• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARDYAž moc alternativní medicína - já konkrétně hodně koncentrovaně přednáším.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAR_TINA: ekologický argument stojí na termodynamických zákonech a prosté logice a neobstojí pouze tam, kde se zvířata volně pasou v místech, kde se nic moc jiného než pastviny vybudovat nedá, jako třeba v Austrálii, kde je reálně steak ekologičtější než salát. Ale klidně si tomu nevěř pro mě za mě. Už jsem se i setkal s člověkem, který si myslel, že auta na baterku jsou blbost, že by bylo lepší, kdyby se ta elektřina z baterky použila k elektrolýze vody a to auto pak poháněl vyrobený vodík, takže jsem zvyklý na lidi, kteří nechápou, že když se do řetězce přidá článek, je výsledek méně efektivní.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PATISLAV: No, je pravda, že když mi zarytý vegan začne vyprávět o tom, že pes je všežravec a má úplně jiné zuby a zažívací ústrojí, než člověk, ergo člověk je býložravec, tak mám na určité hnutí v hlavě podezření taky :o)
    Jako by nešlo říct prostě "člověk je všežravec, ale já jsem se rozhodl jinak". Jo, jenže na to už se nedá navázat "Rozhodněte se taky tak, protože byste měli".
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    MAR_TINA: Vegani ani ne... pokud jsou dost inteligentní, tak se v dnešní době ta strava dá nakombit tak, aby potřebné živiny přijali (ať už fakt pečlivě rozvrženou dietou nebo tím, že si k náhodným salátům každej den přihoděj tabletku Full Spectrum).

    MAR_TINA: a tohle je dost paušalizace. Můj dobrej kamarád přešel z morálního vegetariána na morálního vegana a žádné mystické kecy k tomu nemá, prostě si hlídá, aby měl dostatek všeho a když začne bejt zesláblej, tak se prostě zamyslí nad tim, kde ten jídelníček failnul.

    A vztahy si taky nijak nenarušuje - když je doma jí podle svýho, když jede na akci tak s náma v klidu griluje (aspoň se kvůli němu nezapomene na zeleninku, grilovaná cibulka s papričkou k těm steakům bodnou i nám ostatním) a najít přijatelnou restauraci taky nebejvá problém.

    MAR_TINA: z mojí zkušenosti to je spíš o tom, že vegani co sou PPP magoři nebo esotero magoři sou ty, o kterejch slyšíš - vegani co se tomu vyhýbaj v rámci odmítavého postoje protože mají morální výhrady k zacházení se zvířaty jsou obvykle potichu v klidu sami pro sebe a nemají zdaleka tak velkou potřebu chodit okolo a rvát to všem do hlavy.



    TAPINA: no nevim; co sem slyšel, tak v Izraeli už jich je tolik, že jejich změna poptávky skutečně citelnějc ovlivnila míru porážených zvýřat. Musel bych to teď ale dohledávat.
    KAI
    KAI --- ---
    MAR_TINA: To ke asi jako kdyby vegan rekl, ze mrchozroutsvi je porucha prijmu potravy. Je to vec pohledu.
    Imho oboji blbost.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PATISLAV: já se domnívám, že onen ekologický rozměr je právě sbírka polopravd a celovýmyslů nadšeně sdílených a velmi dlouze a složitě konstruovaných. A vybíraných, jak se každému hodí.
    O etice se hádat nechci, tam si v podstatě každý volí svoji hranici co a jak vnímá.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MAR_TINA: jde přece o motivaci. Pokud je motivace etická / ekologická, nemá to s PPP nic společného, bez ohledu na to, do jakého extrému dotyčný jde. To bys mohla říct, že třeba politický hladovkář ve vězení trpí PPP, i když jeho motivace není zhubnout, ale upozornit na svůj případ. Rozviň trochu svůj klid, v tomhle klubu se bláznům směje, zatímco ty působíš, jako by tě snad něčím ohrožovali :).
    TUILE
    TUILE --- ---
    TAPINA: a este znam treti skupinu, coz sou sportovci. traveni masa je celkem narocny, nez abys po tom sla plavat/lezt/behat...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já i věřím, že někdo tak moc miluje zvířata, že je nechce vůbec nijak využívat. Je to hodně naivní způsob uvažování, je to prakticky v rozporu z přírodou (protože ta tady ten život vykonstruovala tak, že se všichni budou využívat navzájem a tím život jako celek přetrvá navěky), a většina lidí z toho po čase vyroste. No a pak jsou ti druzí, co vidí ve veganství cestu ke zdraví a tam to spíš nějakou tou orthorexií zavání.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: hele ale to bez výzkumu tvrdit nemůžeš, žejo.


    PPP zkoušejí různé diety, ale obráceně to prostě tvrdit nejde (a to ani když si v tom článku bere k ruce čtyřicet let staré články...)

    Relationship Between Vegetarianism and Eating Disorders such as Anorexia | Eating Disorder Hope
    http://www.eatingdisorderhope.com/information/anorexia/vegan-vegetarian-relationship-rates

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: ale nedělá tohle většina z nich? Už jen fakt, že člověk odmítá porušit svá striktní pravidla stravování i za cenu komplikací různého rázu (hlad, vynechání pracovního oběda, odmítnutí narozeninového dortu od matky...). Ten směr přináší neustálé řešení jídla, což by ve zdravém životě být nemělo.

    Řekla, že ta podmnožina PPP mezi vegany je dost velká. Nebo aspoň lidí, co k tomu mají nakročeno. Ne, nebudu je chytat a léčit :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: moment - já rozporuju rovnítko mezi veganstvím a PPP, nikoliv že existují PPP co jsou vegani.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: i to, že veganství drží dlouhodobě, každý projev nedostatku vysvětlí "očistou a procesem čehosi", podporují si to řadou nelogických, nepravdivých až šílených teorií, narušují si (nebo jak to říci) vztahy v rodině a s přáteli, protože se u nich nemohou normálně najíst, to stále nehraničí s poruchou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no tak vegany bych do PPP neházela rovnou. Myslím, že drtivá většina veganů bude bez PPP. Jasně že některé PPP v některé fázi jedou veganství, ale to o veganech jako celku nic moc nevypovídá.

    U vitariánství je to vcelku dost pravděpodobné, tam už se to s anorektickými představami dost překrývá a jde to dál, než většina orthorexicých představ , ale určitě mezi vitariány bude spoustu lidí, co prostě experimentují.

    PPP jsou především psychologické poruchy, které se manifestují mimo jiné patologickým stravováním se. Ale to že někdo jí jako prase, nebo nejí vůbec, nebo jí divně, ještě nemusí automaticky znamenat PPP.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAI: podvýživa, tj. nedostatek některých živin, se nemusí projevit hubeností a nemusí projevit hned.
    Veganství a vitariánství je porucha příjmu potravy.
    KAI
    KAI --- ---
    ZUZKAOU: vzdyt tam je minimalne na 2 fotkach polonaha
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAI: paní přes fotošop a vrstvy šálů a šatů není vidět, že...
    KAI
    KAI --- ---
    ZUZKAOU: slecna z fotek se ti zda podvyzivena??
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    O Lence Černé - LenkaCerna.cz
    http://www.lenkacerna.cz/lenka-cerna-profil/

    https://www.stream.cz/restart-zivota/10008818-jak-se-zdrave-detoxikovat


    božínku. Paní má kliniku zaměřenou na snižování antidepresiv!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    bylo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam