Synchronicita (z řec. synchronos, současný) je pojem, který zavedl švýcarský psycholog C. G. Jung jako označení pro příčinně nevysvětlitelné (akauzální) setkání dvou nebo více událostí v čase, které tím na úrovni prožívání subjektu získávají význam.
CDR:
ten týden před Libereckým festivalem poezie byl zvláštní.
Do mého života sáhly lehce mysteriozní záležitosti, které jsou sice jednoduše a racionálně vysvětlitelné. Ale takovýhle souběh synchronicitních událostí mě zarazil. Podivná rezonující vlákna reality.
Nepříjemné, lepivé a tíživé sny.
Jdeme s Pájou a s typem, kterého znám jako zákazníka, chodí jednou měsíčně do bazaru zastavit telefon. Má zvláštní jméno, Adam D., tak si ho pamatuji.
Mimo práci jsme ho nikdy nepotkal.
Jdeme prazvláštní snovou krajinou. Po cestě jsou bazénky, takové zanořené yakuzzi na úroveň terénu.
Pája se svlékne a vleze do vířivky, Adam neváhá a udělá totéž.
Váhám. Je mi to nepříjemné. Hledím na dvě svlečené postavy.
"Vy spolu mrdáte?"
Adam na mě bezelstně pohlédne, má modré oči a takový jednoduchý přituplý pohled.
"Zatím ne" a začne se smát.
Ráno jsem vstal se stísněnou náladou, která mě provázela celý den.
Večer se mi nechtělo domů do prázdného neútulného bytu. Prošel jsem třemi hospodami. V té poslední, v Legendě, je plný stůl, ne vyloženě přátel, ale známých.
Vyzvou mě, abych usedl.
Sednu a pohlédnu na člověka, co sedí vedle mě.
Směju se. Asi trochu psychopaticky.
"Hele, tys byl dnes v mém snu."
Adam D. slaví 30. narozeniny a kupuje mi panáky a nutí mě kouřit nějakou venkovku.
Další den a další sen. Ponižující.
Večer se opiju v Azylu, vycházím ven, sedí tam Pája s divnými typy.
Koukají na ni dost povýšeně, pohrdavě a zároveň majetnicky, jako na kus masa. Kus masa okolo vagíny.
Ihned mi to evokuje divoký sex ve třech.
Pája se tváří jak dylyna, oči ji svítí, žhnou divným žárem.
Očekávání dobrého sexu? Nebo už jen dozvuk.
Pozdravím a prchám.
Hlavou mě blesknou myšlenky na lehkou slovní prudu a agresi, ale chlapy vůbec neznám, nejsou to žádní věchýtci a cítím jistý respekt.
Prchám.
Rezonující vlákno reality 2 - na festival poezie chci napsat báseň Black Star, tribute to Dave Bowie.
Začnu si psát a flirtovat s dívkou, která má na ikonce černou díru.
Rezonující vlákno 3 - už ho nejsem schopen přesně uchopit, o snychronicitě jsme chtěl psát už před třemi týdny, postřehy se rozměnily.
INK_FLO popisuje narkonautský zážitek velmi blízký mému zážitku, na scénu vstupuje kokršpaněl zdrogovaný konopným jídlem.
Po týdnu podivných soubežností se mi vybavuje Brett, kokřík, je mu 14 let a já, značně neprozřetelně mu dávám zelený bramborák. Vzpomínky vykutané z hloubi 20. století.
Rezonující vlákna reality.
Když uhodíte na strunu, zvuk struny rozechvěje ostatní struny, pokud jsou stejně naladěné.
Ten víkend, kdy byl festival poezie, byl krásný. Nové přátelství se zajímavou a krásnou ženou. Potlesk.
Zpětná vazba s publikem.
Pochlebování od mladistvých začínajících autorů, vyjádření obdivu od slovenského matadora poezie.
Legrační, všichni se snažili svá slova a myšlenky co nejvíce šmodrchat a motat, přikrývat nánosy metafor, vytvářet mnohovrstevné opisy světa.
A můj primitivní styl, čistý úder na srdce, fungoval.
Už to nejde. Koneckonců jsme 6 let nic nenapsal.
Ten víkend a ten večer.
Cítil jsem se jak král salonů. Cítil jsem pozornost žen. Cítil jsem se živý.
Dnes ráno jsem předal Danečka. Byl jsem celý víkend se synem a stydím se.
Byl jsem se synem a přesto se cítil zoufale sám. V sobotu jsem ho hladil po vlasech, když usínal.
Po tváři se mi kutálely velké horké slzy.
Ráno jsem předal Danečka Páje. V předsíni jsem tupě čuměl na cizí boty. Na tchýni moc velké.
Takový ten laciný outdoor. Asi i vím, komu patří. Na to jak je vysoký má docela malé nohy.
Pája ho několikrát chtěla, dokonce jsem ho podezříval z otcovství Dana.
Možná se ale mýlím a je to jakýkoliv random guy z hospody.
Ono je to vlastně koneckonců jedno.
Cítím samotu a smutek. Obrovský knedlík v krku a na prsou jak by mi ležel kámen.
Ajvaj, dnes se bude pít. A zítra taky.
Mám chuť se utopit v chlastu.
Potřebuji zas nějaké znamení. Ať vysvitne slunce.