• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSMěstské utopie - fungují města? co táhne lidi do velkoměst? a před čím z nich jiní utíkají?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: ano, jsem Pražák ve 3.generaci a cítím se privilegovaný. Přesto jsem nezanedbatelnou část mládí strávil fantazírováním o tom, že před tlaky civilizace prchnu někam na venkov, ideálně na samotu, do soběstačného domu (to se ale ukázalo jako nemalá technická výzva, i když kombinace topení dřevem a FV to víceméně řeší...). Od toho se odvíjí téma do toho klubu: náplava se hrne do měst, ale současně, lidé vyrůstající ve městech a pendlující různě o víkendech a o prázdninách mezi městem a venkovem často sní o úniku na venkov (ale nevím, co generace, co už vyrůstala spíš na těch zájezdech s cestovkama a nemá vůbec pojetí o "životě na venkově", jako jsme měli my.... mě ještě za plotem na chatě projížděly zemědělské stroje, teď už je to víceméně suburbie a i když tam pořád je jedním směrem louka, fakt to už není klasický "venkov"...)

Lidi na venkově se podle mě především šíleně nudí a akorát někam dojíždějí za prací, konzumem a občas možná za kulturou... ale pak je zvláštní kasta "modernizovaných zemědělců", což u nás moc neznáme a je to životní styl hlavně prý v USA, už asi 100 let...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: Ja se nechci opakovat – uz jsem se tu k tomu vyjadroval. Ale urcitou roli hraje vek a zivotni situace – o tom Tony Vescoli kdysi slozil pisnicku, v kazdym veku clovek ma trochu jiny preference.

(https://www.youtube.com/watch?v=V1Fdf8cvuDI)

No a potom je tu nezanedbatelnej fakt, ze velika vetsina tu moznost volby budto nema, nebo ji nevidi. Moznost svobodne nakladat se zivotem, v kazdy fazi smet zit tak jak chces a delat to, co ti prijde zrovna nejlepsi je privilegium ktery ma jenom malo z nas. Pritom vetsina ty moznosti ktery maji ani nevidi, protoze jsou mentalne zafixovany na neco co povazujou za jedinou moznost. To je obrannej mechanismus evoluce, kterej nam sugeruje ze at se stane cokoli, je mozny se na to adaptovat. To je asi i jediny vysvetleni pro to, ze existujou lidi ktery zijou v naprosto prekernich podminkach a nesnazej se na tom nic zmenit, proste to odclonej, protoze maj pocit ze jina moznost neni.

Jak to je doopravdy odhalej az teprve ruzny ankety kde se lidi maj moznost vyjadrit ke svejm pranim “coby kdyby”, treba co by udelali kdyby vyhrali v loterii. To najednou vsichni chtej bydlet jako ja: ve svym, bez sousedu, v prirode a pritom par minut od mesta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: no, já to nerozporuju. Ve srovnání s venkovem navíc město nabízí neuvěřitelně zajímavé a přitom dobře placené profese. A bydlet v nájmu dává lepší smysl, než se každý den mačkat v dopravní zácpě.

Přesto, před těmi dopravními zácpami (i když se jich neúčastní) zase spousta obyvatel města touží utéct na venkov...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: Ja nevim, po cem mas touzit, ale velika cast mestskyho obyvatelstva jsou naprosto nadsenymi obyvateli mesta, i kdyz zije v najemnych bytech. Je to jinej styl zivota, a je mozny ze je to tzv. ucelovy optimismus (na vlastni byt nikdy mit nebudu, tak misto abych setril na vlastni nemovitost povedu za ty penize zivot ve kterym si budu dopravat). Index subjektivniho pocitu stesti dopada kazdopadne kazdorocne tak, ze Svycarsko byva na prednich mistech, temer vzdycky v top ten, a to i pres maly podil vlastniku nemovitosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: no ano, ale otázka zní: mám toužit po tom žít tam, kde si nemůžou dovolit koupit dům? (víceméně, bylo to míněné jako jedno z témat debaty, zdaleka ne jen kola vs. MHD vs. ostatní...)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: V tom by s tebou obyvatele Svycarska asi moc nesouhlasili :-)

Kdokoli z tech, kdo si nemohou dovolit koupit si dum v Zürichu si ho muze koupit skoro na kazdym miste planety a spousta z nich to i dela. Muj kolega kterej bydli v Zürichu v malym pronajatym byte (ve velmi atraktivni architekture) vlastni na morskym pobrezi u Cinque Terre barokni palac, kam se nejspis za par let az pujde do penze prestehuje.

U vas v cesku to bude podobny: spousta lidi si nikdy nekoupi dum nebo byt v Praze, ale nekde u Bruntalu to pro vetsinu takovej problem nebude. Svycarsko je v kontextu Evropy halt spis ta Praha nez ten Bruntal.

Krome toho je tu jeste jeden aspekt: vetsina nemovitosti patri nam, boomerum. Generacni vymena ktera po nas prijde zpusobi, ze najednou bude na trhu vic nemovitosti pro mene pocetne generace. Na to, aby sis koupil dum v Zürichu sice taky mit nikdy nebudes, na to se tam tech migrantu cpe prilis mnoho, ale v ty Praze to treba klapne :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: no, z toho co píšeš, mi jen vyplývá, jak moc je pojem "bohatství", pokud se bavíme o celých zemích a národech (ale třeba i městech) relativní.

Bydlení ve svém je podle mě důležitá hodnota. Země, kde na to podstatná část populace nedosáhne, mi nepřijdou "bohaté" v pravém smyslu slova. Ekonomicky hyperaktivní, to je možná lepší označení...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: nevim proc se na to ptas zrovna me - ja expert na americkej trh s immobiliema nejsem. Kdyz si ty hodnoty das do grafu, tak ti vyjde spis rostouci podil vlastniku nemovitosti nez klesajici, vysvetlenim je jejich politika dlouholety podpory pro ty kdo chteji bydlet ve vlastnim, ale tech vlivu tam bude urcite vic. Kazdopadne to vygumovalo treba takovy katastrofy jako financni krizi a podobny.

USA ma oproti jinejm zemim vyhodu velky plochy takze cenovy excesy velkejch mest kompenzuje jinak. Normalne plati, ze cim bohatsi zeme, tim mensi podil lidi ktery bydlej ve vlastnim.
    Pro Svycarsko to vypada treba takhle:

Zde je shrnutí vývoje míry vlastnictví nemovitostí ve Švýcarsku:

Dlouhodobý trend (1970–2015): nárůst
    V roce 1970 činil podíl domácností s vlastním bydlením 26,4 % a do roku 2000 vzrostl na 38,3 %. Třetinu tohoto nárůstu lze připsat majitelům rodinných domů, dvě třetiny majitelům bytů. Mezi lety 1970 a 2015 podíl vlastnického bydlení neustále rostl, což bylo způsobeno především rychlým nárůstem počtu bytů.

Od roku 2015: mírný pokles
    Zatímco v roce 2015 žilo ve vlastním bydlení ještě 38,4 % obyvatel, v roce 2021 to bylo již jen 36,3 %. Tento pokles není způsoben tím, že by majitelé domů prodávali své nemovitosti, ale tím, že na trh přichází méně nemovitostí k prodeji, než kolik vzniká nových domácností (kazdej rok prichazi do Svycarska kolem 100k pristehovalcu)

V poslední době klesl podíl vlastnického bydlení z 42,6 % v roce 2023 na 42 % v roce 2024 – přičemž tento údaj je měřen na základě počtu osob (metoda Eurostatu), zatímco statistika bydlení FSO uvádí 36 % (rozdílné metody měření).

Evropské srovnání: na posledním místě

Švýcarsko má s přibližně 42 % nejnižší podíl vlastnického bydlení v Evropě. Za Švýcarskem následuje Německo s přibližně 48 % a Rakousko s 54 %. Bohatší evropské země se tedy nacházejí na spodní části žebříčku, zatímco chudší země vykazují nejvyšší podíly.

Proč je podíl tak nízký?
    Nejdůležitějším faktorem je cena: 79 % švýcarské populace nemá finanční prostředky na koupi vlastního domu. K tomu přispívá i rozvinutý trh s nájemním bydlením s dobrou nabídkou pro všechny příjmové skupiny, což snižuje nutnost pořídit si vlastní bydlení.

V regionálním měřítku existují velké rozdíly: ve venkovských kantonech, jako je Valais nebo Appenzell Innerrhoden, se podíl pohybuje mezi 50 a 55 %, zatímco v kantonech s městskými centry, jako je Basilej-město, Ženeva nebo Curych, dosahuje pouze 15 až 27 %.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: co z toho ale vyplývá dál?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Levná vychytávka: Amsterdam pomocí grafického díla zklidňuje dopravu - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2026/03/levna-vychytavka-amsterdam-pomoci-grafickeho-dila-zklidnuje-dopravu/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: ne „asi“.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOWUP: asi to bude tím, no.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: manzelstvi halt trochu vyslo z mody, no.
    NONSAPIENS
    NONSAPIENS --- ---
    The Libre Solar Project
    https://libre.solar/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Helsinki just went a full year without a single traffic death – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/helsinki-no-traffic-death-roads-eu-accident-finland-driving-transport/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Z Mastodonu:

S-Bahn v Berlíně. Čtyři kluci blbnou. Nastupuje chlapík v metalovém tričku, nikdo si ho nevšímá – dokud nevytáhne průkaz: „Jízdenky, prosím.“
    Kluci hledají své jízdenky, jeden z nich tiše řekne: „Zapomněl jsem ji.“
    Kamarád: „Mám celodenní jízdenku, nemůžu ho vzít s sebou?“
    Kontrolor: „Hm. Můžeš vzít psa.“
    Ten bez jízdenky: „Tak to jsem asi na řadě.“
    Kontrolor: „Ne tak rychle. Mohl bys... štěkat.“
    Chlapec: „Haf?“
    Kontrolor: „Hezký večer.“

❤️ Berlín.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: v 60tých letech ta hypotéka byla maličkost.... prostě se bydlelo. Životní úroveň střední třídy byla jinde, v 70tých ještě vic. A to byl ten Západ, na který mi jsme chtěli v těch 80tých...
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: A teď nějaký koment, je to pozitivní a nebo negativní? :-)
    Kdo chce být ve třiceti ženatý a s hypotékou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ok, asi by to v tomhle klubu mělo být na nástěnce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam