• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SPIKE411: Tim "kompromisnim FF od Sony" mam na mysli to, ze Sony E-mout je proste prilis maly, aby umoznoval pohodlnou konstrukci objektivu pro FF+IBIS.

    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LAUNCHER: Nikon má stejně typicky čipy od Sony, ne?

    A když mluvíte o MF, tak myslíte nějakej cropnutej digitální "MF" (o trochu větší než 35mm FF), nebo FF MF?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION: Podobne u me.

    Spokojene fotim s APSC. Nestaci mi akorat DR, ktera by mi ale nestacila ani na soucasne technologii FF, takze to proste resim pomoci HDR. Kdybych potreboval zacit fotit velke fotky, sel bych do MF. Ciste GFX+23/4 nestoji bazarove takovou rachu, ale zaroven tezko najit lepsi kombinaci (nic nez UWA bych pro dane ucely nepotreboval).

    FF je pro me takove to "divne uprostred", ani levne + skladne, ani top kvalita.

    Navic teda nevidim duvod porizovat zrovna FF CSC ted, kdyz je tu kompromisni FF CSC od Sony a zaroven jeste neni "nekompromisni" FF CSC od Nikon.

    Vyse uvedene plati pro moje velmi specificke vyuziti.

    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Jo, APS-C je v pohodě. :-) Na internetu jsou mraky článků (i české), které ten mýtus ohledně "...logicky musím přece skončit u FF...", trochu korigují a leccos i vyvrací v některých skutečnostech. Nesporné kvality FF nezpochybňuju, ale na druhou stranu mě osobně, coby uživateli APS-C, ten FF prostě nechybí, a jsem zkrátka toho názoru, že mě k FF nic zásadního ani netlačí. Peníze v tom roli nehrají. Naopak vyčkávám jak se posune trh se středoformáty - to je pro mě mnohem zajímavější alternativa "přestupu" z APS-C systému. S FF jsem fotil, fotky z FF viděl a výsledek je takový, že mě to nepřesvědčilo k takovému zásadnímu rozhodnutí změnit systém. Ono to totiž není sranda, když řada pravidelných focení je na kšeft, jsou nasmlouvané budoucí akce do zimy i jaro příštího roku a já mezitím bych se jen tak rozhodl APS-C opustit s tím, že zase bych musel budovat FF systém od začátku. Bazar-nebazar.

    A co se středoformátu týče ... líbilo by se mi pracovat s GFX50S (nebo R). :-) Ale zároveň si nedovedu představit, že bych APS-C kvůli tomu ihned opustil.
    A kdo nechce APS-C, ale ani MF, tak půjde do FF. Jednoduché (prý). :-)
    ALDRICK
    ALDRICK --- ---
    BEREGOND: Já nevidim, proč by APS-C nemělo smysl, naopak. Když mě focení začalo víc brát, bral jsem jako otázku času, kdy přejdu na FF, ale pak jsem změnil názor. X-T2, co mám, je tak dobrej foťák (beru teď v potaz i XF skla), že ta omezení, co tam oproti FF jsou a vždycky budou, mi nějak nestojí za to, abych koukal po něčem větším, těžším, ještě dražším. A ty foťáky budou i dál jen lepší a lepší.
    Celkem chápu ten Fuji přístup, kdy jedou tu mainstreamovou APC-C linku, a k tomu pro ty, kdo opravdu chtějí o třídu lepší kvalitu, přidali ten středoformát - když už větší čip, tak pořádně.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tzn osobne pokud bych si musel vsadit na nejaky mount, tak ten Nikon FF CSC mount, ktery je za rohem + cokoliv kde Canon postavi FF CSC mount + asi Fujifilm GF.

    Jenze ja se nastesti vsazet nemusim a zatim mam dost penez na to, abych v pripade potreby mohl mezi mounty migrovat.

    Takze si vesele fotim na XF a konec koncu si financne i uzivam toho, ze je to opravdu za pusu, oproti tomu co bych zaplatil ze hezke fotaky jinde (Leica M).

    * K tomu m4/3 jsem zapomnel dopsat, ze ty vyhody pro video budou do budoucna IMHO spise mizet, protoze se mmj chystaji full read-out sensory.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BEREGOND: No, ptas se zrovna v roce, kdy se chysta napric mounty a firmami spousta zmen a kdyz zaroven jiz X ty rok po sobe klesa celkovy objem trhu fotaky+objektivy :-)


    Ohledne "budoucnosti" ma spise smysl resit konkretni mount, finacni zdravi firmy + jeji ochotu investovat zrovna do fotaku.

    Mounty:

    Canon EF: DSLR budou postupne koncit.

    Nikon F: DSLR budou postupne koncit, novy CSC mount za rohem.

    Micro4/3 - Dneska porad nejlepsi na video mimo specializovane kamery (mmj pri malem sensoru maly jello effect). Je hezke, ze M4/3 je ~open source.

    Sony E-mount: Nedostatecna velikost mountu pro FF+IBIS, z toho plynou kompromisni reseni pri navrhu FF objektivu. Je hezke, ze E-mount je ~open source.

    Canon EF-M: Nejsem si jisty, ale myslim ze snad jeste mensi nez Sony E-mount. Jsem zvedavy, jestli FF zacnou na EF-M.

    Fujifilm XF: Niche market, skupinka lidi co maji radi hezke fotaky a objektivy. Nicmene niche market, ktery zatim roste kazdy rok. Ja si myslim, ze udelali chybu ze to neumi FF, otazkou je, nakolik bude tahle chyba vadit zakaznikum a pokud bude, tak jake jsou mozna reseni tohoto problemu (je jich vice).

    Fujifilm GF: Niche market, skupinka pravniku, zubaru a semtam fotograf, kteri se nechteji trapit s DR pripadne ostrosti u cehokoliv mensiho. Uvidime, co s tim bude dal, ale od uvedeni udajne prodeje vzdy prekracuji ocekavani. Zkusenost rika (M mount, stredoformaty obecne).

    Financni zdravi a motivace firem:
    Canon: Spousta penez. Pro Canon jsou fotaky dulezite, urcite budou hodne investovat.

    Nikon: Hodne penez (ac mene nez Canon nebo Fuji) a skoro nic jineho nez fotaky a skla mmnt neumi. Za nimi hodne spatnych kroku (Nikon 1, zhavarovany Automotive side business atp). Tudiz budou mit jednak motivaci, druhak penize delat co budou moct, aby neprohrali, jinak konecna.

    Fujifilm: Spousta penez. Pro Fujifilm jsou fotaky takovy drobny business na hrani, ale vypada to, ze nebudou chtit prohrat.

    Sony: Financni prusvih, myslim ze bude docela zajime sledovat, jestli to ustoji, nebo jestli se to rozproda. Co rict o firme, ktera proda vlastni barak ve ktere maji HQ, aby dostali alespon nejakou financni injekci. Jestli udela nekdo (Samsung?) firmu, ktera predezene Sony v kvalite sensoru do mobilu, tak rekneme Sony papa.

    Oly + Pana: Driv to bylo hodne spatny, ale posledni roky se to zveda. Ale muze jim kdokoliv z major investoru rict, at to zariznou, jestli udelaji jeden fakt spatny rok. To zariznuti se tyka hlavne Pana, kde to bylo nekolikrat diskutovano.


    Bonusove: Pred par lety se rikalo, ze se pracuje na curved sensorech. Ty budou potrebovat nove objektivy (tzn pokud Ti vubec mount zustane, stejne budes potrebovat nove objektivy). Jak to s tihle vypada, tezko rict.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    MIMA_A: Dik, tohle me prave taky napadlo. A vzhledem k tomu ze jsem si X100S poridil 3 mesice pred oznameni T, nechci udelat tu samou vec znovu.

    Porad premyslim jestli nepresedlat na neco s vymennymi objektivy a nebo FF, ale kdyz ja na tenhle fotak nedam fakt dopustit..

    BTW jak se koukate na vztah FF a APS-C, myslite ze ma APS-C do budoucna smysl?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    BEREGOND: Nejdrive asi musi vyjit x-t3 s novym senzorem, to same pak bude asi v dalsim X100 ..
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    BEREGOND:

    X100 - March 2011

    X100S - March 2013

    X100T - November 2014

    X100F - February 2017

    An average of 23.67 months between models. Based on this, I expect the new model to be available between January and March 2019.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BEREGOND: X100F (gen4) byla uvedena February 23, 2017. Tipuji, ze za par mesicu tu mame gen5.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Kdyz uz jste u te X100T, jsou nejake informace o nastupci? Mam X100S a premyslim o upgradu.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Prinesl jsem si zapujcku od Launchera v podobe Fuji X100T a nasel jsem supr video, treba se taky nekomu sikne

    Fujifilm X100t Menu Settings
    https://www.youtube.com/watch?v=AV8khmwpd1U&list=PLIRt35Hrw1DnnN4tNfl2wiCHj209eoxmR
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    LAUNCHER: jasne

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOTCOM: Mohl by prosim protahnout vyrez smerem dolu, aby obsahl cast toho bileho kere? Az tesne nad plot.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Iridient Developer

    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FUZZSTORTION:

    Luminar 2018, ID Fuzzstortion

    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    FUZZSTORTION: Doplnil jsem ve složce o další JPG z poslední verze Luminar 2018.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HUGGI: Rozumim a souhlasim, jen proste v klidu rikam, ze bych byl radsi kdybych tam mel Bayer nez Xtrans a ze pro me typy fotek bych si s Bayer vetsinou polepsil.

    Uznavam ze vyse uvedene se odehrava v teoreticke rovine, protoze pri exportu 2kx2k pro FB, jeste mensim pro IG a obcasnemu tisku na A4 se tohle ztrati (moje use-cases),
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam