NONSAPIENS: je to zajímavý a určitě to sem patří.. s tou velikostí "kmene" si troufám odhadovat, že v Evropě menší města a větší vesnici (prostě "sídla") tyhle velikost v podstatě po staletí měla, ale když se podívám na umělý jazyk, který ten autor navrhl:
Asa'pili - Wikipedia, the free encyclopedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Asa%27pili
tak je to na mě prostě ... moc jednoduché a současně trochu temné (sebevražda) ...nenabízí to moc možností.
už jsem to psal: podle mě lidi do měst a hlavně velkoměst přitahuje právě anonymita (tedy osvobození od nutnosti patřit trvale do konkrétního kmene), jednak smyslové přetížení obecně a kromě toho i symbolické bohatství (zastoupení různých stylů, kultur, jazyků...). pořád by to šlo skloubit s představou, že ve městě žije více takovýchto kmenů blízko sebe... hmmm, nevím.
dnešní města jsou příliš přelidněná, zahuštěná, zadušená příměstskou automobilovou dopravou. to cítí všichni. ale pár set lidí je na druhou stranu málo. lidi to naopak táhne do mnohamilionových měst (kde si lze udržitelnost představit už hodně špatně - lidi to prostě táhne do závislosti na extrémně složitých sociálních sítích a vazbách... )