• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSE_MORENOTekutá strava Soylent, Ambronite, AnaPur, Mana nebo DIY recepty, potrava dystopicke budoucnosti?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: jj to si pamatuju zes psala jen jsem mel prave pocit ze to je i kvuli tomu rozdilu ze u nich v USA uz prakticky nepestujou ty lepkove odrudy... aaa uz vim proc, precetl jsem si anglickou wiki :) http://en.wikipedia.org/wiki/Oats

tyjo to si je asi radeji koupim v tom extrudovanem stavu teda :o)

vodni kefir teda mam zkusit takhle nejak? http://ostatni.bazos.cz/inzerat/36826141/Kombucha--Tibi-krystaly.php
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: ad oves a lepek: plus normálně jen namletý oves je prostě syrové obilí. Takže dobrý zdroj nerozpustné vlákniny, ale stravitelnost žádný zázrak. Buď namočit/zkvasit, nebo tepelně zpracovat.

Jako asi by šlo nechat namletý vločky namočit a mírně prokvasit a pak usušit (rozetřít na plech, zakrýt čistou utěrkou a nechat uschnout)

Vodní kefír se dá od pár lidí koupit doma množený, případně z německa certifikovaný z laboratoří. Až najdu zdroj sušeného z EU, zkusím ho nabízet k prodeji.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: Ha! takze je mozne ze to psyllium pouzivaji i kvuli tomu ze to je nabobtnany skoro hned? nu pokud by to bylo problematicky tak ji necham na peceni... nekde jsme se docetli ze kdyz se do te bezlepkove smesi na chleba prida vlaknina tak ten chleba vydrzi i dyl nez jeden den :o)

ZUZKAOU: ja myslel ze prave jen nektere odrudy jsou bezlepkove (to jsem se nekde docetl) ... takze je to fuk a mam koupit proste nejlevnejsi ovesnou mouku? chapu spravne princip ze kdyz se normalne ji vlocky na snidani tak je to neco co nemusim varit a pomlete to muzu rovnou pit? Nasel jsem totiz i tuhle

SUROVINY | Ovesná kaše instantní 1 kg sáček | Sport - Nutristar.cz
    http://www.sport-nutristar.cz/...ristar/eshop/13-1-SUROVINY/0/5/221-Ovesna-kase-instantni-1-kg-sacek

a moc nechapu proc to delaj extrudovane/instantni kdyz by to melo teda bejt normalne pozivatelny jen tak?

A k tomu vodnimu kefiru je teda i jina cesta nez cekat ve tvem dlouhem poradniku? :o) cetl jsem ten tvuj clanek moc pozde v noci a ted si nevybavuju jestli tam byla nejaka alternativa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a teda pokud ta lněná vláknina obsahuje omega 3, tak by měla být alepsoň v lednici, protože velmi rychle bude žlukat.

Buď si mlít čerstvě lněné semínko a nebo používat lněné výlisky - aka mouku. http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/lnena-mouka

Ale teda je dobré lněnou vlákninu alespoň nějakou dobu nechat namočit - pokud se ráno udělá koktejl a pije se v poledne, tak by to mohlo stačit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: každá ovesná mouka je bezlepková a dokonce bezglutaminová - je v ní jiná bílkovina. Pokud někdo prodává ovesnou mouku ze které avenin nějak odstranil, tak buď je to geneticky modifikované a nebo nějakou zběsliou průmyslovou metodou deproteinizované.

Ovesná mouka vznikne tak, že se najemno namelou vločky.

Na vodní kefír mám momentálně dost frontu zájemců, bohužel se množí velmi pomalu :-(
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    koukam ze nam to tu frci! :o)))

takze zatim status... s vitaminama a mineralama jsme se rozhodli moc nezalamovat, vzhledem k tomu ze nepotrebujeme nasim napojem nahradit 100% stravy ale v pripade mem cca 60 - 70% a v pripade zeny pouze 25 - 30% neni treba mit vsechno na 100% doporucene denni davky, navic po dukladnem zkoumani jsem stejne dosel k zaveru ze dokud jsem neresil jake vitaminy a mineraly prijimam i presto ze jsme meli vetsinove mediteranskou dietu jsme nemohli dosahovat u vetsiny prvku ani desetinu denni davky :o) vysledkem tedy je ze jsme koupili tohle

http://www.lekarna.cz/centrum-az-s-multi-efektem-tbl-100/

a ani to nebudu michat do smesi ale proste polknu jednu tabletu denne a bude

Napoj tedy bude sestaven z:

protein
    http://www.4fitness.cz/vyhodna-baleni-naplne/protein-cfm-instant-1kg-370-kc-wpc-80-p-105/
    +
    http://www.4fitness.cz/vyhodna-baleni-naplne/hrachovy-protein-80-1kg-235kc-p-782/

sacharid
    http://www.4fitness.cz/produkty/maltodextrin-15kg-maltodextrine-8473-kc-p-252/
    +
    bych chtel jeste sehnat bezlepkovou ovesnou mouku

Vlaknina
    vsichni doporucujou psyllium jakoze magicky lek z indie... mno jako ja jsem na tohle ezotericky prosaozvani jedine veci trochu alergickej takze kdyz zena nasla lokalne dostupnou alternativu zalibilo se mi to... navic je to levnejsi :)

http://www.lekarna.cz/zlata-lnena-vlaknina-premiova-kvalita-400g/

tuk
    rano vetsinou olivovy olej, odpoledne repkovy

Jinak teda pres den to vetsinou vypada tak ze si dam

na snidani mix s bananem boruvkama a medem
    na obed ted jedu mix s kakaem a skorici (kakao je zas super prisun zdravejch proteinu sacharidu i tuku, skorice ma taky asi milion super vlastnosti)
    jeste si musim vymyslet aspon treti prichut necim zas zajimavou na svacinu

taaak a ted teda musim zacit experimentovat s tim kefirem :) ZUZKAOU: mohla bys podarovat ty krystaly pro vodni kefir?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: z kvasných procesů ti tam vzniknou některé b-vitamíny + pokud tam leješ zeleninové šťávy, tak se zvýší dostupnost minerálů a spol. z té zeleniny. Teď si nejsem jistá, jestli ve vodním vzniká K2 a nebo ne.

Na umělé doplňování draslíku raději zapomeň - je příliš snadné to přehnat a vypěstovat si hyperkalémii. Proto to v doplňkách neseženeš. Můžeš si koupit chlorid draselný, ale když už, tak je potřeba ho užívat po troškách průběžně přes celý den, ne lžičku zaráz. Jo a chutná pěkně hnusně.

Mixuj do ořechovo-semínkovýho mlíka sušené meruňky a banán a máš draslíku spoustu, zejména když si třeba k večeři dáš brambory, nebo rajčata.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: diky diky :) dozvedel jsem se o tom poprve pred par mesici skrz kanal kirsten dirksen na youtube a rikal jsem si ze to nekdy vyzkousim ale jak rikam trochu jsem se porad bal toho ze tam ta houba zas zanecha ten ocas co mi vadi na mlecnem kefiru... ale jestli rikas ze v tom vodnim to neni tak super. Ja normalne pres den piju neperlivou neochucenou vodu a nijak mi to neva ale je pravda ze kdyz muzu cast nahradit necim dobre chutnajicim a jeste k tomu udelat neco pro zdravi tak jedine super :)

Mas predstavu jake vsechny vitaminy a mineraly se daji do toho napoje levne dostat resp. ktere tam jsou uz z podstaty tech kvasnych procesu? Jde mi o to ze skladam to slozeni napoje a zjistuju ze na ceskem trhu nemuzu najit napriklad doplnek stravy ve kterem by bylo dost drasliku... resp jinak vetsina tablet ma 100mg coz pri doporucene denni davce cca 3,5g je uplne dementni. Myslis ze by se dalo prave tim vodnim kefirem nahradit alespon nejaka cast tech potrebnych dennich vitaminu a mineralu a mohl bych teda nahradit ty hrozny pilule?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JESSE_MORENO: http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html

chuť zcela neutrální, pokud ho necháš hodně prokysat, ani to není sladké.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    ZUZKAOU: diky za oziveni, tak nejak jsem doufal ze se pripojis :)

nechci nikoho soudit nebo skatulkovat ale chtel bych aby se to tu ubiralo hlavne tim smerem lidi kteri si vazi jidla a chtej treba jen experimentovat nebo doplnit ziviny spis nez lidma jako je zakladatel soylentu pro ktere je tohle cista evoluce a jidlo je neco co je zdrzuje a je neefektivni :)

Urcite bych chtel experimentovat s ruznejma vecma, ted uz tyden rano do sve zakladni smesi hodim cca dve hrsti boruvek a jeden celej banan a je to super. Vcera jsem zkusil prave jak pises pridat acidofilni mleko a uplne moc mi to nechutnalo, nedal jsem ho tam moc ale hrozne to prebilo vsechny ostatni chute.

Kefir me chutove vylozene odpuzuje, nevim proc :) jogurty zeru, kysky, acidofilni mleka vsechno ale kefir nemuzu moc...

Na vodni kefir se chystam uz dlouho ale jak porad nevim co od toho chutove cekat tak se bojim abych se s necim nepatlal abych to pak vylil protoze tak to dopadlo s mlecnym... ten chutnal zene ale po dvou tydnech ji to uz taky teklo i usima :)

Jinak jeste k tomu jidlu, pro me je snidane hroznej problem protoze po ranu (pokud je to rano kdy musim do prace tzn. specham) mam z nejakeho nepochopitelneho duvodu hroznej odpor k jidlu a to dokonce i treba jen jogurt s ovocem. Paradoxni je ze se casto budim a je mi zle od zaludku z hladu jenze mam totalni nechut ten hlad necim zahnat. Kdyz zacnu timhle napojem tak to je pripraveny za minutu, nechut k tomu nemam a behem peti minut prejde hlad a nastartuju tak den o dobrou hodinku az dve rychleji nez jindy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: v ovsu je avenin, je to něco jiného, než gliadin, který vadí v žitu, ječmeni a pšenici. Obojí jsou prolaminy, které mohou, ale nemusí vadit. Američani většinou oves považují za neškodný, v ČR se bere jako že ho celiaci nesmí an bloc. Je potřeba to vyzkoušet.

Hele že vám chladím nadšení - pokud jedu systém rozumná snídaně a večeře, tak nad složením něčeho k obědu není třeba moc bádat, protože základ má člověk v těch dvou jídlech okolo.

A když už to má být tekuté, tak to alespoň dělejte probiotický, ne ;-) (vodní/mléčný kefír rulez)

Ráno/večer hodit do mixéru směs ořechů a semen s ovocem/zeleninou a kořením, případně s vejcem, zalít něčím prokysaným, rozmixovat, přelít do lahve a v poledne. Bakterie pomůžou s odbouráním případných antinutrientů.

Plus teda nejrůznější herbalife a podobné koktejly mívají přidané vitamíny a minerály.

Ale zajímavá diskuze :-)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    LUDO: Jj tento znam ale to je prave drahota ... Koukal jde u nich na ryzovy a hrachovy protein ty jdou kolem 240Kc/kg

Denní dávka bude cca 250g dle kalorii
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    JESSE_MORENO:

Update:

nakonec jsem se rozhodl minimalne pro zacatek vyprdnout na vymejsleni alternativniho prisunu vitaminu, ty z prasku budou mit minimalne tu vyhodu ze jsou stabilni a jdou snadno davkovat...

Co zjistuju ze je ale vetsi problem je najit kvalitni protein ktery nasledne nevystreli cenu meho napoje k 140Kc za den....

Jasne kdyz to porovnam s normalni stravou tak za takove penize varit jidlo ktere by splnovalo vsechny parametry toho napoje je skoro nemozne ale stejne jsem nejak (nevim proc) ocekaval ze se vejdu do 100Kc na den.

Timto zahajuji sezonu lovu idealniho proteinu! navrhy?

Jen pro predstavu, zatim jsem cenove na slozeni

vitaminy a mineraly 10Kc + ovesna mouka 10Kc + vlaknina 10Kc + olej 10Kc (to vse je +/- 3Kc ale u tak nizkych castek se mi tu nechce psat halire)
    STARF
    STARF --- ---
    JESSE_MORENO: s tim souhlasim, za tyhle prachy bych to nekoupil... doufam, ze udelaj nejakej pytel na 1 nebo 3 mesice a bude to stat zlomek, jinak to nema smysl
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    STARF: jinak jak jsem psal v predchozim, ten Ambronite je zajimavej ale uz z toho smrdi ze nekdo chtel delat organic za kazdou cenu.... jako 89$ za 10 jidel s tim ze jedno jidlo je 500 kalorii.... to je sakra drahej spas :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Uf tak mi konecne kolega prinesl dalsi davku jeho DIY napoje... uz jsem mel abstak :)

Zacinam pomalu lepe rozumet tomu z jakych prvku idealne poskladat vlastni napoj (prochazenim receptu na diy.soylent.me) a tak uz pomalu planuju svuj recept:

jistoty = syrovatkovy protein + bezlepkova ovesna mouka + psyllium

nejistoty = zjistuju jestli jsou jine moznosti jak do sebe dostat vitaminy a mineraly aniz bych proste kupoval nejaky prasky a drtil je do toho... Ambronite vypada zajimave ale zas kdyz se clovek podiva na vyslednou cenu, trochu postrada smysl takovy zpusob stravy, to si snad radeji nasypu ty orisky a ruzne bobule do misky a snim je u kompu jako snack...

jeste me napada to zkusit delat vic jako ovocnej shake?
    STARF
    STARF --- ---
    Soylent me zaujal uz pred rokem, ale podobne jako Froneme mi nebylo uplne sympaticky slozeni… na ten Ambronite se tesim a vidim docela realne, ze to konecne vyzkousim

dik za tohle auditko, book
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    FRONEMA: K tomu bezlepku jsem se zatím docet něco ve smyslu ze tam není jen tam jsou nejake podobne prvky které ale nevadí všem celiakum... Zjistuju vic ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FRONEMA: kámoška je taky bezlepkáč, já ne, takže teď možná melu kraviny: Wikipedia píše o tom, že některé odrůdy ovsa neobsahují gluten. http://en.wikipedia.org/wiki/Oat#Coeliac_disease
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam