100 :-) diky
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HUGGI: Jaaj, promin :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    "Papirove udaje" na dobrem svetle s X-E2. Pozor mimo jine na to, ze PDAF bohuzel casto nesepne ani na tom dobrem svetle.

HUGGI
    HUGGI --- ---
    LAUNCHER: Ja mluvil o ty D4;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HUGGI: Na dennim svetle na CSC ostri nejrychleji ta skla, ktere tahaji male ostrici cocky silnym motorkem po kratke draze (typicky tmave zakladni zoomy, tmave IF primes).

V horsim svetle se situace rychle obraci, CSC umi na ostreni vyuzit az 1/200s casy (podle tela), pokud ty casy nemas na nizsim ISO (cim nizsi ISO tim vyssi ostrost fotky pro CDAF), tak rychlost ostreni klesa. Pri jeste vetsi tme ty tmavsi skla prestanou ostrit uplne (protoze neni ceho se chytit) a rychle primes jsou hodne pomale ale jeste ostri (tahaji tezke cocky po delsich drahach, ale trosku v te tme vidi).

Asi bych mel usporadat par kurzu "zaciname s X-mount" :-)))
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    LAUNCHER: Kdyz uz tak f2,8 zimy..jsou neseovnatelne rychlejší nez pevný skla;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Cimz se opet dostavam k tomu, ze pokud clovek potrebuje ve tme rychle ostrit s X-mountem, tak nejlepsi je na fotak nasadit 23mm f/1.4 nebo 56mm f/1.2, k tomu si scenu alespon trosku prisvit kontinualnim svetlem a pak chrlit fotky v C-L nebo C-H :-)))

Pokud to nestaci, tak uz pomuze jedine Nikon D4S s 58mm f/1.4 :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: "Blesk s focus assist technologii (mrizka promitnuta na scenu) samozrejme na ostreni vliv ma a hodne pomaha."

- Fotim na CSC od dob Nex-5, vlastnim 4 CSC fotaky. Rad si od tebe necham vysvetlit, jak CSC tu mrizku precte a jak podle ni zaostri. Takze jak pisu, kontinualni svetlo ti vyrazne pomuze s AF z principu veci.

Tzn - AF assist na blesku samozrejme sice paradne funguje na DSLR, ale na CSC to nefunguje. Ani blesk EF42 ktery focus assist ma to ani nezapne (ten blesk je prevleceny Sunpak konstruovany na DSLR, X-mount ho jen podedil). Je to naprosto dokumentovane a ten blesk mi sedi na stole.

Sony totez, alespon do dob Nex-7 - mel jsem k tomu doma 58ku blesk, opet to bylo zcela dokumentovane a nerikam zadne novinky kdyz tvrdim, ze se to ani nazapne, natoz aby to s tim lepe ostrilo.

"Kazdopadne ten lag po vyfoceni fotky a rychlem znovunamacknuti spouste je strasne otravnej."

- S tim malym bleskem netusim jak rychly to ma refresh, nemam ho tu. S EF-42 je to pomerne rychle, ale zadny zazrak. Na AF-S musi fotak take po kazdem zmacknuti spouste znovu zaostrit, coz trva - muzes si to prepnout na AF-M, zaostrit si AF-L tacitkem a pak muzes cvakat rychle zasebou, protoze fotak znovu neostri (dokud opet nezmacknes AF-L).
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    LAUNCHER: Ja samozrejme vybiram kontrastni prechody ploch. Jsem zvykly fotit spatne nasvetlene koncerty v klubech, obecne je dokument v blbym svetle neco, cemu se venuju asi sest let;). ISO 3200 je moje bezne provozni:). Se 7D a napr. 17-40/4, nebo 50/1,8II nemam nejmensi problem. Ostri rychle a spolehlive i ve spatnem svetle. Ale ten fotak je na takove podminky delany a proste vhodnejsi, nez X-T1 (rychlejsi, preciznejsi, predvidatelnejsi).
    Blesk s focus assist technologii (mrizka promitnuta na scenu) samozrejme na ostreni vliv ma a hodne pomaha. Treba se Fuji hecne a nejaky poradny systemak udela.
    Kazdopadne ten lag po vyfoceni fotky a rychlem znovunamacknuti spouste je strasne otravnej. Uvazoval jsem, jestli za nej nemuze ten malej blesk, kterej se treba pomalu dobiji. Musim to poradne prozkouset.

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: CSC ostri tak rychle, kolik svetla maji (v absolutnich cislech, tzn pomalejsi casy nicemu nepomuzou). Obecne ten zoom nepouzivam v interierech, jestli ho tedy vubec nekdy pouzivam. Do horsiho svetla jen s 23 nebo 56. Ta 35 ac ji miluji, tak jakozto gen1 prime ma pomalejsi ostreni nez 23 a 56.

Take je to o zvyku, casem budes mirit na kontrastni plochy.

Blesky nemaji na ostreni s CSC zadny vliv (ani ty s DSLR-like focus assist), ale viz vyse maji vyrazny vliv konstantni svetla - klidne si na fotak dej nejake LED prisvetleni, kdyz jdes fotit do tmy.
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    O vikendu jsem se pokousel udelat par fotek na akci, kde nebylo moc svetla. Holky tancily kankan a ja se snazil zaostrit.
    Dokonce jsem nasadil ten maly legracni blesk, co jsem k X-T1 dostal.
    Zaver je takovy, ze rychla akce v blbem svetle vyzaduje bud poradny blesk, ktery pro X-T1 nemam, svetelna skla, idealne 1.4, coz ale neni zaruka lepsiho AF, a nebo jiny fotak.
    Za zvlaste otravne chovani fotaku povazuji to, ze po vyfoceni fotky a rychlem opetovnem namacknuti spouste za ucelem zaostreni se treba sekundu nic nedeje. Nekdy po te zhruba sekunde fotak zaostril, jindy neudelal nic a bylo treba namacknout a cekat znovu. Psychopeklo.
    Zadnou dobrou fotku z toho vecera nemam a priste si na podobny foceni beru Canon, kterej i s plastovym smejdem 50/1.8 II v podobnych podminkach ostri temer okamzite.
    Nicmene mam X-T1 porad rad. Uz se tesim, az ji vyzkousim na nahatejch holkach.
    MULISAK
    MULISAK --- ---
    LAUNCHER: hmmm, ten sklopný Fujifilm GF670 - nad tím bych si i mlsně slintnul....Bohužel i tahle "levnější" jeho cena = 1660 USD za nový -se mi zdá - vzhledem k zuřící digitální realitě - trochu mimo mísu a to už vůbec nehovořím o nejspíš té samé, jen jeho dražší varintě Voigtlander 667 za cenu přes 2 000 USD. Pravda...nikdo mě to nenutí kupovat....a "když ji miluješ, není co řešit" ? nicméně za tyhle prachy čovek dostane dóóóst slušné semi/profi/digitály. Jinak tenhle kostrukční princip fotoaparátu je na světě minimálně 80 let a pakliže by tady byl nějaký "old school lover" téhle techniky, jistě by dokázal poradit bazarový kousek za zlomek výše uvedené ceny....
    Hasselblad Xpan je také moc pěkný - zatím nepřekonaný kus - celkem se divím, že se nějaký výrobce nepustil do výroby "panoramatického chipu" i když na jednu stranu chápu že si fotky z digitálu mohu pospojovat, na druhou stranu právě na tu street a akční fotografii - stále nepřekonané ! ....
    PS: díky za zajímavé video
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Par nadhernych analogovych Fujifilmu:

How to Get Bigger Than Full Frame without Breaking Your Bank or Arm
    https://www.youtube.com/watch?v=38plXCYCvKQ
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam