• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Ale jo, stojí o to být anonymní, ale zas do určité fáze životního cyklu. Takovej důchodce se přeci rád druží ne ? :-) Právě ta ananonymita je ale překážkou v harmonickém rozvoji komunity. KDyž nikdo nikiho pořádně nezná, tak nikdo nikomu nemůžte moc věřit a proto nevznikne tak silný mandát - který by komunitu někam dále posunul. Takže opět vítězí parciální programy toho či onoho uskupení a vzniká slepenec idejí a myšlenek. Odborně se tomu říká protisměry územní identity :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: lidi o tu anonymitu ale viditelně stojí (i když připouštím, že lidi, co do měst přichází z venkova, mají někdy určité sociální návyky, které lidi vyrůstající ve městech občas nemají a které jim poskytují krátkodobé výhody...). tady je další zajímavý detail: vzhledem k délce existence měst je podíl lidí přímo narozených ve městech (nebo dokonce žijících tam po více generací) relativně malý. Městské děti z měst odcházejí - ať už do ciziny (do větších měst :) nebo na venkov.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: mohla, ale jak už jsem psal. Problém je v komunikaci té anonymní masy :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no ano, právě proto jsem založil tenhle klub, jestli by i města nemohla být utopická, aspoň trochu
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Cožeco? Jakejch utopistickejch zemědělskejch komunit? O tom vypráví jenom JAZZ a ten už snad v jedný žije.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: já nepoporám, že se to děje. ptám se proč? proč všichni neutečou do utopických zemědělských komunit na venkově?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: chci tvrdit, že pokud se lidi stěhujou směrem do měst z vesnice a trávěj dovolený v jinejch městech, tak to s tím stresem nebude nijak vážný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: chceš tedy tvrdit, že světová populace se stěhuje do měst bydlet tam v hotelích? :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: Dost často. U nás v hotelu je průměrná dýlka pobytu 4,24 dnů, tzn půlka kapacity jsou 1-2 denní bussiness tripy, druhá půlka týdenní pobyty. Jinak já letos dvakrát a chystám se na třetí, i když možná ten zkrátím. Smyř se s tím, že je skupina lidí, co na přírodu zvysoka serou a nechtěj v ní trávit víc času, než je nezbytně nutný a jejich představa dovolený v přírodě je hotel s bazénem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: evidentně, turisti jsou samostatná kategorie navíc, jistě zajímavá, ale upřímně: jak často někdo tráví min. týdenní dovolenou jenom v nějaké jiné metropoli? většina lidí poznávání ostatních měst řeší víkendovými zájezdy a delší dovolené v kuse tráví spíš mimo města.

    růst městské populace, ano to je druhý otazník v nadpisu tohohle klubu :)asi to budou ekonomické důvody, ale věřím, že i nějaké jiné.. nevím, nenarodil jsem se na venkově.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KEIKIN: no jo, tak rekni rovnou, ze ti vyhovuje bejt prazakem, pekne v patek v 13:30 to zabalit v praci a frcet na chalupu....
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: 1.)kdyby to bylo jak tvrdíš, tak prostě nemaj větší města turisty, protože by všichni utíkali alespoň na dovolenou k moři/do lesa atd. Zdržují se překvapivě po dobu dovolený. Nebudeme tu nesmyslně srovnávat, kolik strávíš času v zahraničí, kam letíš x hodin a šetříš na to y měsíců, a kolik strávíš času na chalupě v Dobříši, že ne?
    2.)Chatařství je dost lokální záležitost, která jede tak v pěti státech - Velká Británie, Skandinávie, Rusko. Důchod na chalupě je obdoba britskýho důchodu ve Španělsku nebo Floridskejch pečovatelskejch center, nedělal bych z toho trend, je to jenom důsledek toho, že starším lidem je větší zima, a proto chtě trávit víc času v teple.


    KEIKIN: naopak, trend je urbanizace.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    OMNIHASH: Je to trend. Města jsou rychlá a člověk je více stavěný na pohodu. Mně osobně vyhovuje styl, kdy mám trvalý pobyt ve městě a chalupu v přírodě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jak dlouho se turisté v průměru zdržují? vs. kolik pražáků na víkend mizí někam na chatu, na chalupu, k rodičům na venkov, apod.?

    plán "cesty z města" je mezi pražany (hlavně alternativními) dlouhodobě populární. je to životní projekt dá se říct ("důchod strávíme ne chalupě, aspoň přes léto", apod.)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: stopro souhlas. BuĎ se úplně odstřihnout od města nebo ho (trvalý pobyt)akceptovat se všemi klady i zápory. Taková ta předměstská iluze spokojeného života na vesnici veme za své, když jsou v satelitech přeplněné školky, školy, sportoviště apod. Navíc struktura obyvatel toho místa je nevhodná. rodiny s dětmi budou stárnout, až zůstanou jen staří, bo mladí se stejně vrátí do města.
    Já mám pořád v hlavě krásnou utopii poloměstské společnosti. V podstatě by se jednalo o komunitu svobodných lidí, kteří by si svůj prostor tvrdě bránili proti všem vlivům.
    Líbí se mi v Kodani Christiania. Takový koncept mi tu chybí. Kámoška tam bydlela a i když to není úplná idylka, tak to má svoje kouzlo.
    Christiania (Kodaň) – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Christiania_(Koda%C5%88)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: města obyvatele stresují a vyvolávají v nich instinktivní potřebu někam utéct Na to si přišel jak? Tuhle teorii slyším prvně, a pokud by to tak bylo, tak by třeba Praha nebyla nejnavštěvovanější destinací v ČR(dtto New York, Londýn, Paříž, you name it...).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: to asi fakt je. mě na tom zajímá jen ten územní plán.

    každopádně dnešní města jsou samozřejmě konglomerátem roztodivných zájmů. myslím, že éra, kdy se lidi přeorientovali na obhajobu zeleně ve městech souvisí právě s tím, že města předchozí éry se postupnou evolucí proměnila v bojiště občanských i světových válek a lidi si uvědomili, že ta zeleň souvisí přímo s otázkou přežití

    a to je právě téma tohle klubu: města obyvatele stresují a vyvolávají v nich instinktivní potřebu někam utéct. předchozí generace to nějak vydržela, ale současně se jejich životy upínaly k představě útěku - aspoň na víkend z města. a my v tom v podstatě různými prostředky pokračujeme. předměstské čtvrtě hlásají útěk z města každý den (fakticky je ale obývají "zelené vdovy", tedy ženy s dětmi, zavřené doma, zcela odkázané na auta a v podstatě izolované od městského sociálního života... jaké temné nevědomé motivy se vlastně skrývají za individuálními utopiemi, které si plánují jednotlivé rodiny a půjčují si na ně od bank?)

    [cynismus](nakonec vše dobře dopadne: nacpeme obyvatelstvo měst ilegálními drogami nebo legálními antidepresivy, a pokud samo nezačne dobrovolně fetovat a nepochopí,co je pro něj dobré,tak skončí pozavírané v blázincích)[/cynismus]
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    NONSAPIENS: No naplánované jsou, ale bohužel jen co se týče hlavních od komunikací a zástavby. Většinou v těch městech chybí větší plochy zeleně. Ta Canberra je na tom asi nejlíp :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Bohužel bude hůř. Podle mého poté co vyhodili Hudečka, tak Prahu nic pěkného nečeká. Ale to je OT.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak co jsem vyhrabal k novému územnímu plánu Prahy - ten je známý tím, že ruší dělení pozemků na bytovou zástavbu a jinou (např. kancelářské budovy), a umožňuje zastavění vnitrobloků:
    [ XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam