• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMFuji X aneb cihly nechávame doma
    Klub uživatelů fotoaparátů řady Fuji X. Fotky, tipy, návody, slintání povoleno.

    Na fuji X pouzivam

    65 hlasy od 51 respondentů

    rozbalit záhlaví
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    CLOJSTER: Na close-upy (a "makra") se hodí přeci jen jiná skla a ohniska. Nokton je spíše na street a enviroment portréty se špetkou vintidž charakteru. Manuální ostření a elektronika (exif) jako hezký bonus. Jak jsem psal níže, v extrémních případech (a když tomu dopomůžu ještě přehnaným/kýčovitým PP v Capture One) jeho různé vady (tj. krásy) více vylezou. V černobílé úpravě to dostane ještě lepší náboj.
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    FUZZSTORTION: Diky moc! No tak teda takhle na blizko pouzitelne s odrenyma usima az od 2.8, od f4 uz luxus. To jsem od Voigtu cekal trochu vic teda... ted nevim jestli nebude lepsi jit do 23mm f2, popripade priplatit za tu novou 1.4
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    CLOJSTER: https://postimg.cc/gallery/XymDLL2
    Tady jsou extrémní příklady na f1.2 (nebo 1.4, už nevím) ze zahrady a k tomu máš jako bonus srovnání při nejkratší možné zaostř. vzdálenosti s igráčkem - od f1.2 do f11.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Vtipna story z dneska - sel jsem si tenhle objektiv vyzkouset ke Skodovi. Zkousel jsem s tim fotit ruzny plochy veci a bylo to totalni peklo - ve stredu se zaostrit dalo ale horni a spodni okraj byl totalne rozmazlej i na f8. Tak jsem si rikal ze je to fakt desny a nekoupil jsem ho. Nasledne jsem sel neco fotit a zjistil jsem ze jsem se mi v batohu fotak prenastavil do jednoho z advanced modu, kde simuluje miniaturu prave tim rozmazanim :-)
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    DOTCOM: Mě ten objektiv rozhodně baví, jestli máš zkušenost se 7Art/TTArt, tak to rozhodně má chyby, ale taky to má charakter. Ty černobílá fotky jsou na otevřenou díru, f/0.95, ty barevný myslim na f/1.4. Ten swirly bokeh mě hodně baví. Objektiv je trochu těžší (cca 400g), ale za mě ok a build quality super. Neni to z mýho pohledu úplně objektiv k ostření na nekonečno, fotit s tim tak určitě jde, ale pro mně nic extra. Stejně tak mi to nepřijde moc pěkný na vyšší clonu, většinou. V ostrosti je hodně velkej rozdíl mezi 0.95 a 1.1+, mě teda ta světelnost a nedokonalosti hodně baví, tak pokud si na tohle taky, je to za babku.
    (Sorry za tapetování, kdyžtak se smažu).

    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    FUZZSTORTION: Diky, a nemel bys nekde i nejake sample fota z te 23? Napriklad 1.2 a blizko subjektu. Zajima me jak moc je to neostre :)
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    Voigtländer MACRO APO-ULTRON 35mm f/2 for Fujifilm X Announced - Fuji Rumors
    https://www.fujirumors.com/voigtlander-macro-apo-ultron-35mm-f-2-for-fujifilm-x-announced/
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    WOTAR: A ta 50mm je dobra? Premejslim ze si udelam radost…
    FUZZSTORTION
    FUZZSTORTION --- ---
    CLOJSTER: Tady jsem se k tomu nějak rozepisoval (v textu je odkaz na dřívější shrnutí k 35mm): https://forum.digiarena.zive.cz/viewtopic.php?f=1902&t=1200984&p=13199326&hilit=nokton#p13199326
    CLOJSTER
    CLOJSTER --- ---
    Ja prave uvazuju o manualnim Voigtlanderu 23 f1.2. Nemate s tema Voigtama nekdo zkusenost? Sice cenove lehce pod urovni Fuji, ale zas to zpracovani a svetelnost paradni. Diky za postrehy, jestli to nekdo zkousel.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    PLUTO: Jo já mám 7Artisans 50mm f/0.95 a TTArtisan 40 mm macro a to zpracování je super u obou, byť je to trochu vykoupené váhou. Manuální ostření mě taky nutí přemýšlet jinak a mám to rád, vadilo by mi leda někde na svatbách apod., pokud se člověk musí "otáčet". Ta šroubovací krytka mi teda připadá pěkná a ten šroubovací úkon mám taky rád, nicméně je to lehce nepraktický. U 7Art teda byla taková našupovací, která je úplně na prd, zvlášť, když tam máš filtr, protože to neustále padá,
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    Nedávno jsem prodal Viltrox 33mm f/1,4 protože jsem ho nepoužíval a ani se mi vzhledově nelíbil, nebavil mě. (nový cca 8500Kč)
    Potom mě napadlo koupit manuální TTartisan 35mm f/1,4 (nový 2500Kč) a musim říct, že mě to baví o dost více a není to taková ošklivá rourka jako ten Viltrox. V reálu je hezčí než na fotkách, takovej malej, kovovej, roztomilej. Když otáčíte clonovým kroužkem tak slyšíte jemný cvaknutí.
    I na f/1,4 což jsem teď v týdnu fotil jsem trefoval ostrost tam kam jsem chtěl.
    Jak je manuální, tak jsem o cvaknutí víc přemýšlel a nefotil každou píčovinku co jsem potkal :-)
    Řeknu vám, že mě mile překvapil a vtipná je krytka objektivu, která je šroubovací a při nandavání/sundavání slyšíte takovej ten hezkej kovovej zvuk jako když manipulujete s filtrem.
    Pár fotek na co vylezlo z foťáku z jpegu (Fujina X-E3, nastavená na AcrosR)

    PEPO
    PEPO --- ---
    FUZZSTORTION: dík, ale bohužel N/A
    PEPO
    PEPO --- ---
    respetkive asi přestal fungovat sensor....
    PEPO
    PEPO --- ---
    Přátelé, potřeboval bych radu... moje X100t po 16400 snímcích zničehonic přestala fotit - normálně se nastartuje, ale jakoby neexponuje - na obrazovce i v hledáčku je černo. Zkoušel jsem vyndat baterku, resetovat... nepomáhá... někdo nějaký tip na troubleshooting?

    Díky
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    PLUTO: Rozumím..Mě to vyhovuje.. Canon tělo mám, ale s Fujinou se mi mnohem líp pracuje..
    PLUTO
    PLUTO --- ---
    Byla to redukce "VILTROX smart adapter EF-FX 1"
    Jako stejnak to moc nechápu, to už bych asi raději koupil Canon tělo :-)
    Potom psala, že zaostřování docela OK ikdyž to jednou za čas ujede, ale je to teda prý pomalejší.
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    MURHAAYA: Jo to taky... Ale většinou nevadí..
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    a nevyhodou obri velikost :D
    RESOLUT
    RESOLUT --- ---
    PLUTO: Jestli to byl speedbooster Vitrox, tak to chápu, mám to stejně :) Skla Canon, tělo XT1.. Výhodou větší světelnost, než na Canonu, nevýhodou občasné potíže s přesným ostřením a větší vinětace při zaclonění.. jo ještě výhoda-žádný prach na chipu, stále chráněn sklem v speedboosteru..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam