• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    OMNIHASH: Je to trend. Města jsou rychlá a člověk je více stavěný na pohodu. Mně osobně vyhovuje styl, kdy mám trvalý pobyt ve městě a chalupu v přírodě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jak dlouho se turisté v průměru zdržují? vs. kolik pražáků na víkend mizí někam na chatu, na chalupu, k rodičům na venkov, apod.?

    plán "cesty z města" je mezi pražany (hlavně alternativními) dlouhodobě populární. je to životní projekt dá se říct ("důchod strávíme ne chalupě, aspoň přes léto", apod.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: města obyvatele stresují a vyvolávají v nich instinktivní potřebu někam utéct Na to si přišel jak? Tuhle teorii slyším prvně, a pokud by to tak bylo, tak by třeba Praha nebyla nejnavštěvovanější destinací v ČR(dtto New York, Londýn, Paříž, you name it...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: to asi fakt je. mě na tom zajímá jen ten územní plán.

    každopádně dnešní města jsou samozřejmě konglomerátem roztodivných zájmů. myslím, že éra, kdy se lidi přeorientovali na obhajobu zeleně ve městech souvisí právě s tím, že města předchozí éry se postupnou evolucí proměnila v bojiště občanských i světových válek a lidi si uvědomili, že ta zeleň souvisí přímo s otázkou přežití

    a to je právě téma tohle klubu: města obyvatele stresují a vyvolávají v nich instinktivní potřebu někam utéct. předchozí generace to nějak vydržela, ale současně se jejich životy upínaly k představě útěku - aspoň na víkend z města. a my v tom v podstatě různými prostředky pokračujeme. předměstské čtvrtě hlásají útěk z města každý den (fakticky je ale obývají "zelené vdovy", tedy ženy s dětmi, zavřené doma, zcela odkázané na auta a v podstatě izolované od městského sociálního života... jaké temné nevědomé motivy se vlastně skrývají za individuálními utopiemi, které si plánují jednotlivé rodiny a půjčují si na ně od bank?)

    [cynismus](nakonec vše dobře dopadne: nacpeme obyvatelstvo měst ilegálními drogami nebo legálními antidepresivy, a pokud samo nezačne dobrovolně fetovat a nepochopí,co je pro něj dobré,tak skončí pozavírané v blázincích)[/cynismus]
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NONSAPIENS: No naplánované jsou, ale bohužel jen co se týče hlavních od komunikací a zástavby. Většinou v těch městech chybí větší plochy zeleně. Ta Canberra je na tom asi nejlíp :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Bohužel bude hůř. Podle mého poté co vyhodili Hudečka, tak Prahu nic pěkného nečeká. Ale to je OT.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak co jsem vyhrabal k novému územnímu plánu Prahy - ten je známý tím, že ruší dělení pozemků na bytovou zástavbu a jinou (např. kancelářské budovy), a umožňuje zastavění vnitrobloků:
    [ XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NONSAPIENS: určitě si utopické město nepředstavuju jako takto naplánované - krátkodobý úlet, kdy se někdo naučí kreslit 2D půdorysy a koukat se na město z vysoké věže nebo balónu, to byla jen historická epizoda... ale stejně dík za odkazy.

    mě mrzí, že jsem neviděl Chandrigar - Le Corbusier v nížině pod Himalájemi, osídlený Indama, tzn. s rikšama, pouličními stánky, apod. (projížděl jsem kolem něj akorát šíleně narvaným indickým vlakem, ve vagónu 4.třídy... ale neměl jsem to tehdy pořádně nastudované, vracel jsem se z výletu do Ladakhu, což je svého druhu taky extrémní příklad - krajina vesnic s uměle zavlažovanými zahradami a políčky uprostřed horské pouště, podobné spíše krajině na Marsu... zajímavé je, že životní styl dál od těch vesnic je úplně nomádský - tibet vs. mongolsko - ale kulturně jsou oba životní styly propojené )
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Porovnejte OBRAZEM: Panelstory Jižního Města v 80. letech a dnes — Kultura — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...88012-porovnejte-obrazem-panelstory-jizniho-mesta-v-80-letech-a-dnes/

    NONSAPIENS
    NONSAPIENS --- ---
    Zajímavý letecký fotky "naplánovaných" měst: http://www.wired.com/2012/11/planned-cities-from-space/?viewall=true
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    JAZZZ: http://www.cajomir.cz/
    18.10. a 19.10. bude "Čajomír trek" takže... asi budem většinu dne spíš tam.
    Ale i ta tvoje akce zní fajnově. No, můžeme si zařídit hippie víkend. :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    PAVEL_BRODSKY: Ono když se pokácí třeba jeden strom, tak trvá několik let, než za něj vyroste náhrada. Problém je, že vzrostlé stromy už se moc nevysazují a také už nevyrostou tak moc jak dřív (kvůli celkovému znečištění)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    KEIKIN: To je fakt síla... Nicméně, není to překvapivé, když se nad tím zamyslím, je to vidět i v Praze, parky se sice obnovují, ulice zazeleňují, jenže jakmile se "nevyužitá plocha" zaplácne dalším obchoďákem nebo developerským záměrem, tak to v reálu asi pro městskou zeleň nevypadá nejlíp.
    Spousta lidí si ani nevšimne, že se něco změnilo. Pokud se pohybují v onom abredu práce -> domácnost/hospoda/klub/masová kultura -> práce // dovolená mimo město // práce tak budou mít nejspíš i pocit, že zeleně i trošku přibylo. :-/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: v tom se shodneme. Respekt k zeleni je minimální. Spousta lidí, i vysoce postavených, tvrdí, že zeleŇ do měst nepatří. Pár takových lumpů znám i osobně. Nedávno jsem analyzoval data z družice LANDSAT a porovnával v čase indexi vegetačního pokryvu. Zjištění je alarmující. Za posledních 25 let ubylo tak 40 až 50 % zelených ploch nejen ve městě, ale i v celém regionu Dolnomoravského úvalu. Přírůstky jsou pouze u velkých lesních porostů, tedy lesů.
    XCHAOS: tohle je u nás ale opravdu utopie :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    XCHAOS: Do značné míry s tebou souhlasím. Nicméně, byť ti to bude znít možná paradoxně, město už je pro náš život tak důležité, a tak moc se v něm náš život realizuje, že je pro mě jednodušší je vnímat jako živé.
    Pokud ti říká něco pojem "egregor", víš kam mířím.
    Pokud ne, jedná se o termín z alchymie, potažmo magie, takže bysme se raději měli přesunout do jiného klubu, ať ti to nezaplácnu metafyzickým filozofováním. :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: asi "neživé", ve smyslu "stroj", "mechanismus".

    nemyslím si, že třeba vesmír je třeba vnímat jako neživý mechanismus, nebo dokonce že organismy jsou vlastně jen mechanismy, to ne. ale zase dívat se na lidské výtvory jako na pouhé mechanismy a stroje je do jisté míry osvobozující, protože to pak zjednodušuje naše etické rozhodování: podstatné jsou prostě pro nás živé bytosti a kvalita jejich života, a ne neživé věci, ty sice mohou mít nějakou sentimentální hodnotu, ale vždy je potřeba posuzovat i funkčnost.

    fakticky etika upřednostnění živých bytostí před lidskými výtvory je podle mě to, co města potřebují. tedy respekt k obyvatelům a k zeleni. (nebo i detaily, jako spásání zelených ploch ve městech stády ovcí, místo sekačkami.. zatím se to děje v Praze jen v přírodních rezervacích, ale na Západě jsou dál...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak jako alternativa ke komerčněj hozeným psyčkům v zahulených klaustrofobních klubech to zní dobře.. a to jsem říkal, že už na ty akce chodit nebudu, sakra :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    k čemu mě nasměroval známý, který je teď v USA a do téhle debaty se asi nechtěl zapojovat osobně:
    https://www.car2go.com
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    XCHAOS: Právě, že města byla od svého vzniku navrhována jako model živoucí bytosti - od starověku a to ve většině tehdejších civilizací, prakticky stejně. A mimochodem, já to tak vnímám, téměř doslova, ale jde i o důležitost toho přirovnání. Pokud své okolí nevnímáš jako "živé" máš už na výběr pouze 2 možnosti - "neživé" a "mrtvé".
    No, a pokud se rozhodneš je vnímat jako "živé", je vpořádku se ptát, zda je zdravé.
    Ale filozofování si opravdu můžeme nechat na nějaké osobní setkání, na tomhle se můžem zaseknout na hodiny... :-D
    JAZZZ: Akce zní zajímavě. Nicméně, většinou mám čas tak po 20h. Navrhnu to doma, možná dorazím i se ženou a (asi) nejmladším účastníkem. :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PAVEL_BRODSKY: mohli bychom se sejit 18.10. nebo jiny den ve vile flora, kde na tohle tema probihala minuly rok serie podobnych setkani, ale vzdycky je to o tom jaci lide se sejdou a jestli je vic bavi resit udrzitelnou vyzivu, architekturu, nebo urbanismus.
    [ Psycelebration / partyparty / 18.10.2014 / CR - Praha - Vila Flora, Vlašimská 13 ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: ad meeting - já nevím, mě spíš baví tlachat online, nebo spíš, snažím se využít NYX k tomu, aby to tlachalo samo za mě a já se nemusel namáhat, takže v podstatě se snažím outsourcovat svoje přemýšlení o těhle věcech. v podstatě jsem sem chtěl dávat fotky a odkazy na články k tomuhle tématu.

    klubů o útěku z měst do utopických venkovských komunit je plný NYX - a nic proti tomu, já to se zájmem sleduju. ale bude škoda, když to bude jediný model budoucnosti, ve kterém lidi vidí naději, protože ve městech budou pak zůstavat jen nudnější obyvatelé bez jakékoliv vize :-)

    pokud nějaké setkání, tak navrhuju nějakou indickou či vietnamskou (či aspoň mexickou) restauraci, protože tohle je přesně to, co města přináší - možnost volby, demoverze toho, co je vzdálené a exotické, vzorky jiných kultur odjinud ze světa... (na venkově si vietnamec otevře tak max. večerku se spotřebním zbožím, protože lidé tam nic jiného, neznají, nechtějí, a i kdyby chtěli... jak velké bude město, ve kterém je trh pro jednu vietnamskou restauraci?)

    mnohost a rozmanitost podle mě hodnota je. (že nakonec vznikne monokultura kancelářských budov, to je samozřejmě určité selhání, ale nakonec v těhle věcech probíhá evoluce a rozmanitější městské ekosystémy se ukážou třeba jako životaschopnější...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: česky asi "město" vs. "metropole". jsou to ale právě metropole, které mají pro lidi tu přitažlivost.. někteří z přistěhovalců po čase prchnou, jiní zapustí kořínky a už to s námi zůstanou (nechci soudit, co z toho je dobře a co ne).

    víceméně: jako rodilý pražák (min. 2, ale spíš co jsem pátral tak aspoň 3 generace) jsem si všiml, že se můj život hodně točil kolem mimopražských přistěhovalců - bývalí kolegové, bývalá přítelkyně... a v současnosti se taky něco děje. důvod přesně neznám. ale stejně intenzivně, jako z měst chtějí obyvatelé prchat (ze strachu z kolapsu), se do nich noví obyvatelé stále stěhují - asi vzdělání, kariéra, příležitosti, zábava... (?). takže informace o neudržitelnosti městského životního stylu se vlastně neustále ztrácí - uprchlíci z města jen málokdy budují silné sociální sítě a předávají někomu své zkušenosti a životní styl (předpokládám), navíc uprchlíci z města to často nevydrží (pokud fakt nepochází z vesnice či maloměsta) a zase se vrací-

    jinak ty metafory s "organismy" a nemocemi.. ale fuj, město není organismus, organismus je člověk, společnost je něco jiného než organismus, nemám rád tyhle metafory.... člověk je individualita a město je přeci jen neživý objekt, který usnadňuje přežívání a interakci s jinými lidmi (a nejen lidmi...). a metafora s rakovinou je už úplně mimo... rakovinou může být možná nějaký průmyslový komplex vyrábějící něco, co vlastně nikdo nepotřebuje, díky nějakému bugu v rozhodování investorů (či v jiných systémech plánovačů) - ale město by v případě metafory s organismem bylo spíš mozek, nebo tak něco.

    každopádně i ti,kdo město chtějí nechat umřít, nemají moc jasno co pak dál - nějaké utopické soběstačné komunity, budiž... ale ty budou daleko od sebe, a nebude zřejmě jednoduché nějakou opustit a přejít do jiné, apod. .. každopádně podle všeho města jen tak neumřou, jsou obnovována dokonce i válkami zničená města, apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam