• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Following New Urbanist principles, Poundbury was intended to reduce car dependency and encourage walking, cycling, and public transport.

    Takže asi tak - ne náhodou má řada Toryů poměrně blízko k Zeleným (proč by si jejich služebnictvo mělo vozit tlusté zadky v autech, že .. ať se projde :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: myslím, že městské utopie se bez nějaké formy architektury neobejdou.. vždy, když něco postavíš, a zvlášť ve městě, je to architektura - max. může být dobrá nebo špatná.

    zaznělo zde už hodně levicových/ekologických/anarchistických vizí, ale je třeba zmínit, že i konzervativci mají s modernitou problém. existuje např. tenhle projekt, pod záštitou prince Charlese (který je některými vnímán jako příklad "hodného" britského konzervativce, diskutabilně)

    Poundbury
    http://www.princeofwales.gov.uk/focus/poundbury
    Poundbury - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Poundbury
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: to je moc pěkné a inspirativní. Ovšem jedná se hlavně o architekturu než trend v plánování či strategickém rozvoji :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tady je o tom nějaké povídání:
    Waldspirale - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Waldspirale
    je příznačné, že to bylo dokončené v roce 2000: ano, takhle nějak jsme ve zkratce viděli budoucnost v 90tých letech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    taky via Niume - https://niume.com/pages/post/?postID=13528
    The Forest Spiral Of Darmstadt · Projects · Architecture · Hundertwasser
    http://www.hundertwasser.at/english/oeuvre/arch/arch_waldspirale.php

    mít na vybranou mezi výtahem, schody a procházkou po zalesněné střeše (teda, aspoň předpokládám, že je to souvisle průchozí park... jestli ne, já bych to tak udělal...). Takovej trochu současnej Gaudí, no :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: individualista jsem :-) to další je ale v podstatě vyjmenování všech možných lidských tendencí vůbec :-) jediné, co si nevyjmenovala, je vypravit se někam na pole s motykou, celý den makat a nepřemýšlet radši vůbec. (nebo případně u soustruhu)

    pokud lidem dáš čas přemýšlet, tak postupně pochopitelně vyzkouší všechno z toho, co ta definice vyjmenovává. všechno jim to selže a dostanou z toho depresi. z tohoto hlediska moderní města plní evoluční úlohu, jako místa, kde se spotřebovávají antidepresiva, trh funguje, hurá.
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: definice:
    V psychologii a ideologii maloměšťáctví se objevují takové sklony, jako je individualismus, rychlé přechody od levého radikalismu ke krajně pravicovým pozicím, rozkolísaností, projevy sobectví, konzumního vztahu k životu, hodnocení lidí podle majetku a vnějších titulů a na druhé straně sklony k rovnostářství a závisti.

    podle Slovníku spisovné češtiny (Praha 1994), který se víceméně shoduje se staršími slovníky, má slovo maloměšťák dva základní významy:
    1. (zpravidla hanlivé) příslušník drobné buržoazie, 2. (zpr. hanlivé) člověk s omezeným rozhledem a zastaralými názory.

    tady na sildisti jsem se ted presne s temito projevy setkala, sikana, pokrikovani na ulici, poskozovani auta.... k tomu pruzeni za psy a v neposledni rade fixace na ten "nas panelacek", kterej sme si udelali tak pekne barevnej a beda, jak nam to tu bude nekdo narusovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: maloměšťáctví v Praze? vždyť to je úplně opačný pojem, než anonymita velkoměsta! maloměšťáci se navzájem znají, a vědí o sobě vše. V Praze známe zlomek lidí (protože je nás koneckonců přes milión)

    mě z Prahy žene nejvíc to, že jsem se nějak město nikdy nenaučil pořádně používat k tomu, k čemu je určené
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: tak já taky slýhám historky, že Moraváci mají tendenci lidi zdravit v tramvaji :-) popravdě, já se s jinými Pražáky (a zvlášť Pražačkami) vlastně moc potkávat, chovat se k nim nebo třeba seznamovat nikdy neuměl: ta anonymita toho města se nějak týká nejen nově příchozích, ale i těch, kdo tady žijí. přijdu si, jako někdo, kdo pracuje v pokladně nějaké pouťové atrakce, trochu.

    svět menších sídel je mi ale taky nesrozumitelný, takže žiju na jakémsi rozhraní: velká část lidí v mém životě (přítelkyně, kolegové) byli tak nějak mimopražští v konfliktu s velkoměstem. mělo to svoje mouchy, ale v podstatě jsem to byl já (jako zástupce velkoměsta), kdo byl nakonec ten divnej, dá se říct. naopak kooperace s Pražáky zas vede k tomu, že jsem vytlačen, jako ten kdo má méně ostré lokty, je méně schopný, apod. (nejhorší je ale "náplava" - přistěhovalci, odhodlaní trumfnout místní v té dravosti a soutěživosti)

    jako popravdě, nevím co s tím... jak jsem naznačil, trávník na střeše věžáku asi nestačí.

    zdravé prostředí to asi taky není, to je pravda.
    MASOO
    MASOO --- ---
    ZARREMGREGARROK: ono záleží, co chceš, na co si zvyklý/á, v jakém prostředí se pohybuješ, co považuješ za standard, jak chceš žít, jaké máš plány, představy o světě, přesvědčení .... a já jsem hlavně už zažila život, jaký mi vyhovoval a návrat k tomu "původnímu" mě vadí mnohem víc, než to samotné, co jsem popsala
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MASOO: Zvlášní, skoro nic z toho nepozoruju, nebo se tomu vyhýbám.
    Teda až na neohleduplnost většiny kuřáků, ta je strašná.
    MASOO
    MASOO --- ---
    ZARREMGREGARROK: neohleduplnost, šikanování různými pravidly, která nadávají smysl, omezení, snaha vtěstnat lidi do škatulek, spěch, přeplněnost prostor a z toho plynoucí podrážděnost (to platí i pro mě), omezenost (ta mi vadí všude) a maloměšťáctví (i v Praze)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    MASOO: Jaké přesně chování ti vadí ve městě?
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: protoze je to pro me nezdravy prostredi, citim se tu nesvobodna (a spoustu dalsich praktickych veci bych mohla uvest, ale tohle me ubiji nejvic) a hlavne me nejvic serou lidi, jak se k sobe chovame ve meste
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: no jo, není to jednoduché, a o tom je tenhle klub (proč ty a další chcete z Prahy utéct)
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: ? ja bydlim v praze a to me jen utvrzuje v tom, ze je to spatne, pro me urcite
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NONSAPIENS: určitě zajímavé, dík. tím se přesně dostáváme k tématu, že spoustu knih bych si rád přečetl, ale nechce se mi je potom skladovat (protože se k nim často nevracím).

    úplně jsem přestal chodit do knihoven (což by měla být jedna z funkcí města, že jo)

    jako proti spontánosti určitě protestovat nechci (škoda, že ten spontánní třípatrový kopec na střeše věžáku musel jít pryč, protože údajně ohrožoval statiku té budovy...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: nevím, jestli trochu anglického trávníku na milionu tun betonu to zachrání :) to už mě spíš bavil tenhle číňan (co měl evidentně potřebu vyrovnat se mafiánům, ale bohužel nebyl):
    Chinese doctor builds illegal rock villa atop Beijing apartment tower
    http://io9.com/chinese-doctor-builds-illegal-rock-villa-atop-beijing-a-1119792173

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam