BEREGOND: S 23/1.4 jsem pravidelne fotil od doby co vysla, do doby co jsem presel na Sony (leto 2019).
Vzdy jsem fotil na aktualni telo - ale vzhledem k tomu, ze je to objektiv z myslim 2013, mel jsem s ni hodne nafoceno i na dnes zastarale X-T1, tenkrat to bylo aktualni telo.
Nedostatecneho AF jsem si nevsiml, nevybavuji se, ze by mi s ni nekdy utekla nejaka fotka. Ale na CSC fotim od Nex-5, prijde mi ze jsem vic nez "novacci" vedel co delat a cemu predejit, v dobach kdy ten AF byval horsi.
Mam rad tiche linearni motory, oproti tomu je 23/1.4 spetku slyset, ani nic co by mi v praxi vadilo.
Mam z ni spousty fotek na ktere rad vzpominam a ktere udelaly hodne radosti.
Mam vyzkoušeno, ze bokeh na objektivech me bavi od APSC f/1.4, pripadne FF f/2. Vyjimkou je X100 rada, kde me mrzi ze to neni 1.4, ale mam pro X100 radu slabost, tam to toleruji se skripejicimi zuby :-)
Tudiz pro me ucely nema XF 23/2 co nabidnout a nikdy jsem ji jako alternativu nezvazoval.
Zmoknul jsem s tim x-krat, nikdy se nic nestalo. Nikdy jsem ji ale nevystavil opravdovemu slejvaku.
Jedine co bych vytknul je velikost, vaha. Mam doma i Sigma 35/1.2, protoze proc ne, ale kvuli deckum silne preferuji co nejskladnejsi techniku, tzn 35 vetsinou fotim na FE 35/1.8. I tak v tomhle smeru se slzou v oku vzpominam na Sony RX1r II.
Nicmene za me XF 23/1.4 paradni objektiv a pro me to byl must-have na XF systemu - teda pokud si clovek tohle neresi na X100 rade nebo RX1r II. YMMV. Doporucil bych, jako se vsim, si to nejdriv vyzkouset.