• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSE_MORENOTekutá strava Soylent, Ambronite, AnaPur, Mana nebo DIY recepty, potrava dystopicke budoucnosti?
    SOYLENT, Ambronite, Mana a v budoucnu jiste mnoho dalsich jsou nazvy napoju slouzicich k castecnemu i plnemu nahrazeni klasicke tuhe stravy.

    Duvodu pro prijimani zivin takovym zpusobem muze byt mnoho, pripadnych nasledku pri neodbornem experimentovani ale taky, proto bych rad aby tento klub slouzil nejen k vseobecne debate nad prinosy/negativy tekute stravy ale i doporucenim na to jak spravne namichat nutrnicni napoj aby opravdu byl schopen nahradit kazdodenni pestrou stravu.

    Odkazy:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Soylent_(shake)
    http://diy.soylent.me/
    https://www.youtube.com/watch?v=t8NCigh54jg

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ambronite
    http://ambronite.com/
    rozbalit záhlaví
    FILIPHOTOGRAF
    FILIPHOTOGRAF --- ---
    AXTHEB, SAMGARR: právě jsem článek doplnil o vlastní fotky, na kterých jsou mé výhrady k MANA zřetelnější – https://medium.com/@liproj/recenze-mana-raději-si-uvařte-rýži-ec815f6cd2ea#.bqarkxi8u.
    ADAM: díky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SAMGARR: aoriginalnibaleniseblbepouziva
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    FILIPHOTOGRAF: Pod titulkem "Moje roční zkušenost s MANA" bych teda cekal sofistikovanejsi rozbor nez "neumimpitzflaskyanovarecepturaminechutna".
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    FILIPHOTOGRAF: jak jsem psal níže rád si od tebe ten poslední pytlík odkoupim :)
    HANNIBAL92
    HANNIBAL92 --- ---
    ADAM: jo vypadá to že novým zákazníkům odesílají od 3.10.2016 a
    stávajícím zákazníkům sice během 24 hodin, ale jen tu nejmenší várku (jídlo na 7 dní a objednat jde jen jednou týdně).
    ADAM
    ADAM --- ---
    ted mi prislo do mailu, ze nemaji zasoby a omezuji dodavky. nastesti mi nedavno prisla obrovska krabice, ktera vydrzi asi pul roku :-)
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Rád bych si koupil na test taky jednu porci (nebo kolik je min.) Many - kdyby nekdo se chtel zbavit. Centrum Prahy taky, dík. KDyztak posta.
    SWIST
    SWIST --- ---
    ...příští měsíc, po výplatě.. Co se tu lidé pokoušeli zbavovat věcí co jim nechutnají nebo jinak nesedly.. Klidně bych si od každého odkoupil nejmenší možné balení - podle toho jak je to dělené. Na odzkoušení a ochutnávku. Ideálně Praha, asi nemá moc význam to posílat. :) Kdyžtak do pošty, domluvíme se.
    FENRIR
    FENRIR --- ---
    Nabídka práce/brigády v MANA
    Praha 10 - Uhříněves
    Potravinářská výroba (nutný potravinářský průkaz), manuální práce (kompletování, příprava objednávek atd.), Pracovní doba: pondělí až pátek - 8:30 až 17:00.
    Možnost dlouhodobé spolupráce.

    Dotazy a další info prosím pouze na: petr@mojemana.cz
    WINKBLINK
    WINKBLINK --- ---
    GLOG: asi 10 mesiacov pijem Joylent, zhruba 2x denne. Najviac mi chutí mango, ale ostané prichute tiež nie sú zlé, nie je žiadna, ktorá by mi nechutila. Joylen mi sadol na prvú dobrú, nemal som potrebu skúšať iné produkty, neviem porovnať či je niečo lepšie, mne chutí.
    GLOG
    GLOG --- ---
    Ad Nutberg - v návodu doporučují jablečný džus, tak jsem zkusila, ale sorry, bylo to jak nakyslé zvratky. Zjistila jsem, že čím teplejší a řidší konzistence, tím pro mě poživatelnější, rychle to vypiju a ta nedobrá chuť není tak silná. Zkusila jsem ho smíchat 50/50 s anapurem do teplé vody, a poměrně se tam schoval. To pro mě asi bude způsob, jak ho spotřebovat.. Možná si na něj taky už zvykám, nicméně Mana3 (starší verze neznám) i anapur mi chutnají hned od počátku a zůstanu u nich.
    Případně zkusím ještě pak další - nemáte nějaké nepředražené zahraniční tipy?
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    ZUZKAOU: kvuli tomu se jahly sparujou, ne? to autor receptu nevymyslel moc stastne...

    mne osobne vadi chut camu camu, ale nevim nakolik to muze byt ve smesi poznat, asi taky zkusim testovaci baleni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRICK: hele jestli je to hořké, ale jinak žádoucí to jíst, tak to smíchej s kefírem a necht přes noc rozležet. Nebo teda smíchej s trochou chlebového kvásku, možná by to žral i jogurt... Mléčné bakterie rozkládají hořké chutě dost účinně.

    Jinak teda ale dodají nakyslou chuť, žejo.

    Jinak jak koukám na složení, tak za tu hořkost nejspíš budou mít zodpovědnost ty jáhly.
    BRICK
    BRICK --- ---
    Rád bych přidal také zkušenost s Nutbergem, který jsem si na zkoušku tento týden objednal. Ještě ale zmíním, že již rok obědvám MANU, tak mohu být trochu zaujatý zvykem. Každopádně nová MANA Mark 3 mě donutila se porozhlédnout i po jiných alternativách.

    Nutbert a pozitiva: dá se objednat na vyzkoušení jen malé balení za 240 Kč, nemá oleje jako MANA (pouze se smíchá prášek s vodou), je rozdělen do menších pytlíčků, má pro mne příjemnou vůni (bujón a instantní polévky mi vždycky voněly) a má po umíchání hodně hustou konzistenci - což je vynikající, protože se pak člověk cítí více jako po jídle, než jen, že se napil a něco ho tíží v žaludku.

    Nutberg a negativa: první a nejdůležitější je chuť. Vím, že jsem se musel u první MANY ze začátku také trochu přemlouvat a proto jsem Nutbergu dal další šance, ale nešlo to. Sice výrobce dodává v balení i třtinový cukr na doslazení, ale ani to nepomohlo. Pořád jsem cítil jakousi "nahořklou" chuť a bylo tam cosi nepříjemně dominantního (to předchozí přirovnání k provensálskému koření je asi příhodné). V podstatě takovouto chuť u žádné běžné potraviny člověk nemá, proto ho zarazí a je mu nepříjemná. Jakmile jsem přestal pít, tak třeba za další 3 min jsem už nedokázal navázat. Také jsem potom tu chuť cítil jakoby v žaludku a nebylo to úplně příjemné. Možná by si člověk po pár dnů/týdnů zvykl, ale říkal jsem si proč vlastně. Nutberg jsem také dal ochutnat v práci kolegům (co jinak občas pijí MANU) a nikomu z nich bohužel nevoněl ani nechutnal (zatímco ochutnávky MANY byly v práci vždy pozitivní). Dalším menším negativem u Nutbergu je trochu horší rozpustnost (vždy se mi prášek v šejkru usadil a nešel pořádně rozmíchat), dráždění v krku (asi malé kousky oříšků) a obecně vyšší cena.

    Každopádně je dobře, že i v ČR vzniká více těchto projektů a snad se Nutberg v dalších verzí posune pro mne příjemnějším směrem. Teď ale opravdu pro mne není.
    GLOG
    GLOG --- ---
    Bezkonkurenční naplněnost mi způsobuje ten zatracený Nutberg. Jejich 1 sáček je docela porce pro chlapa + jak mi to nechutná, mám dost po pár soustech. Dnes zkoušeno zamixovat do silné česnečky.. stále stejný blivajz, dnes mi přimomíná drožďovou pomazánku.. tak inspirace pro příště (ech, že já brala hned tak velké balení..)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Já jsem z Anapuru naplňený často tak rychle, že ani nedopiju tu dávku... A pocit trvá dost dlouho.
    GLOG
    GLOG --- ---
    FRONEMA: Keto chow je jakoze bezlepkovy, ale ve FAQ se za stopy lepku stoprocentne nezarucuje. Zaruka cistoty surovin a zpracovani by vyrobu asi tak prodrazily, ze se to nikomu nevyplati..
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    FRONEMA: tak esli hodláš podstoupit i experiment s proteinovou dietou, jsou to už poněkud specifické požadavky :) Zkus pohledat na https://diy.soylent.com/recipes, třeba tam něco najdeš. Nebo ti holt nezbude než si vytvořit vlastní recept ;)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    BINARY_PARANOIC: ja vim minimalne o keto chow https://www.thebairs.net/#intro :) pak je nejaka ta stranka kde si to clovek muze namichat sam z ruznejch ingredienci, ne? tam by to asi slo. na sacharidy palatinozu a na vlakninu je tisic jinych zdroju taky. akorat ta doprava do cech je blba...
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    GLOG: a i drtivá většina zahraničních. Resp. nevím o žádné, která by byla vhodná pro celiaky.
    GLOG
    GLOG --- ---
    Z tech 3 ceskych (anapur, mana, nutberg) maji oves bohuzel vsechny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam