• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JESSE_MORENOTekutá strava Soylent, Ambronite, AnaPur, Mana nebo DIY recepty, potrava dystopicke budoucnosti?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMINEK: Potvrzuji, ze mi Mana lahev / Nalgene vyhovola az v outdooru. Tim chci rici, ze jsem byl nadseny, kdyz jsem ji konecne vyhodil do popelnice.

    Prilis male hrdlo pro odmerku, natoz pro ruku pri myti. Ta lahev asi muze fungovat na piti (tzn zadne hrudky, bez nutnosti realneho myti, bez nutnosti do ni strcit odmerku), ale jeji vyuziti pro tekutou stravu je cista demence.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    CERMINEK: k nalgene to chce dokoupit pitko (https://m.alza.cz/sport/nalgene-easy-sipper-63mm-black-d5278010.htm?o=1 ). To vyresi radu problemu s pitim (obzvlast v dopravnich prostredcich).
    ADAM
    ADAM --- ---
    CERMINEK: teď používám kovový shaker. Je to skvělý. Výborně se myje a pod víčkem je mřížka na rozbití hrudek.

    Nemůžu si vynachválit.


    Pak mám taky Nalgene Trail. Odlehčená, mekcena verze. Ale otvor stále moc malý, takže nepohodlné.

    Osvědčila se mi taky výborně skleněná zavarovacka, hlavně ta větší, 1.5litrova.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    CERMINEK: Ještě jsem si v komunikaci rýpl do lahve MANA... TAk je fakt tragická...

    Nicméně odpověď je na něco úplně jiného- dotaz zněl, zda neplánují redesign, protože lahev je nepraktická, špatně se z ní pije atd...

    Co se lahve týče, tak lahev značky Nalgene jsme zvolili z několika důvodů. Tato značka je oblíbená především v outdooru, což samo o sobě značí, že vydrží ledacos. Narozdíl od obyčejných shakerů, které jsou křehké a někdy netěsní, můžete lehev bez obav zastrčit do kabelky nebo batohu. Domníváme se, že kromě praktické stránky je také důležitý materiál lahve, zda je k dispozici příslušná certifikace dokládající bezpečnost, a v neposlední řadě podmínky, za kterých láhev byla vyrobena – to vše s ohledem na životní prostředí. Při výrobě se používá tzv. Tritanu, lahve jsou BPA/BPS-free (z dlouhodobého hlediska mohou mít tyto látky negativní vliv na zdraví), materiál je dobře recyklovatelný a testován v souladu s požadavky amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    CERMINEK: Přišla odpověď:
    děkujeme za Vaši zprávu a zaslanou fotografii. Velice se Vám za tuto nepříjemnost a komplikaci omlouváme. O této chybě více a intenzivně se řeší u dodavatele. (....)
    Co se týče plastových odměrek, tak s nejnovější verzí Many Mark 6 jsme je přestali zasílat. U balení Mark 5 je ještě zasíláme, ale jakmile přestaneme zasílat Mark 5, nebudeme již zasílat plastové odměrky vůbec. Děkujeme za Vaši zpětnou vazbu.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    již po několikáté špatný obal many... jsem zvědav co na to řekne zákaznická podpora.

    sorry za případnou velikost, nahrávám z mobilu


    ADAM
    ADAM --- ---
    MONROE: za mě mana jedině bez prichute. Prichute se nedají pít.

    Ad hrudky: nepochopil jsem, zda drink nebo prášek.

    v drinku být v žádném případě nemají. Ten je tak tekuté, že si tam hrudku vůbec nedovedu představit. Pokud tam byla, tak to rozhodně není normální.

    Pokud myslíš prášek, tak to je jen o tom, Jan to rozmychas, já používám mixér.

    ADAM
    ADAM --- ---
    mam postreh k bertrandu: 

    prvni davka, co jsem mel cca pred pul rokem, tak ta byla vynikajici. ted mi prisla nova davka a je to o poznani horsi. tak nejak se to ve vode "nerozpusti", nevytvori to takovou kremovou, kasovitou hmotu, na spodu plave vic usazenin, nahore to je ridsi a tim padem to i hur chutna. asi tu vyrobu nemaji buhvijak konzistentni.


    jinak jsem krome active nyni objednal i classic - ten je vybornej, krasne kremovej, tam tenhle roblem nepozoruju.

    a zkusil jsem i vegan a ten je chutove o dost horsi. ten uz si urcite znovu neobjendam.



    jinak nova mana 6 me prijemne prekvapila. kvalitenjsi a vic protejnu mi vyhovuje, takze si opet manu objednam.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    VENDULKA:
    ADAM:
    MIXXX: tak jsem se podívala, co na to EFSA. EFSA na to říká:
    "potentially adverse effects on health should be taken into account when assessing a protein intake above the PRI derived from nitrogen balance."

    Nicméně, to co namítá ADAM a MIXXX je určitě k věci. Je to "potenciální riziko" a určitě nehrozí, že zvýšený příjem bílkovin škodí každému a už určitě ne sportovcům. Ačkoliv existuje řada studií, která poukazují například na ty problémy s ledvinami nebo s vápníkem v souvislosti vysokým příjmem bílkovin, není to zatím dostatečná evidence k tomu, aby byl stanoven horní limit doporučeného příjmu bílkovin. Takže jo, vaše argumentace má odpodstatnění, ale já osobně bych byla vzhledem k tomu, co jsem si přečetla, obezřetná.

    Závěr: doporučuju podívat se na dokumenty níže a udělat si vlastní názor

    Adverse Effects Associated with Protein Intake above the Recommended Dietary Allowance for Adults.
    Adverse Effects Associated with Protein Intake above the Recommended Dietary Allowance for Adults. - PubMed - NCBI
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24967251

    Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein
    Dietary Reference Values for protein | European Food Safety Authority
    https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2557
    stránky


    MIXXX
    MIXXX --- ---
    VENDULKA: Osobně myslím, že toto je dost individuální. Sportovci (co vím od trenéra) mají obvykle větší příjem bílkovin (klidně i 2,5g/kg za den; běžný příjem u nesportovce je cca 1g/kg a den). Tělo si na větší objemy bilkovin musí zvyknout a ze začátku to neumí (množství bílkovin se doporučuje zvedat pomalu) a dochází ke špatnému trávení (typickým znakem je nadýmání podle kterého se nadměrné množství vcelku lehce pozná). Další věci je to, že bílkovina založená na živočišném základu (vejce, mléko) je pro tělo více využitelná (až cca 99%), kdežto bilko Ina na rostlinném základu je využitelná méně (snad okolo 60-70%). MANA má rostlinnou (sójovou) bílkovinu. Osobně bych se většího podílu bílkovin nebál, ale pozoroval bych to a podle nadýmání zařazovat i jiné zdroje jídla než MANA. Časem by se to mělo ale vyřešit.
    Já teď jedu Bertrand, takže MANU moc neřeším a nemůžu psát přímou svou zkušenost. Zeptám se ale partnerky, ta teď bude Mark 6 kupovat, protože ji Bertrand nejede... Dám vědět.
    ADAM
    ADAM --- ---
    VENDULKA: jaké problémy? Na semináři IMV nám říkali, že kdo nemá problémy s ledvinami, tomu víc bílkovin neuškodí
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    TAMTEN: No jasne, méně sacharidů nemusí byt tak spatny. Ale čím je nahradis? Bílkovinami a tuky. V denní dávce many je dvojnásobný množství referenčního příjmu bílkovin. Pokud jíš manu jenom jako náhradu jednoho, dvou jídel denně, super. Pokud bys žil ze 100% jenom na mane, můžeš mit zaděláno na problémy související s nadměrným příjmem bílkovin. Případně me vyvedte z omylu.
    TAMTEN
    TAMTEN --- ---
    VENDULKA: Díky za lehký research, obrátím se na ně.
    Teď mi ale ještě došlo upřesnění od specialistky (n niž to delegovala slečna/"agentka" z chatu) k mému původnímu dotazu. Tak jej pro úplnost uvádím.
    + Kdyby to tady někoho obtěžovalo, dejte vědět/minus a přesuneme se do pošty.

    Složení Many je třeba hodnotit jako celek, Mana obsahuje na jednu porci 34,7 g sacharidů a z toho 9 g cukrů, tedy obsah na celodenní porci je přibližně 170 g sacharidů a z toho 45 g cukrů. Dle posledních legislativních doporučení EFSA by měl být příjem sacharidů až 260 g na 2000 kcal, tato doporučení jsou nastavena pro průměrného jedince (70 kg).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Porad s ovsem :/
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    TAMTEN: "Dle nejnovějších studií se ukazuje, že zvýšený příjem bílkovin a tuků (s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin) a snížený příjem sacharidů, je pro zdraví prospěšnější."
    -> nepopírám, že takové studie existují. Nicméně by byl fajn odkaz alespoň na jednu z nich. Na jakém byly dělané vzorku atd.

    Poměr makro- (sacharidů, tuků a bílkovin) a mikronutrientů (minerálů a vitamínů) v Maně je stanoven dle nejnovějších vyhlášek Evropské asociace pro bezpečnost potravin (EFSA) a dalších odborných studií.
    -> minimálně u těch bílkovin se dle doporučení EFSA neřídí
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    TAMTEN: hmm. Stačí jenom letmý pohled na obsah bílkovin - 105g v denní porci. Na tvém místě bych požádala podporu o přesnější vysvětlení, protože to co ti odpověděli, je úplně mimo. Možná vychází z vyhlášek EFSA, ale EFSA rozhodně doporučuje mnohem nižší příjem bílkovin

    efsa se k tomu píše toto:
    "According to a meta-analysis of available nitrogen balance data as a function of nitrogen intake in
    healthy adults, the best estimate of average requirement for healthy adults was 105 mg N/kg body
    weight per day (0.66 g high quality protein/kg per day). The 97.5th percentile was estimated as
    133 mg N/kg body weight per day (0.83 g high quality protein/kg per day) from the distribution of the
    logarithm of the requirement, with a coefficient of variation (CV) of about 12%. The Panel considers
    that the value of 0.66 g/kg body weight per day can be accepted as the Average Requirement (AR)
    and the value of 0.83 g/kg body weight per day as the Population Reference Intake (PRI) derived for
    proteins with a PD-CAAS value of 1.0 (Table 3). This value can be applied to usual mixed diets in
    Europe which are unlikely to be limiting in their content of indispensable amino acids. For older adults,
    the protein requirement is considered to be equal to that for adults. The lower energy requirement of
    sedentary elderly people means that the protein to energy ratio of their requirement may be higher
    than for younger age groups."
    https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf (strana 19, tabulka strana 24)





    TAMTEN
    TAMTEN --- ---
    VENDULKA: vycházel jsem z té tabulky "Nutriční hodnoty" zde https://mojemana.cz/products/mana-prasek-mark6-origin
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    TAMTEN: pošleš mi link na nutriční štítek? můžeme to zkontrolovat (bohužel nemam náladu hledat na webu many nutriční složení)
    jinak dokument EFSA včetně odkazů na studie zde: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf
    podle toho si to můžeš porovnat
    TAMTEN
    TAMTEN --- ---
    Nejake zkusenosti s Mark 6? V popisu slozeni me zaujal rozpor mezi "100% nutricne kompletni" vs. "obsahuje 65% DDD sacharidu". Odpoved na chatu znela:
    (...) Dle nejnovějších studií se ukazuje, že zvýšený příjem bílkovin a tuků (s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin) a snížený příjem sacharidů, je pro zdraví prospěšnější. Poměr makro- (sacharidů, tuků a bílkovin) a mikronutrientů (minerálů a vitamínů) v Maně je stanoven dle nejnovějších vyhlášek Evropské asociace pro bezpečnost potravin (EFSA) a dalších odborných studií.
    NYXYN
    NYXYN --- ---
    LAUNCHER: Jo, taky si říkám, ale spíš tam vidím nějaký slovíčkaření, jakože nejsou první veg burger na světě, ale třeba první "nutričně kompletní" za což by se toho dalo schovat více, a najednou tvrzení začíná být pravdivé.
    Osobně mi to je jedno, neberu to jako klamavou reklamu, spíš mi přijde debilní, že to představí teď a prodej až v březnu. Ale zařek jsem se, že dřív než zpracuju všechen Powder matter nekoupím jiný drinkfood (ikdyž burger není uplně drink ;), takže času dost, nejedu ho tak často, oproti dřív kupované maně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam