Mami, mami...
Já jsem nezapomněl.
23.9. dva roky.
Poslední úsměv mý mámy
S mámou to začalo být špatný. Jako že hodně, víc než předtím. Z 90 kg sešla rychle na 45, osmnáctou nebo dvacátou, bůhví, chemoterapii ji už doktoři odmítli napsat.
Všechny poctivě dala, zuby nehty se držela, chtěla žít, ne to zabalit a odejít.
Začali jsme řešit, co bude dál.
Věděl jsem, že jsem zadlužený (nakonec, o půl roku později jsem zjistil, že zdaleka ne tolik, co jsem si myslel, zákon o promlčení bagatelních pohledávek mi umazal skoro 700.000,-) a chtěl jsem, aby máma přepsal chalupu na syna.
S tím máma souhlasila, ale zjistili jsme, že má tři roky propadlou občanku.
Kamarádky mi pomohly, ještě že tyhle holky milovaný mám, Káča Rosnička půjčila vozík, máma už blbě chodila, Renča nás odvezla z Frýdštejna do Jablonce.
Na městském úřadě jsme nastoupili do výtahu.
Máma začala vzdychat.
"Achouvej, já vypadám"
Zrcadla ve výtahu jsou ostrá a nemilosrdná, na chalupě měla jen malé zrcátko, které moc nepoužívala.
Koukala do toho velkého jasného zrcadla a mračila nad svými propadlými tvářemi a hlubokými vráskami ve tváři.
Dokormidloval jsem vozík k přepážce, paní byla přívětivá, začalo se fotit.
Pak padla kosa na kámen.
"Za 14 dnů se stavte, bude to hotové."
"Ale nám to dalo strašně práce, museli jsme domluvit auto, invalidní vozík, sny si musel vzít volno z práce. To musím opravdu já? To se tady nemůže stavit kluk?"
"Ne, to opravdu nejde."
Máma zaklonila hlavu.
Prohrábla si řídké vlasy a podíval se na úřednici.
"Paní, to se sem dostat, to dalo hroznou práci. Skoro nechodím. A mám rakovinu, moc dlouho tu nebudu, ten doklad potřebuju a já se sem prostě už jen tak nedokážu dostat..."
A začala hlasitě naříkat a plakat.
Paní na přepážce vytřeštěně koukala. Začala se ošívat, něco mumlat, pak šla za kolegyní.
Otřesený a vyjevený jsem koukal, věděl jsem, že je na to máma špatně, ale tohle mě rozsekalo. Máma většinu času svůj osud nesla stoicky... A tohle byl výbuch emocí.
Úřednice přišla.
"Nesmí se to, ale nějak to uděláme. Nesmíte to prosím nikomu říci. Ať se syn za 14 dnů staví, doklad tady bude připravený."
Odjeli jsme od přepážky. Mlčel a furt čuměl jak puk. Došly mi slova.
Přijel výtah, zajel s vozíkem dovnitř.
Máma setřela slzy ze svých propadlých vrásčitých tváří... A usmála se.
"Dobře sem to zahrála, co, Páťo?"
"Ale pravda, nebylo to zas tak těžký."
Spadla mi čelist skoro až na zem.
Pohladil jsem mámu po tváři a chtěl jsem se smát, ale nešlo to.
Ten doklad byl nakonec úplně zbytečný, přepis jsme nestihli a máma umřela s vědomím, že se nic nezařídilo.
To, že můj dluh je nakonec vlastně docela malý, to už se nedozvěděla :(
Mami, moc jsem tvému životu nepřinesl nicpozitivního. Vlastně jen zmar. Aspoň ke konci tvého života jsem byl trochu k něčemu
Ale vždy jsem tě miloval.
Vzpomínám.
A ten tvůj poslední lišácký úsměv, ten mám do konce života vpálený nevratně ve své mysli, ve svém srdci, ve svých vzpomínkách.
Čestmíra Štrojsová rozená Lejdarová... Mezi čundráky prostě Eda.
*13.5.1950 - + 23.9.2023