• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MURHAAYA: tak mám určitý sepsaný požadavky, bez kterých se neobejdu. Ja si myslim, že tohle si sepsat je hrozně důležitý, protože buďto jinak skončíš s foťákem, kterej vlastně nechceš a nebo s foťákem, kterej nic neumí. Ani jedno nechceš, to mi věř, been there :)

    ta 17mm je obrovský sklo, ktery sebou prostě tahat nechci i když je úžasný. Varianta je samozřejmě ta nejostřejší 24ka na světě: TSE 24mm f/3,5 MKII ale to je taky těžký sklo. Tak počkám, jestli nevydaj nejaky ultrawide sklo přímo Fuji v tom GFX bajonetu, ja myslím, že by mohli, vždyť takovejhle stredoformat je cilovka i pro landscape photography.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: nedelas si to jenoduchy :)

    https://fstoppers.com/...re/shooting-fuji-gfx-50s-techart-adapter-and-canon-tilt-shift-lenses-226005 clanek o tom co nechces, ale je k tematu :)

    leda nejakou pevnou canoni 17ku (nejakou starsi od sigmy) a pres tu zvetsujici redukci, cimz snizis svetelnost a jeste to asi snizi uz tak dost spatnou kresbu, ale bude to maly a super siroky :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ja hledam prave skla s bajonetem GFX a nic nemuzu najit. Ja sem dneska nejakej marnej :)

    MURHAAYA: ty Laowy uz nechci, neposila to do exifu zadny data, ma to i manualni posuvnou clonu, ja potrebuju vedet cislo f u fotek (kvuli praci).



    MURHAAYA: TSE 17 je strasne drahy sklo, neskladny, obrovsky... to vlastne koupim krasne lehouckej stredoformat Fuji a total to zabiju sklem :))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Canon 17mm TS-E by to asi taky mohl vykrejt plus ti mozna umozni i nejaky pohyby a nemusis mi redukci s optickym clenem
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: fuji apsc skla tam skutecne nenasadis. Pres redukci, ktera je opakem speedboosteru vice mene, tam muzes dat full frame skla, ktery maji dostatecne velkou registracni vzdalenost na to, aby se mezi telo GFX a sklo vesla ta redukce.
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    DRAGON: Tak samozřejmě, že jsou tu i jiní výrobci skel, viz ta zmíněná Laowa. :-) Já ti jen poradil řešení, které ti dává možnost zůstat u původních objektivů a bude to plně funkční.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    DRAGON: opet je tu laowa - https://www.dpreview.com/products/venus/lenses/venus_laowa_17_4p0_zero-d_gfx ktera dela 17mm takze po prepoctu je to nejakejch 14mm na full frame
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FUZZSTORTION: ty kraso redukce za 15 litru :) chapu to dobre, ze fuji skla tam proste nenasadim, jen tu radu G?
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    DRAGON: Momentálně GF23mmF4 R LM WR (ekv. 18mm).
    Případně si pořídit redukci Techart EF-GFX a měl bys tam nasadit své skla.
    Techart redukce EF-GFX adapter - FUJIFOTO.CZ
    https://www.fujifoto.cz/chytre-adaptery-a-redukce/techart-redukce-ef-gfx-adapter/
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    mohu se vas zeptat? jeste porad tapu ve fuji produktech...

    jaky nasadim nejsirsi sklo na Fujifilm GFX 50R? Dostanu se aspon na tech mych pozadovanych 16mm tak, aby fotka krasne kreslila nejen na stredu ale take v rozich?

    dekuji
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    EGGH: asi chce vychytat cas nakupovani a nekupovat novinku hned po tom co vyjde. Ja jsem koupil pred necelym rokem xt20 s cashbackem a vysla me asi na 19500 a ted se prodava za 17990. Ale mas pravdu, ta cena celkem rychle klesa.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Myslíte že je nějaká šance že by v dohledné době taky cenově spadla X100F?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EGGH: No hele nevim, kdyz se na to podivam hodne zjednodusene u Tebou zminovane x-t20, tak se zacinala prodavat za 30k a ted je retail cena 18k. to je tedy ale v ramci 2 let (01/2017-01/2019). Takze bazarova cena to bude kopirovat, resp. ten sešup tam bude ještě o něco citelnější.

    A lidi co točí techniku, protože to je pracovní nástroj, ty samozřejmě na mysli nemám, ale pokud je to pracovní nástroj, nepředpokládám obvykle, že za 20 koupím a za rok za 19 prodám, když si to za ten rok na sebe vydělá x násobek pořizovací ceny. To platí možná tak u značek typu Apple, a dnes už taky tolik ne.

    Jinak chápu, jak to myslíš, taky jsem X100T prodal v poslední moment, než vyšlo F, protože jsem věděl že ty ceny spadnou. Nesleduju to ale asi tak podrobně, ale vzhledem k tomu jak dynamicky se zrovna segment mirrorless vyvíjí, tak mě to zrovna nepřekvapuje, čekal bych že u Sony to bude podobný, nebo ne? (To srovnání se zrcadly Canon se mi zdá, že to srovnávat nejde.)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIMA_A: Ale tak je to přece u všech značek ale nikdy ta cena nejde dolů o 50% za nové tělo v obchodě. 5D IV jsem kupoval první za 84 tis. a druhej loni za 78 tis. Mně zkrátka nejde do hlavy tak brutální propad ceny během jednoho roku.

    Ad. "GAS lidi, kteri jen co koupi novy fotak tak za chvili uz koukaji co noveho vyslo a uz citi potrebu upgradovat" To dělají i lidi, co se focením živí. Já třeba točím foťáky i několikrát ročně - prostě nechci dojít do stadia, že bude mít tělo nafoceno tolik, až bude časem neprodejné.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PLUTO: jo, je to bomba, ale stoji to 114 tisic, aby to nebyla bomba, za ty prachy :)
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    EGGH: Vyrobci chrli jeden model za druhym, takze za prve je tu cenova politika Fujifilmu, pri uvedeni noveho modelu ceny napali na max, a postupem casu vetsina z tech aparatu hodne citelne zlevni.

    A za druhe GAS lidi, kteri jen co koupi novy fotak tak za chvili uz koukaji co noveho vyslo a uz citi potrebu upgradovat. Pak jsou toho plne bazary. Pamatuju, ze kdyz jsem chtel nekdy 2014 nebo kdy zkusit prvni Fuji, tak byla z druhe ruky nabidka dost omezena, ze jsem nakonec kupoval na inzerat z Nemecka.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKEKT: no s tim focus peekingem ostrim docela solidne. Dalsi vec je, ze podle toho co fotis a jak velky to pak sdilis. Ja tim fotim viz to co sem postoval za linky v prispevku niz a na spousty veci mi vubec nevadi nejaka drobna neostrost protoze jedu treba iso 6400, motion blur... na foceni lidi a portretu treba s tim 7artisan 35/1.2 tak tam si udelam focus peeking a zaostrim si v klidu, ty lidi mi pockaj. Na foceni lidi co nepockaj bych vzal ten sirokac a zaostril na nejakej metr, dva, mozna trosku zaclonil a vyhnal iso podle situace a fotil. V takovejch situacich by asi AF ani nebyl moc napomocnej si myslim. Kdy vidis neco co stoji za to cvaknout, ale subjekt neni v miste kde mas AF bod a nebo je tam tolik veci ze je sance ze se to chytne na neco co nechces...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    MURHAAYA: jak s tim objektivem ostris? ja si na to porad jeste moc nezvyknul. Kdyz je cas tak si udealm v hledacku 1:1 zvetseni a zaostrim si v klidu. Zkousel jsme pouzivat ten focus peaking, ale u takhle sirokeho skla to je nic moc. Jo rika se, ze u sirokcasu neni potreba AF, ale v situaci kde nemam zacloneno, tak je spatne zaostreni znat.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MURHAAYA: Mě nalákaly právě levný objektivy - 23/1.4 apod. Ale ty nový asi odpovídají tomu, co píšeš, protože jsou brutálně cenově přestřelený.
    EGGH
    EGGH --- ---
    FUZZSTORTION: Na FB skupinách Fuji se řeší jen to, jak je to dokonalej systém a neustále se porovnává s (horší) konkurencí :))
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    EGGH: pac si to mas nechat a fotit tim :)

    mozna je to "ziletkovej" system. prodej levne telo a rejzuj na objektivech, zvlast kdyz kromze zeisse a jedny 85ky neni zadnej jinej vyrobce co by delal AF skla a ekosystem skel je dost mizernej a cinsky alternativy nejsou nic moc. Nektery konkretni kusy od samyangu jsou dobry, ale kdyz chces ekvivalent 50ky s AF a nativnim bajonetem tak si nahranej a fuji te zkasne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam