• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    Klub o všem, čím se zabývám už dvě desetiletí, ale chybělo mi pro to jednotné označení: Jak by mělo vypadat město, před kterým nebudou chtít lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo alespoň do předměstského satelitního hypotékové bydlení, ze kterého se dojíždí do práce auty? Co nás drží ve městech a co za námi přivádí další přistěhovalce? Je utopie přežitek a nadávka, nebo má v lidském myšlení nezastupitelnou úlohu?

    Město jako podvědomý cíl útěku z otroctví/sekty/uzavřené společnosti (a proč to vždycky nefunguje). Problémy lidí co se narodili ve velkoměstech. Alternativní architektura (dřevěné mrakodrapy, vertical farming...), alternativní doprava (cyklodoprava, visuté cyklostezky, elektromobilita, bezplatná MHD), alternativní ekonomika (coworking, workspace sharing, homeworking, všeobecný základní příjem), alternativní cestování (couchsurfing), celoživotní vzdělávání, sousedské telekomunikační sítě, alternativní formy rodiny... soužití ve městech: co se dá dělat společně a kdy vám sousedé už lezou krkem a chcete být sami. "Koldomy" - proč to soudruzi vizionáři ve 30.letech vymysleli špatně? Co nahradí rodinu ve 21.století? Venkov jako bašta "tradičních hodnot" - město jako volný trh s možností volby a šancí na individualitu a experiment...

    Eco-city network: místní zdroje energie ve městech, rekuperace tepla, akumulace energie, recyklace, úspory z rozsahu (při vytápění, čištění odpadních vod, apod.), využití odpadního tepla průmyslových procesů (např. datacentra), využití budoucí vysoké koncentrace elekotromobilů k akumulaci přebytků energie na noc noci, apod. Topení dřevem ve městech: ano či ne, případně jakým? Jaký dopad na životní prostředí by mělo, kdyby se civilizační infrastruktura měst plošně zhroutila?
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: ano, takhle města fungujou. co si ale lidi neuvědomujou, že za tím je nějaký management rizika - že je tam šance, že ty peníze taky nevydělaj, pak to sami nebudou umět, nebo nebudou umět zásadnější dovednost, kterou trh poptává..

    v podstatě to celé funguje, dokud města rostou (protože trh ve městech roste). ale donekonečna růst nemůžou...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    XCHAOS: Da se naucit ale proc bych to delal? Leda pro zabavu. Z ciste praktickeho hlediska si radeji efektivne vydelam penize timv cem jsem dobry a tu sluzbu si koupim zase u nekoho kdo todokaze efektivne. Je to levnejsi...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KEIKIN: Myslim ze to prilis komplikujes :)
    Princip uteku je spise opacny... V jiste fazi zivota zjisti ze nechteji bydlet v betonove kralikarne a uz cas se prestava pocitat na to kolik party jeste za odpoledne stihnes a jelikoz uz si vydelali na baracek a auto tak dojizdeni neni problem a tak se radeji vyklidnuji na mestske periferii nebo v blizke vesnici nez v centru mesta :) A sluzby? I ve meste je vzdy nekdo kdo na zavolani prijede. Jasne ze sveho casu jsem neznal zadneho obuvnika ale kdyz jsem to potreboval resit tak ver ze i v tom centru mesta jsem nasel hned tri... Prave proto ze je poptavka...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: k tomu bych jen dodal, že ale spousta profesí se konkurenci brání cechovními výsadami... elektrikáři mají nějaký ten paragraf padesát, a jak jsem už psal, můj byt přepadl gang kominíků, který prohlásili, že moje (pravda, poněkud unikátně řešená) roura od krbových kamen nesplňuje předpisy platné už od doby kamenné.

    představa moderního města podle mě obecně byla, že je to příliš sofistikovaný stroj, než aby mohlo být povoleno opravovat ho nekvalifikovanému řemeslníku či dokonce nádeníkovi: s výsadou na něco smět sáhnout je spojená ekonomická moc, byly tendence zorganizovat péči do město do podoby nějakých "komunálních služeb"... dokonce i metař v parku si nevystačí s koštětem či hráběmi, ale musí mít motorový fukar na zádech, apod.

    jaké max. procento populace se může uživit čistě jen manipulací se symboly a ne reálnou prací (příklady profesí zmiňuješ ty), to fakt netuším. nicméně, předokládám, že to dělají proto, že se tím uživí...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: jde, ale proč by to dělali, když si zaplatí outsourcing. A tohle může být důvod, proč chtějí lidé utéct do venkovských komunit či sekt, nebo do předměstského satelitního hypotékové bydlení. Prostě chybějící služby v city. Je sice hezké, že bydlíš ve městě v centru, ale když potřebuješ nějakou službu poblíž bydliště, tak zjistíš, že všude kolem bydlí doktoři, právnící, vědci a akcionáři.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: tak ono ledacos se jde naučit, když to nejdřív zkusíš (a pár kusů rozbiješ). v podstatě jsem zjistil, že spousta věcí, do čeho nejdu, je, že 1) nemám správné nářadí (lze s trochu snahy zapůjčit) 2) bojím se, že to rozbiju a bude to na mě
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: jo, ale pak v tom ňůjorku zjistí, že nemají nikoho, kdo by jim spravil boty, opravil spotřebič, utěsnil kohoutky apod. Lidi už tam jen drží akcie a jsou rentiéři, ale pak se vytrácí základní lidské dovednosti (manuální). chybí pak opraváři, zedníci, řezníci, záměčníci apod.


    add anonymita. Jak už jsem tu psal, v určitém životním cyklu je město to ideální místo pro život. Ale s příchodem rodiny už člověk zvažuje i jiné alternativy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: no jo, ale to je prostě v rozporu s definicí města... město je trh, a lidi jsou tam (z hlediska zaměstnání) zaměnitelní kus za kus, stejně jako zboží. a přes to všechno to nové přistěhovalce přitahuje. říká se, že tohle je šok pro přistěhovalce do New Yorku: stěhujou se tam (nebo historicky stěhovali) ti nejlepší z nejlepších v daném oboru, ale na místě zjistí, že čelí tvrdé konkurence stejně dobrých...

    (popravdě, nejsem takový maximalista: stačily by mě ve městě aspoň nějaké pozitivní vztahy, nemusím mít třeba upřímnou nenávist od srdce, jako se to může stát na malém městě... ale myslím k absenci těch vztahů přispívá třeba velká mobilita: díky snaze fungovat jako lokální internetový poskytovatel jsem zjistil, jaké obrovské množství bytů v mé čtvrti se pronajímá jen krátkodobě: to pak není divu, že se lidi vůbec neznaj...)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: KDyž se vrátím k tématu klubu, tak mně by industriál až tak nevadil, kdyby v tom městě byli vřelé a srdečné mezilidské vztahy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: tak to asi každý... jenže to by to potom už nebylo město, že jo :-)

    věci co jsem postuju, samozřejmě nejsou nutně všechny utopie, ale spíš obecně, realizované i nerealizované vize - kdo mohl mít vizi města s 20pruhou dálnicí, to nevím, ale i kdyby o to fakt stál (což nechápu), tak na to šel špatně (nejdřív musí to město žít a pak terpve možná potřebuje dálnici)

    BTW, (sub)urban report: já dnes absolvoval cestu na kole z Černého mostu do Nezamyslic (vyzvednout si nějaké řídící jednotky pro solární kolo v obchodně s elektrokoly) a jel jse totálně bicycle-unfriendly předměstím.. hustá doprava, kamiony buď vyhýbající se dálnicím poblíž, nebo mířící do nových logistických skladů.. které tam vyrostly na půdě, která by byla potřeba pro případné příměstské zahradničení, kdyby fakt civilizace zkolabovala (na druhou stranu, i tak ta rozhloha polí je tam všude úctyhodná...)... cestou zpátky jsem zjistil, že se tam jezdí přes Zeleneč, ale stejně: i když se teda člověk dokope "stát se změnou, kterou chce vidět ve světě" (become the change, you want to see in the world), tak na konci cesty je automat na jízdenky v metru, u kterého starší pán somruje korunu a já mu jí nedám, protože automat mi drze sežere celou dvacku a nedá nic (zajímavé, cestou tam somroval vrácenou korunu u automatu na Florenci mladý kluk: zřejmě nějaká mystická souvislost...).

    No skoro, to vydá na povídku. asi tolik je dnešní město user-friendly pro aspirujícího vynálezce solární kol a letadel... (a to mě ještě doma čekala pohroma, protože do bytu vtrhli kominíci a prohlásili moje roury od krbu za naprosto nevyhovující nadčasovýým normám, platným už od doby kamenné, nebo tak něco)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: Na mně je to příliš HIGH-TECH industriální. Já raději přírodnější utopie :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    když nemůže jít městský ekoterorista do lesa, půjde les k ekoteroristovi? :-)
    Soaring Times Squared 3015 skyscraper concept takes vertical living to the next level | Inhabitat New York City
    http://inhabitat.com/...kyscraper-concept-stacks-a-beach-a-farm-and-a-forest-into-one-soaring-tower/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mexico City via Guardian, retweeted by William Gibson
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    20ti proudá dálnice v barmském umělém hlavním městě Naypyidaw

    http://www.destinasian.com/countries/myanmars-quixotic-capital-city/2/
    (byl jsem v Barmě, ale ne v tomhle městě: na druhou stranu, princip zase není tak rozdílný od Brasilie, nebo hlavních měst federací typu USA, Kanada či Austrálie: problém je, že vojenská junta v tomhle případě neživotně napodobuje nějaké vnější rysy, aniž by chápala, jak to funguje - typický cargo cult)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    video (solárními panely krytého!) pruhu pro cyklisty uprostřed dálnice (navíc točené z dronu)
    This Korean Highway Has a Solar Panel-Covered Bike Lane Down the Middle
    http://www.carscoops.com/2015/04/this-korean-highway-has-solar-panel.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (no dobře, později už je tam přlíš mnoho koťátek, ale v začátku videa rozhodně hodně městské krajiny :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    letos uplynulo 100 let od narození Alana Wattse... jeho výroky perfektně pasujou do desítek auditek tady na NYXu, ale tohle video podle mě jednoznačně patří sem :-)
    Alan Watts - Sex The Pleasurable Punishment
    https://www.youtube.com/watch?v=rUqZbDaGY4k

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Díky za podporu založení:
    [ PREPPERS ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :-)
    The 1920s Plan To Run A Highway Over Manhattan Rooftops: Gothamist
    http://gothamist.com/2015/03/29/the_1920s_plan_to_run_a_highway_ove.php
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam