• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    PEPO
    PEPO --- ---
    BERNIE: můžeš nahodit galerii? nebo pár fotek?
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    BERNIE: cus hele odpalovacema by to nemelo bejt nvm jaky mas presne ale ja mam yongnuou rf603II a stary 602 a s x100 mi sla i 1/500 ale venku pravda :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: 1) Nauc se cist, bavime se jen o ostreni v seru.
    2) Proslo mi rukama hodne CSC fotaku od Pentax Q po Leica M240. Vcetne Sony 6000, Sony A7R atd. Taktez, coz je zajimavejsi nekolik desitek ruznych skel.
    3) Kdyz jsme u Tve schopnosti cist, rad bych Te poprosil precti si nazev klubu a popremyslej, k cemu tu jsou uzitecne tve pribehy o Sony CSC a Nikon DSLR a jestli nebude lepsi abys to psal nekam jinam nez sem.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LAUNCHER: Sony a6000 (aps-c) ostří s nativníma, nebo sigma DN objektivama na fázovou detekci a velmi rychle. honitbu kontrastu dělá jen v noci venku kde není veřejné osvětlení. je to přibližně stejně citlivé, jako Nikon d300s, který má autofokus senzor z d3.
    Aktivně používáš nějaký kompakt, nebo aspoň si měl nějaký kompakt v ruce, nebo jen převyprávíš řeči staromilců zrcadlovek z webu?
    to ti jako doopravdy neostřilo pdaf ani ve dne? co to bylo za tělo a objektiv? před kolika lety to bylo, staré kompakty byly v tomhle mizerné.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: Kazdopadne je to skoda, to sklo melo byt 1.4 nebo rychlejsi a bylo by to uplne jinde. Nechapu premiovou 90mm a jenom f/2.
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    LAUNCHER: podle toho, jak se chovala ta 90ka vcera, rekl bych, ze stale uzivala PDAF. Jen "na misto" zajela vyrazne pomaleji, nez 35ka.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: Co je mi znamo a co jsem zkousel, maloktere CSC a za maloktereho svetla umi realne PDAF. Podivej se sam, jestli ti objektiv prejede a vrati se zpet (CDAF) nebo prijede na misto (PDAF).
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    LAUNCHER: myslis to tak, ze fotak prepina z fazoveho na kontrastni ostreni, pokud se svetlo dostane pod urcitou uroven?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: Co se ostreni s 90/2 v seru tyka, tak v dohledne dobe to bude vzdycky horsi. CSC fotaky potrebuji spoustu svetla na kontrast a f/2 na APSC jim ho nedoda.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BERNIE: To jsou super zpravy pane, diky. Tesim se, az se to ke mne dostane jokozto X-T2.
    BERNIE
    BERNIE --- ---
    vcera jsem mel prvni foceni s xpro2, doma, v mem bytelieru. Pozval jsem si kamaradku, co pozuje a vysvetlil ji, ze foceni se bude tykat vice noveho fotaku a jeho zkouseni, nez ji samotne. Kupodivu se ani neurazila:). No a krasne jsem si zablbnul.
    Co me dostalo je rozpoznavani oci a face recognition obecne. Funguje naprosto skvele. Ke konci foceni uz mi bylo blbe, ze to mam tak snadne a vlastne nemusim ostrit, tak jsem FR vypnul a ostril pomoci klasickeho AF.
    Fotil jsem vetsinou s 35/1.4, chvili i 90/2, ale na tu je muj byt proste prilis maly. Jedno 300W svetlo s beauty dish a vostinou, radiovy odpalovac na tele. Tady jsem narazil na problemecek. Synchro cas 1/250 nefungoval. Na fotkach byly tmave pruhy, na spodnim kraji, mozna na 1/10 plochy. Predpokladam, ze je to odpalovacem, nikoliv telem. 1/200 v pohode. Overim na Yongnuo speedlightech a jinem radiu. Jine problemy nebyly, zadne prehrivani, o kterem obcas ve spojitosti s odpalovaci na tele nekdo pise. Byl jeste druhy wtf moment, kdy se mi bez varovani vybil akumulator. Chvili pred tim jsem koukal na ukazatel a svitila tam pulka. A behem par minut bylo vymalovano. Pripomnelo mi to stare dobre casy s X100, kdy od plneho do prazdneho aku clovek vyfotil 10 fotek :).
    Po foceni jsme sli na koncert do Stare pekarny (kdo zna, vi, jaka je tam tma, vedro a malo mista). A ani tady fotak nezklamal. Ostril naprosto precizne, s 35 rychle, s 90 o neco pomaleji, ale nebrzdil me. Na rozdil od xt1, ktera me mnohdy na koncertech pekne rozciluje. Fotil jsem vyhradne skrz EVF. Ted jsem si uvedomil, ze jsem fotil v "standard" performance modu a zapomnel zapnout "high". Mozna by te 90 trosku pomohl. Priste.
    Takze prvni zkusenost z opravdoveho zivota docela dost pozitivni, vlastne jsem nadseny, protoze jsem cekal, ze to bude slabsi.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    P4INTER: Fair enough - Vsak i to je strategie :-) Vsechno vyfotit na 10mm a kde je potreba uzsi, tak crop :-) Na FB se to stejne nepozna :-))
    P4INTER
    P4INTER --- ---
    LAUNCHER: hele mel sem tu 10-24 na jedne svatbe na test a muzu rict ze je to fakt super sklo... jen jak mam pevny skla zapomnel jsem ze muzu zoomovat takze jsem stejne vse jel na 10mm :-D
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    A ja zase premyslim, jestli na x100t jeste neporidit tu sirokou predsadku ... v nekterych situacich by asi celkem zjednodusila/zrychlila/umoznila 'lepsi?' fotky nez tohle foceni po castech a skladani...ale on ekvivalent 18 mm neni asi zas o tolik sirsi, ne?

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: pokud tyden, tak dobry, to ho jeste muzes vratit ,))
    to sklo ma skvely recenze, je to celokov a moc optickejch vad nema, ja do nej pujdu urcite. jedina nevyhoda je ve velikosti. Od myho soucasnyho 16-35/2.8 L mark II si moc nepolepsim :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ma nekdo prosim zkusenost s 14/2.8 a zaroven s 10-24/4? Zvazuji ze bych prikoupil 10-24, ale bojim se, co me u zoomu ceka. (problemy s protisvetlem u komplexnejsiho objektivu atp). Take se obavam, aby tyden po mem nakupu neohlasili f/2.8 UWA zoom s weather sealing :-))
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: asi tak. co vyhovuje tobe, nemusi mne. ja potrebuju apsc, ktery se mi mimojine vejde do cyklodresu. pak mam v planu koupit X 10-24mm/4 a to mi uplne staci. teleobjektiv mam kdyztak 70-200/4 canon EF, s redukci to pujde. Ale ja prevazne fotim dokument (27mm plus crop) a krajinu ultrawide sklem (tech 15mm je perfekt)
    btw fotak je X-M1, tak snad to nema nejaky skryty vady :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DRAGON: Preji hodne stesti.

    Ja jsem sel cestou prevazne X-T1 + 14/2.8 + 35/1.4 (pripadne jen to sirsi na krajinu / mesto, jen to delsi na lidi). Kazde z tech skel je tak velke, ze je mi vcelku jedno, jestli je to na X-T1, nebo na mensim tele. Mensi skla nechci, protoze tyhle dve mam vyzkousena a vyhovuje mi sirka (14), svetelnost (35). Coz samozrejme nic nerika o Tvych potrebach...
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    LAUNCHER: chci co mozna nejmensi, proto musim sahnout po modelu bez
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam