• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEAPOCKETBOOK - čtečka e-knih a typy, triky, doporučení aneb občas jedem bez kabelů
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Víte první: Takže docela zajímavá novinka - Pocketbook InkPad Lite. Čtečka s konečně velkým displejem (9,7") a všemi vymoženostmi kolem typu SmartLight. Cena je konečně únosná, doporučená 6629 s DPH. Na trhu na podzim.
    Tisková zpráva vyjde zítra :)
    PECA
    PECA --- ---
    FARFELOO: To vypadá spíš na zbytečně moc jasu. A podle novějších poznatků, co jsem četl, tak jas má větší vliv, než barva.
    Zkus lampičku bez podsvícení a uvidíš.
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    FARFELOO: Se spánkem ti neporadím - mám obecně problém s usínáním. Takže jenom k těm očím, že jim to dělá moc dobře.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    FARFELOO: To Ti nemuzu garantovat. Vadi Ti lampicka a normalni kniha?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MARTY63: Díky moc za odpověď! A máš i zkušenost s kvalitou spánku? Já když se kouknu v noci na mobil / kindle, tak pak třeba 15 minut vidím se zavřenýma očima bílý obdélník a kvůli tomu nemůžu pak o to dýl usnout. Změnil jsem všude v bytě žárovky na smart druh s volitelnou teplotou a když to večer změním na teplou barvu, tak cítím fyzickou úlevu. Hodně lidí píše, že to není nijak podložené a že Kindle jim nijak nevadí, tak nevím jestli to vlastně není o světlu obecně…
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    FARFELOO: Ahoj, možnost nastavit si intenzitu a teplotu nasvícení je výborná věc. Mám blbé oči a dost mi to pomáhá právě při čtení večer. Opravdu z vlastní zkušenosti doporučuju.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ahoj! Používám momentálně Kindle Paperwhite a začínám mít pocit, že mi nedělá dobře noční čtení. Chci se zeptat, jestli máte zkušenost se čtečkami s teplým světlem? Je to lepší na oči? U Pocketbooku jsem to viděl u pár modelů a podpora ePub taky není k zahození:-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MEMNON666: to nevím, je to možné. Teď už je na cestě.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    JYRKA: pamatuju si to špatně, nebo bylo české TTS slibováno už 2015?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Elektronické čtečky PocketBook čtou od teď nahlas knihy v češtině

    Praha, 7. července 2021 - Dlouho očekávaná novinka v oblasti čtení elektronických knih v České republice, funkce převodu textu na řeč (text-to-speech) je nyní k dispozici také v českém jazyce. Majitelé elektronických čteček od výrobce PocketBook si již nyní mohou poslechnout libovolný textový soubor jako audioknihu. Umožní jim to přirozeně znějící hlas Katka, který přečte nahlas jakoukoli knihu. Prvním modelem čtečky PocketBook s převodem českého textu na řeč bude InkPad 3 Pro. Do dvou měsíců se funkce text-to-speech objeví ve všech elektronických čtečkách PocketBook s podporou zvuku: Touch HD 3, InkPad 3, InkPad X, PocketBook Color a InkPad Color.

    Co je převod textu na řeč
    Nové hlasy převodu textu na řeč (text-to-speech) vyvíjí globální hlasový specialista ReadSpeaker, který poskytuje více než 90 přirozeně znějících syntetických hlasů ve více než 30 jazycích. Pomocí převodu textu na řeč může zařízení číst nahlas jakýkoli textový dokument způsobem, který je co nejpodobnější čtení skutečné osoby. Stačí, aby si uživatel vybral v nabídce jakékoli elektronické knihy možnost „Hlas“ a čtečka elektronických knih se změní na vypravěče.
    Proč je převod textu na řeč tak užitečný
    Funkce převodu textu na řeč se milovníkům knih hodí v mnohých situacích. Text-to-speech umožňuje uživatelům neodloučit se od poutavého románu ani při řízení automobilu nebo při cestě hromadnou dopravou do zaměstnání či do školy. Převod textu na řeč je vždy po ruce: čtečka e-knih může začít předčítat jakýkoli textový soubor během několika sekund. V každé situaci je uživateli k dispozici zvuková verze jakékoli knihy bez dlouhého vyhledávání, nákupů a stahování.
    Jak získat převod textu na řeč v České republice
    První čtečkou elektronických knih PocketBook s podporou českého jazyka ve funkci převodu textu na řeč bude model InkPad 3 Pro se 7,8palcovou obrazovkou. Všechna nově vyrobená zařízení tohoto modelu budou umět číst nahlas česky. Majitelé čteček PocketBook InkPad 3 Pro mohou ihned začít používat převod textu na řeč v češtině, stačí instalovat do čtečky novou verzi firmwaru 6.4. Pro ostatní modely e-čteček PocketBook s podporou zvuku bude firmware verze 6.4 k dispozici během následujících dvou měsíců.
    Video o převodu textu na řeč v češtině: https://youtu.be/fIT8b24Yedg
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W3R: Tady mas ofiko odpoved:

    Servis čteček PocketBook zajišťuje autorizované středisko FIXIT.
    Pro registraci na Fixit je potřeba vyplnit RMA žádost > https://rma.fixit-service.com/add
    V pravém horním rohu můžete změnit jazyk na češtinu.
    Návod k použití portálu najdete zde > https://rma.fixit-service.com/rma/document

    Po diagnostice budete předem informován o výši ceny za opravu.
    W3R
    W3R --- ---
    Nevite prosim kam s PB na opravu? Vyfiltrovany "cesky servis" vypada ze uz to nedela. Problem mam v nespolehlivem micro-usb konektoru a nemyslim si ani ze by to byl nejakej specialni dil - mam tu i vykuchanej nahradni - ale sam to neprepajim, je to moc drobne.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Pocketbook dneska uvedl novou čtečku s 7.8" barevným displejem.
    InkPad Color
    https://pocketbook.cz/cs-cz/catalog/color-screen-cz/pocketbook-inkpad-color-cz
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    Ahoj všem. Nemáte někdo zkušenost se slovníky na pocektbooku pro Android ? V nastavení je tam možné si vybrat překladový program a Google translate funguje vemi dobře, ale já používám na inkpadu spíše merriam webster, Oxford nebo jiný výkladový slovníky a rád bych je využil i na androidu. Ptal jsem se googlu, neporadil nic použitelnýho.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    OXYMORON: Ještě podsvícení : nastavuje se dvěma běžci, jedním pro studenou, druhým pro teplou barvu. Lze tak nastavit jak intenzitu, tak odstín. Čidlo na automat to nemá.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    MEMNON666: Nojo, ale prudím se čtečkou C-Tech v auditku o Pocketbooku.

    Ta čtečka je vlastně Onyx Boox Darwin 5, kterou nějakej čínskej výrobce dělá dál pro C-tech (aktuální verze Onyx Darwin je 7, takže 2 generace zpět). Je napojená na ekosystém Onyx Boox, což je dobrý.

    Paměť : má 8 GB, pro uživatele půlku

    SW : běží to na Androidu 4.4, má to vlastní obchod s aplikacemi, Google účet aktivovat nelze.

    Nativní čtečka : NeoReader ve verzi 3.0. Čte to v podstatě všechno a dobře. Dokonce AZW, ve všech
    formátech i v MOBI to správně zobrazuje obrázky, tabulky a odstavce. S tím jsem se v Pocketbooku pral, musel jsem převádět na ePub. Tady to běží hladce.

    Jiný čtecí SW : Zkoušel jsem dle rady @ERGOSUM ReadEra. Moc pěkný SW. Na telefonu a tabletu super. A tady přichází ta odlišnost - na eInky to tak syper není. Všechny barevný opičky, animace otáčení stran a podobný věci na eInku dělá hrozný brikule. Je to třeba povypínat a defaultní barevný scháma "Sepia" nastavit na "Den". Ale přesto je to SW dělanej na jiný HW, pokud by tam byl přepínač na eInk, určitě bych ho používal. Má super fonty. Na těch 16-ti odstínech šedí funguje ale Neoreader skvěle, je minimalistickej, umí to docela dobře i s komiksy a PDF. Ale ty komiksy jsou spíš podle mne nouzovka, ale funguje to. Člověk si může rozdělit stránku na více sekcí a mezi nimi se pohybovat.

    Ekosystém : pokud je čtečka připojená na Wifi, je možné se připojit na její IP adresu v browseru, na portu 8380. Pak je možné vybrat soubory a přenést je do čtečky.
    Kabel je jasná věc. Čtečku je ale taky možné přihlásit s Onyx Boox účtem, a pokud se s ním příhlásíte i na PC (Sendx2boox.com), můžete přenášet nejen knihy, ale i anotace (local notes/reading notes). To se mi líbí, ale ještě jem to nějak heavy nezkoušel. Nezapomeňte si přepnout vpravo nahoře jazyk, pokud neumíte čínsky.

    dojmy : Čtečka reguje poměrně svižně, obracení stránek dotykem (oblasti si můžete nastavit na mnoho různých variant). Listovat můžete i pomocí tlačítek s nízkým zdvihem umístěných laterálně - ZPÉT je tedy na levé straně čtečky. Kdo je zvyklý na tlačítka nad sebou napravo, palcem oba směry nezvládne.

    eReading : nemám registraci v žádný knihovně, kde e-knížky půjčují. A nikam se mi nechce. Tak jsem si zřídil MojeID, čekám ještě na potvrzení adresy (posílají dopis s kódem). Až budu mít validované MojeID, mohu se zaregistrovat v některých knihovnách, zaplatit poplatek a pak už se s údaji z knihovny budu moci přihlásit do eRaeding a začít si půjčovat.

    De profundis : ta čtečka je v pohodě. Je celkem subtilní a lehká, připomíná mi můj Kindle Paperwhite. Zpočátku jsem úplně spokojenej nebyl, zvyk na Kindle a Pocketbook mne nutil hledat věci tam, kde nejsou. Mám ji asi od 9:00 a celej den jsem pracoval - i když doma - tak jsem jí věnoval tak dvě hoďky a už jsem si zvyknul a docela mi sedne. Prostě čtečka. Většinu času na čtečkách trávím čtením, takže ty opičky okolo pro mne zase nejsou tak zásadní. Za ty dvě hodiny hraní se to vybilo o 1%

    Na případné otázky odpovím, s prodejcem smlouvu nemám, provizi za eventuelní koupi nedostanu :-)
    PECA
    PECA --- ---
    OXYMORON: jsem jedno velké uchooko.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MEMNON666: Znas to: “... nepomlouvaj, takhle toho slonika neprodaj.” :)
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    OXYMORON: ale tak tady jsou pouze lide se zajmem o informace, ne? .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam