• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Bývalý americký fotbalista postavil první solární město na světě - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...i-energie-dxb-/eko-zahranicni.aspx?c=A181112_115056_eko-zahranicni_div
    SLL_QUY
    SLL_QUY --- ---
    'For me, this is paradise': life in the Spanish city that banned cars | Cities | The Guardian
    https://www.theguardian.com/cities/2018/sep/18/paradise-life-spanish-city-banned-cars-pontevedra
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: tohle přesně by měli piráti torpédovat. Stát chce vědět, kde jsou zácpy....za čtvrt miliardy jim to řekne VARS.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: hlavně tyhle informace _vůbec_ nejde zjistit z mýtných bran, že :-/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Co říkáte na vytvoření konkurence wazu za státní peníze? Tvl za ty prahy mohli udělat svoji službu a připojit ji k wazu a ještě by jim za to platili. 150 tisíc aut z celkem 5 mega jsou 3 %.
    Stát chce vědět, kde jsou zácpy. Desítky tisíc aut dostanou čip - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...adary-cipy-data-fgh-/eko-doprava.aspx?c=A180417_395751_eko-doprava_rts
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: viz též
    Bike Share Oversupply in China: Huge Piles of Abandoned and Broken Bicycles - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/...ersupply-in-china-huge-piles-of-abandoned-and-broken-bicycles/556268/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Čína zažívá zlatou horečku sdílených kol. A města se musí vypořádat s hromadami nepotřebných kol - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...omadami-nepotrebnych-kol?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: ono už dneska je pro nás levnější vyrazit třeba na instalace taxíkem, než řešit firemní auto a jeho amortizaci, technika s řidičákem, parkování pro něj, apod. v tomhle problém není.

    problém je, že nízkoemisní zóna v centru, která by parkování a samotný vjezd řešila v jediném velkém balíku, je politicky neprůchozí. v centru bydlí naprostý zlomek voličů, jakýchkoliv. Praha 1 zkouší tak max. absurdní taškařice typu plány na omezení cyklistů (!!!), které asi má spíš jen jako nátlakovou páku, ale páka to je.

    nedávno jsem koukal (nějak jsem sem nehodil odkaz), že na Václavku dnes v bytech bydlí asi 300 lidí, dohromady. Historicky tam přitom přímo _bydlely_ desítky tisíc lidí. Tím pádem ale centrum vůbec není obytná zóna.. je to obří hřiště/kasíno kde se hrají vysoce formalizované hry/soutěže o sociální postavení, ale není to místo k životu.

    v obecné rovině, klíčem nejsou sankce, ale lepší MHD a lepší konkurence na poli taxislužby, co se emisí a hluku týče, tak reguace taxiskužby vzhledem k elektromobilitě (proboha! jsou to všechno krátké vzdálenosti a nízké rychlosti, po tom městě, a samé rozjíždění a brždění a při brždění elektromobliy rekuperují.. kdo jel elektromobilem, tak ví, že spotřeba přímo závisí na rychlosti, takže se to hodí do měst, ne na dálnici)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: stačilo by jen poslat sms (nebo přes apku) a zaplatit za průjezd. Tvoje firma by si spočítala, že se jim vyplatí najmout rikšu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEIKIN: tak tohle zhruba navrhuje bezemisní zóna

    já dnes ale zrovna 3x projel centrum z naprosto legitimního důvodu: naše firma měla zakázku na vinohradské, vezl jsem tam kolegům materiál a vybavení...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    XCHAOS: proč jste v Praze neposlouchali Hudečka ? Ten jedinej byl skutečný odborník. Tohle co píšeš on tvrdil, dělal ve městě schválně úzká hrdla, méně parkovacích míst, aby tam auta nejezdila. Praha je utopie svého druhu. Navhuji toto. Pod každou vozovku speciální wifi senzory. Pod každé auto, kterému bude umožněno vjezd do centra, umístit wifi senzor. Ostatní by měli smůlu. Centrem by projelo zásobování, MHD, taxikáři, IZS, rezidenti a VIP (placené průjezdy a parkování).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, no to vlastně dává smysl, když se to tak vezme
    Studies Are Increasingly Clear: Uber, Lyft Congest Cities - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...8/02/26/1453240/studies-are-increasingly-clear-uber-lyft-congest-cities
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: cena elektromobilu je ten duvod. Ber realnou situaci z ktere mozna budoucnost vychazi,nikdo nemavne kouzelnym protkem a najednout tu nebude x set tisic elektromobilu.
    Kolik je dneska prumerne stari vozoveho parku? 15 let u nas. Berme tedy v uvahu,ze vozidlo v elektro provedeni stojí 2-3x tolik co totozne vozidlo ve benzinu/nafte. Ponechme stranou nezname realne opotrebeni baterie, za tech patnact let.
    Hlavni duvod proc u nas jezdi takle stara auta jsou penize. Pokud si lidi kupuji v prumeru 15 let stare ojetiny, bude trvat min patnact let nez se elektromobili vice rozsiri. Samozrejme bude tu vrstva obyvatel co si je koupi uz ted,ale tech neni tolik.
    Ty si muzes koupit auto za 900k,kdyz stejne v benzinu by stalo 300k,ci spise 200k? A stejne si vetsina koupi ojetinu na 50k
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: tak já popravdě nechápu důvod, proč by na elektromobily měla dosáhnout jen část populace. lithium je abundantní prvek, dnes je dokonce tak levné, že se ani vyřazené lithiové baterky (z notebooků, mobilů...) ještě ani nevyplatí recyklovat (skladují se, protože se předpokládá, že jednoho dnes se to vyplatí...)

    baterky je prozatím složité vyrábět, což nepřímo dokazuje i Muskova gigafactory.. prostě ty Asijci ty válečky nějak válej rukama, což je západní populace líná dělat a robotizace prozatím vázne.

    ale ani elektřinu nejde vyrobit bezemisně a kromě toho, dálnice plná elektromobilů sice bude tižší, než dálnice plná aut, ale pořád neřeší problém, že místo obytné ulice máš ehm... dálnici. (otázka je, kdo vlastně o "obytné ulice" dnes stojí: nakupuje se v supermarketech, kde je všechno blízko, obchody nevydělají na svoje nájmy a všechno se přesouvá na e-shopy, apod.)

    Města budoucnosti se rozhodně oklepou od krátkodobého trendu supermarketů, resp. mezi velkosklady a městský život se kromě supermarketů vmáčkne složitá džungle e-shopů, jejich nepřeberných výdejních míst, městské logistiky a hipsterských kaváren. Ale do jaké míry nás to zachrání před městskýma dálnicema, to samozřejmě nevím.

    Největší bývalá metropole Evropy, Berlín, se pořád nevzpamatovala z bombardování a nedorostla do velikosti Paříže nebo Londýna... je to tam samá zeleň (=proluka po bombardování) a všude se jezdí na kolech (kromě turecké čtvrti, samo sebou :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ale to jde o cely koncept dopravy,jasne,ze kdyz svedes dopravu do jednoho mista,tak tam koncetrace aut vzroste,ale ty auta se jaksi nevycarovali pres noc, jinde jich ubylo. Ale na druhou stranu muze dojit k tomu,ze kdyz se zprijemni/zrychli jizda autem,tak tomu daji lidi prednost.
    Je to celkove o konceptu dopravy a koordinace silnicni,zeleznicni dopravy, metra atd... Pohodlna a rychla mhd... Ne dotovani elektroaut a dalsi srandy na ktere dosahne jen mala cast populace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam