FUZZSTORTION: Já mám na to trochu jinej pohled.
Myslím že když vznikla x-pro řada tak na trhu furt ještě dominovaly zrcadlovky, a jeden z důvodů toho byl, že EVF v tý době nebyly uplně super. Určitě ne pro lidi pro který byl foťák víc nástroj, než koníček.
X-pro1 mělo hybridní OVF protože se to snažilo kompenzovat nedostatky EVF který bylo schopný Fuji v tý době nabídnout.
X-pro2 byla přirozená evoluce, byla to vlajková loď fuji apsc systému, a taky byl ten foťák tim způsobem i marketingově prezentovanej.
A troufám si říct, že fotografickou obcí i vnímanej..
Jenomže pak začaly tuhle roli přebírat prlnotučný X-T, a pro OVF už nebyl moc argument, protože ta technologie udělala pokrok.
X-pro3 už nebyl inzerovanej jako profi vlajková loď, už nenabízel to nejlepší z fuji apsc systému, už neměl ani ambice bejt profi řada, a fuji už ho tak ani neprezentovalo.
Aby to bylo konkurence schopný tak museli přijít ůstupky, např jeho OVF..
Aby si ten foťák vubec nějak obhájili tak se z toho pokusili udělat experiment a prezentovali to jako “luxusní foťák mířící na puristy.” Ono i analog začal zažívat určitou renesanci u širšího obecenstva, takže se to mohlo zdát jako logickej argument.
Jenomže to bylo fiasko. Ty foťáky ležely na pultech ještě roky po tom co byly oficiálně ukončený…
Což bylo daný mj. i jejich cenou, protože “profi” klientelu už to nemělo čim oslovit, a svym experimentálnim přístupem se to většině z potenciálních kupců i vzdálilo..
Osobně si dnes už nemyslim že se x-pro ještě vrátí.
Ty věci jako OVF jsou dneska na výrobu dost drahý, a nemyslim si že je tady dostatečný množství puristů ktery by si kupovali za prémiový peníze takhle omezenej produkt.. (jak píšeš že by to mělo jen OVF, kterej by musel bejt o to sofistikovanější, aby to dávalo smysl se současnou řadou objektivů)
Tohle dneska jakž takž funguje u řady x100, kterou teda dělaj opatrně v seriích tak, aby neriskovali že jim to zůstane ležet na pultech, protože je to pak stojí hodně peněz..
Zároveň tam hraje roli fakt, že movitý puristi maj v hledáčku dálkoměry Leica, a tomu se těžko konkuruje protože tam neni zas tak velkej ten “middle-ground”.
50tisíc za digi-tělo lterý podléhá rychlýmu morálnímu stárnutí totiž neni pro nadšence uplně málo peněz.
To je ale jen můj názor, o ničem se nepřu:)